Přejít na výpis diskuzí
Beyond nebude interaktivní film, tvrdí David Cage
8.9.2013 | Martin Bach
118 příspěvků
-
ta postava kterou hraje Dafoe není její tata, má ho nahradit a být jejím psychologem nebo jak to říct
-
Když jsem se v mládí rozhodoval, jakou konzoli vybrat, PS3 pro mě byla jasná volba. A když dneska vidím hry, jako LA Noir, Heavy Rain, nebo Beyond, je mi jasné, že jsem volil správně. Voní hezky.
-
Nevíte jestli jsou i nějaké kvalitní interaktivní filmy na pc páč většina jich je většinou exkluzivní na konzole.
-
-
Na PC už dneska kloudný singleplayer hry moc nevznikaj, nebo jen velmi vzácně. Kup si konzoli. Idálně PS4, který má vyjít v listopadu a bude to pecka.
Pokud mermo mocí chceš interaktivní film na PC, nezbude ti, než jít do zlatých dob, kdy se na PC ještě dělaly hry, a ne jen porty z konzolí a onlineovky. Doporučuji mrknout třeba na Phantasmagorii, Gabriel Knight 2: Beast Within, apod.
-
-
Podte se prosim hadat pod tenhle prispevek, tam dole uz to je dost neprehledny :)
-
-
Začala škola a dopoledne už je tu klid...krása *1*
-
-
Souhlas, je to hrůza když se sem navalí malí děcka
-
-
Jako například ty. *1*
-
-
Dovolil bych si oponovat, jen tak, protoze chci zachovat rovnovahu sil vesmiru ;-p
-
-
Ok, v tom pripade naprosto nesouhlasim s tvoji reakci na muj prispevek a myslim si ze jsi troll a hlupak! A nejde jen o grafiku! *16* *16* Konzole brzdí vývoj!
-
-
Oponuji také. Hlupák jsem já, ale troll je ten nahoře *1*
-
No, gum je tady pořád dost i za dopoledne, páč ještě zbývají kolegové studentíci, nemakačenka, tatové, dědové a další, mezi které patří zástupci ne zrovna s nějakou úžasnou zárukou kvality. Shaker je navíc PC-ostřelovač a hrdý nabíječ, takže na jeho vůli jít v čele dalšího diskusního hnoje, není nic překvapujícího.
-
-
dik, ale to mi moc fandis :)
-
-
-
-
-
-
Předobjednáno :)
-
boring *7*
-
Jestli to bude alespoň tak dobrý jako Heavy Rain, máme se na co těšit.
-
Ja musim potvrdit, ze moje manzelka zatouzila zahrat si Heavy Rain (jedina hra, ktera ji kdy zaujala) a hned na zacatku ji odradila nutnost mackani X, O atd. na povel a jeste k tomu na cas. Neni to intuitivni, nemohla se skrz to soustredit na hru, kdyz furt musela koukat na gamepad kde co je, takze ji ten zajem rychle presel.
-
-
Ty mi pripominas detektiva Columba. Taky se porad vraci dokola a povida neco o svy manzelce *15*
-
-
Tak je to clovek, ktery mi je nejblizsi a ktery je hranim nedotceny. Mam tak prilezitost z prvni ruky sledovat, jak hry a hrani vnimaji normalni lide, kterym hrani absolutne nic nerika, presto ho svym zpusobem respektuji a nezaujimaji vuci nemu apriori nepratelsky postoj a snazi se ho chapat a videt jeho pozitiva. Umoznuje mi to videt veci pohledem druhe strany a take mit solidni nadhled nad ruznymi malichernostmi, ktere nekteri zahledeni lide berou az prilis vazne.
-
Aby to nebyla i paní Colombová, kterou nikdo nikdy neviděl :D
-
-
Tak to by si měla zahrát god of war 3
-
-
To by ji nezaujalo svym obsahem, spis naopak.
-
-
Tak potom už jen manhunt 2
-
-
No to spis by se ji libilo.Diky za tip. *3*
-
-
-
-
piš si co chceš ale pokaždý to skončí tam, že tvá manželka neumi s gamepadem a tím pádem by ju smotala každá hra když ani neví kde jaký tlačítko je
-
-
To je pravda. Ale neni jedina, takovych lidi je vic, nez kolik jich hraje hry. A Cage se snazi hry zpristupnit i temto lidem.
-
-
tak ať si dá nejlehčí obtížnost, to pak ty čudlíky stíhá mačkat i nehráč...
-
-
Ja jsem nepsal nic o nestihani.
-
-
Tak kdyz ocividne nechces abysme na tebe reagovali, tak bude lepsi kdyz se vykricis z balkonu
-
-
Nepsal jsem ani, ze na me nema nikdo reagovat. Je to tezke s nekym diskutovat, kdyz reaguje na domele nebo smyslene veci. Jako problem jsem uvedl nemoznost se soustredit na hru skrz neintuitivni ovladani. To se nastavenim obtiznosti nijak neresi. Cage se tento problem snazi resit a za to se dostava pod kritiku, ze vytvari nudny interaktivni film.
Cimz vyvstava otazka, co je podstatou her. Je to snad neintuitivni ovladani, ktere se musi hrac naucit, aby byla hra hrou? A plati, ze cim mene intuitivni ovladani, tim lepsi hra? Nebo podstata her spociva v jinych prvcich a zjednoduseni ovladani neni nijak na skodu. Muze mit hra i navzdory jednoduchemu ovladani komplexni herni mechanismy a byt zabavna i pro hardcore hrace?
Tyhle otazky by mohly byt napr. smyslem zdejsi diskuse, k takovym uvaham by mel clanek inspirovat. A ne k te plytke flame, ktera se tu rozjizdi. Ale chtit po nekom dneska aby uvazoval, nebo alespon aby reagoval na podstatu toho co se pise, to bych chtel trochu moc, ja vim. -
-
Nemas pravdu, nikdy jsem nemluvil o ctyrech tlacitkach, naopak. Upozornoval jsem te, ze heavy rain se neovlada jen ctyrmi tlacitky, ze vyuziva se cely gamepad. Nijak jsi tu cvicenou opici neodvolal, ani jsi nepotvrdil, ze to ovladaci schema je vskutku slozite na osvojeni a tedy predstqvuje realny problem a neni to tak trivialni, jak jsi se snazil cvicenou opici naznacit. Ale ok, beru to tedy tak, ze sve puvodni tvrzeni odvolavas. Pak se ti ovsem tva argumentqce sesypala jako domecek z karet a muzes bud se mnou souhlasit a nebo zacit znova s jinymi argumenty.
O heavy rainu jsem mluvil pouze jako o vhodnem prikladu nedostatku ovladani rady soudobych her. Primarne se diskuse toci o novem Cageho hre, kde se pokousi tento problem resit. Diskuse tak neni o heavy rainu, ale o ovladani her obecne s durazem na Cageho vychodiska, cile, zpusob reseni a inovatorstvi. A v kontextu toho je tvuj pristup k tomuto problemu elitarsky. -
Jejdasek: Je to těžké s někým diskutovat, když reaguje na domělé nebo smyšlené věci. Nikde jsem nepsal, že se gamepad naučí používat cvičená opice. Cvičená opice se naučí pozici 4 různých tlačítek s různými symboly. A o tom jsi přeci na začátku diskutoval. Že ty si na to vždy nabalíš něco jiného... Jestli mi tady chceš tvrdit, že si člověk za chvíli nedokáže zapamatovat, že kolečko je vpravo, čtvereček vlevo, dole je křížek a nahoře trojúhelník, tak to snad ani nemůžeš myslet vážně...
ad Cage, nadhodil jsi Heavy Rain a pokud vím, ten jinak ovládat nemůžeš (no dobře, ještě Move), tedy mi uniká, o jakém elitářském přístupu mluvíš. U Heavy Rainu prostě jinou možnost nemáš a popravdě, ve srovnání s jinými hrami je zrovna u Heavy Rainu to ovládání na gamepadu celkem primitivní. Bylo by fajn, kdyby ses držel toho, kdo na co reaguje a nenabaloval na to vždy něco jiného... -
hontou: neni to stupidni, dle ucha se to nauci i cvicena opice a babicky jsou preci jen chytrejsi, nez cvicene opice, ne? A podle ucha, pokud to nedokazes babicce vysvetlit, je to tovoje chyba.
A jinak se pletes, nikdo si zvykat nemusi, pokud nechce. O nadavani na hru tady preci vubec nejde a nikdo na ni nenadava.
ucho: neni to moje chyba a nemyslim si, ze by se vybec jednalo o chybe. Imho ti unika podstata celeho sdeleni. Cage se snazi snizit bariery, ktere nektere lidi odrazuji od hrani her a pritom jim poskytnout plnohodnotny herni zazitek. Zaujal jsi k tomu elitarsky pristup, kdo chce hrat, at se prizpusobi a uci se. Kdyby vsichni vyvojari k problemum pristupovali takhle, tak bychom tu stale meli DOS s prikzovou radkou a kdo chce pouzivat pocitac, at se to nauci.
Athrej: mas naprostou pravdu, ja zde radu nehledam, pouze jsem vyjadril pochopeni pro Cageho snazeni, za ktere je mnohymi kritizovan. -
Jejdasek: doporučujem manzelke kupit knihu.... druha moznost je hry na kinect alebo eye.... viac ti neporadim.... ostatne asi ani poradit nechces...
-
Jejdasek: jestli nedokážeš někomu vysvětlit ovládání na gamepadu, je to tvoje chyba. začal jsi s problémem s mačkáním správných tlačítek a ano, pozici těch tlačítek se naučí opravdu i ta cvičená opice. ty další prvky se tam dají naučit v tom úvodu, kde je prostoru k učení habaděj a to i pro člověka, který drží gamepad poprvé v životě. a že mají PC hráči problém s gamepadem? jsou jednoduše zvyklí na něco jiného a nechtějí zkoušet něco, co jim půjde na začátku hůř. kdo však překoná tu počáteční bariéru a je ochotný se tomu otevřít a opravdu to zkusit, za den hraní je z něj ostřílený hráč na gamepadu. když někdo nechce, nepomůže tam samozřejmě nic. je to jen o té praxi a jelikož jsi začal s mačkáním správných tlačítek, tam je potřeba té praxe minimum.
-
Jejdasek: leckterá babička se nenaučí ovládat ani ovladač televize, používat ji jako příklad pro gamepad je dost stupidní. A vůbec, po přečtení této velmi zábavní debaty mi zbývá říct jedno. Každý si musí zvyknout na ovládání nové hry, nadávat na hru, protože někdo není schopný/ochotný to udělat je nesmyslné. A nebo ať si tvoje žena počká ještě 30 let, třeba pak půjde ovládat hry myslí.
-
Jestli jsi hral HeavyRain, tak urcite vis, ze se neovlada pouze 4 tlacitky a to ani co se tyce QTE.
Nech svou babicku (predpokladam, ze je herni laik) at si zahraje HR a az ji to po par minutach nepujde, sdel ji, ze za par minut by se to naucila i cvicena opice, urcite ji tim potesis. A myslim to vazne, zkus to, teprve potom asi dokazes pochopit, co je to ve skutecnosti za problem, ze je to daleko slozitejsi nez si myslis a proc to Cage resi. Mimochodem, muj tchan, uz starsi clovek, je blazen do aut, jezdi na zavody, ma autoskolu, denodenne stravi mraky hodin za volantem, rozhodne ho nemuzes obvinit z neschopnosti ridit auto. Ale zkusil GT na gamepadu a katastrofa. Pricina? Neintuitivni ovladani. A nestacili mu ani dve hodiny, aby zacal nejak slusne jezdit. V realu by si me dal jako malinu.
Ovladac a ovladani je vetsi nebo mensi barierou mezi hracem a hrou a vzdy tomu tak bylo. Ostatne zkus nechat hrat nejakeho zkuseneho ale mladsiho hrace nejakou starsi hru, kdy se pouzivala starsi a horsi ovladaci schemata. Uvidis jake bude mit problemy. Ovladani se vyvijelo a zlepsovalo a bylo by naivni si myslet, ze uz se nema kam vyvijet a jak se zlepsovat.
Dalsi kapitolou je gamepad sam o sobe, je to pokrocile herni zarizeni, ktere dela problem i rade zkusenych pc hracu, kteri s nim bezne neprichazi do styku. Mnozi z nich na nej maji az alergii, jinym ale zadny vetsi problem nedela, takze je to i individualni zalezitost.
Mimochodem, nevim a zajimalo by me, proc by mel byt tento pojem mel byt diskubitabilni. -
To nema ani cenu cist... Kdo nema střelbu v krvi, nebude hned zprvu střílet do středu terče... To ale jeste neznamena ze to je blbe vymysleny nebo navrhnuty....
-
jenže neintuitivní ovládání je diskutabilní pojem. promiň, ale pozici 4 tlačítek si za pár minut dokáže zapamatovat i cvičená opice... snížení obtížnosti ten proces učení zjednoduší a za pár minut odpadá hledání čehokoli a člověk se na hru soustředit může.
-
To je jednoduchy. To mackani cudliku je neintuitivni a kdo nema gamepad v krvi, tak se musi soustredit misto na hru na ten gamepad a kdyz se musi neustale prepinat mezi hrou a gamepadem, tak je to otravne.
Primer s volantem auta je hloupy. Za prve se auto musis ucit ridit a za druhe volant je pomerne intuitivni zalezitost. Predstav si, ze bys auto ridil joystickem a doprava zatacelo kdyz das paku nahoru a doleva by zatacelo, kdyz das paku doprava. V tu ranu bys mel problem, musel by ses soustradit na to ovladani misto abys daval pozor na cestu. Ostatne, zkus si ovladat ten detsky bagr, do ktereho se hazi dvacetikoruny a ma jen paky nahoru a dolu a tim ovladas i pohyb ramene doleva a doprava. To je krasny priklad ovladani jako bariery, misto aby ses mohl soustredit na to co chces udelat, tak se musis soustredit na to jak to udelat a je to dost otravne. -
Ale protoze placas naprosty hovadiny.... Jak te muze pri HRANI HRY vyrusovat MACKANI CUDLIKU?? To je jako kdybys rekl ze pri rizeni auta te vyrusuje volant...
-
-
-
-
-
Tak to je ale problem toho kdo nema zazitej gamepad a jeho tlacitka, né hry
-
-
Spíše jde o to, že si nemůžeš v klidu užít to, co se děje na obrazovce. Místo toho, aby ses po herní pasáži chvíli odpočinul, tak se dostáváš pod tlak i v cutscénách. Lidi si podobné hry vybírají kvůli relaxu, pokud by chtěl být člověk nasranej a spocenej, tak si zahraje mulťák nějakého FPS.
-
-
Jak neuzijes co se deje na obrazovce? Prece pri mackani tlacitek nekoukas na gamepad a v naprosto kazdy hre porad neco mackas, pokud chces jen koukat na obrazovku a nic nemackat, zkus film
-
-
Musíš být aktivně připravený na volbu, během vteřiny ji zaznamenat a během další vteřiny ji provézt (a nesplést se). A já obvykle při hraní her nesedím v jedné poloze s oběma rukama na ovlači po celou dobu hraní. Když příjde cutscéna, tak na ní čumím jako na film, což to ostatně i je.
Kdyby mi tohle udělali uprostřed běžného filmu, tak z kina odejdu.
Prostě se mi to nelíbí a dávám to najevo. -
-
Nikdo si prece nestezuje, clanek je o tom, ze se Cage snazi odstranit barieru neintuitivniho ovladani mezi hrou a hraci.
-
Dobrá, ale kdyz clovek vi do ceho jde a jak se Heavy Rain hraje tak si pak nemuze stezovat ze se to tak hraje... To by prece slo rict na cokoliv. Ze si koupis Wipeout a pak je to hrozne rychly a ze jsi doufal ze u toho budes moct vařit večeři....
Mimochodem to an co si stezujete ani neni pravda, nikdy v Heavy Rainu nebylo nic takovyho v cutscene, vzdy to bylo behem hrani. Pri rozhovoru nebo jen chození nic takovyho nebylo... To co myslite bylo treba v AC (2 nebo 3? ted nevim) ze probihal rozhovor a najednou vyskocilo Zmackni tlacitko pro obejmuti! A s tim proste nikdo nepocital a nikdo to nestihl -
Předtím jsem s podobnými věcmi neměl zkušenost, navíc nikdy nevíš, jak se to hraje, dokud to nekoupíš a nezahraješ. Také to není černobílé. U žádné hry se ti nebude líbit všechno.
-
Chapu jak to myslis, ale kdyz tuhle hru kupujes tak do tohodle proste jdes, Heavy Rain je taky vpodstate jen o tom... A kdyz to nestihnes, jde se dal
-
-
Film neni interaktivni. Jak vidis, Cage se k problemu ovladani jako barirera stavi mnohem konstruktivneji nez ty, ktery bys to hned zabalil.
-
-
-
Jak se to vezme. Ale nejde o to, ci je to problem. Jde o to, ze jsou lide, kteri by si i radi neco rozumneho zahrali, ale soudobe ovladani je pro ne barierou, o ktere Cage vi a snazi se ji odstranit.
-
-
Tak jak bys to jako chtel udelat? Nejaka akcni pasaz by se na minutu zastavila aby kazdej nasel tlacitko??
-
-
Mozna by sis mel precist ten clanek, pod kterym reagujes, tam se pise, jak to Cage resi.
-
-
Ja netvrdim ze reagujes na clanek, ja ti radim aby sis ho precetl, protoze tam najdes odpoved na svou otazku.
-
Ja nereaguju na clanek ale na tvoji pritelkyni ktera nestihala koukat na televizi a gamepad
-
-
-
-
-
-
Zkusil bych demo, abych si udělal konečně obrázek, jestli do Beyond půjdu nebo ne. Jenže demo vychází až po 17. září. A od toho dne už nebude na nějaký demo, ani na nic jinýho, čas, jestli mi rozumíte. (;
-
-
Ne, co je 17. září tak důležitýho?
-
-
17 září se koná upálení Biebra. Jako mít za obrázek tu největší buznu v celím vesmíru je sadomasochyzmus, nebo seš stejná buzík
-
-
-
ono to demo vychází nějak 2 října že?.. to už bude nahráno sto+ hodin takže by něměl být problém si maličkou přestávku k demu Beyond udělat *1*
-
-
Už si musím zapamatovat, že sem nemám lézt v neděli...
-
-
Stačí jen nechodit do diskuzí k článkům o PS3 exkluzivitách, strategiích, PS4/XO, COD, BF, NFS, AC, Blizzard, recenze Indie titulů, TES a možná jsem ještě na něco zapomněl.
No, je toho docela dost. :D -
-
Takže zbejvá snad už jenom Fight Club *1*
-
-
Radši ani to ne... *1*
-
-
-