Přejít na výpis diskuzí
Budou hry s DRM pro Linux zhoubné, nebo ne?
1.8.2012 | Aleš Smutný
72 příspěvků
-
"To není bezďák, to je stage 1, stage 2 bude vousy a vlasy na bídlo, stage 3 až převezme Linux nadvládu bude povstání Gandalfa"
-
-
*na bílo
-
-
Já si říkal co tu dělá Hagrid
-
Jako tohle ale vůbec není záležitost Steamu, uděláme Steam na Linux a najednou se bojíme o svobodu GNU/Linux? Tenhle spor je tu už dávno, hlavně s distribucemi jako Ubuntu a s komerčními firmami, které do distribucí přispívají a s komerčními programy a hrami, které běží na Linuxu, atd. Ubuntu má třeba již několik řad distribuci svůj komerční obchod přímo v OS, jako alternativa k iTunes. Pokud pak aktivita Steamu přitáhne k Linuxu více běžných uživatelů, tak je to jen dobře, a nekoliduje to s žádnou svobodou softwaru, protože ten problém je tu už od samého začátku vývoje distribucí a softwaru pro Linux. To jsou ale spíš takové ideové debaty, a myšlenky, myslím, že normálním uživatelům je tohle uplně jedno, hlavně když je software kvalitní. Jestli třeba Ubuntu bude stále méně svobodné, tak vždycky tu budou distribuce Linuxu, které si na svobodě softwaru budou zakládat...
-
-
Ono spíš jde o to, že pan redaktor z nějákého nepochopitelného důvodů spatlat několik věcí dohromady. Takže se zdá, že na linuxu je všechno všech. Pod Llinuxem je totiž drtivá programů pod GNU licencí, což znamená, že je volně šířitelný nejen program, ale hlavně, že jsou volně šířitelné i zdrojové kódy. To co pan redaktor popisuje jako nesvobodný software je jen to, že není volně šířen zdrojový kód daného programu. To jestli se za daný program platí, nebo neplatí je zcela irelevantní. Tp co vadí komunitě je to, že by se Steamem na Linux přišla DRM ochrana. A to je něco, co je dokonce v přímém rozporu s používáním Linuxu. Proto se na nápad "portovat" Steam na Linux dívám jako na největší kravinu, co kdo mohl někdo vymyslet.
-
Co ma ubuntu store spolocne so slobodou o ktorej tu je rec.
-
-
Že se tam prodává i uzavřený komerční software samozřejmě.
-
-
Jaký, hod odkaz, nejsem ubuntuista.
-
-
-
-
Nikdo nepostuje Stallman copypastu? Kde to jsme?
I'd just like to interject for a moment. What you're referring to as Linux, is in fact, GNU/Linux, or as I've recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX.
Many computer users run a modified version of the GNU system every day, without realizing it. Through a peculiar turn of events, the version of GNU which is widely used today is often called "Linux", and many of its users are not aware that it is basically the GNU system, developed by the GNU Project.
There really is a Linux, and these people are using it, but it is just a part of the system they use. Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU with Linux added, or GNU/Linux. All the so-called "Linux" distributions are really distributions of GNU/Linux. -
-
Jsme na herním serveru. *3*
-
-
To je ale podradna diskuse. Otazka svobody je asi prilis slozita na to, aby ji zdejsi osazenstvo dovedlo uchopit a diskutovat o ni.
Obavam se, ze model svobodneho software je tezko aplikovatelny na nektere typy software. Treba zrovna na hry, alespon v dnesni prevazne konzumni podobe. Uz treba proto, ze se na te hto hra h podilo spousta ne-it lidi, kteri maji k otazce svobodneho software daleko, tvorba her je jejich zivobyti a nechapou, proc by meli vysledky sve prace poskytovat volne k pouziti. Nedava jim to smysl.
I kdyby tomu byli vsichni nakloneni, je otazka, zda by bylo mozno delat hry na principu svobodneho software a co by to prineslo. Urcite velkou miru recyklace. Nedovedu posoudit, zda by to vyvoj spise rozpohybovalo nebo spise brzdilo. -
-
"aby ji zdejsi osazenstvo dovedlo uchopit a diskutovat o ni. "
Jinými slovy "soudím vás všechny jako blbečky aniž bych znal osobně třeba jen zlomek..."
Víš co si můžeš? -
-
To jsou tvoje slova a tva interpretace, ktere odrazi tvuj zpusob uvazovani, nikoli muj.
-
-
Já bych tu otázku svobody zase moc nepřeceňoval. Smrdí to arogancí.
-
-
Nekteri nazyvaji svobodny software rakovinou, ja ho nazvu retezem, ktery drzi jednu obludu pekne zkratka.
-
-
Jo já to vidim v práci. Snažili jsme se opravdu velice pracně naučit lidi ze začátku na open office, později na libre office. Je to ale marný, i když dotyčný umí počítač jen zapnout a vypnout, stejně tam musí mít mrkvosoftí SW
a pro ty chytré teenagery tady okolo... nechápu vaše argumenty. Asi je to tim, že jste nezažili Win 95,98...vše vyvrcholilo XP ale od té doby jen od Mikrosoftu buzerace a šikana...
Že by ale hry běželi na Linuxu si myslim, je stále jen utopie
-
-
-
Jejdásek zřejmě použil ty nejlepší argumenty, které mohl. „Teď o příspěvku samém. Až mě napadá, nebyl to záměr? Pochopení základních znaků experimentu. Když se má čtenář hájit, mlčí. Entropie. Otupělý konzument nutně dochází k závěru, že život nemá smysl.
-
Jsem rad ze jsi nam to vysvetlil.
-
Já dovedu uchopit spoustu věcí a rozhodně se o tom nebráním i diskutovat :D
-
-
Proč je na tý fotce nějakej bezďák?
-
-
Tys asi v životě neviděl žádnýho ajťáka, viď *1* Jemu vzledem podobných máme ve firmě několik...
-
A proč je u tvé fotky... *8*
-
To není žádnej bezďák, ale Richard Stallman ty troubo. Je to člověk, který si zaslouží úctu a respekt za to, co pro počítačovej svět celej život (a nejen on) dělá) na rozdíl od takových, jako jsi ty. Běž si radši vymačkávat beďary a netrolluj.
-
-
gnuman: Já už si svůj každodenní příděl jebáků vymáčknul, teď pro změnu stírám Hermelín co se mi delší dobu objevuje na žaludu.
-
-
Dickcheese!
-
No jo prase promluvilo. *11* *11* *11* *11*
-
-
Chro chro!
-
-
Škoda že česky to napsat neumíš :(
-
Never feed troll (Nikdy nekrm trola)
-
-
-
-
Stallman, to je ten chlapek co si pri nataceni zblajzl kus kuze (zjevne) ze sve nohy? Holt ani kousek nazmar
-
-
Pac uzivatel Linuxu :)
(sry nabizelo se) -
-
A co jako? Myslíš si snad, že uživatelé Linuxu jsou bezďáci, protože maj svůj OS zadarmo? Co když akorát nechtěj živit monopolní korporace svejma vlastníma penězma a ještě k tomu můžou bejt svobodný.
-
-
Jo a tenhle nechce zivit holicsky monopol. *3*
-
-
-
Jak můžeš vědět že to bezdomovec? Laskavě přestaň posuzovat lidi podle vzhledu.(Nevěděl jsem že na tý fotce jsi ty promiň) *1*
-
-
no jasný, dyk to není bezďák, to je hippítuxák, typický uživatel Linuxu
-
Blbkovič: Já ale nikoho nesoudil - to měl bejt vtip, ale jaksi jsem zapoměl na pomalejší jedince, kterým to musím pro jistotu doplnit *3*
-
-
Fuck you idiot! (Naser si idiote)!
-
-
Paráda, už jsem tě naučil i psát česky. Ještě tomu dáme trochu času a možná že pak zvládneš i jíst příborem :D
-
-
no je to to isté ale asi niekomu to nie je jedno ...
-
Štěstí že tu není like/dislike, ale "jen" líbí/nelíbí - tak to jsem v suchu :D
Mimochodem mě je nějaké hodnocení přízpěvků u zadele (na rozdíl od tebe, když na to poukazuješ)... -
Lidi vůbec na něj nereagujte nedávejte mu like ani dislike prostě ať se z toho zblázní.
-
-
-
-
nie je to bezdak, je to najviac nesocialny clovek, ktoreho som stretol. raz u nas po jednej prednaske spal a cely vecer presedel v izbe na stolicke za notebookom... okrem toho je to sialeny komunista...
-
-
-
On chce svobodu a vadí mu Steam? Svoboda je o možnosti volby, čili s možností nainstalovat si steam a hrát na něm hry ja linuxák svobodnější, než bez možnosti si ten steam nenainstalovat.
-
Mohl by mi někdo vysvětlit, v čem je Windows 8 pro herní vývojáře míň svobodný než Win 7? Přemýšlím nad tím a nějak nemůžu na nějaký důvod přijít.
-
-
Má tam být windows app store, či něco podobného, a Gabe má nejspíš obavy, že by Steam a ostatní konkurenci pro mohl microsoft blokovat v tom obchodě.
-
-
No jasně, to vím. Ale v tom Storu mají být převážně Metro aplikace, což hry nejsou. Steam je pokud vím stand-alone klient a nemá s marketplace nic společnýho.
-
-
Já myslím, že to steamu uškodí. Hlavně asi co se týče indie her. A možná se přes to MS pokusí protlačit to svoje Games for Windows.
-
-
GfW je dead, ve Windows 8 je Xbox Live, pokud se nemýlím.
Nevím, pořád jsem nenašel souvislost. Účty jsou nezávislý, návyky hráčů se asi nezmění a AAA hry na tom app storu asi nebudou (a jestli jo, tak ve stejným rozsahu, jako dneska na GfW a to Valve nevadí...).
Pořád nevidím, v čem je ta větší uzavřenost. Pokud bychom mluvili o Windows RT, tak bych souhlasil na 100 procent. -
-
@Kuřvuřt: To by museli zrušit Win32. A to se asi ještě pár desítek let nestane.
Ten appstore je pro metro aplikace, Win RT ho používá exkluzivně (protože na něm funguje jenom Metro), Win 8 má jak Metro, tak normální desktop a Win32 podporu. A nevím, o zakázání instalací jsem neslyšel, jestli máš odkaz, klidně ho sem dej. -
Až ti MS zakáže instalovat aplikace odjinud než z jejich appstoru, tak budeš čubrnět :-). A trend tím směrem nepochybně jde.
-
-
-
-
-
-
slovo PROSTE se neakceptuje snad ani ve slohovych pracech na zakladnich skolach...
-
-
to je diškriminácja!
-
Zrovna od Vás to sedí - "pracech"?! *1*
-
-
a co takto mac OSX?
-
-
Co s nim?
-
-
preco sa Newel nezameriava viac na podporu OSX? linux neni jedina alternativa. a OSX sa o nejaku slobodu bat nemusi.
-
-
Steam pro Mac OS X je přeci funkční už nějakou dobu. Jak se zaměřit víc na OS X?
-
-
Použil jsi ho někdy? Asi ne steam pro mac je snad největší zabugovanost na světe
-
-
Na Macu sice nehraju, ale použil, abych viděl, jak to funguje, a jak ty hry, co jsem si ještě kupoval kdysi na Windows, mi to teď běží na Macu a žádný problém jsem nezaznamenal.
-
-
-
-
-