Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Horst_Fuchs

    9/10 tomuhle? WOW

    Zdejší redakce a jejich značně bizarní vkus. 😂

    Jsem někde za polovinou a kromě popichování Ďábla a občasných vtipných scének je to jedna velká lehce artová nuda.


    • Záleží no, já osobně jsem nečekal že Indika někde v polovině hry vytasí raketomet nebo minigun a s nepřívětivým světem si to "vyříká" po svém ... i když 😅😄

      Podle reakcí v diskuzi zjistíš že se nejedná pouze o bizarní vkus redakce, ale i vkus nás hráčů 🥲

      Osobně to vidím stejně jako redakce na 9/10, na plný počet to mělo drobné vady na kráse a herní doba byla příliš krátká.

  • vonTossis

    Tohle je tedy pecka. Nečekal jsem nic. I po recenzi jsem byl spíše "takových nezávislých pecek, co mě nebavilo, už bylo", ale tohle je fakt top strop ve svém žánru. Za sebe bych nejspíše vyškrábal i desátý bodík. 

  • Jinak lehce offtopic, ale netuším kam to jinam vložit když tu není ofiko nezávislý herní koutek...navíc hra kterou chci doporučit také spadá do žánru "adventura".

    Má to neuvěřitelně skvělou a unikátní atmosféru, až je mi líto že ve Finsku nevzniká více her s otiskem jejich kultury a historie.

    Rauniot - Announcement trailer

  • Sluší se zdůraznit, že se jedná o ruskou hru, po pravdě jsem překvapen, že se zde recenze vůbec objevila, ale dle očekávání tato informace zmíněna nebyla. Jinak napsat, že nebudu nic prozrazovat a pak dát spoilery mezi screenshoty ("pac-man" a 2D skákačka), k tomu nevím co dodat...

    • Achjo, lidi vážně nečtou 😄😂

      Tak to se zkopíruji znovu:  INDIKA | A Message from Odd Meter's Director

      • Nechápu co se mi snažíš sdělit? Na mém příspěvku to youtube video nemění vůbec nic. Indika je ruská hra a v recenzi tato informace není. Co z toho jsi nepochopil? Když tak napiš a rád ti to vysvětlím.

        Dodatek ke tvému "lidi vážně nečtou" - ne, opravdu nebudu číst nekonečně dlouhé bláboly v diskuzích, jen abych na jejich konci objevil nějaký nicneříkající odkaz na youtube...

        • "ne, opravdu nebudu číst nekonečně dlouhé bláboly v diskuzích, jen abych na jejich konci objevil nějaký nicneříkající odkaz na youtube..." - Tak potom je problém asi pouze na tvém "přijímači".

          V tom videu se tvůrci velmi jednoznačně vymezují proti invazi Ruských vojsk na Ukrajinu, navíc zdůvodňují jednu z příčin toho proč má tamní autokratický režim takovou podporu - zaslepená a fanatická víra na úkor normální empatie ke které není víra potřeba, ale lidé (alespoň podstatná většina) si to zatím neuvědomili.

          Jestli ti ani takové vyjádření nestačí, tak je pak holt těžké ti něco dokazovat.

        • Proc je dulezity u hry odkud je?

          • Je to ,,vyrobek,, jako kazdy jiny, nekdo treba nemusi chtit kupovat veci ze zemi, ktere mu rekneme nejsou sympaticke.

          • Protože je z Ruska a posledních pár let nám média vštěpují jedinou správnou pravdu, že vše co je z Ruska je špatné. Což tato hra ale zjevně není.

            • Derp_1337

              Záleží na tom, odkud hra je? Mě teda většinou ne.

              Ono to má snad význam jedině pokud hra parafrázuje nějaký světonázor a nebo jestli se odehrává za určitých dobových reálií. 

              Ale v ostatních případech ti může být úplně jedno, jací vývojáři naprogramovali třeba Mass Effect či něco jiného.

            • No, ale je zjevny, ze je z Ruska a to musis mit pozitivni propagandu pro Rusko? U hry?

    • cms.sarka-tmejova

      Inu, i ruská hra může mít kontext: https://www.polygon.com/23921305/odd-meter-11-bit-studios-indika-announcement

  • Jak moc je to proti Kristovi? 

    Jedna věc je kritizovat organizované náboženství a lidská pochybení (všichni hřešíme), ale spousta her s podobnou tématikou si dobírá Boha samotného, což mě upřímně uráží (to v překladu znamená, že dané médium ignoruji a žiju si vesele dál).

    Z lidí, co hráli, mohli byste prosím poskytnout svou odpověď?

    • 😂😂😂 

    • Ježíš Kristus byl zlomyslný mimozemšťan, který si k nám zaletěl na výlet a pomocí technologií jako replikace či hibernace se trošku pobavil na náš účet. Jestli ještě teď žije, určitě se pořád směje tomu, jak nám na tisíce let jednoduše dokázal pomotat hlavy :-)

      • Zase odpovím jen jednou, ať nejsme moc off-topic. Stejně jako kolegovi dole doporočuji přečíst knihu Did Jesus Exist? od Bart D. Ehrmana, který se historičností Ježíše Krista zabývá již dlouho. Zde je několik historických zdrojů, které o Kristovi (a jeho následovnících) v té době píší.

        • Tacitus (římský historik) ve službách Piláta Pontského psal o Ježíšově ukřižování.
        • Flavius Josephus (židovský dějepisec) ve svém díle Židovské starožitnosti zmiňuje Ježíšovo ukřižování a poukazuje na jeho rodokmen (Jakub Spravedlivý, jeho nevlastní bratr)
        • Plinius Mladší (římský státní úředník) napsal dopis tehdejšímu císaři Trajánovi o popravování křesťanů. V dopise dále píše o křesťaňských shromážděních, jejich blahořečení Kristu jako ke svému Bohu, a o jejich svatých přísahách vést morální život. Polapení křesťané pak dostali několik příležitostí zříct se své víry a proklít Krista. Každý z nich raději zemřel.

        Všimněte si, že ani jeden z výše tří zmíněných zdrojů nebyl křesťan. Naopak, Plinius je za praktikování víry zabíjel.

        Existence Ježíše z Nazaretu jakožto skutečného muže není ani zdaleka tak neuvěřitelná skutečnost, jak se většina společnosti mylně domnívá. Zdali to byl Bůh, to nechť se každý rozhodne na základě Bible, fungování vesmíru, morálních hodnot a jeho největších nepřátel (a co ve světě prosazují). Já osobně ve spásu skrze Ježíše Krista věřím.
        • Derp_1337

          "Zdali to byl Bůh, to nechť se každý rozhodne na základě Bible, fungování vesmíru, ..."

          Já mám problém s tou Biblí. Bible je nástrojem organizovaného náboženství a byla vytvořena za účelem manipulace "oveček". Bohužel ti lidé, co ji sepsali, byli taky jenom obyčejní hříšníci. Tudíž na jejím základě se nedá soudit jakési fungování vesmíru a metafyzických jevů.

          Jestli lidé berou Bibli jako jakousi ideu, která jím má pomoc k nalezení morálních hodnot v sobě samotných, tak to je v pořádku. Ale ta kniha se nedá považovat za důkaz čehokoliv.


          Jinak nechci nějak urazit tvou víru. Věř si, v co chceš. Ale nezmiňuj Bibli (nebo jiné takzvané "svaté" texty) jako nějaká fakta. 😇

          • Vaše odpověď je právě perfektním příkladem needukovaného názoru, který se v Bibli nepolíbených skupinách vyskytuje převelice často. 

            Například tvrzení, že Bibli sepsali hříšníci, Bible sama - a tudíž i její autoři - zdůrazňuje od Adama a Evy (tedy od samotného začátku). Postavy, které se v ní vyskytují, dokonce i vyvolení králové, hřeší mnohdy opravdu hrozně (zotročování, nevěra, vraždění). Hřích je totiž nesmytelná podmínka padlého světa, a vztahuje se na všechny aspekty existence. Proto - jak jste správně napsal - oni hříšníci nemohou posuzovat fungování vesmíru a metafyzických jevů. Od toho je Bůh, o kterém toto hříšné autorstvo píše na základě Jeho laskavosti.

            Věděl jste nakříklad, že božský ideál je rovnocennost muže a ženy? Rovnocennost ras?  Že Ježíšovo největší oponenti bylo právě organizované náboženství? Blakosklonnost náboženských institucí, které využívaly ignorace lidstva, překrucovalo náboženský text pro vlastní benefit a zvalo se jedinými držiteli pravdy, jsou všechno věci, které Ježíš kritizoval (a za něž byl nakonec ukřižován). To, že tento problém s organizovaným náboženstvím přetrvává dodnes, je naopak důkazem toho, že jeho učení (alespoň) ohledně lidské otázky bylo pravdivé.

            Existuje morálnější systém, než desatero? Existuje vyšší projev lásky, než sebeobětování? Pokud ano, byl bych rád, kdybyste se o něj s námi podělil. Všechny zákonné systémy světa mají základ v náboženství, a jen jedno náboženství kodifikovalo principy, které ironicky vedou k nejstabilnější funkci společnosti (jsou-li dodržována). Absence náboženství otevírá dveře systémům, ve kterým se racionalitou a dedukcí dá označit jeden lidský život za důležitější, než druhý (nacismus, komunismus). V takových podmínkách lidské negativní vlastnosti (já jako věřící bych řekl hříšné) nezanikají, naopak se znásobují.

            Však ono se stačí podívat na globánlí hysterii, ve které žijeme. Jsme v nejsekulárnější společnosti všech dob, a lidé nikdy nebyli více rozdělení a více nejistí. Náboženská vakua měla být garancí pro vzdělanější společnost; realita je ovšem taková, že lidem dnes věří mnohem větších nesmyslům, než je - dle vás - nějaký Bůh nebo Bible.

            • Derp_1337

              Pozor, nepleť si pojmy, které jsem zpochybňoval. Nemám problém s náboženstvím nebo vírou v nějakou abstraktní vyšší moc jako božstvo.

              Problém je v těch "svatých" textech různých organizovaných náboženstvích. Jsou věčně překrucované a vedou k páchání těch největších zvěrstev, co se v historii, kdy stali.


              Podívej se třeba na Korán. Kolik se najde jeho různých verzí? Aspoň 30. A teď tu máme různé fanatiky, co sekají lidem hlavy na Středním východě, protože to od nich vyžaduje jejich víra a Korán.

              A i Bible byla v historii velmi zneužíváná k různým zvěrstvům. Třeba upálení Kopernika (objevil heliocentrické soustavy, že země obíhá okolo Slunce). Kněží ho upálili, protože ve svatém písmu se očividně píše o tom, že "Jozue rozkázal zastavit se Slunci a ne Zemi". Tudíž heliocentrický model je špatný, protože to řekla Bible, lol.

              • Reakce na příspěvek:

                Potom ovšem nerozumím, v čem se skrývá jádro vašeho problému s tím, co píši. Vaše první dva odstavce jsem totiž nejenom adresoval a souhlasil s nimi, ale uvedl na pravou míru stance Boha, o kterém Bible píše, a v nějž já věřím; ten totiž organizované náboženství (které TVRDILO, že vyznává jeho zákony) tvrdě kritizoval.

                Ke Koránu; nezapomeňme, že jedním z hlavních důvodů, proč dnes nemluvíme Arabsky a neklaníme se 5x denně, jsou kontroverzní Křížové výpravy na konci 11. století. Ono organizované náboženství (jehož fanoušky se nezdáme být ani jeden), navzdory všem svým zločinům bylo neskonale lepší, než jemu oponující politické a náboženské systémy. A upozorňování na rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími (jež se dozvíme právě studií jejich textů a tradicemi z nich vyplývajícími) je kritické. 

                Ono i to upalování takzvaných "kacířů" bylo praktikováno hlavně katolickými a protestantskými odnožemi církve, a obě tato kréda buď vysekávají nebo vyloženě nerespektují Biblický text (stejně jako to dělal Sanhedrin se Starým zákonem za dob Krista). Nejpřesnější ve směru následování biblických tradic je ironicky ona pravoslavná církev, o které tato hra pojednává, a o které se toho ve škole moc neučíme (s výjimkou Cyrila a Metoděje). I ti ovšem nejsou imunní vůči pochybení. Hřešíme všichni (čímž neuvádím jejich činy na lehkou váhu).

                K páchání zvěrstev lidé jako výmluvu používají spoustu věcí; náboženství je jedním z nich. Ale knihy jako Mein Kampf, Komunistické manifesto, Anarchistická kuchařka dle mého názoru dosáhly mnohem efektivnější krutosti za mnohem kratší dobu. Samozřejmě, že jedním z hlavních důvodu takového krveprolití byl technologický pokrok, ale zrovna Sovětský zvaz i nacistické Německo se opíralo o překrucování vědy k protlačování své ideologické agendy.

                Dále se vás nechci nějak dotknout - a tento bod se netýká vyvracení zločinů organizovaného náboženství - ale Kopernikus zemřel v roce 1543 na krvácení mozku. Muž, o kterém mluvíte bude nejspíš Giordano Bruno. A ten byl upálen spíše za panteistické názory než heliocentrismus.

    • Smegma

      Tak na druhou stranu se v první řadě jedná o fiktivní postavu kvůli které se od chvíle jejího vytvoření jejím jménem zabilo miliony lidí. Osobně nevidím problém v tom si jej dobírat. Autory té pohádky to asi trápit nebude, když jsou dávno mrtví. A kdo ví jak by se k tomu stavěli kdyby viděli co všechno jejich příběh způsobil. 

      • napsal by jsi toto i o jiném náboženství, nebo to by jsi kvůli korektnosti neudělal? A něco mi říká, že kdyby jsi to tady napsal o islámu, tak už dostaneš ban... ach ten dvojí metr....

        • Smegma

          Já tu ale nic neočerňuju. Nebo ty mi snad chceš tvrdit že bibli nenapsal člověk?

        • Ty jo, pojďte se vykašlat na kulturní války na serveru o hrách, stačí mi to na všech sociálních sítích.

          • Mě se tyhle polemiky líbí. Nikdo si nenadává a hezky se to čte.

            • Tohle fakt není polemika, je to jenom rehas konzervativního memu z kulturní války ("nikdo si nedovolí kritizovat islám, ale do křesťanství si kopne každý"), který je ve své podstatě dost mělký (některé formy islámu kritizuje každý, ale navíc je celá řada lidí, která odsuzuje islám jako takový).

      • Má jediná odpověď, jelikož nechci zajít moc off-topic; budu ignorovat vtipný nick a začnu tím, že Kristova historičnost je skutečnost, na níž se ATEISTIČTÍ učenci shodují vícéméně přes 100 let.

        Doporučuji přečíst knihu Did Jesus Exist? od Bart D. Ehrmana, ateisty, který se tomuto tématu věnuje již dlouho.

        Je otázka, zdali to opravdu byl Bůh, jak o sobě tvrdil, ale jako člověk (na základě jehož učení vznikl Nový zákon) to určitě nebyla fiktivní postava,

        Nyní, jak tvrdím, kritizovat náboženství křesťanství a lidmi praktikované tradice (které se mnohdy neshodují s učením Bible, viz. uctívání idolů, papež jako takový, rasová nadřazenost, lidské rituály, perzekuce a násilí) je jedna věc, ale je třeba ověřit si, zdali se takové argumenty vztahují na Krista samotného, a toho, co učil. Lidé mnohdy ani pořádně neví, o čem Nový Zákon je, když jej kritizují.

        Já jakožto věřící samozřejmě věřím, že Bohem byl, je, a bude. Ale i kdyby ne, faktem zůstává, že všechny země a náboženské systémy napříč naší existencí mají krvavou historii. Ateistické systémy (SSSR, Maova Čína) jsou noapak ještě horší, neboť lidskému životu nepřirazují žádnou hodnotu. Křesťanské země mají - pro vás možná překvapivě - nejlepší track record. 

        I ateisté jako Hitchens a Dawkins se nechali slyšet, že preferují život v křesťanské společnosti, než v jakémkoliv jiném náboženském systému.

        Byť jen i takové desatero (které je ze Starého zákona) i největší ateista musí uznat, že je logickým základem pro dobře fungující společnost. Problémem je, když začne tvrdit, že tato pravidla jsou "common knowledge", naprosto ignorujíc v jaké společnosti a kultuře vyrůstá, a že ve zbytku (nekřesťanského) světa to není až takový standard jak si myslí.

        • dworkin

          Nepochybňuju, že na přelomu letopočtu žil v provincii Judea chlápek, kterej se jmenoval Jošua. Byl to apokalyptik, v té době konec světa frčel a bylo jich tam spousta. Jošua si myslel, že svět skončí za malou chvíli, a proto chodil a burcoval, agitoval, dával do protikladu marnost hromadění majetku oproti blížícímu se konci dějin a zdůrazňoval, že každý má šanci se mít poté dobře, i když nebyl dobrý člověk, ale musí všeho nechat *teď*, protože konec je doslova za rohem. Nemálo lidí mu uvěřilo, ale svými nazory štval zdejší židovskou církev a tím, že způsoboval nepokoje, i římskou státní moc. Tak ho zatkli a popravili - ukřižováním, což bylo obvyklé. Teprve na kříži Jošuovi došlo, že se stal renonc, a že místo božího království prostě jen umře. Musel to být obrovský šok. Eli, Eli, lama sabachtani? volá Jošua z kříže. Pane, pane, proč jsi mě opustil? Odpovědi se nedočká a umírá. Jeho tělo pak některý z jeho příznivců odnáší tajně z hrobky a vzniká mýtus.

          • Teoreticky mohlo dojít i k tomu "zmrtvýchvstání". Nebylo by to poprvé ani naposled, co by pohřbili někoho, koho mylně považovali za mrtvého.

      • Tohle je dost off-topic.- Davies se ptal na konkrétní věc týkající se jeho vkusu, kritozvat to mě osobně přijde dost marné.

      • Davies182

        Dobrý den,

        mohu Vás poprosit o faktické doložení Vašeho tvrzení o fiktivní postavě? V takovém případě bych Vám poté osobně rád pogratuloval, budete totiž nejspíš jediný člověk na Zemi, který konečně může něco podobného dokázat!

        V opačném případě bych Vás pro příště moc poprosil o zdržení se podobných komentářů o problematice, ve které se evidentně orientujete výhradně na základě nepodloženého osobního názoru.

        Mohu být klidně ateista, ale stačí se naučit respektovat (ne)víru ostatních, a obecně prokazovat respekt lidem (kterážto vlastnost obvykle ateistům ve vztahu k věřícím chybí, přičemž naopak je to přesně obráceně), tak, aby nebylo ubližováno slovy.

        Krásný sobotní den přeji.

        • Fiktivnost knižních postav je potřeba nějak prokazovat?

          Nebo jinak - ty jsi ochoten věřit ve všechny bohy, kteří se objevili v literatuře, pokud někdo nedokáže jednoznačně prokázat jejich neexistenci?

          Je vždycky zajímavé, jak věřící dokáží kritickým myšlením hezky logicky vyargumentovat, proč nevěří v 99,99% bohů... ale u jednoho pak nejsou ochotní těm svým vlastním argumentům věřit :-D

          • Pokud existují všeobecně přijímané historické studie, které existenci postavy potvrzují, měly by být vyvráceny nebo alespoň zpochybněny, jinak postava zůstane reálnou a nestane se fiktivní.

            Ježíš z vědeckého pohledu nebyl Bůh. Nenarodil roku 1 našeho letopočtu a už vůbec ne kolem zimního slunovratu, kdy slavíme Vánoce. Dokonce není zdaleka jisté, že vánoční a velikonoční legendy pojednávají o stejné osobě (spíš ne). Ale s největší pravděpodobností nějaký reformátorský kazatel, který si říkal Ježíš Kristus, v dané době žil stejně jako v jiných dobách a na jiných místech žili Mohamed, Martin Luther nebo Jan Hus. Odkazy na historické prameny už tu dávali jiní.

    • Jakožto atheista se pokusím poskytnout svůj úhel pohledu, ačkoliv si myslím že někdo z věřících kdo to hrál, by ti možná poskytl i postřehy kterých já nejsem schopen.

      Pokusím se to pojmout tak aby to bylo bez spoilerů.

      Nemyslím si že by si hra dobírala přímo boha (ostatní náboženské figury), navzdory tomu že popis u některých náboženských symbolů které jsem objevil působily trochu že víru zesměšňují - po delším hraní se ale ukáže že to není zesměšňování ze strany autorů ale pouze psychologický aspekt hlavní hrdinky - nechci zabíhat příliš do detailů abych nespoileroval, už takhle je hodně informací na hraně spoilerování.

      Hra se věnuje v první řadě hlavní hrdince jenž je až příliš fixována na svou víru a to do té míry že to u ní vede až k potlačování některých racionálních úvah. Ve hře můžeš sbírat mnoho svatých symbolů ačkoliv ti hra dá významně najevo že se jedná pouze o symboly a pro hlavní hrdinku je víra jistou formou útěku od běžného krutého světa - o to drsnějšího díky tomu že se hra odehrává v Rusku - sice alternativní verzi Ruska, ale nejblíže má asi námi známému Rusku v rozmezí od r.1850 do 1950.Tu krutost Ruského "světa" lze v různých místech hry vidět, opilá potácející se (nebo chrápající) individua, takže hra naznačuje že pro Indiku je víra možná jedinou formou jak se vypořádat s tím že musí existovat v takovém světě a zároveň se svou minulostí o které rozhodně mluvit nebudu jelikož to už by byl masivní spoiler :)

      Nemyslím si že by vyloženě hra říkala že všichni věřící jsou o něco horší než ostatní - zrovna na Indice lze vidět že je to hodná/dobrá duše která se snaží pomoct ostatním a přiznám se že, ze všech videoherních postav mi včetně několika málo postav z ostatních her, právě Indika strašně přirostla k srdci.

      Jak píšu na začátku, nakonec bude záležet pouze na tobě jestli si to zahraješ s otevřenou myslí navzdory tomu že se v některých pasážích hry může stát že hra bude kritizovat něco na co máš jiný názor, nebo ti přijde že zvolená rétorika hry je až extrémně proti-věřící. Já jsem ze hry takový pocit neměl, ale jak píšu na začátku je to jen můj dojem a jakožto nevěřící nemusím mít dostatečný cit pro to postřehnout veškerou náboženskou symboliku kterou hra vyobrazuje.

      Na úplný konec ještě doporučím shlédnout snad nejlepší upoutávku kterou na hru vývojáři vydali:  Indika - Official 'Fair/Unfair' Trailer

      • Děkuji za velice důkladnou odpověď. Určitě to shlédnu.

  • lito

    možná i 10/10 pro mě.

  • Za mě zatím nejlepší nezávislý počin letošního roku - k Dread Delusion jsem se zatím nedostal bo čekám až bude kompletně záplatované.

    Indika je skutečně jako když člověk smíchá Dostojevského, Gogola, Nietzscheho, Monty Pythony a k velikému překvapení tento dort od pejska a kočičky chutná na výbornou.
    Osobně mě spíše překvapilo jak temně laděný a melancholický je příběh ke konci hry.

    Pro lepší pochopení co vlastně hra kritizuje, resp. k čemu se snaží vyjádřit doporučím video s vysvětlením (neobsahuje spoilery ze hry) v kterém mluví ředitel (director zní v češtině divně no 🥲) studia které stojí za tímto titulem:  INDIKA | A Message from Odd Meter's Director

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit