Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • risa2000

    RAID 5 je takový chytrý kompromis, mezi RAID 0 a RAID 1, je o něco rychlejší, než ne-RAID a má taky redundaci, ale jestli to má smysl pro takové to "domácí ukládání" je fakt otázka.


    Ještě mě napadlo, v souvislosti s otázkou, která padla v HC, ohledně RAID na dvou NVMe. To by asi neměl být problém, kdyby ovšem NVMe sloty (M2) byly na deskách rovnocenné. Jenže to tak nebývá, aspoň u AMD platformy (x470), kterou jsem nedávno zkoumal. Vždy je jeden slot připojen přímo k procesoru přes 4x PCIe 3.0, a druhý slot je připojen k čipsetu přes 2x PCIe 3.0, takže je nejen pomalejší, ale navíc sdílí sběrnici ještě s nějakým jiným slotem. Takže pokud si dotyčný nepořídí nějakou lepší desku, která bude mít sloty rovnocenné, tak bych do toho nechodil. Spíš bych si nastavil workflow tak, aby třeba z jednoho disku četl a na druhý zapisoval.

  • radim.zaty

    A ještě jedno mimochodem: Xeony se pracovních stanic nekupují jen kvůli maximální kapacitě RAM, ale taky proto, že v Intelu jsou šmejdi a odřízli z i5, i7 a i9 podporu ECC. 

  • radim.zaty

    Za svoji IT kariéru jsem už viděl pár rozpadlých RAID5 a rozhodně
    bych ho nikomu pro domácí potřeby nedoporučil.  Problém RAID5 (a obecně
    všech RAID, co mají redundaci N+X) je v tom, že když umře jeden disk a
    vyměním ho, tak se spustí rebuild, který ale v tomto případě zatíží
    všechny disky v tom poli. Pokud si člověk při kupování disků do RAID5
    (6) cíleně nekoupí každý disk z jiné serie, ale prostě koupí všechny v
    jednom nákupu, může se taky stát, že při rebuildu umře další z těch
    disků a to už je u R5 konec.

    Takže na 4 disích (obvyklé
    maximum, co lidi doma mají v NAS), jednoznačně RAID10, tam jsou ty
    rebuildy jen v rámci zrcadlené dvojice. Sice je tam 100% redundance
    (btw, česky nadbytečnost), ale zase to dokáže přežít smrt dvou disků,
    když umřou ty "správne" :)

    Jak Jirka správně podotkl, RAID
    není záloha. To je první poučka, kterou je potřeba si uvědomit a podle
    toho se pak chovat.  Takže zálohovat, zálohovat a zálohovat.


    Mimochodem, vždy RAID10, nikdy RAID01. Při selhání jednoho disku v RAID01 je až do rebuildu pole v režimu RAID0 a výpadek jakéhokoliv jiného disku = problém.



    • KamilZm

      Také jsem už viděl několik rozpadlých RAID 5 a už se nám také několikrát stalo, že během během rebuildu RAID 5 odešel další disk. Takže raději RAID 6. Ale vyplatí se to až od většího počtu disků.

      Nicméně jsem už také viděl několik rozpadlých RAID1, kdy neodešel disk, jen systém /řadič detekoval rozsynchronizování, ale nebylo zřejmé, na kterém disku jsou správná data. To pak byla sportka 😁

      Na zálohy mám dva 6 TB externí disky, šifrované bitlockerem, které točím v cca 2 týdenním intervalu. Jeden mám vždy odnesený do práce, kdyby se doma stal nějaký průšvih (zloděj, požár). Má to i tu výhodu, že jsem se schopen vrátit zpět až do těch 2 týdnů, což už se mi osvědčilo, když jsem si všiml až po pár dnech, že jsem si něco omylem přepsal.

    • Jack1947

      Vyplatil by se raid jen na disk na kterým třeba nebudu hrát ? Jen stahovat/seedovat. I když zase na to je asi NAs a nas v raidu ? to asi pozbývá na smyslu...

      • radim.zaty

        Tos asi vůbec nepochopil, k čemu RAID vlastně je.

        • Jack1947

          Stačil.o napsat že ne, nicméně zajímavé čtení ale myslím že to normálnímu uživateli asi bude k prdu.

          • radim.zaty

            To bych neřekl. Takový RAID1 ze dvou 500GB SATA SSD je celkem fajn úložiště na "rychlá data", třeba nainstalované hry.  Cenově někde kolem 4-5 tisíc, má to rychlejší čtení než jeden disk a redundance zajistí, že když ti jedno umře, nebudeš muset všechno instalovat znova. 

            Taky má doma už kde kdo nějaký NAS, kam chce ukládat fotky, nebo jiná nenahraditelná data a tam je RAID nutností a ofc záloha alespoň na externí disk, nebo verzované zálohy na druhý NAS, jak to mám já.

            • risa2000

              Myslels asi RAID 0. Ale otázkou je, zda to ve srovnání s NVMe ještě má smysl, když se dá EVO 970 1 TB koupit za cca 7 kKč.

              • radim.zaty

                Reakce na příspěvek:

                Ne, myslel jsem RAID 1.  Tedy rychlá data, které nejsou sice až tak důležité, aby se vyplatilo je zálohovat, ale jejich znovuvytvoření by zabralo nějaký čas, také je vhodné je zrcadlit. Ať jsou to třeba zbuildovane různé verze projektu, temporary data při práci s videem, nebo třeba snapshoty virtuálních strojů s různou konfigurací na testy apod.

                • risa2000

                  Reakce na příspěvek:

                  Tak tomu moc nerozumím. RAID 1 je zrcadlení, takže 100% redundance a žádné zrychlení. Na instalaci her mi to přijde zbytečné, to si tu hru v podstatě mohu doinstalovat a nebude to o moc pomalejší, než replikace z dvojčete a ušetřím celý opruz s RAIDem.

    • jiri.svak

      Díky za zajímavé doplnění, palec hore!

      • radim.zaty

        Není za co. Je to první HWC, který jsem viděl a děláte to dobře. Já se možná moc nevyznám v procesorech a grafikách, respektive, je mi to fuk, ale o serverech něco málo vím :)

        On ten RAID vypadá jinak na papíře a jinak v praxi, když dojde na umrtí disků. Většinou se disk vyměňuje u stavu Predicted failure, tedy něco ve SMART je špatně a server řve, rozesílá notifikace mailem, do monitorovacího systému, případně SMS přes API brány. Když už dojde na to, že je disk fakt mrtev, tak je to docela mrzení. U HDD se to moc nestávalo, při predicted Failure byl nový disk na stole druhý den kurýrem od výrobce. U SSD to už může být větší divočina, ty dokážou umřít znenadání. Naštěstí tohle už není můj job, kritické systémy máme na clusterech v datovém centru v reichu a je to "problém někoho jiného" :)

        Rozpadnutí RAID5, která jsem zažil, byly v drtivé většině crash dalšího disku při rebuildu. V drtivé většině podcenění ze strany admina, který si nenastavil na serveru nebo diskovém poli notifikace, nebo to bral na lehkou váhu. 

        Jedna veselá historka z natáčení o rozpadu RAID5: Kolegovi z ex-ex-práce se nechtělo jezdit k zákazníkovi z Brna do Prahy s novým diskem do diskového pole (nebo serveru, už si to nepamatuju přesně) za jeden ve stavu predicted failure, tak to poslal lokálnímu ajťákovi, že ho bude navigovat po telefonu a on to vymění. 

        Celá akce skončila rozpadem RAID5 a kolega musel do Prahy na večer, aby to dal do kupy. Když se pak zjišťovalo, jak se to celé stalo, tak se ajťák přiznal že si spletl šachtu, ke které patří svítíci dioda, tak vytáhl jiný disk, pak si toho všiml, leknul se, zarazil ho zpátky a vytáhl ten vadný. Ve chvíli, kdy tam zasunul zpátky ten omylem vytažený disk, řadič začal rebuild a když mu sebral ten druhý, tak šel RAID 5 do kytek :)

        • risa2000

          Otázkou je, kdy nastává ten "predicted failure". Tady je zajímavá zpráva od Google (týkající se plotnových disků), která uvádí, že sice disky s chybami ve SMARTu jsou daleko náchylnější na to, že se rozsypou, nicméně, rozsypou se i ty, co chyby nemají, takže jenom tahle metrika na předvídání umrtí disku nestačí. Což je obecně asi největší problém, najít co nejlepší model, pro předvídání umrtí disků.

          https://static.googleusercontent.com/media/research.google.com/en/us/archive/disk_failures.pdf

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit