Přejít na výpis diskuzí
Herní průmysl v ČR potřebuje pomoc státu, tvrdí studie
7.11.2010 | Petr Poláček
99 příspěvků
-
Tak to herní průmysl v v ČR mužem odpískat.... ČR a nějaká podpora... *9*
-
Kdyz si tady tak ctu prispevky od "Joe" a poddobne smyslejicich jedincu,tak se mi chce zvracet, chlapce netusim kolik ti je let ,ale jsi naprosto zvracenej dusevni mrzak bez spetky solidarity, soucitu k bliznimu ,takove jako ty by meli zavirat a ukazovat v Zoo jako zdarny priklad ,jak hluboko muze klesnout "clovek" coz je v tvem pripade velice spatne oznaceni.
-
-
solidarita a soucit nemá co dělat s rozdáváním státních peněz na soukromé kulturní či umělecké projekty. Solidarita se vztahuje k těm oblastem o kterých tu vůbec neni řeč a které sem vůbec nepatří, jako je zdravotnictví, školství, atd.
Pokud je člověk, který neni solidární s tím kdo si chce zajít na nový film od Hřebejka nebo jinýho režiséra duševní mrzák, protože mu vádí státní podpora takových soukromých projektů, tak jsem ještě nikdy nebyl hrdější na to, že jsem mrzák. -
A o co jsi, prosím tě, lepší ty, když ho jen kvůli tomu, že má jiný názor než většina, považuješ za méně cenného? Já jako člověk pracující pět dní v týdnu dvanáct hodin denně za hluboce podprůměrnou mzdu se na mnohé věci dívám stejně jako joe. Osobně bych tak přivítal, kdyby se odvody, stejně tak jak jako daně samotné, snížili právě o dotace na kulturu. Sice by mi to přineslo sotva pár korun navíc (a to ještě za nereálného předpokladu existence rozumné vlády), avšak do domácnosti s dítětem je každá mince dobrá. Zatím však jediné, co vláda dokázala, bylo odebrání příspěvku na dítě, bez nějž žijeme doslova od výplaty k výplatě. O nějakém spoření na vysněný dům, případně lepší budoucnost pro potomka si teď můžeme nechat leda zdát.
-
-
Osobni problem, vyborne. Takze ty si malo vydelavas a chtel bys to resit tim, ze pujde od statu mene penez na kulturu (coz je samozrejme blbost, kdyby se tak stalo, ty bys nemel ani o korunu vic). Co takhle zacit uvazovat trochu svedomiteji a sebekriticteji? Kdyz si malo vydelavas a chtel bys vic, co takhle se zacit vzdelavat a sehnat si pak lepsi misto? Neni to lepsi reseni, nez vymyslet si nesmyslne argumenty, ze te snad kultura pripravuje o penize? Kultura je vizitka kazdeho statu, kazde spolecnosti. Kde je kultura na urovni, tam jsou i lide na urovni, tam se na urovni zije. Protoze kultura jde ruku v ruce se vzdelanim a s hodnotami spolecnosti jako takove.
-
-
Pokud tomu dobře rozumím, jsi ochotný mi sehnat někoho, kdo mi za pakatel pohlídá syna, když jsem v práci a v době, kdy bych (věř mi, že moc rád) dokončil vysokou školu? Vizitka státu říkáš? Tato je mi docela k ničemu - nenasytí mě. Samozřejmě vím, že kdyby se z ničehož nic měla přestat státem dotovat kultura, neviděl bych z ušetřených miliard ani korunu, jak je ostatně v tomto jistě solidárním státě zvykem. Jde mi ale spíše o princip. Pokud se stát stará víc o vlastní vizitku než o svoje lidi, je podle mě něco špatně.
-
-
Znovu: pořizovat si díky před dokončením vzdělání je Tvoji smutnou vizitkou. Zdá se, že bys rád jen nastavoval ruku a bral, co kdo dá. Ani nemusíš naznačovat, kohopak doma volíte, je to jasné jak facka...
-
-
pardon, únava. Místo díky mělo být dítě.
-
-
Na to, abys nekde dostal vyssi plat nepotrebujes hned vysokou skolu. Ja napr. nyni zrovna menim zamestnani (k novemu roku) a potrebne veci k ziskani te prace jsem se naucil samostudiem, z knih, vlastni praxi a z internetu. Kdyz se chce, vsechno jde.
-
-
Nesouhlasim, kultura mi spíše přijde jako taková klapka, která skrývá to jak ta společnsot opravdu vypadá, na nás to sedí dokonale, naše historie, kultura atd. je bohatá i na úrovni v tom obecném měřítku, ale je veřejně známé jak se tu žije, a jaké tu jsou poměry, zatímco v zemích o kterých by se rozhodně nedalo říct, že maji nějakou převyšující kulturu, kvaltinější div. hry, filmy, hudbu atd. se žije několikanásobně lépe jak z pohledu peněz tak z pohledu morální úrovně obyvatel a jejich mentality.
S tím zbytkem souhlas, taky nemám rád když někdo s malým platem nadává, pro takového člověka mám jen jednu radu, jdi dělat něco co ti vynese víc, v případě, že si někdo takový navic pořídí rodinu, dítě, bych toho měl ještě víc, ale to už by bylo hoooodně mimo tohle téma, takže to shrnu jen do "trošku více myslet a více zodpovědnosti" !!!!!! -
Na kvalitni kulturu snad neni potreba okradat obcany prostrednictvim dani. Jsem danovej poplatnik dost starej na to, abych vedel, ze proste nechci nedobrovolne prispivat na neco, co jsem si neobjednal. Me je na zvraceni kdyz vidim, jak chce nekdo za kazdou cenu prosazovat svoji pravdu za moje penize.
-
-
Nezlob se na mě, ale za 1) když na dítě nemáš, nechápu, proč sis ho se ženou pořizoval. 2) když žiješ od výplaty k výplatě, přestaň platit za intrnet, pár stovek ušetříš 3) když máš málo peněz, tak si najdi brigádu nebo líp placenou práci. Vypadáš, že jsi z těch, co všechno - filmy i hry s programama - kradou s odůvodněním, že jsou zlodějsky drahý a nemaj na to. Asi nikdy nepochopíš, jak jsi mimo...
-
-
Omlouvám se, to patřilo entitě sukovf, jen částečně entitě joe
-
-
Dane nejsou na to, abys za ne dostaval neco, co jsi si objednal. Dane jsou na to, aby fungoval stat, a stat stejne tak se musi starat o kulturu, protoze je to nedilna soucast kazde spolecnosti.
-
-
Tvůj zásadní problém je. že pleteš pojmy "society" a "government". Představ si, že kdyby vláda násilně ukradenými penězi nedotovala svoje projekty, tak by skutečně existovaly jen ty projekty, co by se dokázaly uživit dobrovolnou směnou, ať už dobrovolnými příspěvky či vyššími cenami. A TO BY BYLO DOBŘE. Jen proto, že se někdo nedokáže uživit mírumilovně, ho to neopravňuje okrádat ostatní.
-
Jeste abych to trosku doplnil - ty chybejici penize chybi podnikatelum na dalsi investice a tvorbu smysluplnych pracovnich mist. Chybi rodicum na to, aby poslali svoje deti do krouzku a rozvijeli, co je zajima(a tim pochopitelne prirozenou cestou zase vznikaly dalsi pracovni mista a dalsi bohatstvi). To je ta zakladni myslenka - stat tohle proste neumi. Statni penize nejsou abstraktni penize, ale penize obcanu. A v pripade prerozdelovani tem obcanum proste chybi(pri nizsim zdaneni je vcelku pravdepodobny, ze by vic lidi bylo ochotno platit drazsi listky do divadla).
-
Castej omyl - penize, ktery stat ukradne a vrazi je do kultury, investicnich pobidek nebo cehokoliv podobnyho(soukromy podnikani) se NEVRACI. Ty penize nespadly z nebe, proste jenom chybi jinde. Neni tam zadna pridana hodnota, proste se jenom penize vzaly z jedne hromadky a daly se na jinou(pri presouvani se samozrejme cast penez ztrati, protoze urednici pochopitelne nepracujou zadarmo). Takze ne, financne vyhodny pro stat to opravdu neni. Pokud mas pocit, ze si kultura tvoje penize zaslouzi, investuj tam sam. Nenut tam investovat ostatni. Taky koncim, protoze jdu pryc a vsechno dulezity zrejme uz bylo receno. Snad jenom doporucim precist si nejaky zajimavy prace na tema statniho prerozdelovani(namatkou treba Bohatstvi narodu).
-
Ano, kdyby se stat nedaval penize na kulturu, vetsina kulturnich instutuci (jako treba to narodni divadlo) by neexistovala. Prakticky by v Cesku zadna kultura nebyla a kultura neni potrebna jenom pro tebe, i kdyz ji nechces. Kutlura je take potrebna pro cestovni ruch (a z toho se zase penize vraci) a to nemluve o tom, ze kultura je znamkou pro zahranici, neprimo i treba pro zahranicni investice, vsechno ma vliv...
Ale sorry, ja koncim, protoze mi pride, ze se bavim s blbcem (sorry ze to pisu tak primo, ale nemuzu si pomoct) -
Kradeze nejsou na to, abys za ne neco dostal. Jsou na to, aby se zlodej a jeho rodina mela lip na tvuj ukor. Uz chapes, jakou blbost jsi napsal? Mas pocit, ze za nejakejch 50-60% zdaneni dostavas adekvatni odmenu? Ja ne. Mas pocit, ze by v pripade absenci dotaci na kulturu veskera kultura vymizela? Ja ne. Mas pocit, ze by pri absenci kultury prestal fungovat stat? Ja ne.
-
-
-
-
-
-
Statni prispevky na kulturu a dalsi zverstva jsou neuveritelne nebezpecny. Kultura je urcitej nadstandard, kterej si ma platit ten, kdo ma zajem. Napad, ze stat ma z penez, ktery nasilim vybere od obcanu prostrednictvim dani platit vsemozny (ne)kulturni projekty je proste silenej.
-
-
To je vyborny. Podle tvyho principu by ze dne na den prestala existovat opera, muzea by se zavreli, vystavy, divadla, dokonce narodni divadlo, to vsechno by najednou slouzilo mozna tak jako trznice pro vetnamce. Zajimava predstava *3*
-
-
Nepletou se tu jablka s hruškami, myslím, že pointa je v rozhazování peněz SOUKROMYM projektům, nevim proč bych měl já sponzorovat soukromou snahu o vydělání si peněz nějakýho majitele divadla nebo režiséra/producenta filmu, co mně je do toho, mně stát taky nedá peníze aby mi helfnul v mym podnikání notabene v umělecký branži, já když začínal tak jsem si to musel zařídit sám a nenatahoval jsem ruce ke státu, tohle dávání peněz filmařům, soukromým divadlům, círvkvi atd. a teď ještě herním vývojářům z toho se člověku otevírá kudla v kapse, co bude příště? dotace pro nějakýho drsnýho ghettonigga aby si vydal svoje cd jako podpora upadající hudební scény, uf.
-
-
Podle mého by se určitou částí mělo přispívat buď na vše nebo na nic. Co se týče církví, dotace pro ně jsou podle mého názoru naprostý omyl. Platit za to, že si staré babky na vesnicích můžou chodit pánbíčkovat do kostelíků je naprostá absurdita. Co kdybych byl muslim? Jak bych se asi měl stavět k tomu, že část mých daní jde na provoz křesťanských svatostánků? Dostal bych snad já dotaci na stavbu minaretu na své zahradě? Těžko,.
-
-
no až k nám dorazí multikulti v plný parádě, tak tu dotaci neostaneš jen na mineratu aby ty kdy byly slyšet po celym městě, ale ještě přiklepnou nějaký to love i na mešitu.
Je to samozřejmě absurdní, taky mi to leží v žaludku, napadá mě založit si svoje náboženství a pak žádat peníze, když je nedostanu, poženu to k soudu kde jako precedens uvedu současné rozhazování peněz církvím a uvidíme jak to klapne.
-
-
-
Je dost nepravdepodobny, ze by vsechny kulturni instituce zanikly - lidi, kteri jsou ochotni za divadlo platit je porad dost. Pokud rad chodis na opery, jiste za ne das i dvojnasobny vstupny oproti soucasnymu stavu. Pokud ho nedas, tak asi ty opery zas az tak rad nemas a obejdes se bez nich. Ja se bez nich obejdu v klidu - i kdyz ze dne na den zaniknou, plakat kvuli tomu nebudu. Nevim, proc bych ze svych dani mel sponzorovat tvoji zabavu. Pokud nejsme dost kulturni narod, abychom si kulturu udrzeli, tak proc ji drzet nasilim proti vuli obyvatelstva? Proc udrzovat narodni divadlo pro narod ignorantu a kulturnich barbaru?
-
-
Mluvíš mi z mé - evidentně nekulturní duše. Kdo chce divadlo, ať si navlékne děravý pytel od brambor, někde v dřevěné boudě předvede své umění a jestli se to někomu zalíbí, ať mu zaplatí. Lidem to tak ostatně kdysi dávno na Václaváku stačilo. Především však ať tito neparatizují na našich daních. Dost na tom, že už to teď dělají do velké míry naši drazí politici. Je to podobný nesmysl, jako platit tzv. "povodňovou stokorunu". Na co bych měl přispívat někomu, koho stihla povodeň? Když orkán Kiril před lety odnesl střechu našemu domu, vykřikoval jsem snad, že od někoho chci "větrnou stokorunu"? Nevzpomínám si. Ale to už je poněkud OT.
-
-
Souhlas. Kultura je fajn a sam do znacne miry kulturni clovek jsem. Ale odmitam ze svych dani prispivat na neco, co jsem si neobjednal - at uz je to divadlo, pocitacovy hry nebo pomoc lidem v povodnovejch oblastech.
-
-
Bohužel se ale musíš smířit s tím, že máme krásnou demokracii, a pokud si většina demokraticky odhlasuje okradení menšiny, tak to prostě udělá, a demokrati typu Robotron tomu budou tleskat, protože DEMOKRACIE je nejlepší z nejhorších, voe!
-
-
Ale, ale, vy nemáte rádi KULTURU!
VY nekulturní prasata, jak si to představujete, nechtít pod pohrůžkou násilí podporovat umělce co by se jinak na trhu v dobrovolné směně nedokázali prosadit! No teda, do vězení s váma! -
-
Těší mě, že jsi bezezbytku pochopil má slova.
-
-
-
-
To zase ne. Jde mi jen o to, že někdo argumentoval proti státním dotacím do herního průmyslu tím, že na sebe nevydělá. Já jen říkám, že je to nesmysl, protože téměř žádná kulturní instituce na sebe vydělat nedokáže a je značně prodělečná. A na přímou, i když nepoloženou otázku, jestli souhlasím, že se z mých, našich a vašich daní podobná zařízení dotují, odpovídám jednoznačně: NE. To je jen a jen můj osobní názor, protože tato zařízení nenavštěvuji, jsou pro mě jednoduše zbytečná a měla by být tou oblastí, kde se bude v rámci státních škrtů šetřit nejrazantněji.
-
-
Kultura je ale trochu neco jineho nez pocitacove hry. Ze nekdo do divadla nechodi, to jeste neznamena, ze by zadne divadlo nemelo existovat. Jsou urcite kulturni hodnoty, ktere se musi podporovat, at se o ne nekdo zajima nebo ne. Je dulezite, aby tu byly.
-
-
Tak tohle je uz naprosta blbost, uz z te formulace mi beha mraz po zadech :)
-
-
joe - myslím, že už to nějak pleteš dohromady, v něčem souhlasím, v tom kde se držíš tématu, ale tahat do toho zdravotnictví nebo školství už je mimo téma pro úplně jinou diskuzi, nejde tohle míchat dohromady na stejné úrovi jako rozhazování peněz na filmy, soukromý divadla atd. je to něco zcela odlišného.
To samé platí i pro robotrona, který to školství jako první nakousl ač je to úplně něco jiného, jiná liga, spíš jiný sport. -
Z cloveka, kterej se ve skole neco naucil mam uzitek, i kdyz jsem se tam ja nenaucil nic. Z cloveka, kterej chodi do divadla nemam absolutne nic, tak nevim proc bych mu na jeho zabavu mel prispivat. Nicmene ano, jsem zastancem toho, aby si clovek svoje zalezitosti v maximalni mozne mire financoval sam - at uz jde o kulturu, vzdelani, cestovani, zdravotnictvi, bydleni nebo cokoliv jinyho.
-
Blbost je co pises ty, sam priznavas, ze jsi kulturni ignorant a nevidis smysl v podporovani kulturnich hodnot. To je jako kdybys treba rikal, ze nepotrebujes vzdelani, tak bys byl rad, kdyby stat nepodporoval skolstvi.
-
-
-
-
-
Rozhodně souhlasím. Stát z našich daní platí divadlo, do kterého si pak pár nadšenců zajde (samozřejmě zaplatí něco na vstupném, to však chod divadla ani náhodou neutáhne), aby se zúčastnilo představení často značně pochybné kvality. Dejme tomu, že měsíční předplatné na hraní WoWka stojí 400 kč. Dá mi stát snad 300 kč, abych se mohlo kulturně vyžít zabíjením skřetů? Nedá.
Někdo vykřikuje, že herní průmysl na sebe nevydělá a podle černých čísel, v nichž se nachází velká část tuzemských herních studií, to tak skutečně vypadá. Vy to používáte jako argument, proč do herního průmyslu státní peníze nenalévat, protože na sebe prostě nevydělá. Já v tom případě tvrdím, že by stát neměl přispívat ani na divadla a jiná kulturní zařízení, kde tvrzení, že na sebe ani náhodou nevydělají, platí snad stonásobně. -
-
Černá čísla znamenají výdělek, takže pokud je velká část v černých číslech, tak nevidim problém.
-
-
-
Je pravda, že když může peníze od státu dostat filmový průmysl a smetánka okolo něj aby se pak mohli plácat po zádech, měl by ho dostat i jakýkoli jiný, hudební, herní atd. Fakt je ale ten, že je mi blbě z toho jak stát posílá prachy filmařům tudíž nesouhlasím ani s pumpováním státních peněz do her, umí si na sebe vydělat? fajn, neumí? tak smůla, trh, společnost se zbaví slabýho článku a jede se dál, stejně jako odmítám sponzorovat filmovej průmysl, odmítal bych sponzorovat i herní vývojáře prostřednictvím daní, když je budu chtít podpořit, koupim si jejich hru, je to prosté.
-
13 vývojářských firem v Praze? Sakra, nemůžu se pořád nějak dopočítat :) Asi všechny neznám. Větší podpora vzdělání v multimédiích by byla rozhodně fajn.
-
Herní průmysl hlavně potřebuje aby je do vývoje her co nejméně angažovali ruzní zahraniční "odborníci" a Manageři co určují jestli má hra dost barevných světílek a jak osekat herní obsah aby se na tom vydělalo. Pak to dopadne jak Mafia2 tj. těžký průser. Nedodělaná hra co vzemi svého vzniku ani nemá sběratelskou edici.
-
proč ne......je to součást kultury, ne......hele, moc nechápu některý zdejší komentátory..máte rádi hry, určitě i pár těch českejch.........vyhazou-li se peníze za různý oupnkarty, gripeny a pandury, proč nedat pár mega na nějakou tu hru........nápadů je jistě spousta....
-
-
Prijde mi, ze jsi trochu mimo. To jako po unesenem dopravnim letadle, nebo po Talibanu v Afganistanu budeme hazet DVDcka s ceskymi hrami a oni se leknou? A nevim, co sem pletes Opencard, to je prazsky projekt placeny z prazskych penez. Hry mam rad, hraju je, ale odmitam na ne cpat prachy ze svych dani. Pokud si nekdo neumi sehnat finance na svuj projekt, tak ho holt nerozjede. To za chvili muze stat take prispivat na bordely, ne?
-
-
Jakékoli naše angažování se v Afghánistánu a jiných blízkovýchodních zemích je podle mě pouze naprosté plýtvání. At si to tam Američané pořeší sami, když jim to tam měli potřebu rozvrtat. A že by jsi měl problém přispívat ze svých daní na vývoj her? Já osobně mám mnohem větší problém s tím, že část mnou odvedených daní jde na různé často pochybné a zpravidla hluboce prodělečné instituce, jako jsou divadla nebo různá muzea. Hry jsou přece také kultura. Nebo snad někdo vidí zásadní rozdíl v tom jestli je obraz na plátně nebo na monitoru?
-
-
Samozrejme, ze mi vadi prispevky na takoveto instituce. To ale neznamena, ze budu podporovat vznik dalsich instituci, ktere budou jen vysavat moje dane pro tvorbu vlastniho zisku. Navic dobre firmy sve hry prodaji, viz. Arma 2 a datadisky. Jak uz jsem psal, vykriceny dum je take kultura, to za chvili muzem davat dotace i jim.
-
-
-
ale...jasně...opravdu dobrá věc se prosadí sama......já, nevim, samozřejmě záleží jaké hry.....spíš myslim takové ty různé experimenty, new media apod.....
-
-
nedivil by jsem se tomu že za chvilku herní prumysl bude chtít pomoc od státu vemte si kolik stal vývoj hry Duke Nukem Forever 20 až 30 milionu 3D realms studio krachlo šlo to k soudu 2K games ale hlavní roly v sehral Randy a vzal si na sebe těžkej ukol tuto hru nekočnou dokončit a možná se ji dočkáme konečně po dlouhých 13 letech a nedivte se že herní průmysl bude chtít pomoc od státu, když je pirati připravej o spoustu prachu když to šoupnot na netu tu hru ke stažení a prostě rači by jsem autoři her podporoval že si tu hru koupim aby pak mohly vyráběj další tituly bo pokračovaní
-
Moment moment moment...země hledá kde ušetřit každou korunu, snižuje se financování opravdu důležitých oblastí a mají se cpát peníze do herního průmyslu? Panebože...
-
-
když věříte tomu, že se fakt snaží ušetřit.....navíc s tim mohli začít už dávno.....
-
Jakejkoliv průmysl, i ten herní je zdrojem financí. Nebo ne? Navíc šetřit na vzdělávání, by se IMHO mělo až na posledním místě. ;)
-
-
Skvělý nápad! Jen se podívejte, jak se zvedla kvalita českých filmu od té doby co se na ně daji vyškemrat prachy od státu....ehm..tak nic...
-
-
no, tak...loni třeba: Protektor, 3 sezóny v pekle......ale jasně....je to bída.....bída.....ale podívejte se do zahraničí....tam se tyhle věci podporujou hodně..myslim, samozřejmě na západ.....
-
-
Kam presne prosim? Kde cpe stat prachy z dani na tovrbu podradnych filmu?
-
-