Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • sugyn

Nikdy by me nenapadlo rict o moderech ze jsou prizivnici.

Spousta her je popularni i po letech prave diky modderum, viz takova Arma, X-plane atd.

• Derp_1337

Jo, taky si myslím, že je v pořádku zaplatit za slušný mod. Ale to trochu přehání, když bude do svých modů přídávat malware, který ojebe lidi, co to upirátili.

• MalyZeli

Od kdy je placení za něčí práci špatné? Jeho mody jsou lepší než třeba později přidaná officialní dlss3 podpora. Nemám problém dát 100kc někomu za kvalitní mód který mi vylepší zážitek ze hry, a mít přístup i ke všemu ostatnímu co udělal. Je snazší mít všechno zadarmo? Jo... ale mít pocit, že máte nárok na všechny modifikace zadarmo je prostě úplně dementní. 

• owny

Obecně mi nevadí placené mody. Je to kreativní činnost, která žere čas a autoři mají právo za to něco chtít. Otázka je, co s právy autorů hry, ale je to podle mě řešitelné. Dokážu si představit, že za placené mody budou chtít nějakou rozumnou provizi a na oplátku budou provozovat infrastrukturu a integraci se hrou - mod se dostane k víc hráčům, bude jednodušší ho nainstalovat a vydělají na tom všichni. Možná až na hráče, ale pokud by to zvýšilo počet opravdu kvalitních modů a ty průměrné byly stále zdarma, tak to taky nemusí být špatné.

• Psychotic

Placené mody za mě OK, už nejsme v roce 1999, kdy všechno dělalo pár nadšenců. Videoherní průmysl nabyl monstrózních rozměrů a ti, kteří na něm pracují, by měli dostat zaplaceno.

• O legálnosti modů a placených modů by měli rozhodnout autoři původní hry a ideálně by to mělo být součástí licence, aby každý věděl, na čem je. Jestli jim nevadí nebo dokonce vyhovuje, že se na jejich díle přiživují i další, tak proč ne? Většinou je to prospěšné pro obě strany. Jako hráč mám samozřejmě radši mody zdarma, ale pokud za ně chce někdo platit, je to věc mezi ním, autorem modu a autorem hry.

• Hidden

Porad je to ale prace, kterou musel udelat, jedno jestli to bereme jako konicek nebo zamestnani. Je tedy na nem, jestli chce svou praci venovat komunite hry zadarmo a nebo za nejaky peniz. Jeho prace, jeho cas, jeho know-how, jeho rozhodnuti. Hraci pak proste mohou bud hlasovat svou penezenkou a nebo vytvorit obdobny mod, zcela zadarmo. Coz take hbite nekdo udelal a hodil zdarma na NexusMods.

Samozrejme, jak je to s ohledem na prava autoru hry, licenci a tak dale je vec druha, ale to uz je trochu jiny problem.

• Mód má být zadarmo s možností finanční podpory autora v libovolné výši. Ono se taky vesele může stát, že si na něj došlápnou samotní tvůrci her, že se obohacuje na jejich hrách. A tím, jak se vyjadřoval o komunitě si spíše zavařil do budoucna. A než se někdo začne rozčilovat, že za práci má dostat zaplaceno, tak tohle je koníček, ne práce. 

A pokud je člověk dobrý modder, mnohdy pak i díky tomu získá práci právě u firem, pro které vytvářel modifikace, což bývá win-win pro všechny. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit