Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Corvus

    Velmi pěkná recenze. Sice pár chybek v textu, ale házím za hlavu. O indie hře roku mám letos rozhodnuto (i když moji milovaní Devolver Digital toho zase chrlí...). Doporučuji okoštovat demo na Steamu. Koupil jsem oficírskou edici, abych podpořil autora hry. Conscript mě nadchla, jako kdysi svého času temná záležitost Darkwood. Cena za nejlepší edici je slušná: 680 kaček.

  • tak horor by mě měl hlavně děsit, asi to může být subjektivní, ovšem v rámci takové grafiky horor nemůže fungovat alespoň na mě. 

    • Corvus

      Naprosto nesouhlasím, vyjma "aspoň na mě". 

  • Kdy už konečně skončí tahle móda pixelové/odpudivé "retro" grafiky? Kolik potenciálně dobrých her už bylo takto zprzněno?

    • twicer

      Stím že se ztoho stal vlastní vizuální styl, řekl bych že dlouho.

      Často je to taky berlička jak uspořit při vývoji.

  • Jevo83

    Mne ta grafika pripomina atmosferou Postal 1 z 1997, ale tentokrat v 50 odtienoch hnedej

  • Kdyby to nevypadalo tak hnusně, tak bych si to zahrál, smůla pro mě a smůla pro vývojáře.

  • Tanatonaut

    Demo bylo fenomenální. Signalis v první světové. Hru si určitě koupím.

     Ale ano. Grafika už je trochu za hranicí koukatelného. Opravdu i hry ze začátku devadesátek vypadaly líp. Stačí se přesvědčit na YT. Nadávám na to pořád. Tolik snahy a creativity a oni to uměle ..............zhnusní ! 

    Třeba Heartworm je to samý. SH2 like hra a je rozpixovatělejší než  první SH 1. Proč ? Jaký úmysl zatím je ???

    https://store.steampowered.com/app/1257030/Heartworm/

    • V zásadě souhlasím. Některé hry mají umělecký záměr, který pixelart nebo nějaké jiné grafické omezení dokáže podpořit, ale jindy to působí rozpačitě. Dobře na mě působil remake System Shocku, Celeste nebo Return of the Obra Dinn. Conscript se mi v zásadě taky líbí, ale už si tu pokládám otázku, jestli by to nebylo lepší v plném rozlišení a klidně s podobnou barevnou paletou. This War of Mine je docela dobrý příklad hry, kde barevná paleta skvěle umocňuje beznadějnou atmosféru války.

    • Tak Signalis vypadalo lépe, ale prostě v případě Conscriptu je podle mě ta vyblitá (nebarevná) grafika záměr bo lépe navodí atmosféru beznaděje a podobných pocitů hodící se pro téma které si hra vybrala. Kdyby přidali více barev, tak to lidem asi tolik netrhá oči no. Buď to anebo více pixelů, osobně s tím nemám problém jelikož to nebudu hrát na svým herním PC ale na noťasu kde to je prostě vidět líp.

      Stejně tak v případě hry Heroine's Quest: Herald of Ragnarok - na 4k monitoru to normální člověk prostě hrát nebude, to mi ale přijde jako naprosto zřejmá věc - nechápu proto proč si lidi stěžují že to bude na velkém monitoru vypadat hnusně když i z fotek vidí že to je pixel art 😃

      Když si chci vyzkoušet pixel art hry/90s DOSovky, tak je menší monitor nebo notebook prostě nutnost.

  • Duncan66

    skoda, ze to ma hnusnou grafiku. Ze to jde v jednom tvurci i bez hnusne grafiky se clovek muze presvedcit napriklad u Manor Lords. Skoda, takhle pomalu nejde na obrazovce skoro nic poznat a je to jen jedna hnusna kostka vedle druhe. Uz aby tahle debilni "moda" skoncila. Zbytecne to totalne sprznilo radu zajimavych titulu.

    • Sierra117

      Tak jako sorry, ale manor lords je fakt vyjímka na který se nedá stavět takovejhle argument. :-) a ta stylizace má svoje publikum, takže mně je líto že se ti to nelíbí, ale fakt se těším se až skončí tahle debilní "moda" nadávat na pixel art, jen proto, že povrchní publikum potřebuje mít vše fotorealistické. :-)

      • Duncan66

        Ja se zase tesim na dobu, az fanatici tveho typu pochopi, ze kdyz se mi nelibi pixel art, tak se to automaticky nerovna, ze potrebuju mit vse fotorealisticke.

        A jinak ja na to nenadavam, pouze sdeluji svuj vlastni nazor. Me to jednoduse odradi od koupe, ikdyz je pro me namet, doba a i gameplay velmi zajimavy, ale po shlednuti obrazku vim, ze by to pro me bylo neskutecne utrpeni a urcite nejsem sam, kdo to kvuli grafice nekoupi a hrat nebude. To je vse.

        A manorlords nejsou zadna vyjimka. Je rada plosinovek a jinych her, ktere delal jeden clovek, nebo maly tym a grafika je pekna, prehledna a neni to radoby "umeni" pixel hnus.

        • Bé bé jsi fanatik...Ne vůbec tu nikomu nenadáváš. 

        • Sierra117

          Fanatik mého typu? :-) tak počkej, ty si jako první začal na něco útočit a celkem zbytečně. Ten názor se rozhodně dal napsat kulantněji, tak se nediv že reakce je podobnýho typu. :-) to jen pro pořádek.

          Ano nejsi sám, stačilo to napsat takhle a né hned ublíženě  odsuzovat trend, jen proto, že ti to náhodou sedlo námětem ale né formou :-) 



          • Duncan66

            Ty jsi napsal, ze lide, kteri neoceni pixel art jsou povrchni a dozaduji se jenom fotorealisticke grafiky. To je tezce povysenecke tvrzeni, navic zcela mylne a hloupe. Povrchni bych byl, kdyby to byla knizka a ja bych rekl, ze ji nebudu cist, protoze ma hnusny obal a skarede obrazky. Ale to je hra, kde je audiovizualni stranka jedna z hlavnich soucasti te hry. Navic nove vyzkumy dokazuji, ze clovek reaguje primarne na obraz, potom na zvuk a text a dalsi atributy jsou daleko za tim. Takze je logicke, ze audiovizualni stranka her je zasadni pro vetsinu hracu a nema to nic spolecneho s tim, jestli jsou povrchni, nebo ne.

            • Sierra117

              Ano v reakci na hloupé povýšenecké tvrzení ( když už si to načal :-) ), že si přeješ ať už debilní móda pixel artu skončí, jen proto že ti sedlo téma, ale forma. Takže z mojí strany zcela adekvátní reakce. 

              Tvoje analogie s knihou je úplně mimo. Protože právě pixel art je osobitou grafickou stylizací, tedy osobitou vizuální stránkou hry, to že tobě připadá hnusná je čistě jen problém na tvém přijímači:-). Ale cením tvůj pokus o zkusit se tvářit chytře a zároveň argumentovat :-), ale ještě to bude chtít trošku píle, aby to nějak vypadalo.

              A tu část s výzkumem ani snad netřeba komentovat :D promin. 

              • Duncan66

                Reakce na příspěvek:

                Ne, ta analogie neni mimo. To jen ty ji evidentne nechapes a pletes si pojmy s dojmy a s tim na co narazim. Ty me oznacujes za povrchniho jenom proto, ze se mi neco nelibi, zatim co tobe se to libi. A potom kdo je povysenecky, kdyz se povazujes za lepsiho jenom proto, ze mas uchylku pro neco, co se nelibi vetsine hracu. To z tebe ale lepsiho a mene povrchniho cloveka nedela. 

                V neposledni rade grafiku kritizuje i velka cast hracu, kteri tu hru hraji a bavi je.

                • Sierra117

                  Reakce na příspěvek:

                  Je šíleně :-) promiň.

                   Zatímco ty by si chtěl zrušit celej trend jen proto, že se tobě nelíbí, to není povýšenecký ? :-) a prosím tě vynech si tuhle nepodloženou statistiku, že se něco nelíbí většině hráčů :D. protože se ty hry pořád dělaj a pořád prodávají, tak čoveče, kam na tu kritiku chodíš ? :-)

                  A v neposlední řadě tu je zase nepodloženej blábol :-), ale těším se s jakou statistikou přijdeš příště :-), napjatej jak kšandy

        • jiri.svak

          Já na pixelart nadávat nebudu, ale přidám se k názoru, že zde mi přijde čitelnost grafiky velmi nízká a kvůli tomu bych tu hru vynechal.

    • Áno áno áno, 1000x áno 

    • michaelfoucault

      To dřív budeš prdět do hlíny, než retro videoherní stylizace vymizí z našich srdcí. A teď mě barbare omluv, jdu se ukájet u téhle skvostné hry.

      • Duncan66

        Nevim proc bych mel byt barbar jenom proto, ze se mi nelibi grafika, ktera je v roce 2024 hnusnejsi a mene detailni, nez co byla ve hrach z roku 1980. Navic tehdy to nebylo "umeni", ale maximum mozneho. Dneska je 90% "umeni" radoby pixelartu jen obycejny podvod na hrace a pro omezene trouby tveho typu, kteri jim to basti i s navijakem. Vubec nejde o zamer "retro", ale proste se jim s tim nechtelo delat. Manor Lords ale i rada jinych titulu jsou zarnym dukazem toho, ze se da udelat hra v malem tymu s nadhernou grafikou.

        • Ty tu začneš nadávat a urážet a pak kvičíš jak je ti ubližováno. Fotku jsi zvolil velmi přiléhavě. 

        • michaelfoucault

          Jak se opovažuješ na mě pohlédnout, barbare. Skloň svůj zrak a pros mě o odpuštění.

    • Naprosto skvostná Silent Hill 1 grafika 😌😌😌 klidně si pukněte vzteky 😏

      • Duncan66

        proc bych mel pukat vzteky? To jen autor titulu se tim svym "umenim" pripravil o radu nemalo penez a podpore do budoucna. Za tohle jednoduse penize vyhazovat nebudu.

        • michaelfoucault

          Uvědom si, že o tvou ubohou almužnu nikdo nestojí, barbare.

        • Ano, je to umění - veškerá grafika opravdu nemusí vypadat tak že člověk uvidí i tu nejmenší pihu na zadnici některé z postav. Jedny z nejlepších her na které vzpomínám jsou právě ty s pixel/low-poly grafikou jelikož si člověk v hlavě mnoho detailů "dokreslí" sám a některá monstra z hororovek vypadají odporněji.

          Ale nepřekvapuje mě že v době instantního obsahu nikdo nechce pracovat s tím aby nechal svou hlavu dokončit zbylou atmosféru.

          Vlastně nač se snažím, jak jsi psal tak se těšíš až tento styl vymře, já naopak doufám že bude relevantní ještě sakra hodně dlouho.

          Jediným a hlavním problémem je že takovéto hry se vyplatí hrát spíš na laptopu s menší úhlopříčkou jelikož na 4k domácím kině to opravdu nebude vypadat dobře.

          • Duncan66

            Ja nepotrebuju grafiku, aby byla videt posledni piha. Uplne mi staci, aby to bylo prehledne a aspon trochu hezke a vkusne. Nepotrebuju 4k fotorealistickou grafiku v kazde hre.

            Dival jsem se na ty obrazky a musel jsem si u nich domyslet, co to je, protoze to na prvni dobrou jednoduse nejde poznat. A ja nechci hrat hru, kde musim mzourat ocima a premyslet co ty kostky vlastne jsou. To jsem si uzil v minulosti, kdy jsem hral treba serii Simon the Soccerrer a tam clovek obcas prejizdel pixel po pixelu. Ale tam to byla ta grafika maximum dane doby a lepe to v podstate neslo.

            A vidis, ze sam uznavas, ze to nevypada dobre, ze je treba to hrat na prtavem displeji.

            Diky evoluci cloveka je porad zatim nejdulezitejsi vizualni a po neci audio dojem. A mi prijde, ze lide hrajici v roce 2024 takto priserne vypadajici hry jsou masochisti.

    • Derp_1337

      Pravdu díš. Vskutku ta grafika je takový hnusný černo šedo hnědý flek, který splývá dohromady.

  • KIMCID

    paráda

  • Hrál jsem demo a můžu souhlasit s tím že je to naprostá paráda. Než to vyjde tak vyzkouším Nobody wants to die které se již instaluje 🥲 doufám že zde taky bude recenze.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit