Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav

    Takže se Epic nikam neposunul, protože mít za hry třetích stran v průměru na účet necelé dva dollary....

    • Tak jejich taktika na nalákání na hry zdarma láká zjevně jiné lidi, než ty kteří jsou ochotni za ně platit.

      • Já si myslím, že ta taktika funguje a s tímto počítali. Nepochybuji, že exkluzivity, které vlastně financují (např. Alan Wake 2) se budou prodávat skvěle. Postupně tak hráči začnou nakupovat i trochu víc další tituly. Přeci jen dost jich tam má knihovnu taky vcelku velkou, tak už možná nebudou tolik řešit, že chtějí vše na Steamu. A pokud epic trochu zatlačí na komfort klienta, tak ještě lépe. Ostatně si myslím, že to dělá dobře. Nalákat lidi a až pak případně klienta rozvíjet. Sám bych to naopak taky nedělal... Za mě jsem jinak minulý rok utratil nejvíc na GOG, pak právě na Epicu a jako poslední je Steam a Uplay...

        • Veskoslav

          Víš, že je láká už dva roky? Navíc to dělají ještě mizerněji než v roce 2020. Mají o 34 miliónů uživatelských účtů více. Přesto dokázali "navíc" vydělat pouze nějakých ušmudlaných 35 miliónů. Loni za hry třetích stran hráči utratili 265 miliónů, letos přes 300 miliónů. 

          Celý Epic stojí a padá pouze z Fortnite příjmů. Pokud by to někdy padlo a hra přestala děcka bavit (ano, věkový průměr je 13 let), tak se celý systém okolo Epic Store prostě zhroutí. Není udržitelné, aby ti hráči neutráceli peníze. Navíc i ty hry už flinkají, protože se to začíná opakovat. A co si budeme nalhávat, když si Číňané (Tencent si prostě usmyslí a 40 % není málo, sice nemá rozhodující slovo, ale ten do toho hlavně pumpuje prachy), tak Epic taky toho moc nezmůže bez jejich peněz. 


          Epic musí udělat dvě věci. Přestávat dávat neustále hry zdarma a raději jednou za měsíc a něco lepšího nebo třeba i jednou za rok. A "donutit" současné uživatele začít utrácet za hry 3. stran. Toho ale dosáhne, až bude aspoň komfortem, načítáním atd. na úrovni alespoň Gogu a jejich Galaxy.

          • Derp_1337

            Máš pravdu, Epic stojí především na Fornite. Až jednou skončí popularita Fortnite, tak budou mít problémy. Proto se taky snaží nalákat nové lidi, i když na to doplácejí.

            Na dnešním trhu je asi nejtěžší nalákat nové lidi, když každá větší služba má svůj vlastní Store. (Steam, Uplay, Origin, GOG Galaxy, Rockstar Social Club, Microsoft Store, Itch.io, atd. atd.)

            Osobně si myslím, že by bylo lepší, kdyby zlepšili svoje služby, ale management Epicu má na to asi jiný názor. Cílí především na malé děcka rozdáváním her zadarmo a doufají, že ti lidi pak časem začnou platit za hry, ať už přes mikrotransakce a nebo nákupem nových her.

          • "Epic musí udělat dvě věci. Přestávat dávat neustále hry zdarma a raději jednou za měsíc a něco lepšího nebo třeba i jednou za rok. A "donutit" současné uživatele začít utrácet za hry 3."

            Ale to se pomalu děje (viz třeba i exkluzivní hry financované epicem)... Pokud to ufinancuji, nemají důvod s rozdáváním her přestat, protože tím prostě nutí hráče si tam udělat účet a nějakou knihovnu, což je základ proto, aby tam v budoucnu nakupovali. Je to běh na dlouhou trať a je normální, že to teď ještě prostě nevydělává. A já nepochybuji, že se jim to povede, Epic (a Tencent) očividně chtějí dosáhnout svého...

            • Veskoslav

              Ale oni to stále nedokážou ufinancovat. To, že narveš prachy do vývoje prakticky nic neznamená. Podívej se na Blizzard. Disponuje prostředky, o kterých se polovina i velkých studií může nechat jenom zdát.


              A pochybuj. Protože se stačí podívat i na prodeje her, co měli zaplacenou exkluzivitu. Phoenix Point? Naprosto tragický prodej a ještě více "dojebané" jméno, protože KC kampaň byla úplně o něčem jiném. Metro Exodus? Za 2 měsíce byl na Game Passu. Hitman 3? Muselo si to koupit fakt "hodně" lidí, protože to tak masivně hráli, že servry spadly až se to dostalo na Steam. Epic v současnosti nenabízí alternativu. Naopak přinesl zaplacenou exkluzivitu a služby, které neodpovídají tomu, že X dalších provozovatelů zde již má nějaké zavedené eshopy. A upřímně, sice mám účet na Epicu pomalu starší jak polovina hráčů Fortnite, ale tím, jak zničili Unreal Tournament či si koupili exkluzivitu viz Metro Exodus a přelepování krabiček, tak jsem u nic nechal 0 Kč. A ano, hry od nich si vyzvednu, protože spousta z nich pak následně Epic cáluje tvůrcům dle odebraného množství:)

              P.S: A ne, neděje se to. Zvýšili počet uživatelů o 35 miliónů a o 35 miliónů zvýšili tržby (nikoliv zisk) za hry 3. stran.  Počet účtů jim vzrostl o závratných 21%, ale tržby jenom o 12%. To znamená, že rychleji roste počet účtů než samotná útrata. Loni 1,65 dollaru/účet. Letos je to už jenom 1,54 dollaru/účet. Tržba jim tedy klesá. To, že Fortnite vydělává takové prachy je to jediné, díky čemu si mohou dovolit to, co si teď dovolují:)

              • Reakce na příspěvek:

                Nedokážou ufinancovat. Dokážou. Mají z čeho. A dělají to z určitých důvodů. Stejně tak mi lidi říkali, že Valve vlastně prodělalo na HL: Alyx a VR, což není pravda. Stejně tak jsem dělal ve firmě, kde jsem byl v prodělečném oddělení, které bylo dotované z jiných přijmů. Tyhle věci nejsou o tom, že mají hned vydělat. Je to dlouhodobý plán, který prostě má přinést buď nepřímí zisk (logistická firma, kde jsem pracoval), nebo se má stát výdělečným až po dlouhé době, což je případ Epic Store. Jestli to vyjde nebo ne je otázka, ale rozhodně není správná doba říkat, že to dělají špatně. Nemyslim si, sám bych to dělal podobně. GOG očividně taky bude muset změnit taktiku, protože prodělává. A sám Epic (či kohokoli jiného) vítám, protože nechci žít ve světě, kde dominuje jen Steam. A to říkám jako člověk, ktěrý je hardcore fanda Valve a má s nimi i určité obchodní styky a přeji jim jen úspěch. A Epic určitě nežije jen z Fortnite. Unreal Engine je také vcelku slušný byznis a za něj taky můžou být hráči rádi.


                Ale tak vše ukáže čas.

                • Gulivera84

                  Reakce na příspěvek:

                  Nebyl ten jejich VR set 8mou nejprodavanejsi veci na Steamu......To prodavaj jak rohliky ne....

            • Moji důvěru třeba nemají zejména díky této neudržitelné ekonomice. Až se to sesype, tak můžete nakoupeným hrám u nich v knihovně jenom zamávat.

              • Gulivera84

                Reakce na příspěvek:

                Ale to muzem u vsech klientu....jaky  mam bobky, ze zariznou GoG, nevim jestli stahovat istalacky oblibenejch her, nebo doufat ze bude lip,  a jak vybrat oblibeny ztoho mnozsty skvelejch starejch her😇🙂

                • Veskoslav

                  Reakce na příspěvek:

                  No výhoda Gogu je hlavně ta, že pokud neudělají to, že ti řeknou, tak teď zrovna končíme, tak si můžeš všechny hry postahovat. Což ale nejde u nikoho jiného.

                • Reakce na příspěvek:

                  Co si budem povídat, i Steam může někdy skončit... Být dnes to tak nevypadá, co není může být...

                  • Reakce na příspěvek:

                    jasně a proto nebudu podporovat Epic a radši to koupím na Steamu, aby mi nekrachl

                    • Reakce na příspěvek:

                      To už je na každém. Ne každý tak smýšlí a nakonec je třeba si uvědomit, že je opravdu ohromné množství "casual hráčů", kteří dění ani vlastně moc nesledují a nějaké toto "politikaření" je opravdu nezajímá. A nejen tito stejně na Epicu nakonec nakupovat budou. A nakonec nejen oni. 


                      Jinak jsem zvědavý, jak to bude s AW2. Pochybuji, že si to nechá někdo ujít kvůli tomu, že to nebude na Steamu...

                      • Reakce na příspěvek:

                        Tak z toho co bylo na EGS jsem měl vyhlédnuté jen Satisfactory a Snowrunnera a obojí už je na Steamu a vývoj her neskočil, takže člověk odkladem o rok o nic nepřišel, spíš naopak a tak je to se všemi "exkluzivitami". Proč kupovat hned tam kde nechci, když stačí počkat a hra bude odladěnější a většinou i s dalším obsahem. Marketing se musí hodně snažit, aby přiměl lidi kupovat hned, protože racionálně k tomu není důvod.

                        • Reakce na příspěvek:

                          Jenže ne všechny hry musí přijít na Steam. Proč by třeba Alan Wake 2 měl jít na Steam, když to Epic financuje?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit