Přejít na výpis diskuzí
Homefront bude obsahovat „bič na bazarové hry“
6.1.2011 | Aleš Smutný
143 příspěvků
-
Je to marný, je to marný, je o marný... Ty jsi prostě mimo. Když už pořád dokola opakuješ, že licence se použila 2x tak se nikdy u originálu nemůže použít současně 2x, přešla na jiného uživatele, je to stála ta jedna licence akorát, že jí používá další člověk. Bylo zaplaceno 1x plnou cenu za 1 licenci a ta přejde dál. A že si někdo dá do smlouvy, že je nepřenosná, nikde jsem u her nečetl, že by byly vázány jako třeba OEM Win.
-
-
no já nechápu, v čem vidíš problém ty? připadáš mi trochu jako natvrdlej (čti prosím, co píšu, buď nechápeš souvislosti nebo vytrháváš z kontextu a vlastně z toho děláš zcela nesmyslné závěry). ano, hry se prodávají i do druhé ruky, ano, nebývá s tím problém. říkal jsem někde něco proti tomuhle nebo že bych zakazoval bazarový prodej? neříkal. ty ale reaguješ stylem, že jsem další bojovník proti bazarovému prodeji. nejsem, to sis pouze v té hlavě vysnil) i já vlastním jednu hru koupenou z druhé ruky. i když pro mě je bazarový prodej zbytečný, protože jsem radši, když je kupovaná hra nová, tedy místo bazarového prodeje raději počkám na slevu a takto zlevněnou hru nemám potřebu prodávat dál (všechny hry, které jsem si v životě koupil, jsem si nechal - dyžtak si přečti jen tenhle řádek, ať můžeš reagovat na to, že jsem proti bazarovému prodeji :) )
přečti si znovu, o čem ten článek je. jen jsem napsal důvod, proč vydavatelům vadí bazarový prodej a to je prostě fakt a realita, kterou nedokážeš vyvrátit (a vlastně nechápu proč se mi to snažíš vymluvit nebo snad vyvrátit :) - jednoduše, vydavatel dostane zaplaceno jednou, hra přitom může projít rukama deseti lidí, proto se snaží z her udělat víc a víc službu, no a tímhle nejvíc trpí u her na konzole...). a to, že proti tomu někdo bude chtít navrhnout omezující řešení je jeho právo, tvoje právo jako zákazníka je pak zase to, že budeš souhlasit a koupíš nebo že souhlasit nebudeš a nekoupíš. to je asi tak všechno, co s tím budeš moct dělat, protože ten produkt je něčí výtvor a on rozhoduje o podmínkách. mimochodem toto již dávno existuje u spousty jiných her, kdy je aktivuješ nebo registruješ na sebe a třeba využíváš dalších služeb autorů. další člověk se na tebe již registrovat nemůže (a spousta registrací deaktivovat nejde). ale vlastně nechápu, proč na tebe ještě reaguji, když vlastně odpovídáš na něco tak trochu zcestně.
-
-
Ucho ty to snad nemáš v hlavě v pořádku. Když se díky bazarům prodává 0 originálů, tak kdepak se ty čerstvé originály v těch bazarech asi berou? On je někdo ukradl? Řekl bych, že než je někdo dal do bazaru tak je asi musel koupit za plnou cenu a už za ně jednou plnou cenu distributorovi zaplatil. Takže dokud nepochopíš, že celé toto je jen nenažranost distributorů, že chtějí za jen kus hry platit vícekrát, tak vůbec nemá cenu se s tebou bavit... *12* *12* *12* *12*
-
-
takže znovu pro tebe, když nejsi schopen použít tu věc, co máš v hlavě nebo nechápeš psaný text...
člověk si koupí originální hru a zaplatí za ni vydavateli, tedy ten získa za hru peníze. poté daný člověk hru prodá do bazaru a nějaké peníze získá zpět. (tady do toho peníze vložil bazar), nyní si tu hru koupí další člověk a platí bazaru, vydavatel už ale peníze další nedostal. licence se nyní použila 2x, zaplaceno za produkt vydavateli bylo jednou. (mimochodem žiješ třeba v přesvědčení, že taková videoherna si jen koupí originálku a nechá na ni hrát lidi, tedy že za hru zaplatí stejnou cenu jako ty?
tohle je prostě fakt a proto vydavatelům vadí ten bazarový prodej, protože z něj nic nemají. tak jestli to nemám v hlavě v pořádku jen proto, že chápu situaci, tak to je trochu ujetý :)
a ještě znovu, distributor prodává licenci, neprodává hmotnou věc. licence bývají nepřenositelné, i když většině to samozřejmě vůbec nevadí a tedy hry se dále prodávají. to, že proti tomu chce někdo bojovat a zabránit tomu, to je zcela jeho věc. zákazník s tím může buď souhlasit nebo nesouhlasit a tedy nezaplatit (ovšem to nezahrnuje to, že si danou hru stáhneš z internetu bez placení...)
a ještě další celkem nepodstatný detail, nikde jsem netvrdil, že takové omezování je správné rozhodnutí a nejsou mnohem lepší způsoby, pouze jsem psal, v čem je problém a že když to chce někdo udělat, tak ať, je to jeho věc... chápu že se se mnou nechceš bavit třeba ty, protože máš problémy s pochopením psaného textu :)
-
-
Koupil jsem ke konci roku několik originálů a můžu říc jedno příště na to kašlu. Jen samá buzerace , registrace , ochrany a další hovadíny. A ještě se to těm dobytkům nelíbí a hledají cestičky jak buzerovat ještě víc. Díky Bazarům se prodá víc orig. her ale jim je to stále málo , jo kdo chce moc a nemá nic.
-
-
tak to zopakuji. díky bazarům se prodává 0 (slovy nula) originálů. i kdyby jedna hra prošla mezi 100 lidmi a každý za ni zaplatil, distributor dostane zaplaceno pouze jednou, ty další platby už jsou jen přesuny peněz od člověka k člověku, které postupně ubývají, jak hra stárne...
tedy u bazarů si oprav tvrzení: kdo nemá nic, chce něco :) -
-
Tak dobře uvedeme konkrétní případ.
Prodal jsem v aukci Football Manager 2011 za zhruba 600 stovek. K utrženým penězům jsem něco přidal a zakoupil na internetovém obchodě Drakensang 2: The River Of Time. Dále jsem prodal Tropico 3, přihodil pár stovek a zakoupil Metro 2033. Tím by to mohlo skončit, protože kvalitní rpg si nechávám a Metro je přes steam. To jsou dvě nové hry, jedna novinka a jeden starší kousek.
Ty si za peníze, které vyděláš zřejmě kupuješ alkohol a drogy, já a i mnozí jiní si kupují hry. To byl samozřejmě vtip, vím že si drogy nekupuješ, ale něco brat musíš, to mi neříkej. *3* -
-
K tomu prikladu. Takze jsi nelegalne prodal Fotball Manager a Tropico 3 cimz ses neopravnene obohatil a neopravnene ji tyto hry umoznil hrat nekomu, od koho jejich vyvojari za ne neuvidi ani korunu. A jeste se tim chlubis.
A ted si predstav, ze ja jsem levne prodal pronajate auto a za utrzene penize jsem koupil letenky a uprchl. Tim jsem skvele podporil dopravni prumysl. Jsme holt oba borci, co radi podporujeme sve okoli. -
-
Tak já si příští rok FM 2012 už nekoupím. Vývojaři ode mně neuvidí ani korunu. Je to tak správně pane eee?
Tomu žes uprchl docela věřím. Důležité je, aby tě zas chytli. -
-
Pokud tu hru nebudes hrat, tak je to tak spravne.
Nikdy me nechyti, ted jezdim na mopedu :-).
-
-
No to by bylo nejlepší táhni z této země a už se nevracej. On neudělal nic špatného když to nechápeš je to pouze tvůj problém ale nevnucuj ostatním své pokřivené a neetické názory.
-
-
Dalsi detinska reakce, kterou ztrapnujes akorat sam sebe.
On porusil licenci, smluvni ujednani, ktere dobrovolne odsouhlasil. Tvrdit ze poruseni smluvnich podminek neni spatne je znamkou nevedomosti, hlouposti nebo bezcharakternosti. Ktery jsi pripad?
-
-
-
tebe to možná motivuje ke koupi další hry, ale to je tak všechno, pořád tu jednu konkrétní hru zaplatil pouze jeden člověk a ve skutečnosti ty hry hraje víc lidí. kdyby se takto choval každý a ti lidé by ještě ty hry stíhali dohrávat rychle a prodávali do dvou dnů dál, jednu hru (za kterou bylo zaplaceno jen jednou) by dohrálo klidně 100 lidí. doufám, že teď už tu vychcanost vůči distributorovi vidíš. a možná už konečně pochopíš, co se jim na tom nelíbí :)
jinak není třeba si z mé osoby dělat hloupou srandu tím, za co utrácím peníze... to je trochu dětinské (i když od tvých myšlenkových pochodů se to dalo čekat :) ) -
-
Ale důležité je, že tu jednu hru zaplatil, mohl ji taky stáhnout. A hra, která jde dohrát za dva dny, si nezaslouží ani to stáhnutí. Navíc pochybuji, že tu jednu kopii si koupí víc jak 2-3 lidi.
Mám doma spoustu kvalitních rpg her, některé hodně staré, které zřejmě nikdy neprodám. Hry, které nedohraji za dva dny ani za týden, možná ani za měsíc a svojí zábavou předčí většinu dnešních titulů. Až budou dělat tvůrci pořádné hry, nebudou je lidi prodávat a klidně dají i těch tisíc korun za nový titul, ale možná taky ne, možná raději koupí děcku boty a manželce kytku. Nebo tobě, eh teda sobě drogy. *3* To nezmění ani ucho ani Mopped. -
-
a už zase fantasmagoříš a děláš z toho něco jiného... a opět jsme u toho, že si ta hra nezaslouží ani to stáhnutí aneb házet na ni špínu. to se tady jaksi vůbec neřeší. problém je jednoduchý. něco se mi líbí a chci to hrát, tak za to zaplatím a hraju to. když se mi něco nelíbí, tak za to neplatím, ale ani si to nestahuji. ty to opět převádíš do roviny, že ať si to tedy lidi stáhnou a zahrají, je to jen na dva dny, tak to nestojí za utrácení peněz. no a to je jen hloupá výmluva k tomu, jak získat a používat něco bez placení... aneb krásně to vypovídá o naší společnosti a zakořeněné klasice "kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu". až duševně dospěješ, pochopíš, jak to celé funguje a jak se má slušný člověk chovat. (pro hnidopichy tím neříkám, že veškerá opatření, co distributoři udělají, jsou svatá a správná, ale že lidé jako zákazníci mají právo volby jim dát najevo, že se jim to nelíbí. a to jde pouze tím, že si to nekoupí, ale ani to nebudou hrát. když to budou lidé hrát bez placení, dají tím jen najevo, že se jim to líbí a oni budou holt vymýšlet další věci, jak z toho ty pro ně ušlé zisky získat...)
-
Pro koho je to dulezite?
Co je spatneho na hre, ktera jde dohrat za dva dny? Blue ray film za sest stovek mas shlednuty za dve hodiny. Vzdycky je to o zabave a o tom, kolik jsi ochoten za ni zaplatit.
Tvurci delaji poradne hry, kazdy rok jich par vyjde. I kdyby je nedelali, neopravnuje te to k nelegalnimu jednani. Spatne hry se daji jedmlduse ignorovat.
-
-
-
-
-
-
Jak to vlastně bude u toho Homefrontu? Budu tam moci hrát i za Severokorejce a postřílet ty zas*aný amíky?
-
eee vyhrává cenu pro největšího ma**ra... *8* *9* *10* *11* *12*
-
-
urcite jsi myslel machra, dekuji :-)
-
-
Ne, myslel magora... *3* *12*
-
-
a já myslel, že maséra :)
-
-
-
-
To ucho: Sorry, moje chyba. Ta hra stála 12 stovek. Možná je to moc. Nicméně to tak je.
To eee: Ano, vždy rád vyslechnu kecy od "hrozně chytrých lidí". Nejradši mám povídání o tom, jak půjčení hry kamarádovi je obrovský zločin. A když ke mně přijde si tu hru zahrát, tak to je taky zločin. A když mu ukážu obal, tak to už je rovnou na elektrický křeslo. Mluvíš tady o trhu. Pokud tomu opravdu rozumíš, tak asi víš, že my jako zákazníci, jsme součásti trhu. Vytváříme poptávku. Ale ta závisí na koupěschopnosti. Nejvíce tedy na ceně. Člověk vždy hledá nejoptimálnějši možnost. Pokud je tady hra, která stojí 15 stovek a já vím, že ji kamarád má, tak si ji od něj půjčím. Je to normální a je to lidský. Pokud mám hru, kterou jsem zaplatil a ta hra mi znemožnila ji hrát, tak zase hledám nejoptimálnější možnost. Takoví profesoři jako ty, si koupí dvě hry za rok, a pak v různých diskuzích dělají machry. Pokud jsi nikdy nepůjčil svému kamarádovi žádnou hru, tak bych fakt nechtěl být tvým kamarádem. -
-
Pujcovani hry kamaradovi je nelegalni. Nemusi se ti to libit, ale je to tak a je dobre o tom vedet. Pokud to nebudes delat ve velkem a za uplatu, tak to nikdo neresi, vydavatelum to zatim nevadi.
To ze nemas penize na zabavu te neomlouva, neopravnuje te to okradat nekoho o zivobyti, to je silne neeticke. Ani na to bys nemel zapominat.
Lonsky rok jsem koupil zhruba 10 velkych titulu, 15 malych, par do mobilu nepocitaje v to hry ze Score.
Nechtel bych za kamarada nekoho, kdo se mnou kamaradi jen proto, ze mu pujcuji hry, to totáz neni opravdove kamqradstvi. Kdybys byl muj kamarad, mel bys respektovat, ze se snazim chovat cestne a ohleduplne. -
-
To jako tvrdite, ze je nelegalni pujcit nekomu original hry? Kdyz mu s tim pujcim i paragon z obchodu, tak by me zajimalo, jak nekdo pozna, ze to ma pujceny a ze si ji nekoupil? Me to nejak nedava smysl. To by bylo nelegalni i dat nekomu hru pod stromecek, protoze jak dokazu, ze ji nebudu chtit zpatky, ze tedy nejde o pujcku.
-
-
Ty si myslis, ze legalnost se urcuje podle toho, jestli to jde poznat?
Precti si nekdy licencni ujednani k nejake hre co sis koupil a ktere odsouhlasujes. Ve vetsine je pujcovani, prodavani, pronajimani, kopirovani a dalsi sireni zakazano.
Kdyz nekomu koupis hru jako darek, tak ji neinstalujes a nehrajes, s licencnim ujednanim souhlasi az dotycny obdarovany. Krome toho se vetsinou dava vyjimka osobam blizkym, tedy tem s kterymi sdilis domacnost. -
-
Kdyz neco z principu nejde dokazat, tak je podle me jedno, jestli to je legalni nebo ne.
-
-
Nj, tak ja to beru tak, ze kdyz ten zakon nema zadny efekt, tak se ridim svym svedomim. A pujcit nekomu svoji vec nepovazuji za nic spatneho.
-
Nekomu to byt jedno muze, ale porad to nevypovida nic o legalnosti.
A princip chovat se legalne jen tehdy kdy je na me videt je nedospely a je to jasny smer k zavedeni policejniho statu pokud se stane spolecenskou normou na misto domeny uzkeho okruhu psychopatu. -
jasně, když se dokážeš zbavit mrtvoly člověka, kterýho zabiješ, taky ti u nás patrně nikdo nic nedokážeš... tedy když má někdo možnost udělat něco, co by neměl, a má jistotu, že mu to nikdo nedokáže, dává mu to svolení k tomu, aby to udělal? :) tady už nastupuje morálka a charakter člověka... tím neříkám, že půjčit kamarádovi nějakou hru je špatné, ale třeba další případ, který někdo obhajuje a to GOG. víc lidí používá stejný účet, aby si nemusel každý ty hry kupovat. vždy je to nakonec jen o tom, jak se někdo snaží přechytračit toho druhého, aby mu zaplatil co nejméně. a proč? protože mu to nikdo nedokáže, tak je jedno, jestli je to legální nebo ne... :)
-
-
-
-
-
-
Je naprosto neuveritelne kolik je na svete p*tomcu kteri se dobrovolne nechaji okradat a jeste tomu tleskaji a propaguji to.Me by zajimalo jak by tito chytrolini reagovali napriklad pri koupi noveho auta u ktereho by jim vyrobce nebo prodejce zakazal nasledny prodej do bazaru, museli by jej pekne zahodit, nebo si nechat a jit koupit nove.A s hrou je to to same, koupim dohraju a pokud si ji nechci nechat tak prodam a aby mi nekdo neco takoveho zakazoval je nesmysl, navic je to jasna vycuranost jak zvysit prodeje svych supermoderne predrazenych vytvoru.Napriklad COD MW2 je to uplne to same jako prvni dil, na stejne enginu, pouze zmenene prostredi a postavy, drive se to prodavalo jako datadisk tak za polovic ceny.Dnes to prodavaji jako novou ! hru za plnou cenu ale polovicni praci, coz ja osobne povazuji za nehoraznost.Ovsem, pokud budou miliony oslu kteri to koupi tak to tak proste bude dal a bude hur, vzdyt dneska jiz ani vetsinou pred vydanim hry neni demo aby se clovek mohl podivat jestli to za to stoji a nebo je alespon radne orezane a vybrany samozrejme ten nejlepsi kousek z cele hry a vy se potom v plne verzi nestacite divit co to hrajete za nudnej skvar.A proto byt to neni zcela koser, zaplat panbuh za ty piraty .
-
-
no a teď srovnáváš jabka a hrušky, zkus pochopit rozdíl mezi hmotným a nehmotným produktem :)
pokud budou miliony oslů, co ty hry budou stále pirátit, příští rok čekej další díl této hry, protože je to sázka na jistotu.
jinak stále se tady snažíš omluvit jednu věc a vlastně říkáš tohle: chci si to zahrát, ale nechci jim za to platit. oni dělají pořád něco, co se ti nelíbí, ale přesto jejich hry hraješ. pokud jim chceš ukázat, že dělají něco špatně, jejich hry nehraj... pokud budou stále vidět masivní stahování z internetu, čekej příště další omezovací taktiky a věř tomu, že jako výrobci si ty podmínky můžou stanovit jaké budou chtít.
mimochodem díky lidem (používám sice tohle slovo, ale raději bych volil jiné :) ) jako jsi ty, bych se nedivil, kdyby v brzké době došlo k omezování volnosti na internetu a práv i u nás (o což se už snaží), protože logicky nebudou sohlasit s takovýmhle chováním a tedy budou proti tomu něco dělat, však se ty ochranné organizace snaží. a kdo má peníze, ten mění zákony... -
Jo a opovazte se nekdo treba pujcit sousedce cukr ! Ja bych takove kamarady jako je tady ten EE taky nechtel :-)
-
-
Ano, nepujcujte sousedce cukr, auto a cokoli co vam nepatri.
-
-
Kdyz si koupis auto na leasing, tak ho nemuzes prodat do bazaru. Kdyz si pronajmes byt, rovnez ho nemuzes prodat. Takovžch obchodnich modelu, kdy se prodava pouzivani neceho co nevlastnis a nemuzes si s tim delat co chces je plno. To neni okradani. To jen nechqpes, co si vlastne kupujes, kdyz si "kupujes hry".
-
-
HEh proc bych nemohl prodat auto na leasing ? muzu ! prevedese smlouva nebo se to doplati.Ale hry na leasing nemame, ty platime rovnou, chytroline :-)
-
-
Protoze ti to auto nepatri, a k jakemukoli naklaeani s nim potrebujes souhoas leasingíve spolecnosti. Hry nemas na leasing, ale rovnez ti nepatri, nškupujes hru, ale jen neprenosnou lácence, ktera te opravnuje ji hrat, to je vsechno, chytroline.
-
-
-
S přirovnáními s auty si můžete hulákat jak chcete, já tu vidím možnost i pro piráty možnost hrát multiplayer za 250 kaček, na PC. A navíc pokavaď by sis chtěl koupit hru jak tu tvrdíš tak by to znamenalo že by si s ní koupil i vývojářský program a další věci okolo, bacha na to třebas pojem freeware znamená že můžeš používat bezplatně program ale nese hrabat a upravovat program/hru.
-
-
Tahle reakce nedava vubec zadny smysl :-)Myslim ze kdyz nekdo pise do for, tak by nemel byt pod vlivem a nebo si nezapomenout vzit rano prasky :-)
-
-
Souhlasim ale vysvětli to některým omezeným jedincům.
-
-
je tohle vubec legalni??? Ja porad rikam ze autorske pravo je diky svetovim zakonum naprosto pokrivene a uz pro tohle jsem velky fanda piratskych her, a ano pokud se bude nekdo snazit takto okradat majitele kteri si koupi originalku nepreji mu nic vic nez vysokou miru piratstvi....
-
-
Ten nekdo kdo okrada je ten, co ti pres bazar proda licenci aniz by k tomu mel opravneni. Proc bys na oplatku mel okradat vydavatele, ktery je v tom nevinne? A misto aby ti tu hru zablokoval, tak ma pochopeni pro to, ze jsi se stal obeti podvodu a za maly poplatek ti zpristupni multiplayer.
-
-
Proč nemohu mít právo naložit si se hrou jak chci? KEcy o tom, že je to duševní vlastnictví a že to nejde skrze EULU, licenci či autorské zákonyp rosím nechme na koledu. Autorské zákony a přidružená legislativa je tvrdě vylobboavná (A dále se zpřísňuje) v neprospěch uživatelů. Hry sice jsou duševní vlastnictví, ale to filmy, hry taky a i jiné produkty vyžadují velkou intelektuální investici a takovouhle ochranu nemají. A často jsou v nich větší peníze a existenční rizika, než u her. A pohádky o hlady umírajících vývojářích jsou plky, výše jejich zisku je malá ne díky zlým bazarům či pirátům, ale protože většinu peněz sežerou marže, daně a zisk vydavatele. Čili mají uzavírat výhodnější smlouvy nebo v případě vydavatelů tlačit na snížení odpovídajících dph, spotřebních daní apod.
-
-
Protoze ti ta hra nepatri. Ze steuneho duvodu se treba k tobe domu nemohou nastehovat bezdomovci. Na jejich pripadnou odpoved, ze ti nic nechybi tak at drzis hubu bys asi jen ziral s otevrenou pusou. A nejake ohaneni se kupni nebo najemni smlouvou si nech na koledu, obcansky zakonik je tvrde vylobovany bohatyma lidma, bezdomovcu se nikdo neptal, tudiz oni neciti potrebu se jim ridit. A pohadky o tom, ze je byt preplneny a nemas v nem soukromi jsou plky, jim je tam s tebou dobre a je to tvuj problem, mel sis vyjednat vyhodnejsi smlouvu na vetsi obydli.
-
když mluvíš o filmech. přirovnejme to ke kinu. řekněme, že by se lístky do kina netrhali a daný lístek bys mohl použít kdykoli u daného filmu. tedy koupil by sis lístek na Avatara a mohl tak jít na ten film do kina kdykoli a kolikrát chceš. no a pak by se našli chytráci, co by daný lístek přeprodávali dál a dál. kino už za ty další lidi žádné peníze nedostane, kolovat bude pořád jedna suma za lístek a maximálně se bude snižovat hodnota lístku, jak bude film přestávat být zajímavý... kdyby to tak dělalo více lidí a dostatečně rychle, kino nedostane zaplaceno takřka nic.
proto mají vydavatelé k bazarovému prodeji takový negativní postoj, protože pro ně to žádný zisk není. neprodávají žádné nové licence, pro ně nedochází k prodeji ničeho. proto se to musí u zábavního průmyslu řešit jinak, neprodává se zde hmotný produkt, ale něco, co člověk k životu nepotřebuje, je to pouze zábava.
Vývojáři hlady neumírají, jen kolikrát nemohou pracovat na projektech, které by rádi oživili nebo musí častěji měnit zaměstnání. práci si většinou najdou, ale jsou to pouze komplikace.
už jsem to tady jednou psal, ale lidé zde stále hájí důvody toho, proč si tu hru zrovna stáhnou z internetu, proč odmítají podpořit distributora, protože dělá něco, co se mu nelíbí. jsou to jen chabé výmluvy, které ve finále poškodí pouze samotné hráče. -
-
Pokud si nekdo hru stahne a oduvodni to tim ,ze se mu nellibi pristup k zakaznikovi tak se vskutku jedna jen o trapne vymluvy.Ale pokud si ze stejneho duvodu hru nekoupi a ani nestahne tak to je snad jeho vec.
A rikej si co chces ,ale napriklad praktiky Ubisoftu co se protipiratskych ochran tyce uz prekracuje unosnou mez a v konecnem dusledku trpi prave platici zakaznik a pirati jsou usetreni veskerych omezeni.A takovy prisup ja rozhodne podporovat nebudu.To ovsem neznamena ,ze si hry budu stahovat.
A prirovnani ke kinu neni zrovna idealni,spis by se to melo prirovnat k DVD/blue ray. -
-
však já nikde netvrdil, že to není jeho věc. když nesouhlasí, ať tedy hru nekupuje, ale ať ji ani nehraje. tím, že ji hraje, dává těm lidem pouze munici a důsledkem je snaha o zapeklitější ochrany. taky jsem neříkal, že schvaluji ochrany Ubisoftu. ono sice většina platících zákazníků si té ochrany ani nevšimne, ale samozřejmě pár jedinců na ni doplatí a v ten moment jsou na tom holt piráti lépe. klasický nekonečný boj, kde je snaha o ochránění produktu a na druhé je skupina lidí, co se ty druhé zase snaží za každou cenu ochcat a hrát zdarma...
ale popravdě mně je i jedno, jestli někdo hraje nelegálně staženou hru. mně vadí jen to, že to někteří z těch lidí dokáží obhajovat celkem směšnými argumenty, které nikdy nestojí na pevných základech.
to přirovnání ke kinu je v pořádku, nešlo o přirovnání ke stávající situaci, ale o to ukázat, jak absurdní je takovéhle chování a tedy že se na to opravdu musí pohlížet jinak (samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby se dělali tak kvalitní tituly, že by je nikdo nechtěl dávat ani z ruky a chtěl je mít napořád :) ). však se zdá, že jestli to takhle půjde dál, hry se budou šířit pouze online (a mám dojem, že letošní Tomb Raider je toho příkladem) a pak už budou mít problém z části vyřešený
-
-
-
-
Oznacovat cloveka co proda hru ,kterou uz dohral ,nebo ho uz nebavi za zlodeje je opravdu drsny.Ty tady vydavatelum skoro davas svatozar nad hlavu,ja naprosto zasnu.
Kdyby mohli a lidi to kupovali, tak budou prodavat za plnou cenu tu samou hru jen s upravenymi texturami a vubec by jim to neprislo blby a treba posledni dily COD k tomu s trochou nadsazky nemaji daleko.
Ale hlavne ,ze clovek co proda hru je ten nemoralni a zlodej.
Bud ses nejaky ukrivdeny vyvojar/vydavatel nebo uz fakt nevim. -
-
Nedavam vydavatelum svatozar, vydavatele jsou normalni obchodnici. Investuji desitky milionu korun do nejakeho produktu a ocekavaji od nej zisk. Soucasti toho je, ze se snazi svuj produkt chranit pred zlodeji. Jsou uplne normalni a ja je pouze branim pred upiranim jim prava zpenezit svuj produkt zpusobem jakym se jim zda vhodny, pokud je to legalni.
My jako zakaznici pak mame moznostreagí at toliko koupi nebo vyckavanim na zmenu podminek. Je v poradku rict to a to se mi nelibi. Neni v poradku kvuli tomu krast.
Ano, takova je trzni ekonomika. Pokud jsou lide ochotni neco kupovat a pro jine lidi je vyhodne to vyrabet, tak se to bude vyrabet. Na tom prece neni nic spatneho. Neni na tom nic nemoralniho. Jestli se ti to nelibi, muzes se odstehovat treba na kubu nebo do severni koreje, kde zkousi jiny model ekonomiky. Tento se ale ukazuje jako daleko horsi a lide se v techto zemich maji hur.
Ano, clovek ktery proda neprenositelnou licenci je nemoralni.
Nejsem ukrivdeny, jen vim co je spravne a co nikoli a to spravne hodlam obhajovat i v pripade, ze to pro me neni vyhodne. Protoze takove chovani je cestne. A delam to proto, ze si myslim, ze cestnych lidi, kteri obhajuji pravo, i kdyz je pro ne treba nevyhodne, je vic, ale ne vsichni si uvedomuji co je spravne.
-
-
No jistě oni jsou tak hrozně hodní a my jsme tak zlý zloději a nemáme žádnou čest. Kolik ti platí za takové názory?
-
-
Oni se tim predevsim zivi, je to jejich prace. Za uplatu ti poskytuji zabavu. Bude se chces bavit za jejich podminek a nebo se bav necim jinym. Je tu spousta dobrych freeware her za ktere platit nemusis. Jestli tohle nerespektujes, tak jsi proste chamtivy clovek ktery podlehl svemu chtici a je ochoten se kvuli nemu chovat nemoralne.
-
-
Jediní nemorální lidé jsi ty a vývojáři.
-
-
Souhlasim s uchem i s eee, je to i můj názor a vy ostatní se klidně kousněte do zadku, zakímalo by mne co si o tom myslí fundování pánové z Fight Clubu.
-
Téda hochu ty jsi morální až na půdu a celkem ti to už jde na mozek. Od začátku nic nechápeš ale to ti nevadí meleš dál.
-
Pokud si to skutecne myslis, tak jsi blb, s kterym nema smysl diskutovat. Vyvojari jsou lide mteri pracuji a chteji za svou praci zaplatit. To je vysoce moralni. Ja jim v tom davam za pravdu, to je rovnez moralni. Ty to popiras a to je vysoce nemoralni.
-
No tak si do mého komentáře místo vývojář dej vydavatel je to fuk. Ale to co tu ten eee přednáší je odporný a nechápu jak se hráč může snížit k takovým řečem. Ano dělání her stojí peníze ale to neznamená že si budou upravovat pravidla a omezovat poctivé hráče. Ať se potom nedivý že kvete pirátství když ho takhle samy vyvolávají. A tím nemyslim jen tuhle hru ale i Ubisoft a další.
-
problém je, že vůbec nerozumíš, o čem je tady vlastně řeč. vývojář je obyčejný člověk, obyčejný zaměstnanec. dostává pravidelný plat. neovlivňuje, co bude ve hře za ochranu, jen poslouchá ty výše postavené. tvorba her je časově náročná a jsou na to potřeba finanční prostředky. už jsou pryč ty časy, kdy hry dělalo pár nadšenců ve svém volném čase a pak to nějak prodali. teď těm lidem musí někdo platit pravidelně peníze a jsou to prakticky milióny měsíčně... tedy do vývoje se natlačí strašně moc peněz a čeká se nějaká návratnost. vývojáři už to může být většinou jedno (pokud nemá slíbené nějaké bonusy z prodeje) a riskuje tady vydavatel nebo ten, kdo projekt financue, což bývají větší studia.
takže na vývojáři není nemorálního naprosto nic. no a když má hra malé zisky, jednoduše pravděpodobně nevznikne pokračování nebo se studio nebude pouštět do něčeho zdánlivě riskantního, protože by to mohlo prodělat. proto vznikají hlavně pokračování klasik, jako je CoD apod...
tvorba her se stala velmi nákladným byznysem, udělat hru stojí strašně moc peněz a pokud studio nemá peníze na vývoj, vývoj se stopne nebo se musí prodat někomu, kdo do toho zase nějaké peníze natlačí, ale čeká samozřejmě, že na tom něco vydělá... proč asi češi přišli o značku Operation Flashpoint a Mafia :)
-
-
-
-
-
-
Co je tohle za nesmysly. Uz jednou jsem se k tomuto vyjadroval. Kdyz si koupim bazarovou hru, kterou uz prede mnou meli 3 lide, neznamena, ze zatezuji mp servery trikrat vic, nebo ze je to same jako kdyz si hru 3 lide stahnou. Ti tri lide prede mnou tu hru hrat NEMOHOU, jen ja. Takze pseudoargumenty s vyssimi naklady na vedeni serveru atd. jsou naprosto nesmyslne. Mimo to, at to clovek vezme z jakehokoliv konce, i kdyz si kupuji pouze pravo hrat, mam pravo ho zase prodat, tudiz predat DAL. To ze z toho tvurci nic nemaji je celkem logicke a spravne, ponevadz nevznika zadny novy statek, dokonce zadna ujma, ja jen svymi naklady kompenzuji naklady predchoziho hrace. Zakaznik se za uplatu zbavuje svych prav predanim dalsimu. Je to uplne normalni ve vsech odvetvich prumyslu a obchodu, takze nerozumim, proc by mel byt herni nejakou vyjimkou. Je to jak pise kolega pode mnou - tim ze nekdo od nekoho koupi "ojetinu" prispiva na koupi zcela noveho kusu a tim prispiva na rozvoj celeho odvetvi. To ze to nektera studia nevidi a neustale vymysli nejaka omezeni me sere a uz jen z toho duvodu jejich hru nekoupim. A jestli si mysli, ze tim zvysi zisky, tak aby se nespletli. Takove pokusy uz tu byly a nevim, ze by nektery prezil vic jak rok. Spis by meli uvazovat, jak neudelat dalsiho modern-warfare-1000x-to-same klona, ale to by byl pochopitelne risk a ten dnes uz neni "zisk" jak tomu bylo kdysi. Z techhle "kryptofasistickych" blabolu je mi na bliti...stejne jako z her, ktere nam tlaci tyto umele hnusy.
-
-
Ty 4 hraci budou hrat zhruba 4x dele nez jeden hrac. Od toho se odviji ctyrnasobna zatez serveru. A to za jednu cenu. Ze nehraji soucasne je bezvyznamne.
Zakaznik se zbavuje svych prav za uplatu. Potud je to v poradku. Je nutno si ale uvedomit jaka prava ma/si koupil ten hrac. Licence je zpravidla neprenosna. V nasem pripade se vydavatel nebrani prenosu licence, ale chce aby novy hrac zaplatil aspon za ten multiplayer. To je proste fer.
A neni to nejaka vyjimka pro hry, obchod s licencemi a pravidla s jejich nakladanimi tu byl davno pred hranim i softwarem jako takovym.
A co se tyka riskovani, snaz se riskuje se sto tisici korunami nez se sto miliony. Nemuzes nikomu mluvit do toho, jak moc ma riskovat, je to jeho vec, jeho riziko, jeho zodpovednost a jeho nasledky. Ale jesli si myslis ze vis jak lepe na to, vem si pujcku 100 mil. dolaru, kup si nejake studio a nech ho udelat nejaky AAA titul. Ted se hodne propoustelo, nebudes mit problem sehnat zkusene vyvojare. Myslim ze bys rychle pochopil co tu pisu a dal bys mi za pravdu. Ve skutecnosti by stacilo abys vedl a zodpovidal za mnohem mensi projekt. -
-
No to ze nehraji soucasne je bezvyznamne je trosku nadsazene, nemyslis? Podle me, titulu, ktere zatezuji servery tolik, aby to bylo vubec znatelne, se clovek nezbavuje po mesici hrani. A po delsi dobe odpadaji nejen ti co hru prodaji dal, ale i ti co proste prestanou hrat. Sam to tak mam a pochybuji ze jsem jediny na svete. Takze si myslim, ze na zatez serveru to ma jen velmi maly vliv. To ze nemohu diktovat jak se vyrovnavat s rizikem je samozrejme. Ja taky nic nikomu nenutim. Ja si jen takovou hru nekoupim, nebo si koupim jen singleplayer. A opet, pochybuju ze budu sam. A jelikoz ma byt Homefront i hodne mp orientovano a chce tak konkurovat dnesnim gigantum, takova akce muze jeho pozici jen ohrozit. MP pak bude hrat mene lidi, bude mensi reklama, horsi vyhlidky pro dalsi hru.
Vezmi si to tak. Najednou mohou prijit a rict, chceme zaplatit za kazdy mesic hrani singleplayeru. Samozrejme, rekneme, je to reakce na zminene 100milionove riziko, ktere na sebe vzali, ale je to spravne, moralni, pro hrace unosne? Asi tezko! Ja nikomu nechci nic diktovat, ale tohle fer proste neni a proto to nebudu podporovat. -
-
Nemyslim si, ze je to nadsazene. Kdyz se bazarove prodavalo par kousku, tak to nikdo neresil. Ale ted se bazarove prodeje zacinaji delat ve velkem, zacinaji se toho ucastnit prodejci her a podobne. Pokud se na celkove zatezi serveru podili bazarove hry ze 60 az 80 procent, a tedy zdarma, tak se to nejak resit musi. EA odstavuje multiplayer starsich her, osobne to povazuji za horsi reseni, k ujme prijdou i ti, co si to zaplatili.
Pokud to lide nebudou hrat a hra kvuli tomu bude ztratova, je to problem vydavatele. On si zvolil takove opatreni a on si ponese nasledky. Ale na to opatreni ma plne pravo a je v poradku. -
-
Bazarové prodeje roky jedou, hlavně v USA, kde to taky považují díky orientaci na tenhle trh za největší problém. U nás je to spíš vtip. Špatný. Veselé je, že dle průzkumů nezávislých analytiků většina lidí, co prodá bazarovku, pak koupí novou hru. Opravdu netuším proč by břemeno pomateného boje s bazary měl nést zákazník
-
-
To ze koupi novou hru ale nic neresi. Zakaznik nenese zadne bremeno boje s bazary. Bazarovy zakaznik neprispiva do kasicky vydavateli ac treba pak vyuziva jeho sluzby a tak vydavatele hledaji nejaky obchodni model, kde i bazarovy hrac neco do te kasicky posle. Zkousi to ruzne, pres placena dlc az po poplatky za multiplayer.
-
-
Ano, s prvnim faktem s tebou musim souhlasit. Za predpokladu, ze napr. EA rusi mp servery starych her kvuli bazarovym hra a ne kvuli tomu, ze je hracu uz tak malo, ze naklady na provoz prevysuji zisky z toho plynouci, coz se mi zda pravdepodobnejsi.
A znovu rikam, to ze je jejich reseni legalni a maji na nej pravo, neznamena ze je spravne a moralni a ze ho musi vsichni bez namitek akceptovat. -
-
eee: no ty nás tu bavíš zadarmo už dost dlouho.
-
Kdo ho neakceptuje, ten si proste hru nekoupi. Taky jsem si nekoupil radu her ktere jsem chtel, kdyz mi jejich podminky nevyhovovaly, at cenove nebo treba zpusob ochrany.
Je hloupe a zbytecne kvuli tomu vykrikovat, ze je vydavatel nemoralni. Tenhle proste chce poplatek za multiplayer od kazdeho hrace, ktery se ho ucastni. To je naprosto fer pozadavek. Kdo za multiplayer platit nechce, ten at hraje neco jineho. Kde se proboha v lidech bere predstava, ze maji narok na to, aby je nekdo bavil zadarmo?
-
-
-
-
-
-
Nedávno jsem četl zajímavej průzkum.Psalo se v něm, že hráč pokud prodá hru do bazaru, využije získané prostředky na nákup nového titulu(samozřejmě něco málo přidá *5* ).Je to nesmyslná politika, je to jako by např.výrobce vozu chtěl peníze při každém jeho bazarovém prodeji.To je právě to, co žene celou západní civilizaci do pekel a takzvané ekonomické krize.Neustálý růst a uspokojování chamtivejch bank a akcionářů to je ten důvod...
-
-
Neni to nesmyslna politika. Kdyz si hru preprodaji 4 hraci, tak kazdy zaplati pouhou ctvrtinu ceny. Svet jde do pekel, ale kvuli chamtivosti hracu, kteri chteji hrat zadarmo hry jejichz naklady na vyrobu se pohybuji ve stovkach milionu korun. Vyrobce vozu pro bazarove vozy neplati provoz serveru, nema s nimi zadne naklady.
-
-
hochu ty uz to nehul
-
vyrobce aut musi vyrabet dily i pro stare auta, takze ...
-
-
Nemusi a nevyrabi je zadarmo. Problem je prave v tom, ze vy to chcete zadarmo.
-
-
Hochu ty jsi demagog. Tak nakonec jsme my chamtivý a vývojáři jsou jen chudinky který nemají co do huby? Nám je fuk jaký oni mají náklady chamtivost je pouze a jenom na jejich straně. Pokud by jsi napsal že chamtivý jsou piráti s tím bych možná souhlasil ale napsat to o bazarovém prodeji no to už je drzost.
-
-
Ano, ti co se snazi ojebat vydavatele a nezaplatit mu za hru jsou chamtivi. Chapu ze pro nekoho jsou hry drahy. Ani ja nejsem ochoten zaplatit za hru vic nez 1000 korun. To ale me ani nikoho jineho neopravnuje tu hru ukrast. Proste si pockam, az cena klesne. A kdyz neklesne, tak si ji holt nezahraju, to je obchod. Osobne uz takhle jakou dobu cekam treba na White Chronicles.
A nikde jsem nepsal ze vyvojari nemaji co do huby, to s tim nesouvisi - i kdyz pokud se nepletu, tak 70 procent del je prodelecnych.
Jejich naklady ti muzou byt fuk, to neni tvoje starost, staci kdyz nebudes krast. Ale pak se nediv, ze nechapes nektera opatreni proti ztratam. -
-
Ja to vedel, ze se nedozvime, ktera spotrebitelska prava jsou porusena. Proste blabol az na pudu.
V budoucnu se nebude dit nic strasneho. Vyvojari budou dal nabizet nejake hry za nejakych podminek a ja je budu bud akceptovat a hru si koupim a nebo nikoli a budu ji ignorovat. Stejne jako je to dneska. Tragedie to bude mozna pro nejake piraty, kteri budou donuceni zaplatit, pokud si budou chtit zahrat a to jim ze srdce preju. Konecne se zacnou chovat normalne a ne jako dobytek. -
-
Jen jsi mi potvrdil to co jsem si o tobě myslel.
-
-
Tvé argumenty nestojí za nic už od začátku jen si to nechceš přiznat. Pořád tu píšeš o morálce a přitom jsi právě ty nemorální a podporuješ porušování spotřebitelských práv jen proto že si nějaký blbec vydupal nějakou licenci. Sundej si ty své růžové brýle a začni se konečně dívat na svět tak jak by jsi měl. Protože tento pohled co máš je TRAPNÝ.
-
-
Hele chlapci možná pochopíte o co tu jde až tihle vydavatelé a někteří další začnou konat ještě horší věci. Dejte jim prst (momentálně v podobě placení MP) a za chvíli nám sežerou celou ruku. Takhle to začíná a uvidíte co se bude dít dál. A až snad v té době konečně prohlédnete tak tu potom nebrečte jak je ten svět hrozný. Vy zatim vidíte jen ten jednorázový poplatek ale nedokážete myslet do budoucna. Bohužel s vaším přístupem hádám že bude pořád skákat jak oni budou pískat.
-
Ne, vzhledem ke svym tvrzenim evidentne nevis, jak to s tim softwarem je.
Uved konkretne, ktera prava jsou porusena. Ja tvrdim, ze zavedenim jednorazoveho poplatku za multiplayer pro kazdeho hrace zadna prava porusena nejsou.
Na velmi detinsky zbytek tve reakce nebudu radsi reagovat, jo? -
keny11: porušování jakých práv? buď prosím konkrétní, přesně jaké právo bude porušeno?
jinak tady máš radu zdarma, třeba ti bude pár let sloužit k dobru: změna stavu je vždy z, ne s, tedy správně je "ztrapňuješ". -
Já narozdíl od tebe vim jak to se sofwarem je a pokud nevidíš to porušování práv tak jsi buď slepý a nebo blbý. Tak jako tak nemáme se spolu o čem bavit. Až ti konečně dojde co se tu děje potom něco piš do té doby buď radši ticho a neprojevuj se jen se tím strapňuješ.
-
Muj argument je, ze lidem je potreba za jejich praci platit. Tedy i hrac hry by mel jejim vyvojarum za ni zaplatit. To je jasne moralni postoj.
O jakem porusovani spotrebitelskych prav mluvis? Vzdyt k zadnemu porusovani spotrebitelsky prav nedochazi. Prodavani licenci, tedy opravneni k nejake cinnosti, je zalezitost znama po staleti.
Je nemam ruzove bryle, divam se na svet takovy jaky je. Ale ty se pokus odlozit sve bryle nevedomosti a pokud mozno je nevymenuj za bryle hlouposti. Neni nic spatneho na tom, ze jsi nevedel jak to s prodejem softwaru je. Mnoho lidi to nevi a ma o tom dost zkreslene a naivni predstavy. Ale je hloupost na tech naivnich predstavach trvat, kdyz se dozvis jak je to ve skutecnosti. Tak se chovaji jen lide s malym duchem, kteri nedovedou prekrocit svuj stin. A takove ceka smutna budoucnost nymandu. Podle stylu vyjadrovani jsi hodne mlady clovek, mel bys mit jeste otevrenou mysl, tak se nechovej jako starej blbec. Ve svem vlastnim zajmu.
-
-
Já narozdíl od tebe mam zodpovědnost dávno. Ano lidem je potřeba platit ale ne za cenu porušování spotřebitelských práv a nemorálního chování. Až to pochopíš napiš do té doby radši mlč.
-
-
Zda se mi, ze uz jsi to pochopil, jen to nechces verejne priznat. Dosly ti argumenty a tve soucasne odpovedi jsou detinske.
-
Žij si v tom tvém pěkném snu.
-
Myslim. Priklad mesicnich poplatku za multiplayer je WoW. Priklad mirnejsich jednorazovych poplatku je hra o ktere diskutujeme. A je to v poradku.
-
Když myslíš.
-
Nedochazi ani k porusovani spotrebitelskych prav a je to moralni. Pokud se vydavatel rozhodne, ze chce za multiplayer mesicni poplatky, ma na to pravo a je to moralni. Pokud neni tak tvrdy a chce jen poplatek jednorazovy od kazdeho hrace, ma na to stejne pravo a je to stejne moralni.
-
-
Ty už jsi ztracený případ napsat že ten kdo koupí hru v bazaru je zloděj to už je moc.
-
-
Ma pravda je, ze lidem je potreba za jejich praci zaplatit, když si ji chce nekdo uzivat. A az jšdnou budes starsi a mit zodpovednost sam za sebe, tak to pochopis, pokud nejsi tupec.
-
Ta tvá pravda je hlavně v tvé hlavě ale to pochopíš až budeš starší.
-
Vsichni asi ne, to nevim a netvrdim. Ale pravdu mam, at to pochopis nebo ne.
-
Jasně všichni jsme zloději a ty jsi ten kdo tady má pravdu. Sni dál chlapečku tak pomatené názory jsem už dlouho neviděl.
-
Zlodej je spis ten, kdo ji tam prodava, a nikoli hru, ale neprenositelnou licenci.
-
-
-
-
-