Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • radim.zaty

    Nemají. Konec článku :-)

    • Houdini

      Význam majú jedine tak pre overclockerov. Inak zbytočnosť.

      • Veskoslav

        Ani ne. Teď někdo přetaktoval  3100  na 5,9 GHz. Což pro 99 dollarový procák není vůbec špatné.

        • a naco to je dobre ze niekto vytocil 5,9Ghz? vies si predstavit ze s tym budes fungovat dlhodobo? spotreba na malu jadrovu elektraren, chladenie silnym vodnikom ak nie uz rovno dusikom...naco to je dobre? stary buldozer od AMD pretaktovali nad 8Ghz a čo? dokazuje to niečo? v realnom svete absolutne zbytocna vec, vyuzitelne jedine na OC suťažiach a v porovnavani pindíkov...

          • Veskoslav

            Však to bylo ukázáno jako možnost, nic víc...Ne každý si musí hned poměřovat penisy, neber to podle svého okolí;)

            • clovicekO

              Poněkud si protiřečíš.

  • 20 let jsem kupoval jedine Intel ale kdyz jsem si misto 9900k koupil 2700x ktery v te dobe stal o 50%(kupovano v dobe kdy 9900k vysla) min tak jsem pochyboval ale uz po prvnim dnu jsem rekl kdyz herni procesor tak jedine AMD 2700x ma ve 4k naprosto stejny vykon jako 9900k a tech 50% ceny jsem investoval do dobreho vodniho chlazeni za 3 tisice a desku za 4 tisice. takze za cenu 9900k procesoru jsem mel  procesor/desku a vodni chlazeni( 2700x se me taktuje na 4.250ghz a max teplota pri plne zatezi je 60-65 stupnu o tehle teplote si 9900k muze nechat jenom zdat.Core i9-10900K ani nahodou nebude met na ryzen 3900x vykonem/cenou/teplotou.U Intelu je neuveritelne ze pro kazdy novy procesor je potreba nova deska jinak procesor nefunguje poradne ale u AMD je furt AM4 jenom staci novy bios a clovek muze vesele pouzivat novy procesor bez nove desky takze i kdyz procesor i9-10900k bude stat 14-15 tisic tak dalsich 3-5 tisic je potreba na desku s novym chipsetem.Pro me jedina volba na lepsi procesor jednoznacne Ryzen 3 az spadne cena a budu potrebovat vetsi vykon ale to zatim nepotrebuju.

    • Houdini

      Na čo ti bol vodník? Nie je to zbytočne hlučné?

      • Derp_1337

        Na co mu byl vodník? Vždyť tam napsal, že AMD Ryzen 2700x se mu přetaktovává na frekvenci 4250MHz (buď to přetaktoval ručně a nebo využil standartní funkci Boost).

        V praxi vodní chlazení chladí lépe než když máš na procesoru nebo grafice přilepený klasický ventilátor.


        K hlučnosti:

        záleží čistě jenom na tom, jaký máte radiátor, který vyzařuje teplo do prostoru. Jestli máte dost prostoru na nějaký velký s velkými ventilátory, tak hluk je téměř nepostřehnutelný. Tady platí standartní pravidlo: čím větší lopatky ventilátoru, tím se ventilátor může točit pomaleji a vydávat méně hluku.

        • G19x9x19

          "K hlučnosti: záleží čistě jenom na tom, jaký máte radiátor,..." opravdu ? a pumpa nic ? Velikost radů samozřejmě hraje roli ale tak jako tak 12cm ventilátory jsou na nich standart (ano, existují i rady na menší ventilátory ale je jich minimum) a snad každý soudný člověk co narve prachy do vodníka nemá problém koupit nějaké Noctuii nebo tak něco kde hluk opravdu není problém. Jinak pokud chcete opravdu ticho a výkon zárověň tak prostě není jiné cesty než kvalitní vodník, sám mám vodou chlazenou 9700k na 5ghz allcore + 1080ti a v kombinaci s D5 pumpu (na cca 30-40% výkonu) a 2x420 radiátorama ani pod zátěží o něm nevím (GPU pod 60C a CPU +-70C).

          • Derp_1337

            Vodní pumpa?

            Vodní pumpu si můžeš schovat uvnitř skříně a pokud máš dobrou (odhlučněnou) skřín a všechno je dobře uchycené (nic nevibruje, atd.) , tak by si dobrou vodní pumpu neměl slyšet.

            Z vlastní zkušenosti můžu říct, že vodní pumpu uvnitř skříně neslyším.


            Samozřejmě když si koupíš ten nejlevnější odpad na trhu, tak nemůžeš od vodní pumpy očekávat zázraky. Stejně to ale funguje i s nejlevnějšími ventilátory na trhu: ten nejlevnější odpad za chvilku hučí skoro jako vysavač.

            • G19x9x19

              A radiátory se snad montují na strop nebo co ?

              Vodou chladím PC posledních 15+ let a nikdy jsem neměl žádný rad mimo skříň takže tvoje argumenty použité pro pumpu jaksi platí i pro rady, resp. ventilátory na nich.


              A ohledně hlučnosti pumpy, no já zase z vlastní zkušenosti vím že zrovna třeba taková D5 od EK (což zajisté uznáš že nejlevnější šrot opravdu není) kterou mám teď začíná být nad cca 50-60% výkonu už slyšet a to i v antivibračním uchycení, nicméně je pravda že jsou určitě lépe odhlučněné skřně než Tower 900 od TT + umístění na stole pár desítek cm od hlavy taky dělá svoje, ale nic to nemění na původní myšlence - napsat někomu že hlučnost vodníka záleží jen na velikosti radiátorů je naprostý nesmysl.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Tak samozřejmě to nejde až tak moc zjednodušit, že velikost je jediný faktor. Ale velikost ventilátorů (a od toho odvozená velikost radiátorů) a rychlost jejich otáček je jedním z nejdůležitějších faktorů.


                Jinak nechápu, jaký má význam mít radiátor ve skříni. Vždyť z principu člověk chce teplo odvést ze skříně ven. 😐

                Většina PC skříni s tím počítá a má v zadní části dvě kulaté díry, kterýma člověk může protáhnout hadice vodního chlazení.


                Jo a pokud máš PC skřín na stole kousek od sebe, tak se nedivím, že to dost slyšíš. Já mám PC skřín a (2) radiátory schované pod stolem a hluk je minimální.

  • Veskoslav

    Intel pro pár % FPS navíc? Fakt ne...V jednom pc 2600X s 1660, v druhém 3600X s 2070:) A spokojenost. A to po 20 letech s Intelem.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit