Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dokáže někdo říct, jak to běží na konzoli? Je to taky mizérie?

    • lito

      PS5 a XSX 720p nativně a pomocí FSR do 4K. Což je reálně horší než nativní 1080p pro mé oko. Kvalita obrazu na úrovni PS4.

      XSS 436p do 1440p, což je obraz na úrovni PS2-PS3.


      • Derp_1337

        Tak jestli to Xbox Series S renderuje v 436p, tak to je fakt krize. To musí působit jako pěst na oko.

    • Na ps5 to upscaluje na 4k ze 720p, což je dost hrozný... 

    • ales.smutny

      Není to vůbec špatné, ta optimalizace je tam rozhodně větší. Ani při velké akci se mi to nesekalo, nicméně občas je tam dost znatelný blur (a když si ho všimnu já, je už co říct). Ale celkově to vypadá jako mnohem pohodovější hraní než na PC.

      • "Není to vůbec špatné", akorát to tedy běží v 720p na PS5 (a 436p na XSS, což je rozlišení na kterém jsem hrál na Pentiu 100mhz před 25 lety) a framerate i tak padá ke 40ti v jakýchkoliv náročnějších momentech. Ale jinak to vůbec není špatné! Jen PC verze je špatná!

        Opět ten samý problém jako u recenze Remnant 2.

        • ales.smutny

          Upscalovaných 720, ta hra vypadá v provozu v pohodě (nijak úžasný vizuální zážitek to není, ale cíli na 60 FPS kvůli plynulosti rychlé akce, což se pořád daří a co jsem měl možnost zatím vidět, nikde jsem neměl frame dropy). Rozhodně lepší než trápení na PC a horší než jak by mělo vypadat chlubení UE5.

          Ale pravda, já tu hru jen hrál a rozhodně ne na XSS.

          • Na PC ta hra běží úplně stejně jako na konzolích, relativně k hardwaru, pokud se nastaví stejný detaily a rozlišení jako na konzolích. Tohle brečení o PC verzích a předstírání že konzolový jsou úžasný už je únavný, zvlášť od novinářů kteří by měli vědět lépe.

          • lito

            ne, nevypadá. Nevím tedy na čem hraješ, jestli na nějakém LCD, tak možná se to dá akceptovat, 720p upscalovaných na 4K při kvalitní televizi vypadá příšerně, pokud dodržuješ správne metry na vzádlenost 4K obsahu.

        • lito

          nejen Remnant 2, letos i Star Wars, FF XVI a určitě i další. 

      • Derp_1337

        Motion Blur? Ach, jen to ne. Nikdy jsem nebyl fanoušek téhle stupidní funkce, která úmyslně kazí kvalitu grafiky. Spousta hráčů tohle na PC automaticky vypíná.

        • lito

          bude to horší ještě jako u Star Wars či FF XVI, jestli jsi hrál na konzoli některou z mnou vyjmenovaných her, tak víš, jak se chová nízké rozlišení při FSR upscalingu. 

          Obraz je nestabilní, na dálku se vše třepe, na obraze se tvoří artefakty. Průseer je to na velkém OLEDu, to pak vypadá obrazově jako špatná PS4 hra.

          • Derp_1337

            Jo, v tom máš pravdu. Designeři konzolí si myslí, že upscaling všechno zachrání, ale ono to tak není.

            • lito

              tak to spíše poděkuj výrobcům grafických karet než konzolím. Nvidia první začala prodávat falešné snímky za nesmyslné dolárky.😉

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Jo, tak samozřejmě, že chyba je na straně výrobců, kteří tak uměle zvyšují čísla. Ale na PC máš vždycky možnost to vypnout. Na konzolích je to vynucené. 😐

        • Inquisitor

          Jo ten vypínám jako první:)

          • LessPh

            Motion blur a DOF vypinam taky jako prvni.. absence Motio Blur setting on/off je jeden z duvodu proc bych nikdy nekoupil konzoli..

            • twicer

              Vtom případě máš o důvod méně, protože motion blur jde vypnout ve valné většině produkce už pár let.

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Ma reakce na tohle tema je nekde tady dole..

            • lito

              hele, letos vyšlo FF XVI bez vypnutí motion bluru a první měsíc byl docela oprávněný shitstorm, takže to přidali, jinak většina konzolových her obsahuje vypnutí aborace, motion blur rovnou při launchi.

              Motion blur u FF XVI mně způsoboval motion sickness, naštěstí to přidali, takže teď krom mizerného FRS 1.0 to už je v pohodě.

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Mne Motion Blur obecne zpusobuje motion sickness, takze ho hned vypinam vsude.. lidi, kteri trpi na motion sickness by meli hrat jen na PC, protoze tam jde vetsinou nastavit spousta veci, ktery MSick castecne nebo uplne eliminuji.. jako FOV, vyssi FPS, ve sve dobe mod k Zaklinaci a vypnuti fisheye (pak pridali i oficialne).. atd... 

                Nedavno jsem vyhodil svuj nabuseny zakriveny 32" a koupil premiovou 27" placku... no a hned se mi odemkly dalsi hry, ktery jsem na 32" kvuli motion sickness nemohl hrat... ale ono je to jedno, protoze uz stejne na to hrani neni koc casu😂

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  To je divné? Že by jsi měl motion sickness čistě jenom z 32'' monitoru? 

                  Nemohlo to být spíš nastavením toho monitoru? Ať už samotného monitoru a nebo v ovladačích grafiky (pro každý monitor je často možnost udělat jiné nastavení).

                  • LessPh

                    Reakce na příspěvek:

                    Bylo to určitě velikostí... u 32" máš prostě větší FOV, než u 27".. prostě u mého stolu sedím pořád stejně daleko od stěny a tedy i od obrazovky monitoru.. takže s 32" jsem měl jen o dost vyšší FOV.. navíc to zakřivení taky neprospívá moc MSickness..

                    Každopádně jsem se poučil a stálo mě to nemalé peníze, tak si to snad do budoucna zapamatuju :D

                    PS: Podobně jsem to měl s televizí. Před pár lety jsem si koupil 65", ale ta uhlopříčka pro vzdálenosti od gauče byla moc velká / velké FOV.. takže jsem měl problém sledovat komfortně film, protože jsem musel už otáčet nepatrně hlavou.. a když tam byly navíc ještě titulky, tak to nešlo vůbec.. Tehdy jsem to stihnul vyměnit ještě ve 14 denní lhůtě a vybral místo toho 55".. od té doby vím, že vyšší uhlopříčku u mě doma nesnesu.. 

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Aha, jestli sedíš u stolu a často musíš nepatrně hýbat hlavou pro rozhled, tak to není dobré. Stejně tak u gauče, pokud jsi příliš blízko od TV.

          • Pavel Makal

            O motion blur ani nejde, spíš jsou vzdálenější objekty prostě rozmazané a málo detailní. Jsem v tomhle ohledu trochu přísnější než Aleš a viděl jsem tedy zatím jen úvod hry, ale v některých momentech mi přišla vyloženě ošklivá a rozhodně ne na úrovni standardu PS5.

  • Peca

    Mám rozehráno na 7h, osobně bych se zatím k 7 z 10  ještě i odhodlal ale jenom protože za mága mně to v první osobě hodně baví (chtěl by mnohem víc takových her!) a protože jsem šťastný majitel 4090. 

    Kdybych ji neměl, za tu hrůznou "optimalizaci" bych autory posílal hluboko do shadow realm. Přitom Unreal 5 se dá nastavit mnohem lépe, jak vidíme třeba v Satisfactory experimental buildu. No a DLSS3 frame generation kde se úplně vynechá UI pass takže kurzor se taky domýšlí (nápověda: nelibým ghostingem) by někdo zasloužil pár faceka  a odříkávat nazpaměť DLSS integrační manuál z webu nVidie. 

    • nightborne

      Jojo, však píšu, čistě za hratelnost bych tu sedmu asi nakonec taky nejspíš dal, ale fakt, že to běží pekelně, je prostě potřeba zohlednit.

      Krom toho, jako kolega majitel 4090 určitě potvrdíš, že na týhle kartě vidět propad ke 30-40 fps člověka zraní na spirituální úrovni.

      • když vezmu, že za tyhle prachy dostaneš M1 MacBook Pro s XDR displayem a ten stroj ti ještě umožní se jím živit ve skoro v každé profesi ať už konzumní či profi, tak si říkám, že člověk, co si koupí 4090, buď neví co s penězi, nebo je finančně negramotný.

        Koupit si kartu za 40 tisíc, která je postavená na tom, že si úmyslně snižuješ rozlišení, abys dostal slušné FPS, mi případá nešťastné a smutné zároveň.

        Tohle není ani tak na tebe, ty jako recenzent si to +- obhájíš a tvoje recenze jsou fajn, takže jen tak dál,  je to spíše takové povzdechnutí nad současným gamingem.

        • Derp_1337

          Nejhorší je na tom, že ta cena 40tisíc za RTX 4090 je pouze ta "doporučená" cena. Reálně se to na našem trhu prodává mnohem dráž. 

          Našel jsem pár eshopů, kde to měli za 42k, ale tam to měli vyprodané. Jinak všude 45tisíc a víc. Často uvidíš klidně i 52tisíc a víc.

      • Peca

        Určitě, já si to dal s DLSS aby to jelo nějak rozumně. 

      • skaven

        treba si vstupit do svedomia, a pochopit ze UE5 ukazalo, aky je scam rtx4090 za 1700€, to je vsetko


        • Derp_1337

          Tak v současné době všichni, co se v tom trošku orientují, ví, že ATI je na tom s výkonem lépe. Za stejné peníze člověk dostane lepší grafický výkon.

          Ale to jinak nic neomlouvá na té hrozné optimalizaci téhle hry.

          • LessPh

            ATI😂 Hele ja mam Radeon 6900XT, kupoval jsem za krize, kdy proste nVidia nesla sehnat za "rozumnou" cenu.. predtim jsem mel vzdycky nVidie... od noveho cislovani GTX260, 660, 970.

            A jako nVidie byly vzdycky uzivatelsky lepsi.. s nVidii si nepamatuju, ze by muj pocitac vydaval zvuky jako stihacka pokazde kdyz pustim nejaky narocnejsi titul na Ultra.

            Jeste, ze hraju hry, kde potrebuji tak 10% z meho GPU vykonu. Takze priste urcite zase nVidia...

            • Derp_1337

              "s nVidii si nepamatuju, ze by muj pocitac vydaval zvuky jako stihacka pokazde kdyz pustim nejaky narocnejsi titul na Ultra."

              Tohle většinou záleží kus od kusu a výrobce od výrobce (MSI vs Gigabite atd.) Garantuji ti, že se najde hromada lidí, co měli nepříjemné zkušenosti s hlasitým chlazením k nVidie, zatímco u Radeonu jsou spokojení.

              Já se při koupi nedivám jenom na chipset a takty pamětí, ale taky na hodnocení chlazení a jeho hlučnost.

              • sugyn

                Reakce na příspěvek:

                Ja si moc dobre vybavuju jak jsem tehdy pekl 8800 v troube.

                Nicmene dlouho jsem sedel na 1070 rog strix a az teprve nedavno jsem presel na 4070ti od Gigabyte.

                Fsr od amd me nepresvedcil a vzhledem k rozsirene prirozene, krivosti rukou hernich vyvojaru jsem radeji zvolil lepsi technologii coz ted je DLSS a Frame Generation. RTX me fakt nezajima ja si o tom porad myslim, ze je to zbytecna vec a jen nafoukla marketingem.

              • nightborne

                Reakce na příspěvek:

                U tohohle je nešťastný, že coil whine umí fakt bejt kus od kusu. V GPU komunitách najdeš množství lidí, který přísahaj, že třeba ROG Strix od Asusu se nedá poslouchat, a úplně stejný množství lidí, co by zas dali ruku do ohně, že je to v pohodě. 

                A pak si vybírej, no =)). Já osobně tentokrát poprvé šel do msi suprim a zatim co do hluku těžce spoko, tu kartu de facto neslyšim ani v plný zátěži.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Jo, MSI většinou podává konzistentně lepší výsledky, co se týče hlučnosti. Sám jsem s nimi taky spokojený.

                  Ale hlavně je to přesně, jak jsi říkal. Je to kus od kusu.

          • honcka

            Pokud to nechceš na vr, jinak je to na poblití.

            • Derp_1337

              Zase to nepřeháněj. Jak může být grafika sama o sobě na poblití?

              • honcka

                Reakce na příspěvek:

                Radeon 7000 řada má s vr dlouhodobý problémy, má nějaký divný delay, pořídil jsem si 7900xtx a po týdnu jsem jí vrátil, že ve vr se mi udělalo blbě do minuty, to se mi s 1080 z který jsem upgradoval, nestávalo. Teď mám 4080 a všechno je v pohodě msfs2020 můžu hrát klidně 2hod v kuse a žádný problém.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Ty problémy s VR jsou spíš záležitostí jedinců a věcí zvyku. 

                  já jsem doma hrál s VR headsetem a vše v pohodě. Ale jednou jsem hrál u známého na jeho VR headsetem a začlo se mi dělat blbě. Jindy on zase zkoušel hrát s mým VR headsetem a taky se mu ze začátku dělalo blbě. Je to fakt věc zvyku.


                  Ono taky hraje roli: jestli tvůj VR kit je 3DoF nebo 6DoF. Jakou máš latency. S jakou obnovovací frekvencí (Hz) pracuje tvůj stroj.

                  Některé headsety mají nastavitelnou Hz. Je třeba možné, že u té starší 1080 jsi měl v ovladačích defaultně nastavené jinou Hz než kterou jsi měl defaultně nastavenou u 7900xtx. Proto ti to mohlo ze začátku působit divně.

                  • honcka

                    Reakce na příspěvek:

                    Vr mám HP reverb 2. Ono nešlo o obnovovací frekvenci, ale o lag, tj, že to mělo menší zpoždění, každopádně radeon jsem vrátil a s rtx jsem spokojenej a díky dlss3 mám víc fps a mít 30 vs 55 je celkem dost rozdíl.

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Tobě vadilo menší zpoždění (latency) ? Zajímavé. Většinou je to právě naopak a lidem vadí větší zpoždění. Čím větší, tím horší motion sickness.


                      Samozřejmě až moc malé spoždění asi taky nebude ideální. Myslím, že jsem četl studii od Occulus VR a tam napsali, že dle zkušeností jsou uživatelé nejčastěji spokojeni s latency 13ms. Ale najdou se občas lidé, kteří potřebují větší či menší.

                      • honcka

                        Reakce na příspěvek:

                        Asi jsme se blbě pochpili, na gtx/rtx jsem nevnímal žádnou latenci, na radeonu malou a z toho se mi dělalo blbě a fakt nejsem s tím sám

          • nightborne

            Tak víšjak, pokud řešíš poměr cena/výkon (a nic proti tomu, samozřejmě, je to naprosto legitimní přístup), poslední karta od nvidie, co stála za koupi, byla tak 1080Ti.

            Ale když ti jde o absolutní čísla a cena hraje spíš druhý housle, je to malinko jinej příběh.

            • Derp_1337

              To je pravda. V absolutních číslech ta RTX 4090 vypálila AMD rybník. Ale za jakou cenu a jak velkou spotřebu ta grafika žere? Hrůza.

              • Reakce na příspěvek:

                Spotřebu má vzhledem k výkonu exemplární. Obecně celá 4ková řada má vynikající spotřebu. Je třeba koukat ne na max TDP na papíře, ale na spotřebu v praxi.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit