Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • XorxoxTalarius
    Ani ne ... je to jasne jiz na prvni precteni :)
  • Tikov
    Co dělala Francie v roce 1914-18? Uplynulo 21 let a vy byste dokázal přimět syny( kterým jejich otcové vyprávěli, jak skutečně vypadá válka), případně samotné účastníky jít znovu do boje? Do boje, který přes strašné ztráty nic nezměnil, protože Krautové jsou tu zase.
    U Francouzů neexistoval jako u Němců etos zrady v týlu. Francouzi jenom viděli, že ta poslední vítězná válka nic nezměnila
  • Ale vzdyt ma pravdu. 1936 obsazeni Poryni, co udelala Francie? Nic. 1938 a Mnichov. Co udelala Francie? Zradila sveho jedineho spojence a posledni demokracii ve stredni Evrope. Co udelala Francie v zari 1939? O ano, obsadila 6km Nemeckeho uzemi a pak se stahla. Jo, to Polakum pomohlo. No a co udelala v kvetnu 1940? Ustupovala a ustupovala. Jak se rika na zacatku filmu Kam se podela sedma rota - zadna armada v historii neustupovala tak sporadane. A hlavne tak rychle.
  • poláci si dělali zálusk na Těšín hned po vzniku ČSR, hlavně měli zájem dostat pod kontrolu železnici, která byla tehdy jediným žel. spojem mezi českými zeměmi a územím dnešního Slovenska... nicméně podcenili zkušenosti ČSR legionářů z 1.sv.v. a dostali na prd3l... někteří velitelé ČSR jednotek dokonce dle pramenů chtěli pokračovat do vnitrozemí a zabrat větší část Těšínska, kvůli riziku rozdmýchání konfliktu ve střední Evropě k tomu ale nedošlo
  • mě to zase dost pobavilo *2*

    a ke hře samotné... nezájem, za Poláky by mě to hrát nebavilo
  • Tahle dedukce ti musela dát opravdu hodně zabrat
  • XorxoxTalarius
    Vetsinou ten kdo sam pouziva ono slovo, tak timto neexistujcim syndromem trpi. Plus vetsinou to je podporovane nejakou fobii z neceho ;) Nemame nejakou fobicku pane? :)
  • Inu, nevím, zda bych se chlubil tím, že armáda mé země vydržela ještě méně, než Francouzi s továrnami na bílé vlajky


    No tohle může napsat opravdu jen zaprděnej čecháček *11*
  • Magister_Peditum
    Jasně, tanky jsme měli na svou dobu špičkové. Vždyť většina německých tanků v té době ani nebyla vybavena kanónem, jen kulometem. Pěchotní zbraně byly plně srovnatelné s německými, dělostřelectvo bylo tradičně jedno z nejlepších v Evropě. Letectvo mělo pomalé dvouplošníky. Ty sice byly obratnější než 109ky a naši piloti s nimi byli schopni dělat doslova psí kusy, ale letadel bylo málo a na celém území RČS byla vojenská letiště v dosahu německých bombardérů. Problém byl v tom, že i když jsme po technické stránce často nepřítele předčili, tak jsme těch zbraní a mužů prostě měli málo.
  • Magister_Peditum
    Však netvrdím, že by bylo naše opevnění nějaká superbomba. Jen jsem chtěl říct, že jsme se na rozdíl od Francouzů na něj úplně nespoléhali a byli jsme si vědomi, že ho dřív nebo později nepřítel prolomí.
  • Tikov
    Mimochodem o tomhle německém plánu (útoku přes Ardeny) psali Sověti v časopisu pro mládež už v roce 38. Jen tehdy vymalovali pozitiviní vývoj, kdy Němce drtí francouzské tankové svazky za podpory letectva. Takže minimálně na východ od Žitomyru to tak překvapující nebylo.
  • Ok, to jsem nevedel, ja si jen pamatuju, ze tam jedna je, a ze to byl dar :) Good to know.
  • Asi tak... Mam pocit, ze se u nas nase pohranicni obrana dost precenuje. Takovy cechackovsky theorycraft :)
  • Zase technicka :) Utok na Francii pres Belgii je obecne rozsirena nepravda. Utok byl ve skutecnosti veden pres Ardeny kousek od Maginotovy linie a nektere pevnosti v linii dokonce musely padnout (byl proveden letecky vysadek). Chapu, že Ardeny technicky patri z casti Belgii, ale utok na Belgii neni spravny pojem. Ve skutecnosti se prekvapive postupovalo pres tuhle zalesnenou krajinu pres Lucembursko/Belgii/Francii. Kdyz byly jednotky FR a GB odriznuty od jihu na hranicich Francie a Belgie (!), pak teprve zacala nemecka armada v dalsich vlnach postupovat pres Benelux. Pravdou je, ze FR a GB vedela a byla pripravena na utok pres Belgii, ale pres tu "civilizovanou", nikoliv pres huste lesy a dokonce i pres cast "Mazinotky". Kdyby nemci skutecne postupovali pres Belgii, pak by valka skoncila hodne rychle :).

    S obranou CR souhlasim, jen podle meho nazoru byli nemci v technologii a vyrobe napred pouze u letecta a ani tam nebyla markantni prevaha. Stroje jsme sice meli postarsi, ale na obranu vzdusneho prostoru v tomto obdobi valky byly dostatecne. Pechotni zbrane jsme meli srovnatelne, kdyz ne vzdy moderni, tak ale kvalitni a spolehlive. U tanku take souhlasim, dokonce si myslim, ze i s nasimi lehkymi tanciky jsme meli statisticky navrh (vzor Pz35 byl pravdepodobne vsestranne nejlepsi tank sve doby - nemci jej ihned zaradili do sveho arzenalu a dokonce ho i nekolikrat upravili)...Nebudu vsak hadat, jak by to dopadlo, i pres uveden nejsem velky optimista :)
  • Tikov
    Zajímalo by mne jaké budou ty alternativní scénáře. Celkem bych si zkusil:
    1) polský plán z přelomu 38/39- společný útok s Němci na SSSR
    2) SSSR, kterému západ nabídl slušné spojenecké podmínky, takže nezaútočí/podpoří Polsko
    3) SSSR útočící až na Němci nabídnutou linii k Varšavě
  • Tikov
    Němci se museli vypořádat i se sovětským opevněním na Molotovce a z osobní návštěvy objektu v Přemyšlu- Ty objekty jsou celkem obdobné našim (boční krytí, zához směrem k nepříteli, diamanťák, gr. skluzy...), výzbrojí a osádkou zhruba něco jako náš arab. Objektu 8813 (kryjící most přes San) Němci vyřadili hlavní výzbroj (dvojče kulomet-kanon) během prvního dne (pěkný přímý zásah do střílny ji vytrhl), za sedm dnů, kdy se obránci nechtěli vzdát, objekt zalili benzínem...
  • Tikov
    Já bych Sovětský svaz, tak marně neviděl- alespoň by vázali (a pravděpodobně převálcovali) Poláky. Ale jinak souhlas.
  • Magister_Peditum
    Ta na tý fotce je asi o 3 roky mladší, ale máš pravdu, zapomněl jsem na sochu v Lucemburských zahradách, na které si Bartholdi nacvičil postup při vytváření té americké. A samozřejmě ano, Bartholdi byl Francouz. *4*
  • Problem ale je, ze Francie statisticky vyhrala nejvic valek v historii lidstva (nikoliv bitev, tam jsou #1 britove).
  • To neni kopie, stala tam pred tou americkou. Americka verze byla dar od Francie.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit