Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nejvíc naprogramovanej ročník ze všech... Zkuste si občas loadnout a hrát ten zápas znova pak uplně uvidíte jak výsledek musí bejt přijatelnej k postavení vašeho týmu. Častokrát se stává, že když vedete, tak na samotným konci utkání se stane nějaká nepochopitelná chyba nebo kiks kterej přinese vyrovnání..
    např: váš golman vykopavá na konci utkání přímo na soupeře kterej je ve středu hřiště a on hned z první dává gol vaší brány -vyrovnáno- zázrak *1* a takovej zázrak z pulky padá celkem často..
    A taky ta hra někdy čeká aby ten gol padl, např nastavuje se 3 minuty a hraje se už 94:40, nebo 95:20 a takovej zázračnej kiks se stane nebo prostě to čeká aby to ten gol vygenerovalo a hned ukončeno aby ten výsledek byl prostě přijatelnej..
    A to nemluvim o tom, že pokaždý je jeden poločas horší a druhej lepší, nikdy nejsou oba poločasy herně přijatelný...
  • A dá se v té hře konečně něco natrénovat? Třeba říct hráčovi, kam má v určité situaci běžet? (Jako to šlo třeba v sws...)

    Já jsem teda hrál fotbal jen v divizi, ale že by mi trenér někdy řekl, že mám hrát raumdautera, tempo vysoký, do skluzů zlehka, přihrávky odvážnější a centruj vždycky na první tyč... to si teda nevybavuju.

    Trénujou se spíš určitá schémata, typické situace, přechody do útoků, signály... nic z toho tady dosud nebylo... nebo už je to lepší?
  • Prosím poraďte mi... Mám Windows 8, hru jsem hrál vše bylo v pořádku, poté sem počítač aktualizoval na Windows 8.1 a hra sice funguje a 3D sledování zápasu se mi seká... Musím hrát na klasický 2 D abych z toho něco měl.... čím to prosím může být ?
  • Myslite, ze tu hru muzou hrat i nasi prvoligovy a repre modelky, nebo na ne bude moc slozita?
  • Ctu diskuzi a cumim co je to za hru. Jako tam jsou tisice hracu z celyho sveta i nejaky juniori a ja nevim dorosti atp? a kde berou ti tvurci ty informace? Nesnasim fotbal, muze me ta hra bavit? Ja myslim, ze to o te hre ani neni ne? Buzerovat, rozhodovat me zase bavi hodne
  • Nikdy jsem v životě netoužil po ničem víc než upravovat soupisky.
  • Že vám nie je hanba dávať tejto hre každý rok hodnotenie 8 a viac... Hry od EA Sports kritizujete za nedostatok inovácií, ale tento šmejd vždy vychvaľujete. Minulý rok som k vašej recenzii napísal, že hra je minimálne 3 mesiace od vydania takmer nehrateľná - zásadné bugy, výsledky 4:6 po pólčase 3:0 a podobne. Tento rok som sa schválne pozrel na recenzie hráčov na Steame... overte si to sami... Státle to isté, tie isté problémy a chyby, hokejové výsledky, nelogičnosť, nesystémovosť, no proste odpad. A na tomto webe dávate hodnotenie 8... Úplatok podľa cenníka GamesTiscali nestačil na 10, ani 9, preto teda osmička? *11*
    • Mas sice kupu minusu, ale je fakt, ze zdejsi recenze uz tradicne nezminuji, ze FM je jeden z absolutne nejhorsich viniku soucasneho trendu "verejneho betatestu", kdy je hra vydana v nepochopitelne nedokoncenem a objektivne spatnem stavu.

      V minulych letech staci vzpomenout na silena zraneni, shodou okolnosti take nafouknute vysledky, nepromenovani penalt, impotenci utocniku v situacich jeden na jednoho - to nejsou nejake nahodne vymysly, to jsou pomerne vazne problemy, ktere drivejsi verze FM suzovaly hned po vydani, byly tvurci priznany a musely byt reseny v patchich. V tom lepsim pripade v rychlych opravach, na ktere se cekalo jen par tydnu...
      • FM hraju vždy od bety až po první updaty, všechny příklady jsou pravda, výsledky zápasů, zranění atd.
        Po 2-3 týdnech je vše fajn, což není tak dlouhá doba, jako u starších ročníků.
      • Tak, mňa nejaké "mínusy" od puberťákov a nekritických vlez-dozadkov nevadia vôbec. Futbalových manažérov som hral dlhé roky, možno aj 15 rokov. Rôzne série od rôznych vývojárov. Takže ja viem porovnávať... Minulý rok skončil jediný konkurent anglického Footbal manažéra - nemecký Fifa Manager od EA Sports. Je to škoda, lebo sa jednalo o trochu iný pohľad na prácu trénera a manažéra futbalového klubu + konkurencia je vždy dobrá. Tento druh hier už ale z časových dôvodov nehrávam, takže mňa osobne súčasný stav nehnevá, ale hnevá ma nekritický prístup k "ikone" na poli športových hier, pričom sa jedná o "ikonu" zaostalú, ktorá bude ešte min. ďalších 5 rokov doháňať Fifa Manager 2010. Chyby zmienené v mojom prvom príspevku sú ale spoločné pre obe série: rok čo rok sa opakúce chyby, nutnosť čakať na minimálne 3 patche, ktoré hru ako-tak dajú do stavu hrateľnosti, minimálne zmeny medzi jednotlivými ročníkmi (zásadná zmena grafického enginu tak raz za 5 rokov) a podobne. No a korunu tejto úbohosti dávajú pisálkovia, ktorí takýto šmejd ohodnotia za 8/10...
  • A ako je to s tym zapasovym enginom a omnoho vacsim poctom golov na oboch stranach, nez bolo zvykom v minulosti? Sa pytam, lebo na Reddite sa na to ludia v podstate stale stazuju, ze vysledky typu 6-5 apod. nie su v tejto verzii neobvykle. Recenzia sa ale o tom nezmienuje.

    Ja inak, tak ako kazdy rok, asi pockam na patch 15.3 a kupim potom.
    • Nejnovější patch to trochu zkrotil, až na v podstatě neexistující zápasy se skóre 0:0 se to teď hodně blíží reálným výsledkům. Samozřejmě, pokud člověk hraje hurá fotbal a nemarkuje soupeře, nemůže se divit, že v zápasech vidí 5+ gólů pořád...
    • Když jsem hrál betu, výsledky byly hokejové. Jako u každé bety FM. Engine jde malými kroky kupředu, avšak při opakovačkách je vidět, že brankáři dostanou občas kuriózní gól. Nebo se objeví trochu jiný pohyb hráče - motion capture se bude dle mého názoru v dalších letech pilovat, aby to vypadalo hezky a přesto účelně. Patche to vždy rychle napraví, akorát se občas stane, že po mém gólu soupeř odpoví do pěti minut.

      S těmito menšími bugy je třeba počítat, ale patche vždy pomohly. Minulý díl měl tuším maximálně pět větších updatů a už ten druhý hodně upravil k lepšímu. Teď je FM 15 na verzi 15.1.4 - takže směle do toho :)
  • Mart9
    Teď jsem našel, že už je to 6 let, co Everton vyhlásil, že bude využívat databázi FM pro vyhledávání talentů. Za tu dobu je nejvyšší čas, aby už o nějakém takovém talentu bylo slyšet a připadá mi, že žádný supertalent podle FM ani nepořídili. Má někdo lepší info?
    • Oni to brali obecne kvuli databazi hracu, ktera je skutecne rozsahla, nez jako nejaky skautingovy nastroj pro odhalovani novych Ronaldu. Nezapomen, ze hracske atributy vymysleji neplaceni amateri a cim mene prestizni soutez (at uz juniorka nebo treti bananistanovska liga), tim rozptylenejsi na vice klubu ci lig jejich pozornost je. Uzitna hodnota databaze je tedy v kompaktne prezentovanych objektivnich datech (vek, historie, misto narozeni...), ne v optimistickem odhadu fanouska Plymouth Argyle FC, ze Matt Lecointe bude novy Alan Shearer.
      • Možná se časem objeví další aplikace. Ušetří to cestu scoutům - nižší anglické ligy už zkoušeji hledat hráče, jak píšeš.

        Hodně záleží i na zraněních a počtu zápasů, aby se talent dobře vyprofiloval. Vzpomínám si, jak v FM 2009 měl Bojan Krkič z Barcelony atributy v obraně i útoku (takový mladší Yaya Touré), teď už je "jen" technický rychlík, kterých se dá najít dost. U většiny se ale základní čísla moc nemění.
        • Mart9
          V té době byl taky Krkič obecně považován za super talent, i když mě překvapuje, že se v FM jevil jako mladší Yaya
          • Mě taky, on nemá moc svalové hmoty, aby mohl být defenzivní typ.
    • Taky nevím o nikom, scouting z managera by chtělo používat více lidí v klubech. Na ČT4 nedávno běžel krátký seriál o mladých talentech, kteří v tréninkovém kempu Evertonu civičili. Scouta tam dělal také Josef Csaplár. Momentálně je v týmu brankář Jidřich Staněk. Anglické velkokluby dávájí spoustu mladíku na hostování, takže ten systém nemusí menší kluby tak moc používat. Teď se navíc snaží mít vlastní dobré odchovance, příklad z Evertonu je např. John Stones. Nedávno zde přestoupil Romelu Lukaku, ale o něm se už vědělo předem, že je talent.
  • Ad cestina... ano, je to obrovsky projekt a clovek neznaly anglictiny musi i za ten pochybny preklad byt obrovsky vdecny. Takze budiz, nejaka mira shovivavosti je na miste.

    ALE co mi prijde neodpustitelne, je skutecnost, ze v prekladu jsou treba tri (3!!!) roky stare chyby, ktere komunita samozrejme hlasila vsemi oficialnimi moznymi cestami.

    A nejsou to jen preklepy a kostrbate zalezitosti. Jsou to absolutne nefotbalove, neceske, nesmyslne veci, ktere nedavaji smysl a prakticky znemoznuji porozumeni danemu prvku - a tedy castecne i hrani hry.

    Fakt, ze i letos hru prekladal nekdo, kdo nema poneti o fotbale ci sportu obecne, to uz je jen takova kysela tresnicka na pochybnem dortiku.
    • Nejsem si moc jistý tím, že jsi letošní FM měl tu čest již hrát. Letos je to poprvé co se do překladu zapojili i uživatelé z fmseries.cz. Odvedli obrovský kus práce a mnoho práce je ještě čeká při opravování starých chyb z předešlých dílu které podle dostupných informací překládala nějaká paní neznalá sportovní terminologie. Proto také byl jaký byl. Kdy např loan překládalo jako zápůjčka.

      Ještě do konce tohoto roku by měl být opět překlad opraven s dalším větším patchem přímo od vydavatelé hry. Musíš brát zřetel na to, že překladatelé často dostanou pouze text a vůbec neví v jaké souvislosti co a jak vlastně překládají. Poté dostanou uzavřenou betu, kde si případný překlad testují. Bohužel letos, nějaký hráč/překladatel z Evropy nahrával na web screeny ze hry a SI (vydavatel) všem překladatelům pozastavil betu. Další testování překladu mohlo začít tedy až s oficiální betou. Chyby se stále postují a opravují. Všechny případné chyby či překlepy může kdokoliv nahlásit na fmseries.cz, kde budou přijaty a následně opraveny s příchodem dalšího většího patche. Pokud jsi našel jakoukoliv chybu či nesrovnalost, neváhej a nahlas ji. Překladu se věnuje jiný tým než tomu bylo v předchozích ročních a jsou otevření k nápravě nesrovnalostí.

      PS: Upozorňuji, že nejsem překladatel, pouze vím jak se věci mají...
      • No, zaprve, letos to rozhodne neni poprve, co se do prekladu zapojila komunita. A zadruhe, ze pry nahlasene chyby "budou přijaty a následně opraveny s příchodem dalšího většího patche" - ha ha ha!

        Vzdyt to je presne to, o cem mluvim. Naprosto stejny proces se deje uz nekolik let - a ve vyznamne casti stale bez vysledku, kdyz stale stejne chyby zustavaji i v dalsich dilech.

        Ba co vic, naprosto stejny slib zaznel uz loni nebo predloni. Ten, ze chyby, ktere byly nahlaseny v predchozich letech, budou v nejakem budoucim patchi opraveny. Do dneska nebyly.
        • Máš částečnou pravdu, minulý rok se do překladu zapojil pouze JEDEN člověk z komunity. Který se snažil o to, aby se v překladu opravili chyby. Investoval do tohoto činu mnoho energie. Což se následně i promítlo na tom, že na FM 15 už pracoval tým složený z cca 8 lidí ze strany komunity a pouze jeden člověk ze "starého" týmu.

          Mám pocit, že si ani nedokáže představit jaké kvantum textu se ve FM nachází. Každý rok přibude minimálně 1000 NS, což kompletně vytvoří cca 15 000 NS (1 normostrana, je 1800 znaků s mezerami). Nehledě na to, že ve hře se nachází obrovské množství proměnného textu (to je text, u kterého vůbec neznáš odpověď či pokračování=překládáš naslepo). Překladatelé zkrátka nemůžou zaručit kvalitní překlad bez toho, aby výsledný text ve hře viděli. Právě proto existuje testování a korekce. Což jim bylo letos odepřeno a snaží se to dohnat. Kdy vyjde nový patch si samozřejmě neurčuje překladatel, ale vývojáři a majitelé hry. Tohle opravdu není Česká hra aby si řekli "Máme tam chybu, vydáme si patch). SI si určuje samo kdy vydá patche a opravy lokalizací (možná budeš překvapen, ale problémy jsou i jinde s překladem). Nový tým překladatelů všechny chyby a překlepy usilovně opravuje a v dalším velkém patchi, který by měl být na Nový rok, toho bude velmi mnoho opraveno.

          Zahoď své arogantní chování za hlavu a místo toho, když nalezneš chybu, udělej screen a pošli ho překladatelům. Pomůžeš jak sám sobě, tak i dalším lidem okolo sebe. Plivání kolem sebe a házením slepě chybu na každého kdo se Ti dostane pod ruce je krátkozraké a do nebe volající ztráta času... hatovat dokáže každý. Číst mezi řádky a pomoct, už málo kdo.
          • Ne, i v minulosti se do toho zapojilo vic lidi nez jen jeden clovek (pocitam, ze myslis nycka?). Jinak cetls vubec muj prispevek? Ja nikde netvrdim, ze patche si urcuje cesky lokalizator. Ja pouze rikam, jak to s patchem bylo v minulych verzich - bylo slibeno, ze nahlasene chyby budou opravene v patchi, ale _nebyly_. Ani v jednom z patchu. Ani v tom poslednim, co vychazi cca pul roku po vydani hry v dalsim roce. Ani v dalsim vydani hry. Do dneska tam ty chyby jsou. Nektere z nich uz nekolik let.

            Ja samozrejme chapu, ze je to obri projekt, ale to nic nemeni na nasledujicich dvou skutecnostech. - ta prvni je, ze ten preklad je misty odporne spatny. Nemyslim tim mozna i omluvitelne "nedokonaly, protoze to ma prekladatel objektivne slozite," ale "spatny, protoze neumi anglicky/cesky/nezna fotbal". To je neomluvitelne, nasledujici druha skutecnost to ale posouva do jeste debilnejsi roviny.

            Ta druha totiz souvisi s tou legracni poznamkou o arogantnim chovani. Shodou okolnosti jsem i ja tech chyb za poslednich par let par nasel, screeny jsem udelal a naposilal. Dokonce uz par let dozadu. A do dneska ty veci nejsou opravene. Do dneska zustavaji ve hre veci, na ktere se upozornovalo v predminulem i minulem vydani - ty stejne veci, ktere mel nejaky patch udajne opravit, ale neopravil. Ty uplne stejne veci, ktere se hlasi i ted ve FM2015.

            Tohle neni zadne arogantni plivani kolem sebe, to je smutna realita ceske lokalizace FM.
            • Nauč se psát s diakritikou, kdo má po tobě ten hnůj číst. A co furt pleteš co bylo, dřív, když teď to překládá někdo jinej? Pak si zkus něco sám překládat a pak pochopíš, jak těžký to je.
            • Samozrejme, ze je tahle konverzace zbytecna, protoze ty vubec nectes nebo nechapes, co pisu. Jaka "fakta" neprijimam, nebo kde prosim te odsuzuju cely novy prekladatelsky tym?

              Pravda, priznavam, odsuzuju skutecnost, ze i v nekterych nove prelozenych vecech jsou nesmysly. A jak jsem psal, ne ty vznikle neoddiskutovatelnou narocnosti podminek prekladu (to by byly treba krkolomne vety, pomichana syntaxe promennych, nejasnost jestli je samotne slovo "loan" bez kontextu pujcka, nebo hostovani atp.), ale blbosti vznikle nedostatkem znalosti jazyka a fotbalu (jako treba "zadni obrance" nebo "pruniky" pro "crossing").

              Nicmene to je zaprve zcela normalni, vzdyt ten preklad by mel delat nekdo, kdo na to ma, a pokud na to nema, tak si holt musi vyslechnout kritiku. A zadruhe to neni zadne vseobecne pomlouvani noveho tymu.

              Ale kazdopadne ja predevsim odsuzuju skutecnost, ze i v novem FM jsou _nekolik let stare chyby_, ktere byly uz davno nahlaseny. Nebo to, ze tyhle chyby mely byt udajne uz v minulych FM opraveny, ale navzdory temhle slibum nebyly. To jsou ta fakta, ktera musi kdokoliv objektivne videt.
            • Tato konverzace je zbytečná. Pořád budeš zarputile tvrdit to svoje a jen bych se zbytečně opakoval dokola a dokola. Bude lepší když svůj čas využiji a investuji smysluplněji. Absolutně vůbec nechceš přijmout fakta a použít objektivní pohled na věc který Ti zde předkládám a odsuzuješ nově vzniklý překladatelský tým dřív, než se Ti vůbec mohl znelíbit.

              Pokud si myslíš, že tvé chování někomu prospěje a povede ke zlepšení situace, jen plaveš proti proudu řešení...
    • Mart9
      Nejlepší jsou texty, které si musíš přeložit zpátky do angličtiny, co asi tak mohly znamenat a až pak je pochopíš *15*
      • Přesně proto sem češtinu prostě vypnul a jedu v anglině.
      • nejhorší je, že tam je několik textů, kde ani tohle nejde, tak jsou zmršený...
        • Jde - prostě skočíš do Nastavení, změníš jazyk na English (UK), podíváš se, co chtěl v originále básník říct, a pak zase vrátíš zpátky češtinu :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit