Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Prekvapuje me s jakou samozrejmosti si nekteri zlodeji mysli, ze krast je normalni a ze kradou vsichni. Ja hry kupuji od te doby, kdy je k nam firma Visio zacala dovazet a kdy se na ceskem trhu zacaly prodavat, tehdy jeste na disketach. Tedy od rannych devadesatych let.

A v clanku tohoto typu by se jako prvni otazka melo resit, kde ke starym hram prijit legalne. A tedy zacit GOGem na prvnim miste, cimz je zaroven eliminovana potreba resit emulatory. My, co mame stare puvodni hry, jsme na jejich spousteni vybaveni a drzime si stare stroje. Z duvodu skladnosti doporucúji spis notebooky, mam treba stary Compaq s DOSem, procesorem i486DX33 a fantastickymi 12 MB ram (kdo si pamatuje, ze 1 MB ram staval 4000 Kc, tedy polovinu prumerneho platu?) nebo pro pametniky legendarni toshibu libretto s win98. Z desktopu si drzim jen pc s winXP, core2duo a gtx260. Ale mozna ze by stalo za to ho take nahradit nejakym starym super vykonnym hernim notebookem s winXP.
    • C-BEAM
      chápem tvoje rozhorčenie nad pirátstvom (ktorého následky dnes PC scénu ničia) ale zrovna hry z 90tych rokov nemali najmenší problém sa ufinancovať a slušne si zarobiť pokial stály za to. Až ku koncu dekády sa začali veci "komplikovať" s príchodom akcelerovanej grafiky, keď sa začali licencovať lepšie herné enginy a náklady na vývoj hier začali rýchlo rásť.
    • ty jsi mi bavič
      a s tím GoGem to taky tak růžové není, protože zřejmě nevíš, že u některých her dosáhli toho slavného DRM-free jednoduše tím, že tam plácli scene crack a hotovo *3*
    • Dnes uz problem nieje zohnat aj starsie kusky no za mojich C64 casov sa inak nedalo len kopirovat kazety :) originalky som videl len v casopisoch. O to viac som sa vytesoval ked som nasiel na druhom konci CSFR predajcu ktory vsak bezostysne predaval - kopie.
      • Na Slovensku to bolo univerzalnejsie. Kopie predaval tusim priamo redaktor jedneho herneho casopisu.
      • C-BEAM
        kazetovú éru som naštastie nezažil, i keď videl som C64 v praxi, známy mal plný šuflík kaziet v stole a ich loading bol zdrvujúci. Takže som rád že som zažil éru 90tkových hier kde sa ich na jedno CD vošlo 10-20 takže prenášanie a kopírovanie hier bolo strašne easy, proste výborné obdobie aj pre pirátov *1* V dobe keď sme ako študenti nemali ani na herný časopis s demami to bolo jediné riešenie.
  • Z emulátorů je u mě největší stálicí ten na (S)NES, dost často se staví kámoš a hrajeme ve dvou staré fláky, jsme tak trochu Wrestleři už no ;-)

A na CRT laskavě ani křivého slova ano? Ukážete mi dnes LCD (krom nových 4K) monitor s roztečí 0,22 a ve 22´´ rozlišením 2048x1536, kde černá je černá + nulová odezva??? Ano, ano - na tomhle si zkuste zapařit temný Doom 3 a po nějakém s*urveném LCD něštekne ani pes *16*
    • C-BEAM
      a netreba zabúdať na vysokú obnovovaciu frekvenciu CRT monitorov v ktorej ich LCD doháňajú až v posledných rokoch a aj tak je väčšina LCD stále iba na 60Hz, čo je dosť smutné. Ale osobne by som sa k CRT už nevracal pre ich rozmery a nie celkom ostrý obraz.
      • solomon.short
        pohrdáš antialiasingem bez dopadu na výkon? :D
  • victor
    Ano ZX Spectrum (ještě na 486) , pak Amiga , PS1 , celá hromada konzolí od Nintenda , celá jedna legendární hra na Atari Jaguar a teď PS2 - takže hry , které na x86 nikdy běžet neměly a díky snaze několika jedinců běží mnohdy nádherně .
    To jsou pro mne ty pravé emulátory .
    DOS box a wrappery , stejně jako dřív WMware a podobné neberu jako emulátory ,ale utility které dělají práci za Microsoft a jeho "kompatibilitu" . *10*
  • typický "pc master race" článek.. *7*
  • Jack1947
    Emulatory = zpusob pro neznale se seznamit s hrou ktera frcela, sakra on to je asi jediny zpusob frcela na PS1,2 ( za par let mozna i PS3 kdovi - ne to spis PS4,5) *2* Jop, ne tak velka vlna nostalgie i kdyz i muze byt... i starsich konzolich, co treba nejak hracum (i nwehracum) nejakym zazracnym zpusobem unikly. *4*
  • MidnighT91
    Zrovna jsem vypnul ICO...
  • Ocelot
    Nejlepší je přes emulátor pařit na mobilu hry jako Crash team racing, Final Fantasy a tak :D
    • na iphonu nejvíc pařím Pokemony přes emulator Gameboye :-D dosovky me ale na dotykači moc nelakaj
    • vudce
      Na mobilu se to musí ovládat strašně.

Matlat prsty po obrazovce - to mi nepřijde jako pohodlné ovládání...
      • Ocelot
        Nené to tak špatné...lepší hry na mobilu stejně nejsou než legendární PS hry. Aplikace podporuje i připojení gamepadu, když se dostaneš do úzkých :D
        A jinak - Final Fantasy série je dle mého na to ideální tam stejně nepotřebuješ super přesné ovládání.
        Hraju to stejně hlavně kvůli nostalgii a např. v Sheep dogs n Wolf jsem už v předposlednim kole :D A to je hra těžká na ovládání i na gamepadu
        • vudce
          Jo, tak RPG a tahovky obecně beru, ale jinak bych měl asi velký problémy....
          • Fajn smajlík, ještě jsem někde viděl Hallo Kitty jako Hitlera, ta byla bezkonkurenční :-)
  • To já emuluju staré konzole - ps1, ps2, teď jsem rozjel MGS:PO na PPSSPP a nebýt těch emulátorů, já sakra nemám co hrát.
    • spoock
      není jednodušší si pořídit konzoli? emulátor stále jen emulátor :D
      • maros.goc
        Emulator ti zvysi aj graficku kvalitu titulu... Taky windwaker vyzera na emulatore asi tak 2x lepsie ako je oficiálna HD verzia
      • victor
        :) Jak na co , u jedné konzole jsem například hry testoval na emulátoru , než šly do konzole ....
  • C-BEAM
    prvý kontakt s akcelerovanou 3D grafikov v 90tych rokoch som mal práve s Glide API (voodoo) a je super, že práve glide dnes otvára cestu k mnohým starším hrám, ktoré priamo cez DX už nefungujú. Teraz som hral Powerslide, výbornú závodnú hru trochu podobnú Rollcage. Takže 3dfx je síce mrtvé ale pozitívne účinkuje dodnes vďaka nGlide, ktorý môžem fakt len odporúčať.
    • Jo, taky jsem sehnal nějaký takový nástroj, co emuluje Glide a vychutnal si na plný detaily Incubation Team....lepší tahovku jsem neviděl ... vlastně od tý doby :-)
  • Zrovna hraju Parasite Eve 2 (svého času mě to zcela minulo, což si nedovedu nijak vysvětlit Resident Evil a jemu podobné hry byly moje krevní skupina) a začínám mít velký strach, že až to dahraju a vrátím se do těch dnešních tunelů, tak to pro mě bude v současnosti zase trochu horší se bavit.

Tehdy to asi byl jen další survival horror, ale když bych to měl porovnat se současnou produkcí, tak až na pár drobností (třeba fixní kamera, ale to mě osobně vůbec nevadí, ale to míření je v některých prostorech trošku kostrbaté) by ta hra v podstatě neměla vůbec žádnou konkurenci.

Představte si Resident Evil 2 a do toho napasovaný jednoduchý RPG systém a oblasti ve kterých se pohybujete ne dnešním stylem "jdi rovně a my ti tu cestu ozdobíme nějakými skripty a bossy o velikosti patrových domů", ale oblastí se zamčenými místnostmi, které postupem odemykáte + při tom ještě řešíte fajn puzzly (například kód k sejfu v hotelu a způsob jak na něj přijdete, to by si dnes už těžko do nějaké hry troufnul dát - navíc jde nepovinnou kratochvíli). Dnes se většina problémů v tomto žánru řeší střelbou nebo silou...
    A když přijde na řadu boss, tak v konetxtu hry má své místo a krásně zapadá mezi ostatní zrůdy.

Herní průmysl je sice relativně ještě mladý, ale řekl bych že zkur*it ho někteří lidé stihli mnohem rychleji než ty starší formy zábavy...
    • RE2 byl super, ale v te dobe jsem nemel taovy pristup ke hram, takze jsem furt dokola paril jen casove omezene demo a porad jsem snil o tom, ze najdu nejakou chybu v souborech a zrusim casovy limit, coz mi umozni hrat az do konce :-D Mohli by udelat HD remake 1:1. Nic navic, jen hezci grafiku. Hned bych letel se slinou u huby do obchodu.
      • vudce
        Pamatuju se, jak jsem si svého času kupoval GameCube jen proto abych měl remare prvního Resident Evila a pak Resident Evil Zero (tehdy byl neskutečnej problém ho sehnat, ale nakonec se podařilo) a pak samozřejmě Resident Evil 4, kterej sice později vyšel i na PS2, ale to už je jiné povídání. Nic jinýho sem si na GameCube nikdy nekoupil :D
    • maros.goc
      múdro hovoríš :) osobne som 2ku nehral, ale jednotka je geniálna :) ...čo viem, 2ka nebola medzi kritikmi až tak úspešná, potom skús jednotku, som zvedavý čo na ňu povieš :) Squaresoft počas jeho najlepšieho obdobia :)
      • vudce
        Bohužel jednička není na PSN (hraju to na PS Vita), ale určitě ji nějakým způsobem vyzkouším.

Jinak na kritiku a recenze obecně já osobně kašlu, protože jsou jejich autoři kolikrát schopni potopit originální titul (např Alpha Protocol), nebo vychválit vyložené blbosti - radši si to sám zahraju, než abych četl ukvapené závěry nějakého zhrzeného pisálka...
        • maros.goc
          Alpha protocol si kritiku zasluzila.. Nedorobena hra s množstvom technických a hlacne hratelnostnych chyb

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit