Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ne, FF16 fakt není RPG, to je prostě akční adventura.

    Ve skutečnosti by byl souboj o nejlepší akční adventuru letos mnohem zajímavější než nejlepší RPG. Bylo by to vyrovnané mezi Jedi Survivor, FF16 a Lies of P, všechno fakt vynikající kousky.

    Pokud jde o RPG, na uvolněné třetí místo by mohl leckdo dát Sea of Stars, Octopath 2, Hogwarts, Colony Ship nebo Lords of the Fallen. LotF by byl můj osobní tip.


    • iSpirit

      dá se souhlasit, za mě to taky FFXVI zlomilo vaz.  Na druhou stranu, pokud Final Fantasy není kontroverzní, pak to není Final Fantasy, v tomhle směru je to ryzí FF. 

      Sea of Stars by dostal můj hlas.

  • BG3 jsem nehrál a vizuálně mě moc nezaujalo, plus jsem četl nějaké názory co mě od toho dost odradily, RT je pro mě jakožto fandu w40k dar z nebes, ale jsem zatím docela na začátku, FFXVI moc RPG není, ale jinak skvělý cinematic vizuální orgáč.

    • Derp_1337

      "četl jsem nějaké názory co mě od toho dost odradily"

      Já zase četl, že Deus Ex, Mass Effect 2, Vampire: The Masquerade - Bloodlines, Zaklínač 3, Half-Life 2 a Hades jsou nudné a otravné hry. 

      Představ si to překvapení, když jsem si ty hry zahrál a jsou to jedny z nejlepších her, co jsem hrál. 😉

      • tak to jsi číst mohl, ty názory co jsem četl já byly od youtube kanálů kterým věřím, podložené obrázky a videi, které mě naprosto a kompletně odradily od hraní.... možná tak s 50 mody, které by změnili řadu věcí, víc se o tom rozepisovat nebudu,  abych nedostal ban.

  • 0011

    Plně respektuju, že recenze je subjektivní útvar a že pro někoho může být 10 hra 7 a naopak, z nominovaných jsem hrál jen BG3, ale na svůj seznam bych určitě zařadil Hogwarts Legacy, kolem kterého vznikla úplně zbytečná kontroverze a nejvíc kritiky sklidila hra od komunity, která jí ani nehrála, jak neopomněla všude hlasitě zmiňovat. Jediná Vtuberka, kterou jsem občas zapnul byla doslova vyšikanována z platformy jenom za to, že zmínila že hru chce hrát. Ať si klidně kdo chce bojkotuje co chce ale ať to dělá peněženkou a neubližuje při tom ostatním.

  • andre_4k

    Chtelo by to rozdelit na klasicke  (BG3) a akcni rpg (Jedi Survivor). Je to obtizne porovnat, i kdyz jsou obe technicky rpg. Jinak BG3 fantasticka hra, ale uprimne me treba ten Jedi Survivor pohltil mnohem vic.

    • iSpirit

      Jedi Survivor není akční RPG. Jedi Survivor je akční adventura. Ono už i FF XVI je jen o prsa činské běžkyně akční RPG a to tu hru mám rád. 

  • Taronyu

    Baldurs gate 3 aj za mňa. Odohratých 360h a určite to ešte porastie.

  • triptich

    u mňa BG3 bezkonkurenčne. Rogue Trader-a som ešte nehral, ale z ohlasov sa zdá, že to bude porazený tohto roku = hra, ktorá by žiarila, nebyť supernovy BG3.

    • Poražený jak u koho 🥲 za mě je jasným vítězem. I přesto že u té hry občas trpím jak zvíře když zvolím špatnou taktiku - osobně bych Rogue Trader nazval spíš taktickým cRPG, takový důraz na promýšlení tahů jsem jinde neviděl - ani u BG3 to nebylo až v takové míře. Navíc každý item v Rogue Trader (dobře minimálně valná většina) má významný vliv jak se hráči bude v soubojích dařit - v BG3 je tuna zbytečných itemů které jsem nikdy nepoužil 😅

      • triptich

        porazený v zmysle, že tá hra (rogue trader) by bola jednoznačným kandidátom na víťazstvo a popredné miesta v koncoročných rebríčkoch. takto skončila v tieni behemota.
        u mňa jednoznačne BG3. pre všetky ostatné hry ostáva len druhé miesto (a že sa ich tam tlačí pekná kopa).

  • TheRKD

    A tři nejlepší RPG za posledních 25 let? (Cakryš, někteří z nás začínají být už opravdu staří.) -- 

    • Baldur's Gate 1
    • Baldur's Gate 2
    • Baldur's Gate 3

    • Derp_1337

      Tak všechny 3 díly BG je asi trochu nadsázka. 

      Osobně si myslím, že třeba Vampire: The Masquerade - Bloodlines, KOTOR, Fallout 2, Dragon Age Origins byly lepší než některé díly BG. 

      Možná bych tam ještě přidal ARPG jako Deux Ex či Mass Effect 2.

      • skaven

        DA Origins bol otras po BG2. Osekany pocet postav, osekany pocet kuzel, osekany pocet povolani, 3-4 odpovede dialogoch, ovladanie ala mmorpg, hlavne ze krv a manga kozy.


        • Derp_1337

          Hele, ještě nikdy se neobjevilo nějaké dílo, hra, film, hudba, která by se líbila úplně každému. Jestli se ti to nelíbí, tak ti to neberu.

          Ale DA:O má na Metacritic úplně stejné User Score a MetaScore (pro PC) jako BG1. Takže absolutní většině hráčů se ta hra dost líbila.

          • skaven

            tak vidis, ty merias s tym, ci to sedi mainstreamu, a ja tym ci sa to paci mne  :) a DAO bol degres oproti BG, pacilo hlavne ludom, ktori BG nehrali, a take typy hier nehravali.

            • tuco

              TLDR: BG jsem hral tak moc jako malokdo a podle mne patri do pomyslneho zlateho fondu video-her a DA:O se mi libilo. 

              BG2 jsem hral, pomerne intenzive, 2 roky nez jsem ji dohral. Vyzkousel jsem vsechny moznosti, vsechny partaky, solo s kazdou class i muticlass, mnoho ruznych kombinaci party (jen evil, jen muzi, jen zeny, ja a jen zeny atd.). Tu hru jsem znal nazpamet a stravil v ni nevim kolik (ale v tisicich to bude) hodin. Po cele dva roky hrani jsem vzdy skoncil na Tree of Life a rozehral znovu, protoze jsem se obaval, ze kdyz ji dohraju, tak to tim skonci a ja jsem nechtel aby to skoncilo. 

              DA:O vysel po relativne dlouhem suchu na poli CRPG. Nejen marketingove ale dle meho fakticky to byl duchovni nastupce BG, ktery mi dal podobny pocity a zazitky jaky mi dala BG. Degres nebo ne, osobne jsem byl spokojeny, coz zdaleka nemohu rict o DA 2 a ani DA Inquisition. 

              • skaven

                Reakce na příspěvek:

                tak to som rad aj za teba :)


                 ja som mal z DAO tiez take pocity zo zaciatku, ale cim dalej tym viac som bol sklamany...dohral som to myslim za ten cas 2x(zopakoval som si to druhykrat po rokoch), ale prislo mi to, ze ta hra je plocha...chod z bodu A do bodu B

      • První Deus Ex je spíš takový praotec hybridu immersive sim/RPG (když záměrně opomenu System Shock a Ultimu Underworld 😅) a je smutné že neobdržel sadu záplat pro funkčnost na nových systémech - to ale může opět být pouze problém verze Steamu, verzi GOG bohužel nemám.  Když jsem nedávno z nostalgie instaloval tak jsem musel stahovat ještě komunitní patch New Vision abych na své nové mašině vůbec tento zaprášený klenot spustil 🥲

        Pohrával jsem si i s myšlenkou remake/remaster, ale raději možná ne vzhledem k tomu v jakých rukou je IP této hry 😄 Mankind Divided měl hezké zasazení 😅 ... ale příběhově a herně to byla dost velká bída.

      • Sierra117

        Dragon age origins? :-) ale neblbni, bylo to fajn, ale byl to jen moderní destilát z bg. Plus se to taky musí brát v kontextu doby. 

        • Derp_1337

          Hele, napíšu ti to stejně jako Skavenovi. Ještě nikdy se neobjevilo nějaké dílo, hra, film, hudba, která by se líbila úplně každému. Jestli se ti to nelíbí, tak ti to neberu.

          Ale DA:O má na Metacritic úplně stejné User Score a MetaScore (na PC) jako BG1. Takže absolutní většině hráčů se ta hra dost líbila.

          • Sierra117

            Já nepíšu že to je špatná hra nebo že se mi to nelíbí, jen z hlediska doby udělalo BG1 větší díru do světa v době kdy vyšlo než DA:O1 :-), nic víc jsem tím říct nechtěl.


            • Derp_1337

              To nejde objektivně srovnat. Když je (herní) trh ještě malý, tak je mnohem snadnější udělat "díru do světa".

              • Sierra117

                Reakce na příspěvek:

                No malý herní trh. Doba BG1-2 bylo zlatý období CRPG, takže tady bych o malém trhu asi uplně nemluvil :-). 

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  "Zlaté období CRPG" a (relativně) "malý herní trh" se navzájem nevylučuje.

  • Tak BG3 je oproti Rogue Trader hra která vezme hráče za ručičku a polaská ho po vlasech i na úroveň tactician 😄 Rogue Trader jsem hrál na Daring obtížnost a myslel jsem že mi vylezou oči z důlku během entré záporáka na konci první kapitoly a došlo mi že nemám nejlepší buildy 🥲 Především atmosféru má Rogue Trader prostě lepší, osobně mám tedy první a druhé místo prohozené.

    To FFXVI vyšlo na PlayStationa ne ? Počkáme až to vyjde na PC, třeba to bude stát za to...nyní je čas se vrátit do grimdark světa.

    • Předevčírem jsem rozehrál BG3 a musím říct, že mě to fakt baví, souboje nejsou nejtěžší (hraju na prostřední obtížnost což možná byla chyba) Ale svět a jeho otevřenost, možnosti... je to snad poprvé co nehraju RPG ve stylu tahle odpověď/rozhodnutí mi dá největší odměnu ale tahle odpověď se mi nejvíce líbí. Co mě třeba vytrhává z imerze je to pitomé házení kostkou :D

      • BG3 je fajn a přiznám se že na první ("skoro" 🥲😄) průchod mě taky opravdu hodně bavila. Skončil jsem kvůli tomu že jsem čekal na patche zlepšující chod hry, a když jsem se chtěl do hry vrátit znovu tak už mě to z nějakého důvodu až tolik neoslovilo.

        U Rogue Trader mě baví ten pocit že člověk může rozhodovat o osudu planet v jednotlivých galaxiích, právě ty náročnější souboje kdy člověk musí přemýšlet a taktizovat - i když přiznávám že jde spíš o mou chybu jelikož jsem si nevytvořil správný build který by byl reaktivní s ostatními společníky v mé družině, no a hlavně mě baví ta atmosféra - perfektní hudební doprovod, hezké a brutální animace.

         Jedna z věcí co bych Rogue Traderu vyčetl je že člověk musí u abilit dopočítávat jaký bonus/poškození dostane na základě atributů které má...moc nerozumím proč Owlcati už neimplementovali mechaniku která tyto počty udělá na pozadí a hráč pouze uvidí reálné poškození/bonusy a například když myší najede na konkrétní číslo poškození tak se otevře okno kde bude kalkulace z jakých atributů se počítá (myslím že jsem to tam dokonce na nějaké abilitě viděl, tak moc nechápu proč to neudělali pro všechny).

    • flash789

      Nevím proč to množné číslo ale FFXVI si může  každý zahrát už teď a na nic čekat nemusí. Tedy ne že by bylo o co stát, je to tak 7/10 hra s odřenejma. Moc nevím co tam mezi BG3 a RT dělá. To už fakt lepší ten Octopath Traveler 2 nebo Star Ocean Second Story R, když jrpg. 

      FFXVI přesně zobrazuje co je s SE AAA tvorbou špatne. O tom ze z mého pohledu jde o dehonestaci série radši pomlčet. 

  • Sultnsulimn

    Já bych se teď neuměl rozhodnout mezi prvním a druhým místem... Obě jsou geniální 

  • Vitaz zasluzeny. Uz len v ramci pribehu a samotneho scenaru clovek zisti ako plytko vyznieva nejaky Asssasins Creed, Starfield a mnoho dalsich, kde vedlajsie questy by dokazala lepsie napisat AI.

    Samotna hudba nezaostava, hnad za nou znovuhratelnost a skumanie dalsich moznosti a rozhodnuti v hre.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit