Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • On chce svobodu a vadí mu Steam? Svoboda je o možnosti volby, čili s možností nainstalovat si steam a hrát na něm hry ja linuxák svobodnější, než bez možnosti si ten steam nenainstalovat.
  • Pokud nekdo chce delat hry na Linux tak by nejdrive mnel udelat ovladace na graficke karty. A nejlepe sam vyrobce a ne aby si je programovali uzivatele sami. Mozna se casem objevi ale to je daleka budoucnost.
  • slovo PROSTE se neakceptuje snad ani ve slohovych pracech na zakladnich skolach...
    • smejki
      to je diškriminácja!
    • Zrovna od Vás to sedí - "pracech"?! *1*
  • Nikdo nepostuje Stallman copypastu? Kde to jsme?

I'd just like to interject for a moment. What you're referring to as Linux, is in fact, GNU/Linux, or as I've recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX.

Many computer users run a modified version of the GNU system every day, without realizing it. Through a peculiar turn of events, the version of GNU which is widely used today is often called "Linux", and many of its users are not aware that it is basically the GNU system, developed by the GNU Project.

There really is a Linux, and these people are using it, but it is just a part of the system they use. Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU with Linux added, or GNU/Linux. All the so-called "Linux" distributions are really distributions of GNU/Linux.
    • Jsme na herním serveru. *3*
  • Spades
    Podle mě je to jen kotel nesmyslů... Nesvobodný software... Kdo nechce, ať si ho neinstaluje, ale hry jsou, a vždyky budou nesvobodné... už jen proto, aby nikdo módama nezískal výhodu v multiplayeru.
    • Nevis o cem mluvis.
    • blabol jak prkno
  • pak ovsem ale prijde GLOBUX.. :D
  • ono jde o to, ze pokud se linux priblizi mainstreamu (tzn. mnoho uzivatelu) - tak je tu riziko ze se na nej vice zameri ty korporace s malware, spyware, apod. proste ze casem se zmeni na osx nebo win. to je to oc tu bezi...
  • To je ale podradna diskuse. Otazka svobody je asi prilis slozita na to, aby ji zdejsi osazenstvo dovedlo uchopit a diskutovat o ni.

Obavam se, ze model svobodneho software je tezko aplikovatelny na nektere typy software. Treba zrovna na hry, alespon v dnesni prevazne konzumni podobe. Uz treba proto, ze se na te hto hra h podilo spousta ne-it lidi, kteri maji k otazce svobodneho software daleko, tvorba her je jejich zivobyti a nechapou, proc by meli vysledky sve prace poskytovat volne k pouziti. Nedava jim to smysl.

I kdyby tomu byli vsichni nakloneni, je otazka, zda by bylo mozno delat hry na principu svobodneho software a co by to prineslo. Urcite velkou miru recyklace. Nedovedu posoudit, zda by to vyvoj spise rozpohybovalo nebo spise brzdilo.
    • Zayl
      "aby ji zdejsi osazenstvo dovedlo uchopit a diskutovat o ni. "

Jinými slovy "soudím vás všechny jako blbečky aniž bych znal osobně třeba jen zlomek..."

Víš co si můžeš?
      • To jsou tvoje slova a tva interpretace, ktere odrazi tvuj zpusob uvazovani, nikoli muj.
    • Já bych tu otázku svobody zase moc nepřeceňoval. Smrdí to arogancí.
      • Nekteri nazyvaji svobodny software rakovinou, ja ho nazvu retezem, ktery drzi jednu obludu pekne zkratka.
        • Jo já to vidim v práci. Snažili jsme se opravdu velice pracně naučit lidi ze začátku na open office, později na libre office. Je to ale marný, i když dotyčný umí počítač jen zapnout a vypnout, stejně tam musí mít mrkvosoftí SW

a pro ty chytré teenagery tady okolo... nechápu vaše argumenty. Asi je to tim, že jste nezažili Win 95,98...vše vyvrcholilo XP ale od té doby jen od Mikrosoftu buzerace a šikana...

Že by ale hry běželi na Linuxu si myslim, je stále jen utopie
    • Jejdásek zřejmě použil ty nejlepší argumenty, které mohl. „Teď o příspěvku samém. Až mě napadá, nebyl to záměr? Pochopení základních znaků experimentu. Když se má čtenář hájit, mlčí. Entropie. Otupělý konzument nutně dochází k závěru, že život nemá smysl.
    • Jsem rad ze jsi nam to vysvetlil.
    • Já dovedu uchopit spoustu věcí a rozhodně se o tom nebráním i diskutovat :D
  • Mohl by mi někdo vysvětlit, v čem je Windows 8 pro herní vývojáře míň svobodný než Win 7? Přemýšlím nad tím a nějak nemůžu na nějaký důvod přijít.
    • Má tam být windows app store, či něco podobného, a Gabe má nejspíš obavy, že by Steam a ostatní konkurenci pro mohl microsoft blokovat v tom obchodě.
      • No jasně, to vím. Ale v tom Storu mají být převážně Metro aplikace, což hry nejsou. Steam je pokud vím stand-alone klient a nemá s marketplace nic společnýho.
        • Já myslím, že to steamu uškodí. Hlavně asi co se týče indie her. A možná se přes to MS pokusí protlačit to svoje Games for Windows.
          • GfW je dead, ve Windows 8 je Xbox Live, pokud se nemýlím.

Nevím, pořád jsem nenašel souvislost. Účty jsou nezávislý, návyky hráčů se asi nezmění a AAA hry na tom app storu asi nebudou (a jestli jo, tak ve stejným rozsahu, jako dneska na GfW a to Valve nevadí...).

Pořád nevidím, v čem je ta větší uzavřenost. Pokud bychom mluvili o Windows RT, tak bych souhlasil na 100 procent.
            • @Kuřvuřt: To by museli zrušit Win32. A to se asi ještě pár desítek let nestane.

Ten appstore je pro metro aplikace, Win RT ho používá exkluzivně (protože na něm funguje jenom Metro), Win 8 má jak Metro, tak normální desktop a Win32 podporu. A nevím, o zakázání instalací jsem neslyšel, jestli máš odkaz, klidně ho sem dej.
            • Až ti MS zakáže instalovat aplikace odjinud než z jejich appstoru, tak budeš čubrnět :-). A trend tím směrem nepochybně jde.
  • Alex81
    "Nicméně, náš cíl leží za tím, udělat z tohoto systému obecně oblíbený a úspěšný." Zatím se moc nedaří.
    • Tos tu větu špatně pochopil. Jejich cíl leží za tímhle, tudíž není jejich cílem udělat z toho oblíbený systém. Nejspíš špatný překlad.
      • Alex81
        V tom případě se jim daří náramně:-)
        • Ten jejich idealismus je trošku komický. Jednou jsem se pokusil na Ubuntu pokusil nainstalovat nesvobodný software a hned vyskočilo x oken. "Varování tento software je nesvobodný!", "Opravdu chcete pokračovat?", ...

Trošku to hraničí s paranojou. *7*
          • Spades
            Největší sranda je, že to píše u ovladačů od nVidie... To jako někdo udělá lepší ovladač, než VÝROBCE té karty?!?
            • ano je to mozny, ale to ty, co o tom nevis nic, nemuze pochopit.
            • No je to možný, protože nVidie i AMD na linux docela kašlou.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit