Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dobrý článek.Něco už v hraní pamatuji a rád bych řekl, že tyto tahanice mezi konzolí a PC tu jsou už od nepaměti *5* Názor typu konzole má navrch v době uvedení na trh je samozřejmě nesmysl a hardcore hráč o tom ví své.Je to právě variabilita PC, možnost benchmarků a poměřování se ve výkonu co mě vždy vrátilo k PC.Nemyslím si ani to, že by se nemohl zopakovat "zázrak" bratrů z garáže v případě hry Far Cry.V době, kdy byl vyhypován titul jako DOOM a Half - Life 2 přišla tato hra jako blesk z čistého nebe... Je to důkaz, že hru lze vytvořit za "pár".Problém je, že na AAA titulech se živí spousta parazitů.Konzole je prostě pro lidi co mají rádi pohodlí a nechtějí se zatěžovat nějakým zdlouhavým nastavováním, nebo instalací new ovladačů.No a PC je tu pro "hračičky" a tam já patřím, rád si po každé instalaci grafického driveru projedu 3D Mark, zda jsem se někam pohl.Myslím si, že boj PC vs. konzole tu bude stále, něco jako světlá a temná strana *1* a to je dobře, protože nakonec z toho může těžit konečný článek - uživatel.
  • No ten článek si o tu diskuzi vyloženě říkal. Ale ono když autoř řekne takovou pitomost jako že "proč bych hrál na pc, když můžu hrát na konzoli s velkou plazmou a hifi", není se co divit. Pane autore, pokud už říkáte, že je konzole levnější, tak ji laskavně omezte o příslušenství jako obrazovka a zvuk. Protože v takovém případě se klidně dostaneme na 100 000.
    Když pak označíte člověka s PC jako hrbícího se u malého monitoru a nějakých plastových bedýnek, vyloženě ze sebe děláte hlupáka, nebo to bylo cílem.
    Mě je jasné, že píšete pro x lidí, kteří nemají mozek a nepochopí to, ale faktem je, že já s PC můžu mít (a mám) kvalitnější monitor\tv stejně jako zvukovou aparaturu.

    Takže abych použil vaši sprominutím debilní frázi - "proč bych hrál na konzoli připojené k analogové tv s ne ani HD signálem a šumivým stereozvukem, když můžu hrát na výkonějším PC s obrazově naprosti kvalitnějším fullHD monitoru a kvalitní THX zvukové sestavě?"
    Buď mi dáte za pravdu, nebo budete oponovata fakticky tím tak shodíte to co ste psal v článku, vyberete si :)
    • Nějak podobně to vidím též, samotná televize, a zde myslím, něco pořádného stojí taky pěkný ranec peněz. Je fakt, že na velké obrazovce některé hry musí být perfektní, ale já osobně TV vůbec nevlastním, a kvůli jinému zážitku z hraní si ji skutečně kupovat nebudu, na filmy v podstatě nekoukám.
    • jojo, jak jsem si tohle precetl, tak me clanek prestal zajimat...taky by me zajimalo, proc si autor k te sve super TV nepripoji misto konzole pocitac s gamepadem a nekupuje hry pro PC, ktere ho vyjdou o polovinu levneji nez ty konzolove
    • Mě zase fascinuje jak všichni konzoláři nemají rodinu a můžou v klidu hrát na velké TV s hifi.
      Mě by asi rušila pobíhající dcera a sousedka bouchající na stěnu. Nedejbože kdyby manželka něco chtěla. I proto vítám PC, kde si sednu do rohu,zapnu si 24" LCD, na uši dám 5+1 headset. Sice to není jako v kině, ale zas vím že nikoho neruším a nikdo mi nebude běhat mezi židlí, klávesnicí a monitorem.
      • Tak za prvé většinu hráčů nějaké zakládání rodin teprve čeká a za druhé ve většině rodin je více televizí už celkem normální. No a pokud nemáte doma zdi z papíru a nemáte ve zvyku si TV pouštět na plné pecky tak by i ta sousedka nemusela být problém.
  • Spíš než se ptát kam kráčí PC herní scéna... Se ptejte, kam vůbec kráčí herní scéna celkově. Přechod do casual typu game. Takový oddechovky na pár minut. To, že všechny studia ztrácí smysl a jmenuje se podle vydavatele.... To, že z her úplně zmizeli osobnosti... Dřív byli s hrami spojována jména. A hráli roli jako dneska režiséři. Dřív se říkalo "na týhle hře dělá John Carmack to bude něco... Nebo John Romero to už něco slibuje". Tyhle časy jsou nenávratně pryč...
    • Dnes se rika, na tyhle hre delal Molyneux, na tyhle Miyamoto, na tyhle zase David Cage, Fumito Ueda, Warren Spector, tamhle od Kojimy, atd. atd. Co jmeno to pojem? V cem je to jine oproti drivejsku?
      • Jen jedno jméno je v dnešní době slyšet Molyneux... Nikdo není slyšet víc. O Warrenovi jsem neslyšel hodně dlouho. A Kojimu znám jelikož jsem jeho fanoušek. Ale prostě není to jak dřív. To jsi viděl i je jak vypadají atd. Ta videoherní kultura byla prostě úplně jiná.
        • Mozna tu videoherni kulturu jen spatne (malo) sledujes. Je rozhodne jina, nez treba pred dvaceti lety, ale v tomhle je, rekl bych, dost stejna. Dnes jsou vyrazna jmena vyvojaru zrovna tak, jako tomu bylo vzdy, navic dnes diky sirsimu zaberu medii (a internetu) jsou i urcite vice videt.
          • Ja si nemyslim že dnes nějak vynikají jmena v vývojářů, všichni se prostě ubírájí zjednodušujícim trendem,nízkou kvalitou,hru klidně vydají nedodělanou,vydají hru co je dohraná za 2-3 hodiny , z perfektní značky udělají brak, dnes opravdu není na nikoho spoleh. Dříve bylo jasné, že to či ono studio vydá kvalitní hru, jiné průměrnou odpočinkovou, to samé s vývojáři. proto byli více v povědomí ti nejlepší, dnes to není ti nejlepší a průměrní, ale ti s největším rozpočtem který se neustále mění protože vždy vydají nějaký brak a ten jim proděláva, pak se divěj, že lidi si to nechtěj kupovat dokonce jeden čas i přestali dělat dema, aby se to před koupí nedalo vyzkoušet *1* Ale občas se i dnes najde světlá vyjimka naštěsí *3* dokonce mam pocit že se herní scéna začíná trochu spravovat, nebo si na to prostě zvykám *1*
    • No to jsou hry na konzole, jednoduché, oddechové, zapneš hraješ nic nemusíš, nic ti to nedá nic nevezme . Tam to kráčí *1* mezi námi > nic pro mě. Až se herni scéna deformuje za hranici pro mne únosnou, budu koukat už jen na anime a filmy a ušetřím hafo peněz *1*
      • To co říkáš není pravda. Hry jsou složitý i na konzole, ale ty o nich vůbec nevíš, páč to v dnešní době nejede. Nějaká složitá hra. Ta prostě není ta od toho aby byla záviděna. To co vidíte jsou předem připravený hry který jsou tu jen od toho aby byli když tak záviděny (Halo serie xBox, MGS PS3, Super Mario Galaxy Wii). Aby jste si pořídili tu jejich konzoli bo PC.

        Jedna rada nekoukej JEN na anime a filmy. To deformuje tebe zkus něco dělat svýho. Nějakou seberealizaci:) (To neber jako útok ale jako přátelskou radu.)
        • No musíš uznat že daleko víc možností se u her otevíra na PC vzhledem k tomu, že se nemusí brat ohled na to, že tě omezuje ovládaní a pohodlnost .

          K té radě, Tohle jsou aktivity, kde vypnu a nechám za mě přemýšlet někoho jiného a zabavit mě, tvořivost a seberealizace se mi dnes zdá možná, maximálně doma na zahradě nebo v bytě. Ostatní je otázkou trendů *7* Asi jsem na seberalizaci už rezignoval, ztracenj případ haha
  • Hezky napsáno, ovšem jedný věci se naprosto děsím.

    "budou klást větší důraz na uživatelskou přívětivost a jednoduchost, budou více hardwarově omezené jako Windows Phone 7 a nepůjde se v nich tolik šťourat."

    V týhle souvislosti bych rád poznamenal, že pokud konečně začnou fungovat ty nástroje tzv. "automatický" opravy, a systém si sám najde chybu a opraví ji, tak proč ne, že jo. Jenže už vidím jak to dopadne. Vyskytne se nějaká chyba a reinstall. A pořád a pořád a pořád. Udělat 2 režimy, jeden tzv. pro it negramotný, a druhej pro it gramotný, bude si hodně lidí chrochtat blahem. Oni se věci dělaj čím dál víc pro blbý a blbější, až jednou nakonec blbý budem úplně všichni. Windows 7 jsou velice user friendly a pokud někdo nedokáže pochopit, že "čemu nerozumím, na to neklikám", tak k počítači nepatří. Dneska musí každej umět ovládat počítač, každej mít papíry a vůbec bejt naprosto multifunkční. Ve finále neumí pořádně vůbec nic, a tavejch lidí bude přibývat.
    • Spíš než dva režimy bude větší rozdíl mezi Home a Pro. Jak v nastavitelnosti, tak v ceně.
  • Ono s tou cenovou výhodností je to relativní, prostě co ušetříte na konzoli, zaplatíte ve hrách, které jsou v průměru o 400kč dražší, i kdybych hrál jen jednu hru měsíčně, tak je to 4800 kč za rok navíc oproti PC, za tři roky to dá cenu průměrného herního počítače, kterej 3 roky hry v konzolovém rozlišení a ze začátku i lepším bez problému zvládne. Ale chápu, že pro konzolisty může být zapojení pc k tv nepředstavitelný technický oříšek, (natož pak instalace hry.. brr) ale musím vás uklidnit, jde to.. i v tom gauči se pak můžete válet *1*

    Ale i tak vidím budoucnost pc hraní černě. Desktopy z domácností mizí už teď a je to i pochopitelné, pokud se hry přesunou na konzole, tak už zbývá převážně internet a na ten je hučící bedna se 150watovou spotřebou v klidu, jako jít na vrabce s kanónem. Nejvíc na to doplatí asi Microsoft, protože na net bude opravdu stačit Android na tabletu nebo Chrome OS na noteboku..
    • "Ale i tak vidím budoucnost pc hraní černě. Desktopy z domácností mizí už teď a je to i pochopitelné"

      ale kdeze, jak si myslis ze se budou vyvijet nove hry? je k tomu potreba pc...jak se bude vyvijet dalsi a dalsi generace konozoli? podle pokroku pc hardware - k novym hram a konzolim potrebujes pc, takze hry na pc nezmizi taky nikdy
      ano dostavaji se nanej hry se spozdenim, spatny porty, nebo na nej i nikdy nevyjdou ale herni pc a hraci na pc, nezmizi nikdy...
    • Nezapomínej že někteří lidé si hry kupují po bazarech takže je vyjdou ještě levnějc než nová na PC.
      • Ale to samé platí i o PC hrát nebo ne? *2* a PC hry tam jsou zase levnější nebo ne ? *2*
        • Koukám, že tomu rozumíš. Na konzolích není ochrana, tudíž se bazarovek člověk bát nemusí. U většiny posledních her na PC se vyskytují ochrany(ubiDRM, steamworks atd), které neumožňují bazarový prodej.
          • Přesně a na PC když se někdo nechce srát s ochranou tak to prostě stáhne a má klid. Vem si třeba Ubisoft tak moc se snaží mít co nej ochranu která většinou ještě komplikuje život poctivým kupujícím a za týden od vydání už je prolomena.
    • Stím souhlasím hlavně s tou druhou částí, kdybych nehral pc hry, tak mám jen ňákej net-book nebo neco malého přenosného a s výkonem tak akorát na textový editor a presentace do práce a školy a sem tam nejaký přehrávaný film *5*

      ,ale na druhou stranu si myslim, že by se zde vývoj restartoval a začali by se objevat znovu tituly, ktere někdo "splaca v garaži", obdoba starých pc her nebo Java her na dnešních mobilech. *3*
      • no já mam obyč notebook za 15 tisíc a nevim hru která by na tom nešla ;-) Nějaký supermega detaily nepotřebuju na 15" displeji
        • počekej za půl roku *1*
          • zatim beru všechno bez problému na střední až vysoký ;-) mysliž že ještě nějakou chvíli (1-2 roky) vydržim a pak už budu mít po záruce tak si koupim za stejnou cenu novej ;-) a já hned všechny novinky hrát nemusim (neni cas ani penize) - stačí počkat :-D
  • No osobne si myslim, ze bychom vsichni meli podekovat konzolim v jedne veci a to v tom, ze jsem nemusel upgradovat pocitat asi 3 roky a vse mi na nem jede plynule :-)))

    Takze diky konzolisti, diky vam a vasim slabym strojum, jsem velmi usetril.Predtim jsem obvykle upgradoval kazdy rok abych si mohl zahrat nejnovejsi pecky. Dodnes mi staci me c2d E 8400 na 3,6 GHz s 4 mb ram a starou gf 275 gtx.
    • Tento příspěvek si dovoluji nominovat na blábol roku *1*
      • jo jo :D pravda dekujme mozkove zaostalim konzolistum :D
  • Pc tu bylo, je a bude. Je to platforma, ktera diky sve otevrenosti prezila tolik let a nadale se vyviji. V budoucnu se bude prolinat konzole a PC a mozna konzole nahradi plne PC v jinepodobe s tim rozdilem,ze se na televizi pripoji bezdratovy displayport a bude se ovladat xbox controlerem. Ono mozna nejlepsi bybylo, kdyby se misto vyvoje konzoli udelal jeden hardwarovy profil podle ktereho by se vyvijely hry v horizontu zivotnosti konzole a po urcite dobe by se zmenil. Pak by kazdy kdo si koupi urcitou hardware konfiguraci mel zajisteno plynule hrani aniz by si musel koupit konzoli. I vyvojari by meli klid.
  • Se vsemy nazory Dana Vavry, se naprosto a prakticky bezvyhrad stotoznuji. Navic se mi clanek dobre, cetl - jakozto pomalu vse co Dan vyvrhne ze sve "jamy pekel". Takze jak sem tu jednou napsal, klidne vic clanku od tohoto cloveka. *3*
  • Black_Hand
    prvni bod: jen maly dodatek ohledne poctu:
    predstava, ze 50ka plasma je neco lepsiho z pohledu hrace je ponekud premrstena. nemluvim ted o pohodli, ale o velikosti. jde totiz o UHLOVOU velikost ve vasem zornem poli.
    vezmeme si malou 17cku monitor. s trochou stredoskolske matiky spocteme uhel, ktery nam zabira v 40ti (tj. 16 palcu) centrimetrove vzdalenosti (+- standard) od oci ve vyhledu:
    2 * arctg( (17/2) / 16 ) = 55 stupnu (zhruba). 17/2 abychom ziskali protilehlou odvesnu pravouhleho trojuhelnika a prilehla je 16 (palcu). arctg nam da uhel pulky zorneho uhlu, tak ho jen pak vynasobime dvema a mame vysledek.
    to same pro plasmu 50ku ve vzdalenosti 3m (prumer) tedy 300 cm tedy 120 palcu.
    2 * arctg( (50/2) / 120 ) = 24 stupnu (plasme jsem zaokrouhlil nahoru, monitoru dolu). takze z tohoto jasne vypliva, ze hraci na pc maji i s malym monitorem, pred sebou vice obrazu. sice nemusi mit pohodli pohovky, to chapu, ale o to mi v tomto prispevku neslo :). takze az budete mit plasmu 100 palcovku, tak si popovidame :D.

    druhy bod: chtelo to trochu vice vypichnout modderskou scenu, ne jenom se o ni jen tak mirne otrit, a treba weby jako moddb.com, o tom se konzolistum ani nesni.

    treti bod: cena xboxu i s telkou zde jiz byla zminena :).
    • vzdalenost je jedna vec, druhou je to, ze neni problem do PC zapojit TV. Takhle mi doma jede HTPC a obcas na nem hraju formule, i Mafia II na tom bezela, xbox ovladac taky mam. Samozrejme, dokud clovek nespusti hru, tak to ovladani je trochu kostrbate. Kdyby navic konecne nekdo vymyslel jednoduche a levne reseni pro to, abych mohl vyuzit vykon pocitace v jine mistnosti pro TV a zaroven mohl od TV mit plnohodnotne ovladani PC, tak to muzu vsechno koncentrovat v jedne "serverovne" v baraku.
      • nVidia grafická karta pohání PS3. Elektronický průmysl spolupracuje ve velkém.
        • ??? to byla reakce na kolegu :) o něco níž..
          • Není problém mít TV s PC výstupem v jedné místnosti a monitor s klávesnicí ve druhé a zároveň koukat na TV na film a na monitoru pracovat ve Wordu. Dokonce jde v klidu poslouchat na TV i na PC jinou hudbu a pokud nebude vadit cukání filmu, není problém hrát hru se zvukem a koukat na film se zvukem. Stačí mít grafárnu se zvukovkou. Já mám pracovnu od PC vzdálenou asi 8m a takhle bez problém funguju. U her je jen trochu problém donutit je běžet na sekundárním monitoru a pak mám problém s dálkovým ovladačem, který se malinko pere s klávesnicí. Takže zábava na druhém monitoru musí být při práci poněkud pasivnějšího charakteru :)
  • Já osobně mám extrémně výkonné PC a taky PS3, ale hru si koupím vždy na PC. Na PS3 kupuji pouze exkluzivní tituly. Ty padesátipalcová plazmo, hlavně si v článku pohonit ego, že?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit