Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • pichpe

    Jo chodil jsem o prázdninách měsíc na brigádu a pak jsem šel do JRC kde jsem za plnou výplatu dostal NFS (Hot Pursuit?) A Jedi Night 1 s datadisky.

  • Proc by je nemohli vlastnit, prave hru nektery lidi stahnou a tim ji vlastni. Na rozdil od toho ze koupi na Steamu a potom hra je smazana, zmizela ze store :D

  • Jen u toho Epicu, taky je treba rict jake hry. Casta vetsina nic moc, proste to tam jen kliknu a nikdy je nehraju.

  • CZ platy stouply, ale ne na dlouho, poradne v CR zdrazili az tak, ze maji lidi i to zakladni drazsi jak v Nemecku :D Takze jsou stale podobne socky. Pokud to jeste pokroci, tak brzo budou napisi zase kdesi v DE / Rakousku Cesi nekradte :D

  • Nevim presne, ale treba na Sega 16bit stala kazeta tj nova hra cca 1700kc a ano ty platy to bylo uplne jinde. Co to stalo penez. Doma to bylo ulozeno jen ve skrini, uplne nove a po letech to neslo ani prodat max za 300kc. Takze to podlehlo poradne inflaci.  Potom mel clovek doma Playstation 1 a dal tam rovnou chip, palene hry a papa originalky. Potom PC a radeji clovek stahnul warez nebo ziskal od znameho nez to kupovat. Proste to bylo silene, by vydelaval jen na software a pri platu tu dobu 8000kc na to lidi nemeli.

  • ronon

    Na druhu stranu YT premium pre jedneho stoji nejakych 7 eur, co je okolo 175 Kc. To este nie je za hranicou lenivosti.

  • No já nevím, jestli byhc označil hry za drahé. Mám pocit, že je to snad jediné zboží, co dlouhodobě odolává inflaci. Když si vzpomenu na začátek devedesátek, kdy originálky stávaly 2000 - 3000kč a výplaty byly někde jinde, tak dneska je to úplně zlaté. Nemluvě o tom, že kdo netrvá na AAA day1 novinkách, tak si zahraje za pár šupů.

  • Peca

    Souhlasím, CZ platy v poměru k dolaru hodně stouply, co je dnešních ~1600 ještě před pěti lety bylo něco úplně jiného. 

    To stejné subcribtion-based věci, mít neomezenou legal hudbu přes YT music + YT premium bez reklam se stažením a přehráváním na pozadí za family tarif ~50 czk měsíčně/os, to už je opravdu za hranicí lenosti cokoliv někde "stahovat". 

  • jack

    Díky za hezký článek. Více takových!

    Dle mého hry jsou naopak nejpřístupnější za celou dobu. Mohl bych si koupit cokoli a nejvíce času trávím u Fortnite a Rocket League, do kterých jsem nedal ani korunu autorům (nepočítám tedy elektriku, investici do HW ani cenu svého času). Je mega kvalitních titulů stále/jednou zadarmo. Stačí nechtít mít nový titul ihned/brzy, což Pavel nemusí řešit.

    Spíše bych si přál, aby v našem světě vzniklo něco jako Spotify/Apple Music pro hry, kde s jedním předplatným získám přístup k drtivé většině  her (ne jen omezenému subsetu), které si budu moci lokálně (i první den po vydání) nainstalovat a nebudou mi časem mizet. 

    Si představte, že s jedním předplatným byste měli přístup k celé knihovně dané platformy. A ideálně bez ohledu, na jaké platformě byste hráli.



  • nechciprezdivku

    Hezky clanek s velkou mirou neprijemne sebereflexe. Pekna prace.

  • Mě osobně hry nepříjdou vůbec drahé. Pamatuju doby, kdy hra stála 2.500 Kč a průmerný plat byl třeba 15.000 Kč. A plno lidi mělo klidně 10.000 měsíčně, tudíž hra stála i 1/4 jejich platu.

    Dneska jsou ty hry levnější a platy mnohem vyšší. Nekouřím, na pivo chodím tak jednou do měsíce. Tudíž nevidím důvod proč si hru nepořídit i za plnou cenu. 

    A ještě k tomu nepotřebuji hrát Day 1 a vlastnit nějaké sběratelky. Takže stačí koupit v první slevě třeba po 3 měsícich od vydání s 20-30% slevou. Aspoň jsou už i nějaké updaty, takže mnohdy i lepší optimalizace a méně bugů.

    Celkově se mi moc neosvědčilo nakupovat hry hned po vydání. Takové hry mě většinou moc nebavily. Třeba Cyberpunk (btw. moje jedinná krabicovka, kterou momentálně vlastním a ve hře jsem strávil možná tak 10 hodin) nebo Hogwarts: Legacy, které mě taky moc nechytlo. Oboje hry jsem předobjednal měsíce dopředu - možná jsem měl až moc velké očekávání. A naopak mě moc baví sandboxy. Třeba Pavlem zmíněný The Forest, kde je standartní cenovka oproti AAA hrám sotva poloviční. Třeba takový Valheim nebo Phasmofobia je prakticky zdarma. 

    Momentálně topím hodiny času v Kingdom Come a vyhlížím první slevu na Dead Space Remake a Resident Evil 4 Remake. 

  • Gulivera84

    Asi tak nejak....proste sou nekdy veci co sou prednejsi, nekdy je zas vic penizek na zabavu....

  • Marines

    Také si kupuji hry po vydání a ve slevách, nemyslím, že jsou vyloženě předražené, ano po vydání jsou v kursu a proto plná cena, ale zkuste si říci "ne" a pár měsíců počkat a je tutově u většiny her sleva. Problém s cenami her, spíše vidím na stránce příjmu domácností jako takových, česká inflace začíná být legendární a příjem vlastně k pláči. Proto se zdají hry tak drahé.... 

  • Stephano

    Kupuji si hry ve slevách i při vydání. Dohromady jich mám přes 550. Když to zprůměruji cenou na 500 Korun, je to 275 000 za celý život. A to nepočítám všechny své PC, které jsem měl. Celkově 7. První stál v roce 1996 kolem 70 000. Rád podpořím tvůrce, mám nahráno na Steamu od roku 2011 20 000 hodin. Hry hraji 25 let.  Nemám auto, nekouřím, nepiju, jsem šetřivější typ člověka. A jsem rád, že jsou díky Steamu a GOG neustále nějaké slevy. Mám resty asi u 50 her, vracím se k nim a ročně si koupím stejně asi 5-6 her za plnou cenu, abych je hned hrál a dohrál. Fyzické krabičky nemám. Výjimkou je teď Switch, který jsem si koupil jako svou první konzoli. Jinak si dopřávám kromě her knížky, Lego, kino,  a spoustu dalších věcí. Mám invalidní důchod a vždy vyjdu. I proto, že pokud potřebuji zaplatit něco nutně, i hry musí počkat. :) ♥

  • MalyZeli

    Kdyz nekdy zminim ze sem si koupil novou hru za cca 1600, vetsinou odpoved je "Pane Boze", nebo "Ty si blazen" a "To bych nedal", a drzi v ruce cigaretu, za ktere da mesicne vic. Nemyslim si ze za velke hry je 70e moc, ceny rostou vsude, a vyvoj her neni sranda. Problem je ze 70e na Steamu je neco jineho nez 70e na PS Store napriklad. Treba za standartni edici Jedi Survivor na Steamu date cca 1700, na PS Store 2100, a stejne dostanete nehratelny bordel. 

  • Já měl teď pár let období kdy jsem neměl peníze na žádnou hru. Takže jsem konečně dohrál ty hry co jsem koupil v lepších časech, v akcích 75% a víc a nikdy se k nim nedostal. Do té doby jsem občas litoval že jsem je koupil, ale nakonec jsem byl rád. A taky mě to donutilo se obohatit o žánry které mě předtím nelákaly díky hrám zdarma na epic store. 

  • vonTossis

    Neřeším. To, co si chci koupit, si prostě koupím, jakmile to vyjde. A je toho hromada. Jen za posledních pár dní DI2, Horizon, Jedi. 

  • kotty

    Chápu, že když má člověk děti a hypotéku na krku, do toho musí platit ještě jídlo, oblečení, auto, pojištění a různé další srandy, a třeba chce ještě i něco investovat a tvořit si finační rezervy, tak i s nadprůměrným platem toho moc nezbyde. Zvlášť pokud hry nejsou jediným koníčkem

    Na druhou stranu si myslím, že v dnešní době se dá hrát velmi levně, pokud snížíte ze svých nároků, např. pořizováním her až po určité době od data vydání, kdy jsou ve slevě nebo placením předplatného typu Game Pass.

    Hlavním problémem pak pro zaměstatného člověka s rodinou je mít čas a chuť ty hry vůbec hrát, protože aspoň v mém případě stejně víc jak jednu hru za měsíc nestihnu dohrát.

    Edit: děti mají času samozřejmě víc, ale těm většinou stačí právě Game Pass :)


  • Ještěže mám syna kterej dostává peníze od babiček a nemusim všechny hry kupovat já. 😀. A ještě si zdokonalim svoje přesvědčovaci schopnosti, že přesně tuhle hru ted chce hrát a koupit 😀

  • Alex sa pred pár rokmi vo Fight Clube vyjadril, že cena hry sa nemôže premietnuť do recenzie, keďže ide o veľmi individuálny problém sociálnych pomerov. S tým samozrejme súhlasím, no napriek tomu AAA tituly majú svoje AAA ceny a majú mať adekvátne kvality.

    Tieto kvality sú často nenaplnené sľuby so slabým svetielkom na konci tunela - opravných patchov.

    90% recenzií je písaná pred releasom, alebo pár dní neskôr. Cena na PS dosahuje aj 80€. 

    Napriek tomu si myslím, že hranie je dostupnejšie a som veľmi rád za tento článok. Pavel je stále fanda hier !!!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit