Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mousekrup

    Já teda musím říct, že pořád nechápu v čem jsou ty NFT tak skvělé? V čem je pro hry jejich přidaná hodnota? Neměl byste někdo nějaký článek kde by to bylo vysvětlené, proč to je tak převratné? Zatím jsem si z toho jen odnesl, že to je něco, kam je zjevně někdo ochoten nacpat hodně peněz :).

    • Ono to není až tak složitý. Myslím, že hlavní problém je tu v novém "názvosloví". Protože ono technicky vzato nejde o něco nového. Má NFT budoucnost? Imho určitě. Má ji ve hrách? Imho vůbec ne.

      Ale pro nějaké pochopení, je potřeba si uvědomit, co v tom NFT znamná to T. Neboli Token. To totiž není nic nového, je to tu s námi stovky až tisíce let a naše civilizace bez toho není schopná pořádně existovat. Jen se tak domu doposud neříkalo. Takže co to je? Jak to definovat? Obecně bych řekl, že Token je prostě něco (může být hmatatelné i nehmatatelné), co nese nějakou informaci. A ta informace je většinou nějak (legislativa, selský rozum,...) navázána na něco skutečného. A díky té vazbě má nějakou hodnotu.

      Takto obecně to zní asi moc obstraktně. Takže příklady. Papírová akcie, kterou držela babička v šuplíku je token, který nese informaci, že majitel tokenu je spoluvlastníkem firmy. A díky tomu má nějakou hodnotu. Záznam v katastru nemovitostí je token, který nese informaci, že vlastníš nějaký barák. A i když je to něco úplně nehmatatelného, tak tenhle token je to jediné co brání v tom, abych se ti tam nastěhoval a řekl, že tam bydlím. A za převod tohoto tokenu ti někdo zaplatí miliony. Aktuálně covid pass je token, který nese informaci o tvém testování/očkování a na základě toho se na tebe vztahují nějaká opatření. Řidičák je token, který určituje jestli můžeš řídit a co. Apod.

      Snad je tohle trošku pochopitelné. Podstatné je, že tokeny a tokenizace není nic nového a je to něco bez čeho moc nemůžeme fungovat. Jen nejsme zvyklí tomu říkat Token.

      A nyní k tomu NFT, které k tomu T přidává to NF jako "nezaměnitelný". To nemění vůbec nic na konceptu tokenů. Ale jedná se jen o novou technologii k jejich uchovávní. Místo papírů v šuplíků nebo záznamům v databázi je to narvané v blockchainu, což přináší další úroveň ochrany. Je z toho jednoznačné komu to patří. Převody jsou okamžité. Nikdo ti to neukrade (pokud mu nedáš heslo). Takže v tomhle je ta budoucnost. Pokud by jsi měl token o vlastnictví nemovitosti v NFT (musí s tím počítat legislativa), tak o ni nepřijdeš chybou úředníka a u prodávajícího si snadno jednoznačně ověříš, jestli ji vlastní a u notáře hned uvidíš že ti ji opravdu nevratně převedl. Když místo akcií vydá firma NFT (jejichž vlastnictví z tebe udělá spolumajitele), tak budeš mít převody a prodeje okamžité. (aktuálně na NYSE trvá prodej tři dny, aby to bylo bezpečné). A když to uvidíš ve své kryptopeněžence, tak víš že to broker nemůže nabídnout ke shortování apod. (viz loňská kauza s gamestopem)

      No a o tom to celé je. A stejně jako dávalo smysl přejít z papírových akcií do digitální podoby. Tak v tom digtálním světě dává smysl přejít na novou bezpečnější NFT technologii. Tím nevznikne nic nového. Jen bezpečnějšího způsob, jak to uchovat. Ale dává to smysl u věcí, kde je ta lepší vrstva zabezpečení smysluplná. Na držení informace, že jsi svému panáčkovy ve hře koupil žlutou bundu bohatě stačí současná technologie v podobě databáze a NFT tam na to není potřeba. Ono v tomto případě je NFT maximálně tak účtenka o koupi (super zabezpečená), ale jakmile se vypnou servery té hry, tak ti bude k ničemu.

      V tom videoherním světě je to prostě jen buzzword o kterém se hodně píše a tak se na tom snaží lidi něco vyrejžovat a tvářit se, že ty mikrotranskakce formou NFT jsou pro hráče něčím hodnotnější. Nejsou. Ale to neznamená, že NFT jsou nesmysl obecně. I když jejich ingrace do běžného života ještě potrvá. Za mě ale určitě stojí za to to sledovat. Protože firma, která to dokáže se může stát "nepostradatelná" jako MS nebo Google. A investovat do ní včas může být hodně zajímavé (tedy investice do NFT je investice do firmy která to zvldáne zavádět tam kde to má smysl. Investice do NFT není nákup virtuálních pozemků od Molyneuxe). Ale v aktuální chvíli je ještě hodně brzo na hádání nějakého vítěze. Ale v budoucnu bych to jako příležitost nepodceňoval.

      • mousekrup

        Tyjo, díky za super shrnutí :).

      • Derp_1337

        Napsal jsi to hezky. NFT je z principu rozumná věc, ale její uplatnění ve hrách je spíš "módní trend" než něco skutečně převratného.

    • twicer

      Současný trend, víc bych vtom zatím nehledal.

    • walltar

      Old s*it... new name... žádná změna, prostě treď je populární NFT tak ho musí všichni mít protože to někomu už vydělalo moc peněz. To se táhne celou historií her a za chvíli si zase nikdo na NFT nevzpomene.

    • palcov

      Akcie, měny, forex, nft.. Různá doba, stejný sh*t

      • honcka

        JJ, imho pro toho kdo to podrobněji nestuduje, tak je to čistý gambling tj dle mě by veškeré hry, které podporují nft měli mít automaticky ranking adult only, děcko na burzu obchodovat taky nepustíte. To samý roblox, kterej imho není nft, ale na předměny existují regulerní burzy, kde jde zadávat burzovní pokyny jako limit, stoploss, atd.. a není to nijak věkově omezené a přímo výrobce hry umožňuje výmenu inngame měny za reálné peníze, gamble jak vyšitý.

  • Hidden

    S virtualnimi predmety se za realne penize smelilo uz od dob starickych MMO, tenkrat obvykle v rozporu s EULA/ToC. Drive nebo pozdeji to dle meho skromneho nazoru dospeje do podobneho bodu, tentokrate ale oficialne a vydavatel z toho bude mit nejaky desatek. Jen mi prijde, ze si mnozi z toho okouzleni NFT neuvedomuji, ze nejprve musi stejne udelat to podstatne - skvelou hru, co budou lidi hrat a zaroven jim timto obchodovanim predmetu dokonale neznicit.

  • Jevo83

    Ludstvu definitivne siblo.... uz vidim buducnost - kombinacia metaverse a nft, cisty Matrix. Uz nas len posadit na wc, intubovat kozmonauticku stravu priamo do zaludka na hlavu nasadit vr a nechat dozit v miestnosti 2x2m.....

    • twicer

      Počkej pár let, dočkáš se :)

    • goyim

      Je holt jednodušší být hrdina ve hře, než v reálu.

      • Tak to se teda šeredně pleteš, kámo 😈

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit