Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jasně, máš pravdu. Ale Smutný použil "...ke klišé moderní, ale ještě ne postmoderní fantasy." A Yenda1 chtěl vysvětlit tyhle dva termíny a přiznám se, že sám neznám přesnou definici výše uvedených termínů. Vycházím, ale z představy že zdrojem západní fantasy je Tolkienův Pán Prstenů a Barbar Conan Robert E. Howard. Ti dva jsou alfou a omegou fantasy, ne proto že byli první, ale jako první prorazily (obzvlášť Tolkien) a v podstatě přišli se šablonou, které tu je už přes šedesát let. Tolkien se pak dá považovat za produkt vycházející z židovsko-křesťanské tradice (protiklad „dobrého a světlého“ Západu a „barbarského a temného“ Východu), tedy v uvozovkách modernista.
    Jsem taky rád, že jsi poukázal na tu kombinaci různých žánrů. *3* Postmodernismu se také vyznačuje tím, že upouští od tradičních hodnot a myšlenek. V době jeho vzniku dochází ke míšení kultur, myšlenek a vzniku pluralismu názorů.Nezapomínej, že v době postmodernismu dochází k zániku koloniálních mocností a rozvoji telekomunikace.
    Ten střet a rozložení dobra a zla, byl jen příklad. Ovšem myšlenka většiny, která ohrožuje menšinu je součástí a produktem postmoderny. Jenže v dnešní korektní době už tak zlidověla, že se na Avatara dá dívat, jako na Tolkiena na ruby. Nikdo ti dneska nenatočí film, v němž chrabří osadníci čelí nájezdu barbarských indiánů při osidlování Ameriky. Přitom, ještě před šedesáti lety v USA to byla klasická součást jejich kultury ( například v animácích z tehdejší doby můžeš narazit, na to že Pepek námořník je kovboj a Bluto je indián). Avšak v dnešní době ti to nikdo nenatočí, proto že bereme v potaz, že osadnicí neosidlovali panensky neposkvrněnou půdu, ale kradli území ubohém původnímu obyvatelstvu, které vymíralo kvůli neštovicím.
    Při té své definici, jsem hlavně nechtěl být povrchní a vyhnout se nedorozumění. Nechtěl jsem napsat, že Dragon age je moderní "Tolkienovská" fantazie a Zaklínač postmoderní depresivní fantazie, protože Dragon age jsem nehrál a nikdy jsem nenarazil na takové kategorizování. Avšak ty termíny mě zaujali, a proto jsem se k nim pokusil vyjádřit. Spíše jsem chtěl najít příklad, než vymýšlet nějakou teorii. Ale díky tvé připomínce, bych navrhl toto rozdělení. Moderní fantasie vychází z tradičního myšlení a polarizace světa. Postmoderní fantazie se na problematiku dívá z různých úhlů pohledu a používá jiné přístup a postupy při vyprávění příběhu.
  • yenda1
    Díky moc. Já v tom mám pořád zmatek. Postmodernu znám hlavně jako filosofický téma. Konec velkých příběhů, metanarace, kaleidoskop, pluralita, rozředěnost, konec teroru jednoho žánru a další Lyotardovi libůstky.

    Ale ve vztahu konkrétně k fantasy nevím. Díky za trochu objasnění vám oběma.
  • Magister_Peditum
    Takhle bych to neviděl. Postmodernismus v literatuře hlavně kombinuje různé žánry, které před tím byli striktně oddělené. Stejné je to s charaktery postav. Neexistuje rozdělení na záporáky a klaďase, jak to známe právě z Tolkiena.
  • Nechci tvrdit, že jsem na tohle téma expert, ale podle toho, co jsem zatím našel a přečetl, jde o to, kdo je zlo a kdo dobro.
    Moderní fantasy (například Tolkien) je o menšině (skřeti a Saruman), která představuje zlo, a vyvolává střet s většinou (všichni obyvatelé Středozemě), z jejíhož středu pochází hlavní kladný hrdina. V dnešní době je neprávem obviňována z rasismu, xenofobie a sexismu.
    U postomoderní fantasy je to naopak. Zlo zastupuje většina, která utlačuje nevinou menšinu. Napadá mě akorát Avatar (když si odmyslíš tu ekologickou pohádku), Poslední Samuraj, Tanec vlky. V podstatě cokoliv, co kritizuje imperialismus a kolonialismus 19. století.
    Samozřejmě, hodně zjednodušuji a je to daleko složitější, ale doufám, že jsem načrtl aspoň základní obrysy toho to problému.
  • tak si to užij aleši. nekdy bych si taky prál nemít vkus
  • h0p3
    Krásně napsáno. S radostí bych se pod to sám podepsal.
  • yenda1
    "...ke klišé moderní, ale ještě ne postmoderní fantasy"

    Může mi toto spojení někdo vysvětlit jako malýmu dítěti?
  • věř a vírá tvá tě uzdraví *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit