Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav

Japonsko v tomhle naprosto zamrzlo. Ta země patří mezi nejvyspělejší země na světě, jejich vlaky a technologie jsou na desetiletí před námi. A pak Vám přijde žádost, jestli byste to nemohlo poslat faxem...

A Nintendo se pomalu ale jistě stává nenáviděnou firmou s nejvíce fanatickými zastánci...A je jedno, jestli řešíte výkone jejich konzole, předražené online služby nebo předražené hry. K tomu defacto nulová podpora komunity atd. V současné chvíli i to EA mi přijde mnohem sympatičtější než NIntendo...

• 0011

Nintendo je firma, jako každá jiná, jejím úkolem je vydělávat peníze. Online služby jsou levnější než u konkurence, předražené hry zůstávají předražené dávno potom, co je dohraješ, takže je můžeš prodat s minimální ztrátou. Nevím co si mám představovat pod nulovou podporou komunity ale o svoje kompetetivní online i SP hry se starají skvěle, leda kromě posledních pokémonů, ale to je spíš problém Gamefreak. 

Co se týče legálnosti emulátorů - emulátory jsou legální pokud nepoužiješ žádnou část kódu původního SW, což se nestalo (kryptografické klíče, které jsou chráněné DMCA) a Gaben si tohle nelajsne páč by u případného soudu prohrál a on si to dobře uvědomuje. Btw Dolphin si můžeš pořád stáhnout na PC, holt ho nebudeš mít v knihovničce na steamu (bůůů hůůů), ale stejně ho na steamdeck dostaneš přes jinou distribuci linuxu než steamos. 

Ohledně nenáviděnosti Nintenda - kromě obvyklých minoritních výkřiků na internetu mi naopak příjde, že se dostává k novým generacím a je milované víc než v minulosti. Sám si přeju výkonnější HW, už je dávno na čase, čekal jsem vydání nové konzole letos,  co do kvality vetšiny her nemám výtky, co zvládá TOTK, respektive její fyzikální engine, o tom si konkurence s mnohem silnějším hw může nechat jenom zdát vlhké sny.

• owny

Jak prodám své digitálně koupené hry? (většina her na Nintendo store fyzicky koupit nejde)

Co je relevantní konkurence? Protože mám pocit že všude jinde člověk za svoje peníze dostává víc muziky, co se týká online služeb, než u Nintenda.

Kryptografický klíč je klíč, ne část software. A podle mě je v pořádku si zálohovat klíč unikátní pro mnou zakoupenou konzoli a měla by se na to vztahovat výjimka z DMCA. Nintendo teď sice proti tomu bojuje (viz taky např. jejich nahlašování Github repozitářů Lockpick_RCM, který se k tomu dumpování klíčů používá), ale je to spíš kvůli dočasnému zablokování, protože teď vyšlo ToTK, než že by jejich nároky byly právně neprůstřelné. Jinak by na to zaútočili už dávno.

Zase bych to fanboyovství krotil (trochu tak tvůj komentář vyznívá), Nintendo dělá spoustu věcí dobře, ale v jiných je zase dost tragické.

• 0011

Ty předražené hry o kterých píše Veskoslav, vychází na cartridge většina, first party všechny, levné indie projekty dostupné online only neprodáš, ale ty neprodáš ani na steamu. Jak jsem už napsal Dolphin je normálně dostupný, bojují kvůli tomu protože steamdeck, když vydáváš remastery (imho jsou to spíš remaky) Metroid Prime, nechceš aby byť starší verze her byly dostupné na konkurenčním hw "zadarmo". Na xboxu mám gamepass, ale zase taková pecka to není, hry co chci hrát tam nejsou takže si je stejně musím kupovat (je aspoň fajn že s gamepass máš slevu) a kdoví co chystá Nintendo do dalších tearů online, třeba právě wii a gamecube hry, to by vysvětlovalo, proč tak jedou proti Dolphinu.

Pokud vím, tak to zablokování je dočasné proto, že fakt že Dolphin používá tyhle klíče je pro Nintendo nová informace, jejich právní tým na tom určitě pracuje, takže je možné, že Dolphin zmizí úplně, kdyby se vývojáři nedrali na steam tak mohli v tichosti fungovat dál, jestli čekali že Nintendo bude stát se založenýma rukama a nedělat nic tak asi žili posledních 40 let v jeskyni. Právo si nehraje na "měla by být vyjímka", léta jsem dělal projektování, pokud bys použil moje výkresy bez souhlasu tak tě u soudu sedřu z kůže.

• vonTossis

Nintendo takto jednalo vždy, a stále je velmi silným love brandem. Tyhle kauzy většinu lidí vůbec nezajímají, protože si jdou radši zahrát Zeldu.  Příliš silný výkřik. Už je ta část o nenávisti kvůli výkonu je úsměvná. :-)

• Já os začátku nechápu, proč by měl Dolphin vycházet na Steamu. Chápu ale, že ho Valve v obchodě nechce v současném stavu s privátními klíči Nintenda v kódu. Zároveň bez nich by ale šlo o software, co by ihned po nainstalování ze Steamu nebyl k ničemu. Dolphin patří tam, kde je. Ale aspoň se díky kauze o Dolphinu možná dověděla spousta lidí poprvé. 

• Gulivera84

To by byl gol, kdyby se nastavil nejakej precedens, ze "replikace hardwaru a softwaru a to, aby uživatelům poskytlo optimální nástroje pro interakci s takovým prostředím"......tim jejich pristupem casem vsechny Rom a retro hry, zmizí v propasti časů.....

• Já jsem pro emulátory a záchranu her, ale na druhou stranu, co si mysleli, Nintendo je známe právní krutostí a nelidskostí. Wii je ještě moc mladé, rozšířené a snadno dostupné na to aby se dalo jeho pirátění schovat pod záchranu retro her.

• Veskoslav

Wii je 17 let stará konzole...

• sugyn

Je obecne znamo ze japonci spouste veci nerozumeji. Pamatuju si na hadky americkeho a japonskeho nintenda ohledne streameru a youtuberu. Zatimco americka pobocka to podporovala tak japonska to nechapala a strikovala kanaly. Tak co cekat od zeme kde pouzivaji faxy a osobni razitka.

• Derp_1337

Nevím, co máš proti faxům. Ve firemní sféře se faxy používají dodnes. 

Sice ve světě to není tak rozšířené jako v Japonsku (tam to používají i domácnosti), ale ve firemní sféře je to prostě běžná věc. Nějaký průzkum ukázal, že prý 20 až 40% firem má někde fax.

A razítka Hanko jsou součástí japonské kultury. Má to počátky někde před 2000 lety a japonci ten zvyk dodržují dodnes. Dokonce je to dost častý suvenýr, který si turista může nechat v japonsku udělat a pak si ho odvézt domů.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit