Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dcl by bylo fajn demo neco jako mel the inkvizitor aby clovek vedel zda jo ci ne

  • Záleží no, já osobně jsem nečekal že Indika někde v polovině hry vytasí raketomet nebo minigun a s nepřívětivým světem si to "vyříká" po svém ... i když 😅😄

    Podle reakcí v diskuzi zjistíš že se nejedná pouze o bizarní vkus redakce, ale i vkus nás hráčů 🥲

    Osobně to vidím stejně jako redakce na 9/10, na plný počet to mělo drobné vady na kráse a herní doba byla příliš krátká.

  • Horst_Fuchs

    9/10 tomuhle? WOW

    Zdejší redakce a jejich značně bizarní vkus. 😂

    Jsem někde za polovinou a kromě popichování Ďábla a občasných vtipných scének je to jedna velká lehce artová nuda.


  • vonTossis

    Tohle je tedy pecka. Nečekal jsem nic. I po recenzi jsem byl spíše "takových nezávislých pecek, co mě nebavilo, už bylo", ale tohle je fakt top strop ve svém žánru. Za sebe bych nejspíše vyškrábal i desátý bodík. 

  • Tohle fakt není polemika, je to jenom rehas konzervativního memu z kulturní války ("nikdo si nedovolí kritizovat islám, ale do křesťanství si kopne každý"), který je ve své podstatě dost mělký (některé formy islámu kritizuje každý, ale navíc je celá řada lidí, která odsuzuje islám jako takový).

  • Mě se tyhle polemiky líbí. Nikdo si nenadává a hezky se to čte.

  • Je to ,,vyrobek,, jako kazdy jiny, nekdo treba nemusi chtit kupovat veci ze zemi, ktere mu rekneme nejsou sympaticke.

  • Teoreticky mohlo dojít i k tomu "zmrtvýchvstání". Nebylo by to poprvé ani naposled, co by pohřbili někoho, koho mylně považovali za mrtvého.

  • dworkin

    Nepochybňuju, že na přelomu letopočtu žil v provincii Judea chlápek, kterej se jmenoval Jošua. Byl to apokalyptik, v té době konec světa frčel a bylo jich tam spousta. Jošua si myslel, že svět skončí za malou chvíli, a proto chodil a burcoval, agitoval, dával do protikladu marnost hromadění majetku oproti blížícímu se konci dějin a zdůrazňoval, že každý má šanci se mít poté dobře, i když nebyl dobrý člověk, ale musí všeho nechat *teď*, protože konec je doslova za rohem. Nemálo lidí mu uvěřilo, ale svými nazory štval zdejší židovskou církev a tím, že způsoboval nepokoje, i římskou státní moc. Tak ho zatkli a popravili - ukřižováním, což bylo obvyklé. Teprve na kříži Jošuovi došlo, že se stal renonc, a že místo božího království prostě jen umře. Musel to být obrovský šok. Eli, Eli, lama sabachtani? volá Jošua z kříže. Pane, pane, proč jsi mě opustil? Odpovědi se nedočká a umírá. Jeho tělo pak některý z jeho příznivců odnáší tajně z hrobky a vzniká mýtus.

  • Pokud existují všeobecně přijímané historické studie, které existenci postavy potvrzují, měly by být vyvráceny nebo alespoň zpochybněny, jinak postava zůstane reálnou a nestane se fiktivní.

    Ježíš z vědeckého pohledu nebyl Bůh. Nenarodil roku 1 našeho letopočtu a už vůbec ne kolem zimního slunovratu, kdy slavíme Vánoce. Dokonce není zdaleka jisté, že vánoční a velikonoční legendy pojednávají o stejné osobě (spíš ne). Ale s největší pravděpodobností nějaký reformátorský kazatel, který si říkal Ježíš Kristus, v dané době žil stejně jako v jiných dobách a na jiných místech žili Mohamed, Martin Luther nebo Jan Hus. Odkazy na historické prameny už tu dávali jiní.

  • Fiktivnost knižních postav je potřeba nějak prokazovat?

    Nebo jinak - ty jsi ochoten věřit ve všechny bohy, kteří se objevili v literatuře, pokud někdo nedokáže jednoznačně prokázat jejich neexistenci?

    Je vždycky zajímavé, jak věřící dokáží kritickým myšlením hezky logicky vyargumentovat, proč nevěří v 99,99% bohů... ale u jednoho pak nejsou ochotní těm svým vlastním argumentům věřit :-D

  • "ne, opravdu nebudu číst nekonečně dlouhé bláboly v diskuzích, jen abych na jejich konci objevil nějaký nicneříkající odkaz na youtube..." - Tak potom je problém asi pouze na tvém "přijímači".

    V tom videu se tvůrci velmi jednoznačně vymezují proti invazi Ruských vojsk na Ukrajinu, navíc zdůvodňují jednu z příčin toho proč má tamní autokratický režim takovou podporu - zaslepená a fanatická víra na úkor normální empatie ke které není víra potřeba, ale lidé (alespoň podstatná většina) si to zatím neuvědomili.

    Jestli ti ani takové vyjádření nestačí, tak je pak holt těžké ti něco dokazovat.

  • Derp_1337

    Záleží na tom, odkud hra je? Mě teda většinou ne.

    Ono to má snad význam jedině pokud hra parafrázuje nějaký světonázor a nebo jestli se odehrává za určitých dobových reálií. 

    Ale v ostatních případech ti může být úplně jedno, jací vývojáři naprogramovali třeba Mass Effect či něco jiného.

  • No, ale je zjevny, ze je z Ruska a to musis mit pozitivni propagandu pro Rusko? U hry?

  • Protože je z Ruska a posledních pár let nám média vštěpují jedinou správnou pravdu, že vše co je z Ruska je špatné. Což tato hra ale zjevně není.

  • Proc je dulezity u hry odkud je?

  • Nechápu co se mi snažíš sdělit? Na mém příspěvku to youtube video nemění vůbec nic. Indika je ruská hra a v recenzi tato informace není. Co z toho jsi nepochopil? Když tak napiš a rád ti to vysvětlím.

    Dodatek ke tvému "lidi vážně nečtou" - ne, opravdu nebudu číst nekonečně dlouhé bláboly v diskuzích, jen abych na jejich konci objevil nějaký nicneříkající odkaz na youtube...

  • Potom ovšem nerozumím, v čem se skrývá jádro vašeho problému s tím, co píši. Vaše první dva odstavce jsem totiž nejenom adresoval a souhlasil s nimi, ale uvedl na pravou míru stance Boha, o kterém Bible píše, a v nějž já věřím; ten totiž organizované náboženství (které TVRDILO, že vyznává jeho zákony) tvrdě kritizoval.

    Ke Koránu; nezapomeňme, že jedním z hlavních důvodů, proč dnes nemluvíme Arabsky a neklaníme se 5x denně, jsou kontroverzní Křížové výpravy na konci 11. století. Ono organizované náboženství (jehož fanoušky se nezdáme být ani jeden), navzdory všem svým zločinům bylo neskonale lepší, než jemu oponující politické a náboženské systémy. A upozorňování na rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími (jež se dozvíme právě studií jejich textů a tradicemi z nich vyplývajícími) je kritické. 

    Ono i to upalování takzvaných "kacířů" bylo praktikováno hlavně katolickými a protestantskými odnožemi církve, a obě tato kréda buď vysekávají nebo vyloženě nerespektují Biblický text (stejně jako to dělal Sanhedrin se Starým zákonem za dob Krista). Nejpřesnější ve směru následování biblických tradic je ironicky ona pravoslavná církev, o které tato hra pojednává, a o které se toho ve škole moc neučíme (s výjimkou Cyrila a Metoděje). I ti ovšem nejsou imunní vůči pochybení. Hřešíme všichni (čímž neuvádím jejich činy na lehkou váhu).

    K páchání zvěrstev lidé jako výmluvu používají spoustu věcí; náboženství je jedním z nich. Ale knihy jako Mein Kampf, Komunistické manifesto, Anarchistická kuchařka dle mého názoru dosáhly mnohem efektivnější krutosti za mnohem kratší dobu. Samozřejmě, že jedním z hlavních důvodu takového krveprolití byl technologický pokrok, ale zrovna Sovětský zvaz i nacistické Německo se opíralo o překrucování vědy k protlačování své ideologické agendy.

    Dále se vás nechci nějak dotknout - a tento bod se netýká vyvracení zločinů organizovaného náboženství - ale Kopernikus zemřel v roce 1543 na krvácení mozku. Muž, o kterém mluvíte bude nejspíš Giordano Bruno. A ten byl upálen spíše za panteistické názory než heliocentrismus.

  • Derp_1337

    Pozor, nepleť si pojmy, které jsem zpochybňoval. Nemám problém s náboženstvím nebo vírou v nějakou abstraktní vyšší moc jako božstvo.

    Problém je v těch "svatých" textech různých organizovaných náboženstvích. Jsou věčně překrucované a vedou k páchání těch největších zvěrstev, co se v historii, kdy stali.


    Podívej se třeba na Korán. Kolik se najde jeho různých verzí? Aspoň 30. A teď tu máme různé fanatiky, co sekají lidem hlavy na Středním východě, protože to od nich vyžaduje jejich víra a Korán.

    A i Bible byla v historii velmi zneužíváná k různým zvěrstvům. Třeba upálení Kopernika (objevil heliocentrické soustavy, že země obíhá okolo Slunce). Kněží ho upálili, protože ve svatém písmu se očividně píše o tom, že "Jozue rozkázal zastavit se Slunci a ne Zemi". Tudíž heliocentrický model je špatný, protože to řekla Bible, lol.

  • Jinak lehce offtopic, ale netuším kam to jinam vložit když tu není ofiko nezávislý herní koutek...navíc hra kterou chci doporučit také spadá do žánru "adventura".

    Má to neuvěřitelně skvělou a unikátní atmosféru, až je mi líto že ve Finsku nevzniká více her s otiskem jejich kultury a historie.

    Rauniot - Announcement trailer

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit