Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • triptich

sú príbehy a svety, ktoré by mali ostať uzatvorené tak, ako sú. v mojich očiach medzi ne patrí aj zaklínač. už aj búrková sezóna bola kontroverzná nadstavba.

• Kdyby to tak bylo, neměli bychom žádného herního Zaklínače a to by podle mého byla škoda. A tam nešlo o spin-off ani prequel ani adaptaci existujících příběhů, ale v podstatě o oživení Geralta a pokračování jeho ságy (i když nekanonicky).

• triptich

mal som to viac špecifikovať :)
        striktne oddeľujem jednotlivé médiá. tu sa bavíme o knižnom zaklínačovi, ktorého pokračovanie už naozaj nepotrebujem. pre mňa sa príbeh uzavrel piatou knihou, s hrdinami som sa dôstojne rozlúčil a stačilo. búrková sezóna nebola zlá, ale... bola to nadstavovaná kaša, niečo, čo vzniklo akoby naviac.
        netvrdím, že nemôže vzniknúť ďalšia excelentná kniha, ale viac by som uvítal nový príbeh, nové postavy, kľudne aj v tom istom svete, ale samostatné, oddelené.

• V zásadě souhlasím. Ostatně těch pár povídek bez Geralta v prvních knížkách bylo taky dobrých. Rozšíření univerza o příběhy jiných postav bych měl taky radši, ale dalším příběhům Geralta se taky nebráním, pokud budou dobré.

• Za mě jsou hry kánon (hlavně tedy TW2 a TW3), ať se Sapkowski nezlobí. Maj licenci oficiálně, není to žádnej fanfiction, a kvalitou se to knihám bez problému vyrovná, takže tak.

• Dolero

Hry opravdu kánon nejsou a naštěstí být ani nemůžou. Rozhoduje o tom Sapkowski. 

A kvalitou se to nevyrovná opravdu ani po kotníky. Jednička je ubohá fanfiction kopírující z knihy všechno, co jde. Dvojka sice nabízí zajímavej a dobře odsýpající příběh, kterej má navazovat na politický děj z knih, ale dělá to pěkně blbě, protože válka mezi Nilfgaardem a Severem skončila v knihách a další už neproběhla. Trojka zase řeší Geraltův osobní příběh s Ciri, přičemž přináší poměrně vágní příběh s nudným záporákem - Divokým honem, který byl ale vyřešen už v knihách. 

Nejen, že hry prostě nemají příběh skvělý, ale taktéž spousta věcem z knih odporují. A to nemluvím o nejrůznějších příběhových volbách atd., takže se na ně ani nedá navazovat, respektive půlka lidí řekne, že má být kánon Ciri císařovna a druhá půlka zase zaklínačka a čert se v tom vyznej. 

Mimochodem, jeden z vtipných momentů her je to, že se řeší meteorická ocel, hráč si z ní může vyrábět meče atd., aby Sapkowski napsal Bouřkovou sezónu a v ní Geralt vysvětlil, že celý ta story s meči z meteorické oceli je fake, který si zaklínačové vymysleli proto, aby v nich měli lidé větší důvěru, aby si mysleli, že jsou to supermani se supermeči. :) 

• Co na to říct? Agree to disagree. Sapkowski samozřejmě má svůj oficiální kánon, ale ten je irelevantní pro můj kánon. Stejně tak nebudu nikdy uznávat jako kánon SW sequely, jen proto že by si to Kennedyová mocinky přála. A opět, Sapkowski poskytl ofiko licenci, nejde o fanfiction. Souhlasím tedy ohledně jedničky, že má slabší příběh ve smyslu že se nemohli rozhodnout jestli dělají sequel nebo reboot. Ale dvojka a trojka jsou špičkový a už to, že dokončují příběh Divokého Honu jenž Sapkowski nechal bez rozřešení, umožňují navštívit Toussaint a nabízí špičkově napsané Srdce z Kamene, které se vyrovná tomu nejlepšímu z knih úplně bez problému, kvituju.

Reagovat dál nemusíš, chápu že to vidíš jinak, tak ti přeju užívání si knih.

• Dolero

Co se týče té "oficiální licence", tak Sapkowski akorát za peníze dal práva na to udělat hru na motivy Zaklínače. Neprodal jim svůj svět a neudělal z nich spoluautory či držitele značky. A protože jediný opravdový vlastník značky Zaklínač je Sapkowski, platí to, co on řekne. Samozřejmě já, ty, soused nebo křovák z buše můžou (ne)uznávat cokoliv, co chceme, ale tím to končí. 

Dvojka je špičková, to ano, ale právě kvůli té obrovské kontradikci, kdy celý hlavní příběh dvojky je o tom, jak Nilfgaard vyšle bandu vrahů povraždit krále, aby začal další válku se Severem, když v knihách je napsáno, že války skončily Cintránským mírem roku 1268, nemůžeš brát její příběh jako pokračování knih. 

Sapkowski Divoký hon vyřešil v knihách. Ciri Aen Elle utekla. Zatímco ona nabyla moc cestovat prostorem i časem, Divokému honu zbyla jen ubohá možnost ježdění po Spirále. Už ji dále nestíhali, protože neměli jak. Ale chápu, že pro někoho to asi není dořešení, dokud není v knihách přímo napsáno: "A Ciri Divokému honu navždy utekla a žila šťastně až do smrti." :) 

Srdce z kamene se mi líbí, ale příběhově to opět není nic tak zázračného, abych si z toho sedl na zadek. Jako celek je to pod úrovní těch horších Sapkowského povídek, možná kdyby to Sapkowski jako povídku zaobalil do pěkných dialogů, jako to on umí, tak by se to dalo zkousnout. 

• Fajn proc ne, Bourkova sezona byla solidni a byl jsem rad, ze Zaklinac nekoncil tim tragickym poslednim dilem sagy.

• kostejnesmrtelny

Vzhledem k tomu, jak dopadla Bouřková sezóna, asi se na to snad radši Andrzeji vykašli...

• No ta dopadla dost dobře, solidně jsem se bavil. Pasáž na lodi měla skvělou atmosféru.

• Vecny problem Szapkowskeho - vsetko sa po.... .

Uz to cloveku pachne na kilometre daleko, ledva otvori knihu. Ja nepotrebujem presladle happy-endy, ale to, ako zase vyvrazdi vsetky postavy, znici tamojsi svet, kazdemu nieco ukradnu, znivocia atd. mi sialene liezlo na nervy pri tej nepodarenej kniznej serii a Burkova sezona bol rovnaky problem.

Podobny problem, ako citat Metro. Po kratkej dobe som cital s utrpenim a povinnosti to docitat a odpocitaval kolko stanic este musi prejst, a teda kolkokrat sa este nieco (povinne a v kazdej jednej) doprasi.

• Pasáž na lodi byla velmi dobrá, ale zbytek mi nepřišel jako něco extra. Pár dalších částí mělo potenciál, ale nějak to nedrželo pohromadě. Sapkowski se snažil opět o sadou povídek, se kterými začínal, ale podle mě udělal chybu, že se je snažil spojit do jednoho příběhu, místo aby je vypiloval. Na další dílo se opatrně těším. Třeba to bude opět výborné.

• KIMCID

ne prosím ne

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit