Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • x_ander
    Nedá mi to si taky trošku rýpnout do redakce. Chápu, že videorecenze berete "jen" jako doplněk recenze psané, tedy i hodnocení je pořád stejné, ale tady to působí jako pěst na oko. Názory Lukáše a Tomáše na hru se očividně rozcházejí, a vypadá trošku zvláštně, když za videorecenzí, která se nese spíše v kritickém duchu, vyskočí osmička. Chápu, že jde jen o to blbé číslo a že důležitější je obsah recenze samotný, ale zrovna v tomto případě to působí trošku křečovitě. Nebylo by lepší do videorecenze nedávat číselné hodnocení vůbec, příp. nechat autora, ať ji ohodnotí podle sebe?

    Vedle toho se taky přimlouvám za zavedení "jiného názoru" u recenzí. Docela by mě zajímalo, jak hru hodnotí i jiní členové redakce, v případě že ji hráli. Docela se mi líbí nápad, hodit k velké recenzi "update", kde o hře např. jedním odstavečkem napíší názor i ostatní.

    Neberte toto však jako nějakou kritiku nebo trolling, Vaše recenze jsou skvělé, stejně tak videorecenze (nejsou ale čím dál kratší?:) ).
    • Souhlasím, a cim vic komentu na toto tema, tim vetsi sance, ze s tim redakce neco udela..
      To ospravedlneni, že videorecenze je jen doplnek recenze psane, je podle me zcestne.. Jde to videt hned na tomto priklade, jak si psana verze a tato videorecenze rozporuji. Nasilne zmineni multaku, aby Lukas ospravedlnil aspon tu "osmicku" ... jako what? Je to nefer vuci Warfighteru, ktery zkritizoval, co to slo. Pamatuju si, jak ke konci rikal neco ve smyslu "Proc je nutne delat videorecku na neco, co je uplne stejne jako duty calls a black ops 2" ..."ze valka je plna padajicich a vybuchujicich mrakodrapu atp" .....ale ze tady se jezdi na koni s panzerfaustem a ostatni do oci bijich kravin, tady ani zminka... Redakce si hezky hazi klacky pod nohy, a propos, naky lidi urcite nectou psanou recenzi, podivaji se jen na video a na konci uvidi osmicku... Vypada to divne.

      U psanych recenzi by se mi libil protinazor. Pod kazdym odstavcem by mohlo byt par vet, jestli s napsanym obsahem autor souhlasí/nesouhlasi...zadny velky vypisovani. No a na konci by byly dve ciselne hodnoceni... (myslim, ze to takhle bylo kdysi i ve Score)
      • ZvacA
        A co přesně by ta politika protinázoru měla splňovat? Tedy, nedělat si iluze, že by to neskončilo v rovině subjektivních nechutí vůči tomu a tomu, zvláště proto, že dotyční by byli přliš upnutí na fakt, že je daná věc herně nezajímá nebo jim nic neříká. Takto by recenzent sepsal svůj verdikt, třebas kladně, a zbytek by se níže mohl umlátit tím, jaká je to naopak pěkná chujovina. A k čemu by to bylo ve finále? Že mi jiný kolega řekne, že by té hře svým názorem nedal ani hodnocení 5? To je už nyní v diskusi - jeden tvrdí, že ano, druhý se může podělat, že ne. U těch recenzí by bylo to samý, jen oficiálněji a pro některé s vidinou převeliké autority a názorů lidí z redakce, ale nastávala by naprosto stejná patová situace s vypovídací hodnotou stále dole. Něco podobnýho třeba funguje na metalopolis a upřímně, kolikrát ty jejich doplňující názory u recenzí některých kapel jsou opravdu bomba a ve výsledku ti řeknou jen to, že nějakému panáčkovi to nesedlo.
        • x_ander
          Hledáš v tom něco, co v tom není. Šlo by zkrátka jen o to, že některé zajímá, jaký názor mají na konkrétní hru i jiní recenzenti tohohle webu. A bylo by to zajimavé oživení. Toť vše.

          Jasně, někdy se u některých her tohle člověk dozví v podcastu, ale u te recenze by to bylo takové oficiálnější. Jak tu kdosi psal, něco podobného kdysi fungovalo ve Score, a mě se to třeba dost líbilo.
          • ZvacA
            A myslíš, že se někdo bude zabývat smyslem adekvátnosti k celému titulu jiných recenzentů? Marný by třeba zase u něčeho zanechal " 8 " a Grygar by sepsal svůj krátký názor na "4.5" a polovina games-komunity by měla "názorově" vystaraný... asi víš, kam tím mířím.
            • x_ander
              Upřímně, nevím kam tím míříš. Zkrátka když vyjde nějaká větší očekávanější hra, o kterou se zajímám, tak mě zajímají i různé nazory na ní. Vyjde recenze od Marného, který tomu da 8, tak fajn. Ale mě jakožto fanouška tohoto webu i docela zajímá názor na tu konkrétní hru od jiných autorů. Takže bych se ve zkratce dozvěděl, že Grygar tomu dal 4.5 a proč, Poláček třeba 6 a Dobrovský taky 8. A když na to přijde, ani by tam nemuselo být to číslo, jen krátký verdikt.

              Pro člověka, co sem na web zabrousí jen občas, to může být na nic a s klidem to ignorovat, má přece tu hlavní známku z velké recenze, ale pro lidi, kteří tu chodí denně, sledujou podcasty a "znají" kluky z redakce, to může být zajímavé. A co je mi pak do komunity...trollové, hateři a fanboyové se budou v diskusích do krve hádat tak jako tak.
      • x_ander
        No s tím protinázorem by to šlo vyřešit i elegantněji. V první řadě samozřejmě musí vyjít klasická recenze jednoho autora s jedním hodnocením. Přece jen každý herní web (tedy i Games) se snaží mít recenzi na novou hru venku co nejdříve a předpokládám, že není relizovatelné, aby tu hru dohráli zároveň další 2 nebo 3 lidi a ještě do exkluzivní recenze dopsali své názory. Spíš vydat recenzi jako obvykle, a za pár dnů (max. pár týdnů), když mezitím tu hru dohrajou i někteří další, tak se ta hlavní recenze updatuje o jeden krátký odstaveček s názorem a hodnocením dalšího autora/autorů a znovu vyhodí na hlavní stránku. Bylo by to zajímavé a games to zvýší čtenost :)

        Za hlavní a "směrodatnou" by se samozřejmě považovala pořád ta první hlavní recenze (včetně známky), ale bylo by dobré vidět i názory dalších (včetně videorecenze).
    • to chceš od tech nezkušenych deti v redakci moc
  • Amylee.Anderson
    Padající vrtulníky, koně, tanky - to vše v jednom. Asi mi kleslo IQ.
  • Viktor_H
    Redakce: Nechcete přeci jen ohodnotit i videorecenzi samostanou známkou (v případě, že ji má na triku jiný redaktor)? Přeci jen jde hlavně o o recenzenta a jeho názor. Že se např. Lukáš a Aleš na něčem neshodnou nijak nesnižuje kredibilitu games.cz, naopak jde o jiný úhel pohledu a to je vždy zajímavější.

    Vážně to působí divně, kdy si hráč zkoukne dost kritickou a nelichotivou recenzi, načež na něj na konci vybafne osmička... Ne každej ví, jak to tu funguje. A tohle jde dost proti tomu, o co se tady na games.cz snažíte - viz považuje-li redaktor hru za průměrnou, nebojí se tam tu pětku napálit. Jdete sami proti sobě.
  • MarekDuris
    Nemuzu si pomoci ale z textu recenze jsem nepochopil tech 8/10. Kopirovat hodnoceni z psane recenze asi neni uplne nej napad.
    • presne.. mozna tech 8 je nejake povinne minimum pro CoD (jen stouram).. kazdopadne to znelo tak na 6/10 a vypadalo zrovna tak :)
  • jo tak na koni (co má hrivu jak záclonky ve vlaku) s RPG v ruce .. tak jako urcite
    • Stinger ne Rpg.
    • ZvacA
      No jo ty voe. Chtělo to trochu více autenticity - třeba, aby ten kůň dělal za sebou i bobky a nebo táhl kočár, aby si postava alespoň mohla ten raketomet kam odkládat a nevypadalo to tak blbě. Kolega je hlava...
      • Když něco neumím, tak to nedělám .... imho,věřím, že by autoři použily ty bobky jako nášlapné miny
    • Kronoss1
      *Thumbs up*
  • 15k3
    Mělo by se začít hodnotit přísněji... toto je průměrná nebo možná lehce nadprůměrná FPS takže pokud by byl průměr 5/10 tak by toto dostalo tak 6-7/10 (lehce nadprůměrná). Ale dnešní hodnocení bere jako průměr čísla 7-8/10... :/
    • Cosi
      FPS která baví a multiplayer je výborný. CoD tento rok prostě stojí za to!
    • Kronoss1
      Co mě sere na tom je, že to, co je vytýkáno jiným hrám, tak CoD není. Já bych tomu dal 6/10 a končil, ale dávat tomu stejně jako třeba teď Hitmanovi je kravina.
    • Hru jsem nehrál, ale je pravda, že průměr je 5/10...Pokud hra dostala (aspoň jak jsem z toho vyrozuměl) docela sprchu, je 8/10 hodně. Na druhou stranu nemám stejné zkušenosti jako recenzent (pokud se dá říct že vůbec nějaké mám :D) , čili pokud to tak vidí, nemohu mu to ubírat.
  • "kočkopes" s hodnotením 8/10 ... viete čo? chodte do p*dele...

    P.S: moja kritika sa vztahuje k recenzií nie ku hre...
    • Videorecenze se, pokud je mi známo, nesmí lišit v číselném hodnocení oproti recenzi textové.
      • trolo
        to co je toto?
  • Robotron3
    Sorry, je to divný. Když mají dva lidé na hru rozdílný názor, což je pochopitelné, má být i rozdílné hodnocení. Nesnažte se mi tu bulíkovat něco o videorecenzi jako doplňku textu, protože to není a zároveň jsou lidé, kteří se podívají jen na to video.
  • Už říkali několikrát, že číselné hodnocení ve videorecenzi je převzato z té napsané, může to být matoucí pro neznalé to je pravda
    • Můžu tedy ještě jednou požádat o vysvětlení? To nemůže mít každý recenzent na hru vlastní názor? Něco jako "druhá strana mince" před lety ve SCORE...
      • samozřejmě může, tak jsem to nemyslel, jen asi nemohl recenzent dát vlastní číselné hodnocení, to už záleží jak to mají vymyšlené v redakci
  • firebug
    Nepatrim k lidem, kteri berou ciselne hodnoceni prehnane vazne, ale 8/10 jen podporuje hromadu lidi v nazoru, ze je BO2 nejakym spusobem vymecna hra, coz zkratka neni. Beru argument, ze to nekoho zkratka bavi (a to je na hre to nejdulezitejsi), ale vetsina racionalne uvazujicich a trosinku starsich hracu (nad 20) CoD z meho okoli, se shoduje s nazorem, ze BO2 je brak. Nebrani jim to, si tu hru uzit a bavit se u ni. Ostatne i ja se mnohdy kralovky zabavim nejakym hororovym beckem, ktere ma na csfd kolem 40% a stejne ten film nevyzdvihuji do nebes, protoze si jsem vedom jeho nedostatku.
    Chapu take, ze je z pohledu recenzenta, hodnotit takovou hru osemetne. Zvlase pokud se u ni skutecne bavil. Ale vytvaret nejaky pochybny subzanr jenom proto, abych obhajit tech 8 bodu (ktery si hra v ramci CoD serie mozna i zaslouzi) je taky zcestne. Nebylo by lepsi napriklad dat lehce nadprumerne FPS hre treba 6 s dovetkem, ze fanousci serie si mohou ty 2 body prihodit?
    No a jinak se take primlouvam k vice pohledum na hru. Neni nutne to davat vsude, ale v pripadech, ze maji 2 clenove redakce rozdilny nazor, tak proc to neohodnotit i rozdilnym cislem. Treba i do textove recenze by mohl byt pridan strucny odstavec, proc tak dotycny hodnoti. Prace by s tim bylo minimum a prispelo by to k objektivite (jak ja to slovo nesnasim! :-) recenze.
    Z videorecenze jsem mel dojem, ze byl Lukas se hrou vyrazne nespokojen, ale nerekl to na "plnou hubu" aby ta osmicka na konci nevypadala prilis nepatricne. Ted budu muset cekat na jeho plnohodnotny nazor do dalsiho Fight Clubu, kde se ho na nej snad nekdo zepta... :-)
    • ucho
      nemluv za většinu :) a je to jenom číslo, proboha. to číslo dostává ohodnocení podle recenzenta. úkolem recenzenta není uhádnout číslo, jaké bys tomu dal ty nebo kdokoli jiný.
      ale možná by nebylo špatný mít u her uživatelské hodnocení, ať mají lidi na co klikat :D
      • conflig
        Uživatelske hodnocení bych zde nepřidával, nejspíše by to dopadlo jako na metacritics *3*
        • firebug
          No tak ono to CISELNE hodnoceni od uzivatelu je vazne na nic. Na druhou stranu muzes psat ctenarske recenze formou kratkych komentaru, co se ti na hre libilo a co zas ne. Kdyby tak hodnotilo dostatecne mnozstvi lidi, tak si za chvilku vytvoris prehled, jaci uzivatele maji vkus nejblizsi tomu tvemu a na zaklade jejich komentare (majici hlavu a patu) k nejake hre, si o ni udelat dostatecny obrazek...
        • x_ander
          možná. A možná taky ne. Na Bonuswebu to docela funguje (a to jsem si myslel, že bonusweb už nikdy za nic nepochválím :-D )
          • Veskoslav
            Na Bonuswebu to rozhodně nefunguje:-D Zkoušeli jsme to, během 10ti minut jsme ze 85 udělali 32 hodnocení:) (hodnotilo přitom "652" lidí)
            • x_ander
              Aha, tak nic... kazíš mi iluze :-D
      • smejki
        uživatelský hodnocení tu je, zobrazuje se na kartě hry. samotné hodnocení se pak dělá na profilu uživatele. Pokud máš ale na mysli samotné zviditelní uživatelského hodnocení poblíž recenze... warum nicht?
        • ucho
          jo, aby bylo u hodnocení redakce vidět i hodnocení místních hráčů. proti tomu už nemůže říct nikdo nic, je to průměr, tedy názor většiny. ve finále budou ta čísla většinou podobná, ale zase má pak uživatel pocit, že může něco ovlivnit :)
          • ZvacA
            Až na tu uživatelskou přeobjektivitu - " nehodnotíme střízlivě, ale na základě emocí ". Po čase - Metacritic hadra. Nevím, pánové, uniká mi v tom smysl. Tedy, abych si mohl udělat názor na hru, k tomu mi třicet názorů a recenzí celé redakce a parta anonymů, ovládaných afektem nebo růžovými brýlemi, těžko nějak vypomůže.
            • x_ander
              No to máš pravdu, ale nikdo tady nechce, aby byl někdo nucený dohrát a ohodnotit hru, když ho ten konkrétní žánr nebere. Proč by to taky dělal? Spíš mi jde o ty "větší" hry, které za zájmu dohraje víc lidí v redakci (alespoň předpokládám, že hry jako např. Dishonored, AC3 nebo třeba právě BO2 si zahraje víc lidí než recenzent + Lukáš, který udělá videorecenzi). Prostě by se to hodnocení navíc objevilo jen u her, kterou hrál i někdo další (někdy by tam byl jeden názor navíc, někdy třeba čtyři).
            • ZvacA
              Problém vidím v tom, že stejně jako se tady většinou subjektivně rozcházíme v diskusi, to platí i pro redakci. Někteří se již v FC nechali slyšet, že je daná věc moc nebere a netouží po ní, jsou naladěni na jinou herní, případně žánrovou vlnu. Nevidím štestí v tom, když mi třeba Lukáš s Petrem daví najevo, že je to "hrůza", když vím, jak se k tomu obecně a dogmaticky staví. Ať klidně se prezentují další názory, ale uvítal bych to od lidí, kteří mají s daným žánrem zkušenosti, mají s daným titulem zkušenosti a umí to vidět i střízlivě. Žádná fanouškovská sešlost stručných názorů, která by měla být plná chvály, ale racionálně uvažujících lidí se schopností konrétní hru jak ocenit, tak i potopit, ať už v rámci univerza značky nebo široce k celé herní scéně. Od někoho takového osobně očekávám více objektivnosti, která se mi v takovém spektru názorů zdá více podchycená.

              Vávra je dobrý příklad. V jeho radikálních názorech by byla každá věc žumpa, a byť umí vypíchnout neduhy a situaci herního průmyslu, nad kterými člověk pokývá uznale hlavou a sám si je uvědomuje, je to stále jednostranný přístup.
            • ucho
              samozřejmě že to nemá velkou váhu, je to spíš na psychologický efekt pro některé lidi.
            • x_ander
              Tak určitě se najde řada blbců, kteří budou hry hodnotit 0 nebo 10 bez toho, aby je hráli. To máš všude. Ale co jako? Aspoň by to bylo zase něco nového. A zrušit se to dá vždycky.

              A celkově nepřeháněj - nikdo nechce recenze na hry od celé redakce. Jen názor např. dalších dvou autorů, pokud danou hru hráli.

              A navíc, pokud by občas takový verdikt sepsal i Vávra, to by teprve mělo ten správny drajv :-D
      • x_ander
        jo, uživatelské hodnocení by vůbec nebylo od věci...
        • firebug
          Uzivatelske hodnoceni existuje, jenom je trosinku slozitejsi se k nemu proklikat.
          Na karte hry je vedle hodnoceni redakce i hodnoceni uzivatelu. Klikni na nej a muzes psat vlastni recenze (ci klidne jen kratky nazor na hru), ci jenom ciselne ohodnotit.
          • x_ander
            JJ, spíš jsem měl na mysli to číslo zobrazit přímo u recenze a mít možnost tam přímo hodnotit. Bylo by to elegantnější a přehlednější.
            • firebug
              Souhlasim
      • firebug
        Pardon. Nesnazil jsem se o to :-) Zvlastni co takove "i" ve vete udela :-) Uz je to opraveno. Hovorim pochopitelne z vlastnich zkusenosti a o lidech, ktere znam...
        Nemusis mi vysvetlovat princip cisla za recenzi. Jsem si uplne vedom vsech uskali, ktere to prinasi, pac jsem par recenzi (filmovych) uz taky vyplodil. Z meho prispevku mel vyplynout (a timto se omlouvam za zrejmou nejednoznacnost) muj dojem, ze se v recenzich meri dvojim metrem. Nechtel jsem to psat tak explicitne, ale zkratka BO2 ma (podle meho -pochopitelne- subjektivniho nazoru) prilis vysoke hodnoceni, protoze se na nej nahlizi jako na specificky subzanr, v nemz muze byt vysoko nad prumerem, trebaze nedosahuje kvalit zanru FPS jako takoveho.
        p.s. Omlouvam se ze odpovidam formou editaci prispevku, ale bude to tak prehlednejsi.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit