Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Máš blbý, že to nebudeš hrát, Bloodborne převádí i lokace z Lovecrafta přimo do hry:

"A když jsme následovali nebeského ptáka jedenatřicet dnů, spatřili jsme na západní straně čedičové sloupy. Byly zahaleny mlhou, takže nikdo neviděl, co je za nimi, a nedohlédli jsme ani k jejich vrcholům, o nichž se vypráví, že sahají až do nebes. Vousatý muž mě znovu úpěnlivě prosil, abychom se vrátili, ale já mu nevěnoval pozornost, přesvědčen, že právě z mlh za čedičovými sloupy přicházejí hlasy zpěváků a loutnistů, které byly ještě sladší než nejsladší písně Sona-Nylu a pěly na mne chválu, chválu na mne, který se plavil až od úplňku a pobýval v zemi fantazie."
    Tohle je z povídky Bílá loď, čili v podstatě popis Hunter Dream z Bloodborne

Pochybuji, že jsi nějaký velký fanda Lovecrafta, spíš si na to hraješ, to už bys měl dávno Bloodborne dohrané *3* Někteří jedinci, aby mohli dělat lore o Bloodborne četli Lovecrafta dokola, aby to vše pobrali.
  • Bloodborne jsem nehrál a nejspíš ani nebudu, takže to nemůžu posoudit, ale k vyjádření typu "nejlepší lovecraftovská hra" jsem skeptický (prostě jim nevěřím). Nic v tom tvém odkazovaném článku mne nepřesvědčilo o tom, že by ta hra byla nějak extra věrná Lovecraftovi, krom toho že jaksi vágně odkazuje na prastaré (Great Old Ones) a na kosmickou hrůzu. To že je volně inspirovaná lovecraftem je možné, to je třeba i Grim Dawn a stovky dalších her, ale dle videí ani popisů se neodehrává v typickém lovecraftovském settingu Nové Anglie. Ten článek se ani nenamáhá o nějaké srovnání s jinými hrami, jsou to jen fanboyovské výkřiky.
    Nejlepší lovecraftovské hry, které jsem hrál já, jsou Dark Corners of the Earh, Shadow of the Comet, The Lurking Horror (textovka), Anchorhead (textovka), Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder (toto má fakt nářezovou lovecraftovskou atmosféru), Alone in the Dark 1. Pak jsou další hry, které jsou spíš volně inspirované, jako třeba Amnesia the Dark Descent nebo Bloodborne. Tyto hry ale nejsou věrné lovecraftovi zcela.
  • Stěžovat si na nedostatek Lovecrafta ve hrách? Lol. Dyť se s tím teď roztrhl pytel, navíc vyšla loni nejlepší lovecraftská hra ever.

https://www.vg247.com/2015/04/22/cthulhu-voodoo-why-bloodborne-is-the-best-lovecraftian-game/

Vlastně počkejte, vy nemáte pár korun na PS4, tak to je blbé no *15*
  • O to nejde, ale právě kvůli tomu že se točil Prométheus odstřihli At the Mountain of Madness
  • Alone in the Dark, minimalne 1. diel
  • Whisperer in Darkness je spíš takový fanouškovský projekt, vytvořený H.P. Lovecraft Historical Society spolu s němým Call of Cthulhu z roku 2005, ale prý jsou oba dost dobré, takže se na ně určitě podívám.

Carpenterova tvorba celkově je dost ovlivněna Lovecraftem, hlavně jeho trilogie apokalypsy (The Thing, Prince of Darkness a In the Mouth of Madness). Za zmínku od něj stojí ještě Cigarette Burns, taky epizoda z Masters of Horror, která je podobná In the Mouth of Madness, ale tentokrát o hledání legendárního filmu, který přivádí diváky k šílenství.
  • https://www.youtube.com/watch?v=vw3tuiND_xk
    *9*
  • na Promethea hodně lidí nadávalo, ale mně se ten film docela líbil. Už se těším na další díl v roce 2017.
  • filmů je docela dost, třeba The Wisperer in Darkness z roku 2011 je docela věrné stejnojmenné povídce. Dále třeba From Beyond (1986), taky podle stejnojmenné povídky.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Films_based_on_works_by_H._P._Lovecraft

výborný lovecraftovský horor je dle mého In The Mouth of Madness. Není podle žádné povídky, ale je to dle mého vůbec nejlepší lovecraftovský film, navíc natočený Carpenterem, který natočil The Thing.
    Ale je fakt, že vliv lovecrafta na hororovou tvorbu 20. století je nedoceněný. Stačí vzít třeba jen kultovní film Evil Dead, kde ta kniha vázaná v lidské kůži je Necronomicon.
  • Jak já kvůli tomu Prométhea nenáviděl...
  • Stejně je zvláštní, jaký je nedostatek adaptací Lovecraftových děl, ať už ve hrách nebo filmech. Desítky slavných titulů jsou silně ovlivněné jeho tvorbou a kosmickým hororem (Vetřelec, Dead Space, velká část Carpenterovy a Kingovy tvorby, Evil Dead nebo i Krotitelé duchů), ale když přijde na nějakou věrnější adaptaci, je to většinou bída. Z her je tu Call of Cthulhu (podivné jméno, vzhledem k tomu, že si hra bere daleko víc ze Stínu nad Innsmouthem a o Cthulhu se jenom mluví) a pár zapomenutých adventur z 90. let, z filmů mě napadá jen Reanimátor a epizoda Sny v čarodějném domě ze série Masters of Horror. Přitom Lovecraftovy knihy jsou i po 80 letech populární a Cthulhu je internetová celebrita, takže zájem veřejnosti by určitě byl. Snad se někdy Del Torovi opravdu podaří natočit V horách šílenství.
  • škoda že Guillermo del Toro nakonec nedostal zelenou k natočení filmu V horách šílenství. Lovecraftovy povídky se těžko převádí do her, protože se v nich zas tak moc neděje a to kouzlo spočívá v popisech a atmoféře. Moje nejoblíbenější podívka je asi Případ Charlese Dextera Warda.
    V horách šíleství už nějaké adventury inspirované byly, třeba Alpha Polaris nebo Prisoner of the Ice (jen volně inspirované)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit