Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • KrPa

    u me to vyhralo King Arthur: Knight's Tale

  • XXDarthVaderXX

    Pentiment a RPG? Tak ten byl dobrej xD

    • A co tam chybí, že to podle tebe není "role playing game"?? 

      • XXDarthVaderXX

        Odpovím ti takhle... V tom případě je RPG i Doom. 

        • Derp_1337

          Definice žánru u Pentiment na Wiki: adventura, role-playing

          Takže Pentiment bude částečně RPG.

    • elden ring a rpg, tak ten byl dobrej :D

      • lito

        Elden Ring je definice RPG. 

        • Derp_1337

          Tak zas až tak moc to nepřeháněj. Elden Ring je typické ARPG. "Akční RPG" je dost odlišné od "klasických" RPG, ale pořád to má nějaké podobné prvky.


          Ale na Games ty herní kategorie jsou různě dost pomíchané dohromady, takže to není potřeba zase až tak řešit.

          Mě osobně třeba trochu mrzí, že všechny FPS byly strčeny dohromady do jednoho košíčku spolu s "akčními" hrami.

          • lito

            klasické RPG skoro nikoho nezajímá, proto tady máme úspěch her jako W3, Skyrim, Elden Ring, Dragon Age.

            ER je nejlépe hodnocené RPG historie, bude mít i nejvíce GOTY historie. 

            Už kvůli salty projevům zdejších existencí je to skvělá zpráva.

            • Derp_1337

              "klasické RPG skoro nikoho nezajímá"

              Trololol

              Nepiš ty tvoje nesmysly. Nejúspěšnější herní sérii v historii klasických RPG je Pokemon. Pár let zpět to bylo celkem přes 300mil prodaných kusů různých her. Teď to bude ještě víc. Ale nene, určitě to bude tak, jak píše místní troll Lito, takové hry určitě nikoho nezajímají 😂

            • goyim

              klasická hudba skoro nikoho nezajímá, proto tady máme úspěch muzikantů jako Justin Bieber, Cardi B, Taylor Swift

          • Elden Ring je naprosto (v)obyčejná japonská soulsovka. Obyčejná v tom, že veskrze podobných titulů vyšlo už asi 10.

            Podobný herní scénář, víceméně stejné kulisy a stylizace herního prostředí. Japonsko z toho stříká všemi otvory. Pro mě, jako hráče, který od dětství nasával zejména evropskou historii a je zvyklý na "evropské" pojetí vizualizace a stylizace, jsou pro mě tyto asijské hry prakticky nehratelné. Zkoušel jsem to asi 3x, ale nikdy jsem to nevydržel déle než 2 hodiny - a důvodem nebyla obtížnost.

            Na druhou stranu, pokud někdo vyrůstal na japonských kreslených seriálech, jsou mu blízké asijské hry, tak u Elden Ring nejspíš vrní blahem, tak to prostě je :)

            • lito

              "Elden Ring je naprosto (v)obyčejná japonská soulsovka. Obyčejná v tom, že veskrze podobných titulů vyšlo už asi 10."

              100 hodinové RPG hodnotit po dvou hodinách, to dokáže jen....

              Takže tím svým příspěvkem jsi pouze potvrdil, že lžeš. Absolutně nemůžeš vědět, jestli je, nebo není, pokud jsi hrál dvě hodiny. Někdo je moc salty z úspěch z ER, že raději ze sebe udělá ...., aniž by domyslel následky.

              Po dvou hodinách jsem sotva vylezl z jeskyně, takže tvůj názor je validní asi jak názor náhodného cestujícího ve vlaku, co ER viděl v Anglii na Doubledeckeru.

              Jinak tohle je klasické západní RPG, monumentální hrady, zámky, magické univerzity, zlaté město... Hra obsahuje nejlepší fantasy visty vůbec.

            • Derp_1337

              "Zkoušel jsem to asi 3x, ale nikdy jsem to nevydržel déle než 2 hodiny"

              Problém bude nejspíš v tom, že jsi u toho nezůstal déle.

              Když si chceš rozšířit obzory, tak musíš vyjít ze své komfortní zóny a chvilku přetrpět nepohodlí. Nejdřív až teprve po několika hodinách začnech do nové činnosti (či hry) pronikat.

              • Reakce na příspěvek:

                Derp a Lito, 


                Pánové, prosím, čtěte co píšu. Jasně jsem napsal, že japonské pojetí stylizace a vizualizace je pro mě nestravitelné, tak mi nenavrhujte, abych tomu dal ještě prostor....aneb ohrané jeden rád holky, druhej vdolky. Vcelku samolibě napíšu, že vzhledem k 30 leté zkušenosti s herními tituly už mám nárok na osobní názor. To jest, nemám tyhle hry rád. Nelíbí se mi grafikou ani herním scénářem. Avšak proto nejsem o nic menším hráčem než vy, Pánové. Vy například "nedáváte" DCS. Možná. A možná jo, ale vzhledem k vašim avatarům předpokládám, že jste v 9 letech zamrzli u Final Fantasy...

                • lito

                  Reakce na příspěvek:

                  máš 30 let zkušeností, přitom ignoruješ nejlepší hry historie, což je značně politováníhodné. Pokud bych ignoroval hry jako Xenogears, Final Fantasy, Nier, Chrono Trigger etc, tak bych byl ochuzen o hry s obrovským přesahem stejně tak, kdybych ignoroval Deus Ex, P:T, BG etc. Takže tvoje zkušenosti jsou přinejmenším k diskuzi.

                  Otázka také je, pokud máš tak velké zkušenosti a těmito hrami tak opovrhuješ, proč máš potřebu tu hru vůbec instalovat, dělat si postavu a pak dvě hodiny hrát?

                  Spíše to vypadá, že jsi dost salty z úspěchu ER, takže sis přišel pobrečet.

                  Jen takové resumé: ER má aktuálně 78% všech GOTY, takže je dost velká pravděpobnost, že to bude nejlépe hodnocená hra historie, což je velký úspěch. Už kvůli salty hráčům jako jsi, mě ten úspěch těší. Já osobně bych dal GOTY Xenoblade, ale jak čtu vás edgelordy, tak jsem fakt rád, jak ER dominuje.

                  • Reakce na příspěvek:

                    2 Lito,

                    nezlob se na mě, ale já si nechci o svých pocitech psát s člověkem, který absolutně opomíjí mnou napsané. Ve svém druhém příspěvku jsem napsal, že snad mám nárok na svůj osobní, znovu píšu OSOBNÍ názor. Nikde nepíšu OBJEKTIVNÍ.

                    Holt prostě nemám rád japonskou tvorbu, se s tim smiř...Lito. Normálně jsem přišel napsat svůj názor do diskuze, tak se jdi se svejma diskuzníma berličkama v podobě sociálních bublin a vystoupení z komfortní zóny vys*at.

                    • lito

                      Reakce na příspěvek:

                      hele, já to respektuji, jen se ptám, proč člověk co nemá rád japonskou tvorbu a má třicet let zkušeností koupí ER, nainstaluje, vytvoří postavu, hraje dvě hodiny a odinstaluje? 

                      Já vím, že mě nebaví akční adventury, proto je nehraji, nekupuji. 

                      Takže za mě jsi jen salty trollík, který nehrál ani ty dvě hodiny, jen přišel tady udělat ze sebe edgelorda.

                      • Reakce na příspěvek:

                        Pak jsem to špatně formuloval, omlouvám se. Nemyslel jsem to tak, že bych "3x zkoušel na 2 hodiny Elden Ring", nechtěl jsem konkretizovat. Myslel jsem "Soulsovky" obecně, jako herní žánr.

                        S tím určitou zkušenost mám a osobně mi tenhle herní recept nikdy nesedl. Po přečtení recenze a zhlédnutí cca 30 min z gamesplayů jsem si na Elden Ring udělal šuplík:

                        -  a viz. výše napsané (tím, že pařím fakt dlouho a hrál jsem už hodně RPGček) to, že bych se u toho osobně mučil dalších 10 - 100h je pro mě pařanská noční můra.

  • takže letos vyšlo jen jedno jediné pořádné AAA RPG na PC, a to Elden Ring? Už se těším až si ho někdy zahraju. Ty další 2 RPG vypadají taky zajímavě, ale z nedostatku času je asi budu muset oželet.

  • lito

    xenoblade? 

    • Derp_1337

      Jo, taky bych ocenil Xenoblade Chronicles 3. Akurát je to pouze na Switch, takže většina lidí o tom nemá vůbec tušení.

    • 0011

      To hrál tak maximálně Aleš a kdoví jestli. Za mě hra roku.

  • uher

    Tak tady to ani jinak dopadnout nemohlo. První místo zasloužený a o parník před ostatními.

    • o 10 parníků. ještě před 5 rokama nikoho nenapadlo říkat, že akční RPG nejsou RPG (skyrim, zaklínač, nebo ještě dávno Gothic). Podle m

      • jeste pred prvnim diablem by nikoho nenapadlo temhle hack&slash rikat rpg

      • ty diskuze co je a co není RPG se vedou tak dlouho, jak jsem si schopen vzpomenout (od začátku 90. let). Počátky RPG jsou prostě ve stolních hrách na hrdiny (Dungeons and Dragons) a pokusech převést tento systém do počítačové hry. Pamatuju na diskuze o tom, zda Diablo nebo Gothic jsou nebo nejsou RPG. 

        • Přesně tak. Já jsem pro širší definici a hry obsahující RPG prvky v míře větší než symbolické. Třeba Shadow of the Tomb Raider nebo FTL bych klidně mezi RPG řadil.

          U žebříčků bych se na to ale díval trochu jinak. Nehodnotil bych hru jako celek, ale spíš RPG prvky jako takové a jejich zasazení do hry. Tady už by třeba Elden Ring až tak nezářil. Nicméně letos velká konkurence stejně nebyla. Kromě těch aktuálně na bedně by mohly konkurovat snad akorát Expeditions: Rome nebo Marvel's Mindnight Suns.

      • Corvus

        A nyní pěkně v detailní češtině! A ne ve strohé angličtině. Autoři si dali práci a dohledávali ke všemu v Elden Ringu řadu detailů. Čímž povýšili celkový zážitek z lore hry, oproti osekané anglické verzi.

        • Díky za info. Češtiny zpravidla neberu, ale ten "upgrade" oproti EN mi unikl. Juknu na to. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit