Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Čeština a BG:EE sa dá spolu so všetkým ostatným diskutovať na oficiálnom boarde http://forum.baldursgate.com/ v českej sekcii. Podľa všetkého si to zoberie na starosť pôvodný autor češtiny, ktorý chce opraviť aj prípadné chyby, ktoré v nej ostali. Ak viete o niečom určite dajte vedieť, nech je BG:EE perfektné. *4*
  • Co se tady člověk nedoví. Baldur's Gate je akční RPG. Lol. What?
    • Ano Baldurs Gate je akcni RPG. Kdo hral hry uz v dobre Baldurs Gate a davno predtim, tak mi da zapravadu. Ze tento post prebralo Diablo, protoze RPG osekalo az na kost a zavedlo tupy klikfest, to na tom nic nemeni. Staci se podivat na Icewind Dale, to uz je akcni RPG jako vysity.
      • nepleť si Dungeony a RPG...už od pradávna byly RPG jak tahový, tak realtime, tedy "akční", ale furt to byly RPG, narozdíl od Diabla, což není RPG, ale akční mlátička
        • Nepleť si akční mlátičky a hack&slash RPG...
        • Tohle skutečně nemá žádný význam. Můžeme hodiny mlátit prázdnou slámu, jestli Diablo je nebo není RPG, nebo akční RPG, nebo nějaký ještě jiný hybrid, pro mě je tahle diskuse jen další důkaz, že ty staré škatulky už prostě nefungujou. Především ale není smysl těchto termínů v tom, aby se někdo mohl plácat po rameni, že to "správně používá", ale v tom, aby si dva lidi rozuměli, o čem ta hra zhruba je. Když se řekne akční RPG, tak vím, že tam budou prvky RPG a prvky akce. Jaký bude poměr těch prvků už si musím zjistit dalším pátráním, mezikategorie fungují jen ve zcela specifických případech (např "diablovka") apod.
      • Otázkou je, co bylo akční RPG tehdy a co je akční RPG dnes. Vcelku nemá smysl lpět na jedné jediné definici, když hry prošly za tu dobu velkým vývojem a náhled na ně taky. Tehdy se Icewind Dale označovalo za akčního sourozence Baldur's Gate. Z pohledu dneška bych řekl, že obojí je "klasické" RPG, přičemž za akční RPG bych označil věci jako Diablo III nebo Beyond Good and Evil.
        • Beyond Good & Evil je akční adventura a vždy byla...
          • Až na to, že půlka internetu ji inzeruje jako akční RPG... A pravda bude někde mezi tím. RPG prvky tam jsou, adventurní prvky tam jsou, akční prvky tam jsou... Je to prostě takový hybrid. Pro mě třeba mnohem zásadnější je ta skutečnost, že mě to hodně bavilo. *4*
        • Jo to sem myslel obecne, kdyztak...
          • A víte co neberte mě vážně, dneska sem dostal pořádnu pecku do hlavi a sem dost mimo, takže vše co sem řekl beru zpět.
            • No jo, kdybych nebyl tak linej a prihlasil se... Diky jmenovce, zes mi to pripomnel :)
        • A pro me Beyond Good and Evïl neni vubec RPG, natoz Diablo! (humor :). Me se zformovala predstava o hrach a tech skatulkach uz davno, a tak to asi trva. Je fakt, ze mam dnes uplne jinou predstavu co je RPG, nez kdybych se o tom bavil s clovekem, kterej zacal hrat hry od Mass Effectu. Ale to jen tak :)
          • Já ti rozumím, ale pak se musíš rozhodnout, jestli ti jde o smysluplnou komunikaci s ostatními, nebo o čistotu pojmů (z tvého pohledu). Páč to druhé vyvolává vcelku zbytečná nedorozumění a flamewars, což jsi teď sám zažil.
            • A o cistotu pojmu nevim jestli mi uplne jde, to zni tak trochu divne, jako spis to, ze RPG a co si pod tim lide predstavuji se za ta leta hrozne zmenilo. A podle me se to zmenilo ne az uplne stastnym zpusobem. Dnes mnozi reknou, RPG je i pribeh, kde mas rozvetveny dej, protoze uz berou Mass Effect jako RPG. Ale co to je RPG? RPG sice se prekladalo jako hra na hrdiny, ale tak jak se RPG vyvijelo nejprve z pravidel d&d, RPG bylo vzdycky o propracovane postave, nebo druzine tech postav, kde mas propracovane specifikace tech kriterii osobnosti, sily, obrany, atd. ktere si muzes postupne vylepsovat, jak hrou prochazis. Ale zaroven slo i o to, aby hra byla jakousi simulaci na hru na hrdiny, ne jen hrou na hrdiny samotnou. Tim myslim, ze drivejsi RPG, ty co jsou podle me hardcore tradicni RPG byly vzdycky o preziti a o taktice. A to jakmile v tech hrach vidim, ze se z toho vytraci, tak je to pro me min RPG. (na vysvetlenou).
            • No to nevim uplne. Ja kdyz prispivam takhle do diskusi tak mi jde o smysluplnouu komunikaci, to rozhodne, ale zaroven takovou, kde se spis stretavaji nazory. Ze nekdo napise tahle hra je klasika a nejlepsi, durhy napise taky to same a stopadesaty tez, to je nuda :)
      • tak tenkrát pod pojmem RPG člověk chápal dungeon, nebo hry typu Stíny nad Rivou, Might and magic...
        Akční RPG Baldrus gate ale neni to, co se kupříkladu dnes stalo z Dragon Age...
  • Až já se rozohním, to teprve uvidíte. *1* Ale díky za update, těším se ukrutně.
  • Na tohle si prachy dám bokem, jak na BG, tak na ty jejich "DLC", pokud to ovšem nebude jen to, že přidaj Booovi dvě hlášky a Minsc dostane novou kérku na čelo. Těším se jak malej fakan, to zas řádně nakopu Irenicovi a Bodhi zádel.

PS: nevíte, jestli si berou na paškál i ToB? SoA a ToB, to by bylo hraní na celý léto.
    • Thorleif_cz
      BG:EE je remaster prvního dílu + Tales of the Sword Coast (datadisk k BG1). BG2:EE bude v případě úspěchu následovat...

Edit: V BG2:EE samozřejmě bude i zakomponovaný Throne of Bhall...
      • No nikde sem nečet, že druhej příde pouze po úspěchu prvního naopak na obou se dělá současně. Coź můžeš vyčíst i z tohodle článku. Jen možná mají větší prioritu u prvního dílu a ten příde vo mněco dřív než díl druhý.
  • to pekne smrdi
    • Piggsy
      JJ smrdí to průserem, že se bude po propařené noci těžko vstávat do práce.. *2*
      • Thorleif_cz
        Toho se bojím nejvíc, přece jenom už nejsem nejmladší... *1*
        • Piggsy
          To vidím. *1*
    • taky si obcas musis umyt nohy
  • Většinou mi jen zmínka o DLC leze krkem, ale když se jedná o Baldur, nemůžu jinak, než se těšit.
  • Pokud to pojme jako datadisk s tim, že původní hra bude zadarmo, tak jsem pro. Ale to by po vzoru starých datadisků muselo DLC nabídnout skutečně nové prostředí a herní zážitek na několik hodin a ne minut.
    • Cahir
      "Pokud to pojme jako datadisk s tim, že původní hra bude zadarmo, tak jsem pro." - Proč by mělo být zadarmo něco, na čem jeho tým usilovně pracuje rok a půl??
      • Asi proto, ze Baldur's Gate je stara davno prekonana hra, ktera bude mit jen treba trochu lepsi grafiku? :) Skoda toho roku a pul prace na necem, co da koupit na gog.com a hrat tak jako tak.
        • Cahir
          Tady se nejedná jen o vylepšenou grafiku. Má tam být tuna nových questů, nová NPC, noví parťáci, nové lokace...

Je samozřejmostí, že za takovou přidanou hodnotu si zaslouží peníze. A kdo to nechce, ten ať si zahraje originál, který stejně všem pravověrným leží doma na poličce.

BTW, s tím dávno překonaná hra jsi teda těžce přestřelil.
          • Neprestrelil, BG jsem nikdy nepovazoval za klasiku a nejaky meznik v RPG hrach. Naopak mi v te dobe co vysla uz prisla, ze nastoluje trend zjednodusovani RPG.
            • Mit svuj vlastni nazor zalozeny na zkusenostech je trolling? Realms of Arkania byla napr. 100x lepsi hra nez Baldur's Gate. Realms of Arkania 2 je mnohem slozitejsi a propracovanejsi RPGcko, ktery ma takticke moznosti, o kterych se Baldurs Gate ani nesnilo. Kdyz to srovnam s akcnimi RPG, kdy Baldurs Gate je v podstate akcni RPG, tak jakekoli dnesni RPGcko mi prijde jako lepsi hra. Zaklinac napr.
            • Thorleif_cz
              A v porovnání s čím jsi viděl to zjednodušení? Měl bych snad přestat reagovat na tvůj trolling? Opravdu mám pocit, že nemáš zas tak přehled o tom, o čem píšeš. Pokud to má být snaha za každou cenu se odlišit, tak to chápu...

Co se týče Realms of Arkania, tak to fakt nerozseknu. RoA jsem nehrál. Ale házet BG do ranku akčních rpg je hodně... nepochopitelný. Např. ten zaklínač je dost o něčem jiným.
            • Cahir
              "Napr. v soubojich, ktere se tvari, ze mohou byt takticke, ale v podstate je to skoro rubacka." *7*
            • Nevidim, videl jsem v dobe co vysla. To je rozdil. Napr. v soubojich, ktere se tvari, ze mohou byt takticke, ale v podstate je to skoro rubacka.
            • Thorleif_cz
              Slepě proti proudu? Kde konkrétně prosím vidíš to zjednodušování rpg?
        • Thorleif_cz
          Baldurs Gate je stará překonaná hra asi tak jako je dungeon crawler starej a překonanej koncept. A jak krásně to Legend of Grimrock vyjasnil, že? Baldurs Gate je hra, která ještě pořád žije. Je pořád hraná, má velmi širokou základnu fanoušků, modérskou podporu. Zdaleka ne každá 14 let stará hra se podobnou čilostí může chlubit. Navíc nic co by porazilo BG na lopatky v na jeho vlastním písečku tu zatím nebylo (tím myslím příběhové taktické izo rpg s bohatými dialogy, propracovaným fantasy světem...Leda tak Planescape Torment - ale ten je tak trošku o nečem jiným)
          • Thorleif_cz
            Loupák:
            Ano jde, ale mě osobně to šlo jen přes lan, hamachi mi z nějakýho zvláštního důvodu nikdy nešlo zprovoznit, a gamespy taktéž ne... Právě funkční a snadno použitelnej multiplayer přes net bych opravdu uvítal. Nepsal jsem nic o tom, že by tam multihráč nebyl, jen že nefunguje zrovna nejlíp...
          • Mam poneti o cem pisu. Ty nevis... souhlasim.
          • "Je pořád hraná, má velmi širokou základnu fanoušků, modérskou podporu." Prave proto je remake (redesign) takove hry uplne zbytecny.
            • Lepšího multiplayeru? Projet si celý BG s kámošem?
              Chlape, asi takovej fanda BG nejseš, když nevíš, že jak jednička tak dvojka bez jakýkoliv úpravy jde hrát coop naprosto v pohodě a to s takovými možnosti, jako žádná jiná dnešní hra. Můžeš hrát ty a dalších 5 lidí, nastavit si řadu věcí jak to bude fungovat. Ano - to vše v 14 let staré hře - ozkoušeno a funguje!

To jen herní magazíny slepě kopírují reklamní texty, které tvrdí, že tato remaster verze bude podporovat multiplayer, protože neví, že ta původní ho už dávno má..

Tím tu edici nezatracuju. Miluku BG a pravděpodobně si to koupím a znovu zahraju. Jen na to snad stále půjde skvělá čeština od Adama Rambouska.
            • Thorleif_cz
              Ale BG:EE taky bude ta samá hra, samozřejmě, něco přibude, nějaký funkce, které ne zrovna moc dobře fungovaly se zprovozní. Sám Trent ale psal, že do hlavní dějový linie zasahovat nebudou. Nevím, zda máš tak úplně ponětí, o čem píšeš.
            • Another World byla uplne stejna hra, jen ve vyssim rozliseni. Jakmile ale na klasice zmenis neco vic, kazdej fanda puvodni hry ti rekne, ze je to spatne, takhle to bylo vzdycky a vzdycky bude.
            • Thorleif_cz
              Rozhodně tleskám tomu, že dopředu víš, co staromilci řeknou. Proti remasteru Another World jsem taky křivýho slova neslyšel. Já si s verdiktem počkám, až hra vyjde. Opět uvedu jako příklad LoG, před vydáním to měl každej taky jen za záležitost, která osloví příznivce žánru a pár vyjímek mezi dnešní mládeží...

To, že se prodává na gogu s tím má společnýho co?
            • Zadny hry by se nemely remasterovat, pokud jsou v pohode hratelne na dnesnich systemech a dokonce se prodavaji na gogu. Lepsi delat nove hry a klasiku nechat tam kde je. Stejne staromilci reknou, uz to neni co to byvalo, tohle je tam jinak a predtim to bylo lepsi, a nove hrace ta hra nepritahne, na to by musela byt komplet prepracovana.
            • Thorleif_cz
              Nemyslím, rozhodně je to ale na úhlu pohledu. Podle mě si BG grafickej facelift rozhodně zaslouží, nemluvě o vytvoření lepšího multiplayeru, projet si celý BG s kámošem po boku by bylo fajn. Instalace TuTu není záležitost na deset minut, sám za sebe musím říct, že je pro mě toto zjednodušení ohromný plus.

Navíc, jaké hry by se měly remasterovat? Ty který nikdo nehraje? No tak... *3*
    • Thorleif_cz
      Bylo by opravdu fajn, kdyby ta dlc nebyla o jednohubkách. Ale myslím, že Trent moc dobře ví, že nějaký mini dlcčka s postavama a kraťoučkým side-questíkem by se mu neprodalo. Na svým twitteru taktéž potvrdil, že na BG:EE stále frčí většina weidu módů. A těch jsou na Baldurs Gate (celou ságu) fakt mraky, díky čilé, snaživé a velmi šikovné modérské komunitě...

Edit: Ty nejlepší, nejzajímavější "DLC" si myslím přinese sama komunita.

Rozšířená edice rozhodně zadarmo nebude. Trent podle toho, co píše na twitter, má v sobě určitě velkej kus fanouška, ale nic těžkýho na hlavu mu zatím nespadlo.
      • to nemuzes myslet vazne ze BG nema takticke souboje pokud si hral aspon na urovni pravidel tak kdyz si na sobe nemel nahazena ruzna kouzla mohl si umrit po 5 vterinach a abych pravdu rekl tak kdyz jsem hral baldurs gate po prve umiral jsem skoro kazdou hodinku mozna min a rict o BG ze je prekonane muzes mi rict jake lepsi rpg si hral? ta hra ma jedinecnou atmosferu a hra porad vypada skvele na to jak je stara
        • To ale nema nic spolecneho s tim umet tu hru hrat takticky, ale jen si vylepsit postavu, aby byla silnejsi. To je presne znak akcni RPG.
          • Thorleif_cz
            Buď jsi BG hrál na nejlehčí obtížnost, nebo jsi ho hrál jen hodinku, měl něco v žíle, popřípadě ti nějakej hajzlík podstrčil jinou hru. Život je pes...
            • Thorleif_cz
              BG sice nemá nijak excelentně hluboký taktický možnosti, ale v žádným případě to není založený jen a pouze na levelu, schopnostech a vybavení charakteru. Jistě, pomůže to, ale jako hack&slash to hrát fakt nepůjde. Já Realms of Arkania nehrál, takže to prostě nemohu porovnat.

Chápu, že svoje nej vidíš jinde.
            • Muj nazor vychazi z vlastni zkusenosti a z doby, kdy jsem to hral (co vyslo). Nehral jsem Baldurs Gate nikdy potom, protoze to nebyla hra, ke ktere bych se vracel. Kdyz jsem pred Baldurem hraval hry jako Realms of Arkania, ktere me uplne ocarovaly svymi moznostmi a hloubkou tech rpg prvku, tak mi proste Baldur uz prisel jednodussi. Je to zkratka moje konkretni zkusenost. 99% procent je z Baludra hotova a povazuje ji za nejlepsi RPG, ja ne. Pro me to jsou RPG pred Baldurs Gate. Ale kazdy to ma jine...
          • stim ale taky nemuzu souhlasit npr u cerveneho draka si proste nemohl nabehnout a jen donej mlatit a metat kouzla v bg je spousta ruznich priser kouzelniku a bojovniku a nemuzes bojovat stejne proti vsem ja si pod akcnim RPG predstavim diablo kde proste nabehnes a klikas tady si pauznu hru rozdelim postavam prikazy co maji delat a ty se vzdy meni
        • a omlouvam se to nebyla reakce na tebe xD
  • Corvus
    Absolutní povinnost a koupě! Doufám, že se jim to povede na jedničku. Držím jim palce.
  • Mne osobne uz pojem DLC lezie krkom. Uz dlho som nikoho nepocul oznacit pridavok do hry "datadiskom". Kedysi bolo oznacenie datadisk trendy. (napr. pri simsoch)

Kazdopadne sa tesim, uvidime, co z toho vzide. :)
    • Khanemis
      Ono totiž DLC (Downloadable Content) označuje obsah, který si můžeš do hry dodatečně stáhnout, datadisk by se měl používat potom zřejmě spíše v případech, kdy si ho dokoupíš zvlášť na disku stejně jako původní hru. Jenže to se dnes už právě nedělá a v době digitální distribuce i samotných základních her se vlastně vše stává stahovatelným obsahem, čímž pádem pojem datadisk ztrácí smysl a nepoužívá se už.
      Výjimkou jsou pak například ještě stále ty The Sims, kde i přídavky pro hru vycházejí samostatně v krabicích:)
  • At z toho udelaji free-to-play a daji to na facebook :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit