-
preboha o com to meliete?.......co ste od tej jednicky cakali?....ved to bolo komplexne az hardcore RPG....ze bolo vyladene ovladanie?......neviem ci ste videli konzolovu verziu, ale vyzerala rozhodne inac ako PC.....mozeme sa tu bavit o grafike pripadne o tunelovosti, ale tu robili Bioware stale. Neviem na akej obtiaznosti si to mastil ale uz na strednej to bol pomernevelky problem a vyuzivat Tactics bola v mnohych situaciach nutnost. Mi popis presne co ti vadilo....lebo :"jednicka dost skripala" je dost divna haluz....podla mna to bola vymakana hra, ktora sa rozhodne nedala povazovat za konzolovu akcnu RPG mlaticku ...to potom je mass effect uz asi adrenalinovo arcadove TPS.....nevim co si vsetci predstavujete pod RPG....pol hodinu cakania na doplnenie zdraviaa many?......nebudte na smiech...ani sami neviete co ste od toho cakali....... *11*
-
-
Ahoj, prepac ale... no komplexne rpg to bolo, ale HC? No neviem. mne ako RPG hracovi (rebricek zanrov hier 1.RPG, 2.RPG, 3. RPG, 4. MMORPG, .......... 10. FPS, 11. RTS,...) na DA chybalo a vadilo hodne vela veci. Na medium obtiaznosti si mal velke problemy? Hm, ja som mal problem mozno .. 5 krat za hru (aj to prehanam, samozrejme ide o to aky je tvoj main char, mag to ma podstatne lahsie, ja som hral za tanka a ten to mal hlavne na zaciatku (kym som nestretol healera) dost tazke). Takze od HC rpgcka, alebo od tazkeho RPGcka to ma IMO hodne daleko. Netvrdim ale ze to bola akcna mlaticka, to je samozrejme hlupost. Jednotka nebola, no dvojka na 95% bude. Staci pocuvat vyjadrenia tvorcov, pani z Biowaru si povedali ze jebeme na desatrocne skusenosti s HC RPG, prejdeme na trapne akcne kokotiny, lebo tie maju vacsie predaje (myslim ze dragon agu sa predalo viac jak vsetkych ostatnych hier dokopy - nie necital som to nikde, len si to tak tipujem).
Takze, ano DA bolo "normalne" RPG, no je velmi velka sanca (skor ano ako nie) ze DA2 bude diablovka.
-
-
neviem preco sa rpg gigant zameriava na ine zanre. ME fpsko (hovorte si co chcete RPG prvkov je tam strasne malo, vyvoj postavy je velice chudobny. netvrdim ale ze je to zla hra, prave naopak) a teraz idu robit diablovku. ja som bol sklamany uz z povodneho DAO (a to som sa na to hodne tesil, mozno prave preto, predobjednavka CE, hltal som kazdu spravu, atd) a teraz co s tym idu robit... to mam hrat stale dokola desat rokov stare hry? uz ma seru
-
-
Bioware šli novým směrem. Dynamické akční hry, u nichž hraje prim příběh a důraz na silné postavy. Ber a nebo opraš staré hry...Já jsem se s tím už hold smířil.
-
-
A to je prave ten problem. Spolecnost vyhlasena svymi RPG proste neumi udelat akcni hru. Rikejte si co chcete, ale ME2 je v tomhle ohledu shit. Aneb svec se ma drzet sveho kopyta. Navic ME2 spousta lidi, vcetne mne, koupila, protoze je ani nenapadlo, ze z akcniho RPG udelaji ciste akcni hru, navic se stupidnim pribehem a hlavne chteli videt pokracovani pribehu jednicky. Osobne si myslim, ze s DAO2 si nabehnou jeste vic, protoze spousta lidi uz vi, co na ne ceka.
-
-
Už první věta svědčí o tom, že o herní scéně nevíš absolutně nic. Drž se svého koryta. (Tetrisu)
-
-
s ME som sa zmieril, lebo to fungovalo velmi dobre.. DA uz bolo horsie, pribeh to veruze silny nemalo.
A asi sa nezmierim s tym ze robia diablovky. to im mozem jebat
-
-
-
DA 2 nebude to same co prvni DAO ale to neni duvod aby si nekdo myslel ze to bude neco jako DMC. ME 2 je ohodne lepsi nez prvni dil a to jak po grafice ktera u her neni nejdulezitejsi ale taky ma osobnejsi pribeh a vetsi moznost se s totoznit s hrdinou. RPG neni jen o inventari a stromu schopnosti ale take o pribehu a sympatickem hrdinovy DAO ma vynijkajici pribeh ale grafiku ma dnesni pomery starou ale hra ma uspech a neni to kvuli inventari ale je to proto ze je to dokonale remeslne dilo a dvojka taky bude pecka
-
-
DAO jsem tu psal že je dobré RPG (ne skvělé). Jen mě děsí představa že by dopad jak Gothic 4
-
-
Jen tak na okraj jake je u podle skvele nebo jak pises True RPG ? At jsem v obraze se kterou hrou srovnavas na kolik jsou RPG vsechny ostatni.
Snad to neco stareho jako Black Crypt.Ano byla to fajn hra pred 20ti lety bavila me ale hry ktere vysly pred 20ti lety a vice nelze srovnavat s dnesnimi. -
-
"...hry ktere vysly pred 20ti lety a vice nelze srovnavat s dnesnimi." - Proč by to nešlo? Když můžeme srovnávat 50 let staré filmy s dnešními, proč bychom nemohli hry? To samé s knihami. Vše se mění, ale to neznamená, že nemůžeme srovnávat kvalitu her 20 let starých s těmi, které vycházejí nyní.
-
-
Rozdil mezi200 strankovou knihou napsanou pred 50ti lety a dnes je ve kvalite papiru.rozdil mezi napriklad 2h romantickym filmem natocenym dnes a pred 50ti lety je ve kvalite obrazu jinak je to porad 2h romanticky film.
Nedokazu si predstavit jak by nekdo srovnaval napriklad FIFU11 se Sensibile Soccerem ,Crazy Cars s NFS ,Settlers 1 se Starcraftem 2 -
-
Blade:Sensibile Soccer neni NHL.Cekal jsem ze to z toho nazvu pujde poznat kdyz uz jsi to nehral.Stejne tak BG vyslo pred 10ti lety ne 20ti.NEdokazal si uvest jedinny priklad hry ktera vysla pred 20ti lety.Ted uz Wiki neprohledavej uz by se tim nic nezmenilo ale diky za tvuj prispevek do diskuze ( p.s. ciste o grafice to fakt neni )
Barbar: Je stebou sranda jsem rad ze jsis v mem postu "asi" nasel tu chybu co se tyce strategii a ty ostatni jsi vypustil ( radsi ? ).Co dneska se hrou neudelaji cesty , hranice a dobyvani uzemi nepratel.Pravda "asi" mensi chybka ale myslim si ze i kdybych tam misto S1 napsal Warcraft 1 tak by si me "uzemnil" znicujicim argumentem ze i ten vychazi z Duny a proto se to take neda srovnavat :-) .Je to prece napsano na Wiki ze ( asi ? ) :-) -
Zdenda666-To jsem rád neboť si neuvědomuješ bohužel s neznalosti že strategie se vyvíjeli odlišně :) Setlers by se dalo říci vycházel ze Sim City (prvního) za to Star Craft vychází s Duny (pokud chcete dál tak třeba Powermonger) proto dělení na budovatelskou a defakto strategie:-) Je vidět že v tom máš hokej..jediné co mě těší že tu jsou lidi kteří tomu celkem rozumí a chápou co píšu ... osobně doufám že příště žádné nebude neboť nerad házím hrách na zeď.
-
Nemůžeš srovnávat Gothic s Baldurs Gate, Fifu s NHL, C&C s Age of Empires, Fable s Falloutem... ale můžeš srovnávat Fallout s Falloutem 3, Baldurs Gate s Dragon Age, Gothic s TES, Torchlight s Diablem... Rozdíl mezi dnešními hrami a hrami před 20 lety? Grafika. Takže s klidným svědomím můžeš DAO a Baldurs Gate (jak autoři hrdě prohlašovali, tak DAO je duševní nástupce BG) srovnávat - DAO nesahá BG ani po paty v hratelnosti, dialozích... jediné, v čem vede je grafika.
-
Barbar: Takze strategie a ostatni zanry nelze srovnavat ale rpg ano.Diky pobavil jsi me takze zase priste cau ! :)
-
Ty hry ani mezi sebou nelze srovnat vzhledem k tomu třeba že Setlers je budovatelská strategie a StarCraft je akční strategie (což některé servry třeba herní rozdělují). Takže tenhle příměr co si napsal je naprosto scestný.
-
-
Nehledě na to že DAO měl být přímí nástupce BG...
-
-
Vite Zdendo nerad se bavím s arogantníma hloupýma lidmi, kteří navíc používaji Wiki jako Holy Byble. Nejde o argumenty jde o vaše vystupování a jednání které je mě v zásadě proti a proto již na to nebudu ani reagovat moc, na Wiki jsem nepotřeboval se podívat ani jednou, já si tu dobu pamatuji a mohu s klidem prohlásit že i na pár Pc her jsem se podílel a podílím dál, ale vy evidentně s Wiki velice rád čerpáte a navíc vy už ani neargumentujete spíše jenom se snažíte provokovat.
-
-
-
Srovnávám tam dvě věci :) Měl jsme tím na mysli že je dobré jako hra ale není výborná o proti své předloze. Dovolím si řící že třeba zaklínač se mě líbil více ( bavím se pořád o hře jako hře ne kam patří) :)
-
-
-
-
DA2 vypada suprove :) uz se tesim na pribeh a nove charaktery *5*
-
Vytaženo z WiKi:
"A role-playing game (RPG) is a broad family of games in which players assume the roles of characters in a fictional setting. Players take responsibility for acting out these roles within a narrative, either through literal acting, or through a process of structured decision-making or character development. Actions taken within the game succeed or fail according to a formal system of rules and guidelines."
Opravdu nechápu, proč se stále všichni ohání rčením, že RPG je hlavně o tunách bodíků a schopností. RPG je primárně založen na příběhu, interakci hráče s prostředím a jeho ovlivňování. Právě Mass Effect 2 je čistou ukázkou RPG, jelikož je krásně v souladu z principem "cesty hrdiny", nabizí důkladně propracovaný svět, možnost volby s každým dalším postupem atd. Jen proto, že před několika lety vyšli legendy jako Baldur's Gate, automaticky neznamená, že jsou 100% definicí RPG žánru a vše co vypadá jinak, už je (ME2) pouze osekaná střílečka pro konzolisty.
Mimochodem, zkuste dohrát DE pro Xbox na nejtěžší obtížnost a pak tvrďte, že je to jednoduchá rubačka... -
-
Aha, takze podle tve logiky je i Doom vlastne RPG, ze? Nebo GTA 4, to musi byt RPG jak vysite. ME2 je hodne nepovedena strilecka s dost slabym pribehem (prerostly Terminator? wtf?). Navic kde v ME2 jsi videl vic cest? Nekam priletis, jdes uzkym koridorem, kde vsechno vymlatis a jdes jinam. Tomu tedy rikam moznost volby jak hrom. Jedina volba jsou partaci na konci a i tak se musis hodne snazit, abys vybral ty nespravne. A nebo volba nechat/nenechat si zakladnu? A bude to mit stejny vliv, jako nechat/nenechat zit council? Tedy ve vysledku nulovy? Vsadim se, ze to tak bude. Takze ano, ME2 je osekana strilecka pro konzolisty, jako DAO 2 bude osekana mlaticka pro konzolisty.
-
Ze starého pohledu věci to ovšem není pravda :-) Bavili jsme se tu o starších hrách než byl Baldur's Gate který tenhle žánr definovali a vytvořili a věř mě nebo ne tyhle věci co jsou popsané na Wiki tam moc nebyli. *3*
-
-
Ty tenhle žánr nevytvořili a ni nedefinovali, existoval už půl století předtím. Role playing game - takže hraní, vžití se do nějaké role. Bodíky a schopnosti jsou fajn, alenemůžeš si na jejich základě nárokovat pojem RPG.
-
Ja to vidim asi takhle. Prvně tu byla čistě naratitivní hra RPG, pak někdo přišel a podpořil ji papírovými pravidly (jak např zabíjet kostlivce), pak se někomu zalíbilo zabíjení kostlivců více něž to samotné vyprávění, mezitím se objevili osobní počítače a někdo se pokusil předělat populární zabíjení kostlivců na počítače. A ty tu tvrdíš, že tuto první PC hru máme brát jako definici žánru?
-
-
Doba se mění to nepopírám, po pravdě ani recenzenti jako takoví nemají jasno co je teď přesně čisté RPG nebo co je akční atd.. Bylo o tom mnoho článků a když jsem dělal na hrách tak jsme se hodně o tom s koledami bavily a teď se defakto dá nazvat cokoliv RPG systémem. Ale pro starý pardy si myslím ( no starý je mě teprve 30 cet) jsou věci co si na RPG hrají a ty co ne. Takže abych ti nakonec odpověděl na otázku ano tvrdím že hry třeba jako NWN jsou čisté RPG a že to neplatí pro MS II :-)
( Jinak pravidla nedefinovala jak zabijet kostlivce ale definovala skoro vše od dovedností až po rasy po levelování po itemy atd atd). -
-
Mě se prostě akorát nelíbí vzít nějakou hru jako bilbli svatou a cokoliv co se potom od standardu odchyluje je špatná hra. I u papírových RPG se někdo soustředí na tabulky a pravidla a někdo na RP. Nechápu proč by ten druhý směr nemohl být legální i na PC.
-
-
Jak jsem již Vám napsal. jedná se prostě o začátek a směr.. jistě MS II když na tom tak bazírujeme jsem taky uvedl že je Rpg s osekanýma prvkami o proti jedničce ( o tom tahle dlouhá diskuze začala), ale chtěl jsme tu taky poukázat na kořeny který si už lidi moc nepamatují ať už kvůli věku nebo době a tím jen říci co kdysi bylo považováno za True RPG a co by mělo být považováno dál a jaký je rozdíl mezi tím. ME2 má pěkný příběh nepopírám (dle mého konec byl pěkněji udělaný v jedničce ale je to věc názoru), ale vadili mě krom inventáře ( itemů) i osekané prvky a to Biowar slíbil změnit ( těch lidí co to naštvalo bylo hodně).
Nevím třeba o tom jednou na Tiscali napíše někdo článek nebo pojednání o vývoji RPG her a o tom jak jsou označované teď, ale o tom pochybuji:-) Vím že pár takových článku najdete na českých herních magazínech a každý kdo se do toho pustil nakonec sám přiznal že teď označit co je čistokrevné RPG a co není je problém
-
-
Tvrdit muzes cokoliv ale ME2 je stejne RPG jako NWN.
A je to ME ne MS -
-
řekl odborník na slovo vzatý, ale výtku si beru k srdci a omlouvám se za nesprávnou terminologii.
-
-
-
-
-
To je samozdrejme pravda ale to tem nechapavym nevysvetlis :-)
-
Souhlas... DE jednoduché není, po dlouhých letech jsem se u zrovna téhle gamesy zapotil, právě i proto je tak přitažlivá, prostě se povedla *4*
-
-
Co znamena zkratka DE ? diky za odpoved :-)
-
-
Že by Deus Ex?
-
-
-
-
Dragon Age neni nic jineho nez extaze pri grafice, hratelnost polovicna, dlouhe dialogy ale prd z toho , kde sou zlate casy AD&D - IWD 1,2 , BG1,2, NWN.... to byli hry , ne tohle , nejvic mne nasralo ze byl enom fight, mag a thief a par ten skill tree ...omg dete do <> s takovyma paskvilma.
-
-
Hrál jsi vůbec NWN,?? To byla snad nejsračkovitější hra od Bioware, co se hratelnosti týče. Absolutně primitivní a nezáživná rubačka, v níž si na konci držel v rukách zvěrstva typu Katana + 42 a podobně...A povolání? Mezi Rangerem, Paladinem a Fighterem téměř nebyl rozdíl, Druid a Kněz také sdíleli více kouzel než je zdrávo atd. Prostě to chce bejt férovej a sundat si růžový brejle...
-
-
Hrál si někdy Neverwinter Nights 2 Mask of the Betrayer? To byla hra, na kterou DAO nemá ani v nejmenším.
-
-
Dohrál jsem ho dvakrát a přesto tvůj názor nesdílím. NWN 2 včetně datadisků je hra mnohem komornější - příběhově i technicky, odehrávající se v méně lokacích, s primitivní hratelností. Souhlasil bych, že DA nemá na BG 2 co se týče hratelnosti - mechanismy DnD umožňují hráči proniknout hluboko do systémů hry, v DA autoři svůj systém do hloubky neodhalili a zároveň ho dost zjednodušili. Tohle je to jediné, co z BG 2 dělá víc HC hru, než je DA. Ale obě NWN jsouproti těmahle dvěma hrám prostě shit.
-
-
-
-
Pro-963214785
DnD jsem použil jen jako určující moment který zasadil a označil RPG prvky nikoliv do MS II nebo jedničky..(bože DnD pravidla a MS to by mě nenapadlo ani ve snu že to někoho muže napadnout ). O deskových hrách něco vím ( na jedné se i podílím řeknu jen zkratku HF II aby to nevypadalo že si tu chci dělat reklamu) . To ošklivé maso když použiji tvojí terminologii ( s kterou nesouhlasím :-) ) samozřejmě na hru efekt mělo...a hlavně to že všichni najednou mají vše. Viz předtím pokud si měl partu tzv válečníku tak si nic neotevřel neboť si neměl hacking na to si potřeboval třeba Talli pokud si jel za Vojáka atd. -
-
Ok DnD nelze tak jednoznačně použít jako definici RPG. Je RPG učeno složitostí a komplexností herních pravidel nebo účelem vzniku DnD, možnost vžít se do fantasy postav? Ostatně je to role playing game, podle mě je to jednoznačně ta druhá možnost. A to jde určitě provozovat i bez složitých pravidel pro schopnosti postav atd.
-
-
Ale to je v pořádku...jen si to prostě trochu pleteš v terminologii to je celé. Jen prostě jsme se snažil vysvětlit co vlastne pojem Pc RPG znamená. Něco jiného je dějová atmosféra. A ty právě mluvíš o ději nikoliv o systému... a ten děj muže být Sci-fi, může být Fantasy nebo klidně akční. Pokud je dobrý vžiješ se do toho a nezáleží na tom jestli má prvky RPG ( PC rpg) nebo ne. Tady se bavíme prostě o tom jen co RPG ( True) je... pokud bychom byli úplně korektní tak MS II je akční RPG s perfektním dějem ale není čistokrevné..to je třeba NwN...nebo třeba Gothic II nebo Oblivion.
-
-
Tak příběh může bít linearní jako kniha, může být poutavý atmosférický může mít postavy do kterých se vžiješ, ale samozřejmě není to RPG at už to je herní příběh nebo ne. Pak tu máme RPG příběh, který je charakteristický tím se vyvíjí v závislosti na vstupu hráče. Jednoznačně to lze rozlišit pokud se pokusíš popsat hlavní postavu. Pokud to jde(adventury, akční hry) tak to není RPG. Pokud s tím máš problémy, jako například popsat Sheparda (že je hrdina je jediný jasný, zbytek záleží jak ten či onen hráč volil dialogové možnosti), tak to je RPG.
-
-
tak s tymto plne suhlasim.....cele je to ahadka o tom co je RPG....nezhodli sa...potom do toho niekto vniesol nieco ako "true RPG"...a to do riti akoze co ma byt?....DEFINUJTE co si pod tym predstavujete...nepopisujte stare hry....tie nemali kopu veci, ktore maju tieto nove.
Okrem definicie, ktoru tu niekto pastoval z wiki..pre mna je RPG hra taka, kde dostane pod palecpostavu, s ktorou mam prejst pribeh....ju potom tvarujem veci ako povolanim....zvysovanim skillov pri roznych vlastnostiach. Na pocte vlastnosti, schopnosti a struktu absolutne nezalezi, pokial ich variacie maju rozny dopad na moznosti hry, cim sa vytvara roznorodst moznosti reisenia danej situacie v hre [som silnejsi, mam viac many, mam lepsie bonusy k danmu typu zbrane, mam lepsie schopnisti v komunikacii, vyorbe nejakych lektvarov...atd.] tu postavu si formujeme ako v BG1.a2. tak v ME...ak aj v DAO...este aj v tom diable a inych hack`n`slash hrach. vsetko su to RPG...niektore su ale zamerane na nenarocnu lahku hratelnost vid h`n`s ako diablo ci torchlight...ine ponukaju hlbok moznosti formovania postavi vlastnostami.....dalsie hlboko statiskticky riesia priebeh akcie ..ine ti daju "epicky pribeh s akciou"...stale mas nejaku postavu do ktorej s avzijes a keby si to spustil znova a zacal ju levelovat inac tak dsotavas ine moznosti.....ja v tom ME, ktory vsetci odsudzuju, ze to nie je RPG...JE....rpg je siroky pojem a viac ako hociktory iny zaner potrebuje hlbsiu specifikaciu jednotlivych smerov. Hadate sa preto, lebo akzdychce nieco trosku ine.....mne napr. nevyhovuje hrabat s stale v batohu a porovnavat kazdu jednu vlastnost na kazdej zbrani a rozmyslat, komu by padla najlepsie....bohuzial mam taku uchylku, ze ked mi to hra ponukne tak si neviem pomoct.....na druhej strane mam rad situacie, kde sa musim rohodnut ci to bude tak, alebo naopak a tym sa mi cely pribeh zafarbi nejakym inym odtienom.....mam rad silne pribehy....DAO ho malo, ale bohuzial..rovnako ako mass effect nemalo v scenary taky "twist" ako napr. KOTOR 1, kde clovek pomali padol zo stolicky ked pred koncom zistil, ze on je vlastne ten rewan, ktoreho cely cas vsetky postavy spominali. to bol taky silny pribehovy moment, ze napriek neodskriepitelnej kvalite pribehov DAO a ME nechavaju v hracoch pocit, ze tam neico chyba...a potom sa to zosobnuje do konstaovania, ze to nie je RPG.....dalsim dovodom je, my vsetci okolo 30ky uz mame odohrate velke mnozstvo lepsich ci horsich hier.....mame nadhlad a na vsetko sa dokazeme pozerat ovela viac analyticky ako ked sme boli teenageri, pre ktorych bol svet gombicka a ked na vtedy nieoc chytilo, tak sme si to postavili na piedestal aj preto, lebo vtedy to nemalo tolko konkurencie ako teraz. Uz si tie hry proste neuzivame tak ako predtym....to ale tym hram nemozeme vycitat....pozrite sa na mladasov co vysedavaju na gaucovke a saskuju s gamepadom pred telkou...vynasaju do nebies sucasne hry, ktore im davaju ten pocit dokonalosti ako nam tie z nasej bezstarostnej doby. ZDAR....zacnite si uzivat a nehladajte chyby *5*
-
-
Já bych Mass Effect 2 v porovnání s uvedenými příklady ani nenazýval. Osobně se k ní víc hodí označení akční adventura...
-
-
Adventura je něco jiného....jedná se o chodičku s logickýma zápletkami, a práci s předměty vůbec...obvykle ze statickýma obrazi.
-
-
Teo - Jako tohle je na hraně..dalo by se to samozřejmě definovat takhle neboť adventury při jejich vzniku a dlouhou dobu let 90tých tohle plnili (příklad Broken Sword třeba) co se týče děje na výbornou. Ale přece jen v dnešní době je těžké přesně říci co je co ve starých měřících.
-
Říkám to proto, protože adventury kladou mimo logických hádanek důraz na příběh, který v hrách od Bioware hraje vždycky prim. Ono říkat Mass Effect 2 RPG, když obsahuje minimum klasických RPG prvků, vyjde na stejno, jako říkat mu akční adventura, když obsahuje minimum klasických logických hádanek. Příběh a akce, to je to, co jej defunuje především, takže prostě příběhová akční hra.
-
obrazy...pardon *12*
-
-
-
-
-
963214785 -
"Podle mě lidi nevíte co chcete DnD a příběhová rpg hra je něco co se kompletně vylučuje." - jak se to může vylučovat? Baldurs Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights, Planescape - to jsou podle Tebe nepříběhová RPG? Všechny jsou postavená na D&D a všechna jsou legendami - Baldurs Gate, Planescape a Neverwinter Nights 2 Mask of the Betrayal jsou považovány za nejlepší příběhová RPG, která kdy vyšla... -
-
To ještě cituješ celkem nové tituly :-) Rpg vzniklo mnohem mnohem dávněji ve hrách jako třeba Rogue (ten byl defakto zakladatel Rpg pak po roce vyšli Wizard I a Ultima I a to vše vlastně dalo vzniknout Bard's Tale 1 kde byli použité pravidla DnD po prvé a tím se kompletně začalo tvarovat PC Rpg svět) . Ale zpět k tématu...Víte MS II když se to vezme kolem a kolem už ani moc společného s Rpg nemá jako spíše je to akční žánr jako takoví ( hold je tam vidět styl konzole) což v jedničce bylo pro změnu jinak. Opravdu si tam musel spoléhat na tým neboť tvé povolání tipu voják nemohlo hackovat atd (opakuji se). K těm hrám co uvádí 963214785 tak ano určitě se dá sehnat hromadu her na bází DnD ( žádná mě teď nenapadá) kde není vývojový strom ( myslí Diablo nebo kterou sakriš ?) ale to není opět Rpg :-)
-
-
Jsou to nové tituly, a cituji je ze dvou důvodů - celá diskuse se točí kolem nových her (DAO a ME převážně) a také, protože jsou to podle naprosté většiny hráčů nejlepší RPG, která kdy vyšla (hlavně tedy BG2+datadisk, Planescape a NW2:MotB).
Jinak D&D má mnoho skvělých RPG, velké množství je již hodně staré, ale jediná no-RPG, která mě napadají jsou Dragonshard (Eberron - RTS) a Demon Stone (Forgotten Realms - rubačka). Dříve také vyšlo pár D&D her na automaty (dělal je převážně Capcom) - nepletu-li se, tak všechny byly vydány na nějakou konzoli. Jednalo se také o "rubačky", ale na názvy si nevzpomenu. -
-
Baví mě, jak se všichni odvolávají na pravidla DnD. Četl jsi pravidla nové edice? Díky Bohu, že si Bioware šli svojí cestou.
-
Mna este napada Birthright (skvela strategia) a myslim, ze aj Fantasy Empires a Stronghold boli ADnD.
Co sa tyka ME a jeho roleplayingu, osobne si myslim, ze hral len nejake 4. husle. Vzdy mi prislo, ze ta hra je shooter s par statistikami, na ktore boli nalepene roleplaying rozhodnutia, ktore vacsinou vyustia len do zisku paragon/renegade pointov. Na druhej strane, to sa tyka asi vsetkych CRPG, proste v jadre bojove "simulatory" s "roleplayingom" v uzadi (popripade ziadnym).
Velmi dobra hra co sa roleplayingu tyka je Facade, velmi nelinearna a naozaj tu ide o roleplaying. Jej najvacsou ironiou (a celeho RPG zanru) ale je, ze ma zanrovy label Interactive Story a nie RPG. -
-
Ano máte pravdu. Minimálně ve Strongholdu ( který jsem tu neuváděl ač šlo o velice zajimaví počin strategie kombinovaná DnD a s pěknou hratelností) a Fantasy Empire téže. Ale to už byli hry které přímo neovlivňovali styl RPG jako takové..ty první jsem uvedl vlastně jen proto abych se pokusil alespoň trošku vysvětlily co tvořilo tzv Pc RPG a co se dle toho bere.
-
-
-
-
-
-
Úplně nejlepší příspěvek je ten, kterej se zobrazuje na hlavní stránce v hlavním okně v novince o novém Dragon Age 2 videu: "Stále není jasné, jestli je to víc jako Mass Effect, nebo Baldur's Gate..." Jako vtip výborný, jako vážně myšlená věc tragický. Všichni přeci ví, jako co to bude víc...
-
-
Otázka je, jestli ej to špatně nebo dobře
-
-
myslim ze na poli rpg je jedina jistota witcher 2,,DA sem dohral 5krat,,dvojky se desim
-
-
No, jeste je tu Fable 3 a jsem taky docela zvedavej na Two Worlds 2.
-
-
Na Witchera II vsázím jako na jistotu :)
-
-
Hajzlové mi ho možná nevydají na konzole. Už jedničku jsem musel jet na polovinu detailů bez AA, co teprve dvojka :-( Jako uctívač Sapkowského světa si takovouhle pecku (jednička měla překvapivě více než solidní příběh s vynikající pointou) chci užít v co maximální kvalitě.
-
-
-
-
Víte grafika muže být úžasná a krve stříkat gejzíry, ale pokud tam není propracovaný příběh, dialogy a věci na které hráči byli zviklí s jedničky tak je to vše zbytečné..bohužel směr Dragon Age jasně ukazuje že z dobrého RPG ( ne výborného) bude něco na půl diablo a na půl Oblivion. A to mě upřímně pěkně štve a vůbec nechápu Bioware co tím směřuje..Po MS II se omlouvali a dušovali jak MS III vrátí původní koncept a RPG prvky.
Na Dragon age II dle toho co zatím autoři vydali za informace se vůbec netěším ba naopak..děsím se toho co to bude zase za paskvil alá Gothic 4. -
-
MS mas na mysli mass effect? proc by to vraceli, kdyz dvojku prijala verejnost s obrovskym nadsenim? zato tady me ty zmeny hodne znepokojuji, i kdyz... gameplay je z x360 verze a bioware uz predtim rekli, ze konzole dostanou mlaticku a na pc budou pokracovat v zabehlem konceptu (jupi)... ale dokud neuvidim pc gameplay, tak neuverim... a pride mi, ze grafika nema daleko k cell-shade...
-
-
Ano mám na mysli Mass Effect a máš trošinku špatné informace.. Veřejnost přijala děj ale nikoliv dovednostní strom a Rpg prvky který byl o hodně zkrácen a změněn. A v tomhle se Biowar kál a slíbil změnu která by měli vést zase k prvku jako byli v jedničce.
A tady u Dragon Age mám téže pocit že RPG prvky mizí jak pára nad hrncem a místo toho se rodí čistá akční hra..s tím bych neměl problém kdyby byla taková jednička i. -
-
Ano, presne tak. Staci se podivat na vasnive diskuse na social.bioware.com Thread o zklamani z ME2 mel 420 stranek nez ho blokli pod zaminkou, ze tam bylo moc spoileru. Presne to same se stane s DAO 2. Bude to hack and slash mlaticka pro haranty, aby u toho nemuseli nedej boze premyslet. K cemu statistiky zbrani, vezmeme si tu nejvic megacool a tou vsechno huste vymlatime, ne?
-
Mě by zajimalo co považuješ za RPG prvky? Pro mě je to z devadesáti procent příbeh, postavy, dialogové a příběhové možnosti. To podle mě charakterizuje vývoj postavy mnohem líp než číslíčka. Tady Bioware nikdy nezklamal a není tak důvod k obavám. Pokud jde o herní systém tak považuju ME2 lepsí než ME1. Schopnosti jsou lépe vyjážené dají se zábavně kombinovat k uplné spokojenosti by mi stačilo kdyby vynechali povolání a umožnili speciallizace vybírat behem hry. Inventař nepotřebuju pokud se bude stejně jenom spamovat generickými předměty, jako v jedničce nebo diablu.
-
-
To, o čem mluvíš, nemá s RPG nic společnýho. Kvalitní příběh může být v kterékoli hře, víc možností, jak řešit situace, taky. Podle tvého vozru by mohlo být RPG kterékoli GTA, protože má příběh, víc postav, hlavního hrdinu, který se vyvíjí a hlavně spoustu možností, jak postupovat příběhem. RPG, to jsou především pravidla, podle kterých získáváš zkušenosti, vybabuješ se předměty, zokonalauješ své schopnosti a dovednosti, prostě se komplexně vyvíjíš, ne jenom záskáváš nové možnosti dialogu. To o tom spamování inventáře je vůbec největší hovadina (i když ani v tom super RPG jménem GTA ho nemáš). Inventář má smysl, pokud předměty, které nacházíš, mají nějakou funkci a například ti zlepšují útočné vlastnosti, obranné, přídávají body do vlastností apod. Ale asi zbytečný mluvit, když "systém" Mass Effectu 2, takové normální střílečky, ti přiijde dobrý...
-
-
Mám takový pocit, že i v GTA IV můžeš udělat rozhodnutí, která definují charakter postavy...
-
GTA pro mě není RPG, protože se postava příběhově nevyvíjí. Má pevně daný charakter. Těžko se s ní můžeš stotožnit. Nemůžeš volit takový rozhodnutí který by jí definovali charakter tak jak si to ty sám představuješ. RPG prostě musí mít vývoj postavi a nezlob se na mě ale to jak postava máchá mečem nebo kolik má inteligenci mi přijde jako podružná věc. Dá se sehnat spousta "DnD" RPG her která čísla a statistiky nebo inventáře vůbec nepoužívají a přesto se obecně považují jako více hardcore než ty klasické. To znamená že skutečně může být RPG bez vývojového stromu. Inventář. Ve skrze s tebou souhlasím. Problem je že ty výhody byli pouze aditivní. Jistě, byli tu naboje proti syntetikům a náboje proti organickým cílům, ale par to byli univerzální hammerhead učinější, takže ostatní pozbývali smysl a tím pádem i inventář. Inventář měl smysl např v zaklínačovi, kde byli všechny ty zlepšováky specializovaný a navíc suroviny a příběhový předměty a mohl bych pokračovat. Systém ME2 tu je, jsou tu schopnosti jsou učinné proti specifickým cílům. Zkrátka je tu obrovský rozdíl pokud je umíš nebo neumíš používat. To znamená že by se dal snadno udělat univerzální vyvojový strom.
-
Nádherně řečeno...
Jinak na inventář jsem zapomněl úplně to byla další věc kterou lidi hodně špatně nesly ....ne jen že nebyl inventář najednou nebyli rázné tipy zbraní, zbrojí atd což Biowar téže slíbil napravit.
-
-
souhlas... inventar v jednicce mi prisel strasne neprehledny, ono ani da:o nemelo super prehledny inventar, spis naopak...
-
RPG prvky samozřejmě jsou i o dialozích ale to je spíše děj než prvky jako takové..Rpg prvky vlastně první dali na svět snad DnD do Pc her a nejsou to jen tzv čísilka, ale dovednosti a jejich kombinace které mají vliv na daný výsledek...stejně jako levelování ( počet xpu za danou věc díky). V MS 1 byl krásně rozvětvený strom který pokrýval a nutil hráče pokračovat dál a kombinovat hlavně postavy v týmu + nutil ho taktizovat. V MS2 se tohle hodně vytratilo neboť všichni uměli vše a strom byl osekán na pár maličkostí. Tohle byla největší výtka MS2 a Biowar uznalo že šláplo vedle ( Officiální vyjádření) a že to napraví. A stejnou chybu dle mého se chystají udělat v DA II .
-
-
No v ME1 mi právě levelování nepřišlo o nic komplexnější než ME2 akorát to trochu nafoukli přidali víc větví a víc bodíků na rozdělení, ale kromě plynulejšího zlepšívání to nic zásadního nepřináší. To "zjednodušení" nebylo v podstatě akorát ořezalo to nešikovný maso který právě na danný výsledek žádný efekt nemělo. Nelze proto mluvit o poklesu kvality. Podle mě lidi nevíte co chcete DnD a příběhová rpg hra je něco co se kompletně vylučuje. Jetli chcete pořádný příběh s DnD pravidly tak potřžebujete PJ a to vám žádná hra nedá. Žádná hra nemůže být tak komlexní aby ospravedlnila tak široký pravidla jako je DnD.
-
-
-
-
-