Jak si vede osmijádrový Ryzen 4800H v herním notebooku? Recenze OMEN 15
-
No tak jasně. Pokud to používáš k práci, tak máš trochu jiné požadavky než třeba na hraní.
-
Hele to mi nemusíš vysvětlovat já vyzkoušel všechny možné, ale prostě se mi na nízkoprofilovce píše líp a máme jí i v práci. Sám mám herní hybrid membránové mechaniky, jo je to slušná klávesnice ale není to nic na dlouhodobé psaní, na to je nízkoprofilová s malým odporem nejlepší, až budeš psát několik technických zpráv týdně pochopíš. Stejně jako lidi nechápou jak jsem si mohl zvyknout na 6000dpi při projektování a posléze i při hraní - když zjistíš, že zápěstí při kreslení činžáku ušetříš o bez přehánění nacestované kilometry a ušetřiš si zánět šlach tak i u neustálého psaní se ti bude jevit nízkoprofilová klávesnice v úplně jiném světle.
-
Jestli sis musel dlouho zvykat na klasickou klávesnici, tak to asi nebyl moc dobrý/vhodný model.
Klávesnice má tolik možností (např. velikosti a rozložení tlačítek, odpor při zmáčknutí, velikost tlačítek, vystoupení z profilu, atd.)
-
Já měl doma nepoměrně výkonnější PC, ale stejně jsem hrál víc na notebooku i když jsem zas tolik necestoval, jsou i herní nízkoprofilové klávesnice alá notebook, je to o preferencích, já si naopak dlouho znovu zvykal na klasickou klávesnici.
-
Tak jasně, že je to o zvyku. Když není jiná alternativa, co člověku zbývá:)
-
Si zvykneš, v době kdy jsem ještě projektoval tak jsem tahal notebook všude s sebou a hrál jsem na něm hodně i když ani tenkrát i když byl nový nebyl zdaleka herní, nicméně je to 9 let co jsem ho kupoval a funguje dodneška. Hrál jsem na tom všechno od adventur přes fps po rpg a strategie, ale měl jsem k tomu herní myš s opleteným kabelem od A4tech, která teda nevydržela, ale 6 let sloužila. Je fakt že nemá klasickou notebookovou klávesnici ale takovou, kde tlačítka vystupují z krytu a jsou oddělené mřížkou, každopádně se na něm hraje pořád dobře a imho záleží fakt spíš na myši, nehledě na to, že klávesnici, myš i touchpad můžeš vesele ignorovat a připojit gamepad.
-
No ještě tak s touchpadem, i když i to jsem viděl:D Jo vadí mi ta klávesnice. Je to takový krkolomný.
-
A co ti přesně vadí??
Pokud se ti špatně hraje na defaultní klávesnici, tak si vždy můžeš přes USB (nebo Bluetooth) zapojit externí klávesnici.
PS: Předpokládám, že si nestěžuješ na špatný hraní na touchpadu. 😂
-
Obdivuju každýho, kdo dokáže hrát na noťasu. Párkrát jsem to zkoušel a fakt mi to není příjemný.
-
Notebook mám cca 3měsíce a jsem spokojený, kupoval jsem ho totiž primárně na editaci videa a fotek, herní notebook je až druhotná funkce. Výpočetní výkon je opravdu vynikající, nemůžu si stěžovat. Potřebuji editovat kdekoliv a kdykoliv, což mi tenhle stroj umožnuje.
-
To by chtělo něco konkrétnějšího (typ laptopu). Obecně se zatím do pracovních setupů nedávají vyšší frekvence displejů (přitom při scollu pěkná věc), ani "fancy" RGB podsvícení (jak rád bych za něj byl u mého Dellu).
-
Malé zastoupení AMD v noteboocích bude mít asi jen dva důvody. Prozatím menší dostupnost mobilních AMD procesorů a smlouvy mezi Intelem a OEM výrobci. Nějaké spekulace o tom, že má AMD "slabiny" při párování se silnějšími grafikami, jsou dost mimo.
-
Jo, ale oproti úplně totožnému pracovnímu NB si připlatíš pár tisíc navíc, protože se jedná o "herní" značku Omen. 😈
-
On to vlastně ani není moc herní NB, ale velmi slušný pracovní a multimediální NB:)
-
No nevím jak to přesně myslíš s tou dominanací. Ale když se podíváš do sekce herních NTB na webu nejmenovaného prodejce tak zjistíš že je k dispozici cca 240 NTB s Intelem a 40 s AMD. Nejsem expert ale na netu jsem si našel že k 4800H je alternativa 10750H. Když se podíváš zde na poměr tak s AMD je k dispozici cca 15 strojů s Intelem je jich ke 100. Takže nějaké důvody zde budou existovat.
A jelikož AMD 4800H je k dispozici až na jednu výjimku (mimochodem právě u HP Omen) výhradně s grafikou GTX 1660 nebo GTX 1650 tak i toto asi má nějaký důvod. A opět budu spekulovat ale pokud Intel nepodepsal se všemi výrobci NTB na světě, že k vyšším grafickým kartám budou dávat jen jejich řadu 10750H tak ten důvod bude asi ten, že AMD prostě má nějaké slabiny při použití s výkonějšími grafickými kartami.
Já bych řekl, že především je třeba myslet na to, že toto je NTB ne stolní PC a tam může vstupovat do hry mraky parametrů, které prostě AMD odepíšou.
-
Chudák Jirka ten to schytal. Budu pouze spekulovat, ale myslím, že je jasné proč vznikla tato recenze. A na tom co píši níže nevidím nic špatného.
Podle mě si Jirka nevybral tuhle konfiguraci pro recenzi, ale spíše někdo z prodejců oslovil Games a požádal o tuto recenzi. Důvod je zřejmý. 1660 je karta stará, ale NTB s touto kartou je na trhu pořád dost. Už nyní jsou k dispozici kromě řady 20XX na trhu i NTB s kartou 30XX. Z obchodního hlediska je tedy celkem jasné, že to co neprodáte se starší grafikou do léta 2021 už asi neprodáte vůbec. Toto je tedy zřejmě důvod proč je tato grafika v recenzi. Pokud se zdá být nepochopitelné proč má NTB monitor 144 Hz je to taky celkem jasné. Jedná se zjevně o díl, který je k dispozici u všech NTB řady HP Omen bez výjimky a výrobci je pak určitě jedno, že s danou kartou to nedává příliš logiku, protože ekonomicky je prostě levnější mít jeden díl, který dáváte všude.
Chápu, že většina přispěvatelů do diskuse jsou odborníci a rozumí problematice o dost více než já, ale zkuste se na každou věc podívat nejen z odborného ale i z ekonomického hlediska.
-
Jo, ta grafika je fakt zastaralá. 😂
Trochu pak zůstává rozum stát nad tím displejem s 144Hz. Na co tam cpou takový displej, když to tenhle "herní" notebook nedokáže ve hrách vytáhnout.
-
Jn. Intel je na tom lépe hlavně s dostupností a cenou. Poměr cena/výkon je pro spoustu lidí důležitá.
-
To jsme na tom hodně špatně, když vychází recenze "herního" NTB s GK uvedenou před 2 lety :(
-
🐖