Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dokud se vyvojari nedopracuji do stavu, kdy se vic nez na odlesk v kaluzi nezameri na znicitelnost prostredi a fyziku obecne, tak je mi nejake 4k a k tomu potrebna karta ukradene.

    A takove to srovnavani detailu, kdy vedle sebe musite mit dva obrazky ze hry a snazite se najit 5 rozdilu mezi strednimi a max detaily, kde bez popisu to ani sami nepoznate, je uplne vysmech.

    RDR2 je asi jedina vyjimka.

  • frank.horigan

    Je to nekonečná debata ohledně co komu stačí nebo nestačí.

    Grafické karty již nestojí co stály, může za to krypto, inflace a celkový tlak na výrobní procesy které se dnes již posouvají velmi pomalu a jsou drahé.

    Nicméně komu stačí 1080P/60fps zahraje si pořád naprosto v klidu a levně. Karty jako RTX3060/4060/RX6600/6700XT jsou v normálních cenových relacích a složíte s nimi PC za půl výplaty.

    Pokud někdo ohrnuje nos a z nějakého důvodu vyžaduje 4k/165fps a podobné hovadiny, nechť si zakoupí kartu za 35tis (a procesor za 15) a nadává že jsou ty karty drahé. Volba je na každém z nás.  

    • surlys

      kup si opravdu pořádné zobrazovadlo třeba G3 a pak mi sem napiš, že 4K je hovadina.

      • Já mám LG OLED G2 - 55 palců - a rozdíl mezi 4K a 2K není kdovíjaký a z těch asi tří metrů, ze kterých se na ni dívám, prakticky nepostřehnutelný.

        Rozdíl mezi 1080p a 4K je samozřejmě evidentní. Ale jinak je pro mě 2K skvělý kompromis, kdy můžu hrát většinu her na Ultra detailech a všechno se hýbe a vypadá na mém Radeonu za dvanáct tisíc skoro stejně dobře jako 4K na kartě za čtyřicet.

        • surlys

          tak na tři metry bys měl mít mnohem větší TV minimálně 65 palců, jinak nikde neříkám, že 2K je špatné.  I mně 2K dává smysl s upcalingem i na větších TV. FH vypadá prostě hnusně vždy. 

          • twicer

            Pokud se situace nezměnila a tobě nejde slepě pouze o vyšší rozlišení, ale hlavně o plynulost celého zážitku, tak je 2k stále optimální rozlišení ve kterém se můžeš dostat na 240fps, aniž bys za to musel uvalit 60000 a ztěží se dostal na stabilních 140fps ve 4K.

          • frank.horigan

            Mám 49" a ze tří metrů cajk - zase, kde bereš tu metriku z kolika metrů by se měl kdo dívat na jakou telku?

            Jsi snad nějaká konstanta která to rozhoduje?

            Jak mi někdo řekne "bys měl", tak se mi otevírá nůž v kapse.


            • surlys

              tak na takovou vzdálenost a velikost můžeš klidně koukat na DVD :D. 

              https://www.comfor.cz/blog/vite-jaka-je-optimalni-vzdalenost-od-televize

              • frank.horigan

                Reakce na příspěvek:

                Při vší hluboké úctě, abych někoho nepohoršil. Vidím tam 224cm telku a mám nato koukat z 1.7m:???

                Já si taky mohu sednout před svojí TV 60cm daleko dle "tvých Comfor metrik", ale prostě nechci, opravdu ne. A nemá to co dělat s rozlišením, ale s tím ,že mi z toho světla vytečou oči.

                Nasaď si prosím už hlavu na krk a hluboce se zamysli. Chtěl bys třeba ve třech s rodinou koukat na telku která mimochodem ani  neprojde dveřmi koukat z 1.7metru???

                Jestli prahneš  pro televizi větší než stěna sama :) kup si prosím za pár tisícovek Quest2 a buď "heppy".  Já si v klidu na své 49" pustím i to blbé DVD - pokud ten obsah předčí formu- a to je myslim celý problém, který tu řešíme

                PS: řečnická otázka, pokud na blogu comforu napíšou "skoč do zdi" - skočíš?? 


            • Veskoslav

              Si přečti diskuzi. Tohle je přesně ten důvod, proč se občas děla z PCMR taková sranda...

      • frank.horigan

        RE: surlys  - vzhledem k vynaloženému výkonu pro zobrazení 4k v plynulých fps je to přinejmenším velmi sporné.

        Obraz je ostřejší, ale na tu samou scénu potřebuješ 3x více hrubého výkonu. Pokud ho nemáš, jdeš dolů s detailama a stejně ti to většinou nepomůže.

        Jak 4k vypadá vím, díky totálnímu boomu s DLSS dnes stejně zase skoro nikdo ve 4k nehraje.  Hraje v upscalovaném 4k - a je to dobře.

        Doporučím výkonem (penězi) někde trochu jinde. 

        • surlys

          tak pořád je o dost lepší hrát s DLSS quality(native 1440p) než ve FH.

          Je docela sranda tohle číst v PC diskuzi. Obhajovaní low-endu, hraní ve Full HD v roce 2024. Trošku mi to připomíná diskuzi pár let  zpátky, kdy borci tvrdili, že 4K je nesmysl, že oko nedokáže rozpoznat rozdíl. Teď po mizerně optimalizovaných hrách, které se spoléhají na upscaling, jste přijali, že 4K je moc náročné. Nvidia má radost. Za mě je mnohem lepší varianta vypnout Raytracing a mít čistotu obrazu co nejvyšší. 

          • frank.horigan

            Ano taky mi přijdou legrační všechny ty PC diskuze, kde se hrstka nadšenců rozplývá nad 4k s tím, že je to to jediné správné.

            já nevím jak ty, ale já mám oči úplně stejné v roce 2017 jako v roce 2023 - takže netuším proč by mi nemělo FHD stačit dnes nebo i v roce 2030.

            Rozdíl mezi ve 4k poznám a dál jako co? Mám hned běžet pro 4090? Stejně tak může přijít někdo s tím, že to pravé ořechové je 8k a ty se s 4k zahrab. Snad mi rozumíš jak to myslím. 

            Jedno velké moudro: s postupujícími roky se ti oči nezdokonalují - takže opravdu není nutné s snažit furt něco přidávat. 

            • Taky bych chtel mit oci jako ve 2017. Bohuzel jsem chytil mrdkovid a bum uz mam 1,5 dioptrie na blizko. Uplne mi to rozmrdlo oci.  Jinak souhlas :) 2K je za mne na monitoru uplne cajk.

            • surlys

              Já ti rozumím, ale

              už před více než 20 lety jsme tu měli D-VHS a tam bylo rozlišení 1080i, chceš mí říci, že po 20 letech bychom se měli spokojit s FH hraním? 

              Ano, spousta hráčů hraje 1080p na konzoli a myslí si o tom, že je 4K,  ale imho technologie jako FSR na konzoli je zabiják kvality obrazu a celá tahle vratka k nízkému výchozímu rozlišení je pro mě prostě nepochopitelná. 

              Pokud bych chtěl hrát na 4060RTX s FH, tak si koupím někde ojetou Kuro a hraji na plazmě, tak bych si udržel alespoň akceptovatelnou kvalitu obrazu, ale prostě FHD na LCD je za mě v roce 2024 nepochopitelné.


              • frank.horigan

                Reakce na příspěvek:

                """"chceš mí říci, že po 20 letech bychom se měli spokojit s FH hraním? """"

                Už jsem to psal výše, v určitém bodě začne rozlišení dostačovat a je fakt jedno jaký je rok. U tebe je to 4k, u tvého souseda to je 8k, u větší poloviny Steamu je to 1080p.  Je to v (tvé) hlavě, máš dojem, že když je tady už něco déle, musí to být nutně špatně. Užívej 4k a neřeš, nepřepínej. 

                U upscalerů si prostě zvykej, brzy na to tvé 4k v nativu nebudeš mít výkon ať už máš cokoli, ještě budeš za to FSR rád.

                FHD LCD je třeba pro mě zcela pochopitelné, a sice proto, že má to 3D - což dnešní 8k OLED za milión nemá. Takže mě nezajímá. Ostatní ať si koupí co se jim zlíbí, 4k telka stojí pár korun - snad jim prodejce k té levné telce zdarma přibalí tu RTX4090.

    • Veskoslav

      Nejsou dražší. 4060 je defacto levnější v dnešních penězích než byla 3060, 2060 nebo 1060. V roce 2016 jsem kupoval Asus 1060 6 GB za 9 000. Ano byla nejvýkonější na trhu. Přesto by v dnešních cenách 10 500:) 


      Problém je segment karet jako je 4070+. Tam to šlo brutálně u Nvidie nahoru. Startovní cena 2070 i 3070 měli stejnou cenu. 4070 šla o 100 dollarů nahoru. Ekvivalent 5700X se zdražoval mezi generacemi o 50 dollarů. A i když je 6700XT přímý konkurent 3060 Ti, tak cenově se dá sehnat o 10-20% levněji a v současnosti nejlepší budget karta na 1440p hraní. 

      • surlys

        Pleteš se jako obvykle. 60tková řada v minulosti byla karta, která dosahovala vyšších modelů předchozí řady. Např. GTX 660 byla stejně rychlá jako GTX 570. 

        Teď 4060 je sotva rychlejší než 3060, pokud potřebuješ více VRAM jako u TLOU, tak tam je 3060 dokonce rychlejší.

        4060 je reálně 4050 a díky marketingu DLSS apod, se to prodává jako RTX 4060.

  • jack

    Díky moc za článek, který mě přinutil hledat a zjistit, že s ním v něčem nesouhlasím.

    1) 1080p není "vousaté" rozlišení, dle Steamu ho používá 59.01% hráčů. Tím se rozbije základní premisa článku.

    2) Pak jdete na e-shopy a máte dnes (27. 11. 2023) 4060 za 7.7tis 

    3) Výkon je díky DLSS dnes hodně o software a ne o hrubém HW výkonu. 4060 umí DLSS 3 Frame Generation a v Cyberpunku na fullHD s Ray Tracingem jede na 80fps. Hogwards na 110fps.

    Takže budget PC lze postavit a zastará daleko pomaleji, než tomu bylo kdysi. 

    A ano, závěr je správný, nejlevnější je pořízení konzole. Super náročný Fortnite můžete hrát s pěknými detaily i na PS4 zcela v pohodě. 

    • surlys

      za mě spíše fabuluješ:


      1) je irelevantní, kolik hráčů to má, FH je tu už opravdu dlouho a v rámci technologického hlediska zcela jistě přesluhuje. 

      2) 4060 je low-end, pokud vynecháš cheatovaní v podobě DLSS a frame Generation, tak jsi nahraný a dostáváš se výkonově pod PS5.

      3) Tady se ovšem musíš spolehnout, že ta podpora je, existuje x her letos, co vyšly bez podpory těch technologíí, takže buď musíš čekat, modovat etc.

      4) No, stavět Budget PC s 4060 a 8GB je nesmysl, příští rok je tady PS5 Pro a majitelé 4060 to můžou zabalit.

      • Veskoslav

        1. Nepřesluje. Většina lidí má například pracovní monitory ve fullHD. A já až letos přešel na 32 4k monitor například v práci. Je to stejné jako tvrdit, že přesluhuje gramofon:)

        2. PS5 je na úrovni 5700XT/2070 Super GPU, což a někdy ani to ne. Jo kdyby to bylo aspoň na úrovni 6700XT, tak ano, bavíme se o výkonu o něco lepším než má 4060.

        3. Pokud stavíš pc s 4060 8 GB, tak prostě stavíš pc do 20 000 při současné ceně necelých 7500 za to GPU. To je prostě fakt. Navíc těch her, co vyšly na PS5 a průměrné PC by je nezvládalo lépe než PS5 je fakt málo. Navíc zapomínáš, že PS5 masivně spoléhá na upscale neboť by nedokázala udržet ani stabilních 60 fps při ultra setting v 1440p.


        PS5 Pro nebyla zatím ani potvrzena, natož že by měla vyjít příští rok. Navíc i kdyby se to nakonec propálilo jako pravda, tak termín je listopad 2024. Tedy za rok.  Je to asi stejné, jako se tvrdilo, že vyjde nová Vista a je z ní PS Portal.

        • surlys

          1)Jak můžeš srovnávat gramofon s rozlišením? Co to je za příměr. FH je dostatečné, pokud máš nějakou starou kvalitní plazmu např. Pioneer Kuro, pokud se bavíme o seriozním gamingu, tak se bavíme o nějakém OLEDu a tam 1440p minimum pro monitory. Pokud si koupíš IPS LCD panel, tak to neberu jako seriozní gaming v roce 2023. Opravdu mě většina nezajímá, to je naprosto lichý argument hlavně v diskuzích u her, kde se vyskytují hardcore hráči. FH je ok pro sváteční hráče či lidi, co nemají finance na pořádný set up.

          2) jak kde, Digital Foundry dělalo test v Death Stranding, tak výkon GPU tam byl nad na úrovni 2080RTX.

          3) Za 20 tisíc nemáš šanci poskládat PC  ani s RTX 4060 bez nějakých kompromisů, když vezmu že 8GB je směšná videopamět, tak takové PC nemá moc dobré vyhlídky. 

          PS5 Pro samozřejmě bude. https://www.notebookcheck.net/PS5-Pro-dev-kits-allegedly-already-in-the-hands-of-major-game-studios.745782.0.html


          • Veskoslav

            Můžu naprosto v pohodě srovnávat. Co je to seriózní hraní? Tyhle bláboly používá možná tak marketingové oddělení. Zbytek už jsou jenom bláboly zamindrákovaného hlupáka:)

            2. Jistě dáš odkaz.

            3. 16 GB, AM4 s 5500 (stačí ti i B450 nebo 520), 1 TB disk a 4060, 550W gold zdroj a slušný case. A to je na 1080 hraní. Naprosto v pohodě. Budeš se divit, ale spousta lidí si staví takové pc...https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7364676C686F697C639


            A nic neříkající odkaz na stránky, co vypadají jak nějaký blogísek

            • surlys

              1 ) srovnáváš jako obvykle blbosti. FH je low -end, pokud chceš opravdu high-end TV/monitor, vždy dostaneš 4K, Gramofon pokud chceš opět kvalitu, zase to bude high-end zařízení včetně repr.  Tvoje srovnání mimo.

              2) Dám, užij si to: https://youtu.be/HMcjTChY2Tw?t=577

              3) naprostý low-end bez budoucnosti k ničemu. V době GeForce Now či konzolí naprostý přežitek stavět takový shiit PC stavět.

          • jack

            Argumentuješ "nemají finance" , "bez kompromisů" .

            Ale zde se bavíme o low segmentu, kde vždy děláš kompromisy.

            Proto dle mého je 4060 dobrá karta pro člověka, kterému je  absolutně jasné, že za své peníze nedostane dle tvých slov "pořádný set up".

            A tvrdím, že tento kompromis je ok a na drtivou většinu dnešních a budoucích her velmi dostatečný ve FullHD.

            • surlys

              4060 je největší shiit, co v rámci grafických karet vyšel.

              https://www.youtube.com/watch?v=O0srjKOOR4g

              https://graficke-karty.heureka.cz/msi-geforce-rtx-4060-gaming-x-8g/#prehled/

              Jinak dle Heuréky nejlevnější je za 8,5K, tak si low segment nepředstavuji. Low je jen výkon, cena je úplně mimo. Horší značka pak 7.5.

              • jack

                Reakce na příspěvek:

                4060Ti byl daleko větší průšvih, protože vzbuzovala nadměrná očekávání. BTW Linus byl několikrát usvědčen z toho, že má ve svých videích chyby. I v tom tvém odkazovaném jsou a musely být opraveny. 

                Dle Gamers Nexus je to OK karta s nízkou spotřebou, kde si člověk ještě má počkat na klesnutí ceny. 

                Je potřeba prostě brát v úvahu DLSS výkony a jeho potenciál.

                Dle inflation.com je 2700 czk z roku 2012 Kč 4,125.5 czk dnes. A segment GK šel obecně ještě více nad rámec inflace.

                Takže opět, lze koupit "levná" karta, se kterou objektivně dle benchmarků si člověk užije spoustu zábavy ve Full HD.

                • surlys

                  Reakce na příspěvek:

                  karta za osmičku na FullHD v roce 2023/2024? Tohle jsou hodně nízké nároky na kvalitu zboží.

                  • jack

                    Reakce na příspěvek:

                    Tak můžeš i 4K, když jsi ok s 35fps a nižšími detaily. S DLSS můžeš tak pak i Cyberpunk ve 4K.  https://www.youtube.com/watch?v=MFVGmjTgCl4 .

                    Prostě opět zas a znova, Když chceš platit málo, musíš přijmout kompromisy. Tako to v normální ekonomice funguje.

                    A když je hra dobrá, nezkazí Ti zážitek, že ji hraješ ve FullHD místo ve 4K. Mnohdy stažení detailů ani při hraní nepoznáš. Na porovnávání screenshotů a zkoumání, kde je stín malinko horší a zubatější,  prostě nemáš čas. 

                    Prostě hraješ :).

                    • surlys

                      Reakce na příspěvek:

                      hele, bavíme se tady subjektivně, já ti samozřejmě rozumím a ve finále máš pravdu. 

                      Jen moje myšlenka je, že PC je super věc, ale aktuálně PC považuji hlavně za hrací platformu, tady ten argument o nějakém pracovním nástroji hlavně tady v diskuzích o hrách, beru jako lichý, protože přiznejme si to, pracujeme od laptopu jako většina světa. Chápu si postavit herní PC s nějakou 4070 TI a výš a mít to na pár let, ale z mého pohledu nejsem tak bohatý, abych si kupoval PC s 4060RTX, protože vím, že je to předražený low-end a za dva roky ty hry prostě nebude stíhat. Hlavně já mám v aktuální řadě OLEDu od LG konečně GeForce Now podporující 4K(před tím to bylo FH), takže co se mi nezdá na PS5, koupím na Steamu či dalších platformách a hraji přes 4080RTX v max detailech.

                      • jack

                        Reakce na příspěvek:

                        Tak C3ky od LG jsou super. Sám jsem vyhodil staré monitory a koupil místo nich 42" C3ky. 

                        GeForce Now jsem také zkoušel. Dokonce jsem přes to hrál na iPhone Fortnite :). 

      • jack

        1) Viděl jsem plátno cca 4x2,5m a k tomu FullHD projektor. Je to bomba. Všechno nemusí být 4k/8k.

        2) DLSS je technologie, která pomáhá v plynulém hraní. Popravdě si myslím, že všechen ten důraz na grafiku a zubaté hrany je přeceňovaný. Spoustu profi hráčů hrají například Fortnite na nízké detaily. A kdo říká, že stavím PC silnější než PS5? 

        3) Ano, ne u všeho je. Když není, holt se stahnou detaily.

        4) Nemusí, GeForce GTX 1060 je 4. nejpoužívanější GK na Steamu, 2060 je 2. Takže ta 4060 asi pár vydrží :).

      • 4060 je sic elow end ale zeby to bolo vykonovo pod PS5 sa mi nezda..

        co sa tyka FHD, kolko rokov pred tym sme boli radi za 640x480 ? :)

        buduci rok mame zatial ohlasenu ak tak len mensiu verziu PS5 (tento mesiac sa ma zacat predavat v UK myslim a podla predbeznych info ma ten isty cip ako doterajsia PS5). Ziadne oficialne info o nejakej PS5 PRO som zatial nevidel, to iste series X - bude len bez mechaniky a s kruhovym dizajnom. TOTO VSE! nic vic

        osobne si myslim ze tentokrat sa medzigeneracne zmeny nedockate.

        a popravde kolko hier ide na PS5 vyssie nez FHD s upscalingom? a to pri 30FPS? a 60ka s hroznym downgradom grafiky? (aj to je len cielene 60, ale pravda je dakde kolem 50+),  myslim ze v tomto ohlade za low end 4060 to nie je az taka tragedia. Ale hej, za cenu karty si ted v zlavach kupis celu PS5 - to je zial fakt. Len zas na PS5 moc toho mimo streamingu a hrania moc nespravis, kde PC je aj na pracu.


        ale to su len moje osobne nazory, peace :)


        Co sa tyka clanku, mam rad taketo spomienky na stare veci, ked si predstavim ako kazdy chcel 8800 radu :D a ca casy ked vyslo LOTRO a tak :)

        ale o tom procesore som ani nevedel, z 3.generacie I5 som mal 3570K a  ide dodnes (myslim) :) ale 500GB je celkom rozumne, to som al maj ja, aj ked najprv 120 a pak 500 dokupil na vtedajsie casy.

        isteho casy aj kupil prv AMD grafiku, pre TR 2013 to bolo tusim 3750 rada (aj ked vacsina sla po 3770) je pak to uz slo ozaj divoko a presedlal na 970GTX do dvoch rokov ..

  • Co maji nekteri proti fhd? Ja letos kupoval novy monitor, nove pc a opet fhd. Je to zvlastni, ale tech 25" mi na tech 60cm od oci akorat vyhovuje, nemam vubec potrebu mit 27" nebo vic. 27" Qhd jsem mel xy let zpet a stejne se vratil k fhd. Nehlede na vykonovy benefit. 

    Takova 4070 je dle me naprosto luxusni karta, ktera zvladne nejnarocnejsi hry jako Alan2 uplne nadherne ve fhd a vyborne v qhd, takze..

    • Ono Full HD muze vypadat dobre, jenze s tim, jak vetsina her dnes v zakladu pouziva nejakou formu TAA, tak je pomerne tezke z toho pak dostat pekny ostry obraz, nedej boze ze bys pouzil upscaling. Kdo treba pouze hraje indie hry, starsi tituly nebo e-sport zalezitosti, tak smele do toho, klidne usetrit na monitoru, ale v latest & greatest AAA produkci vypada 1080p otresne.

      • Duptcheck

        To je fakt individualni pohled. Me osobne prijde maximalni prijatelna uhlopricka na FHD 22. Z tohoto jsem pred lety upgradoval na 24 FHD a celou dobu me nehorazne vadil jiz viditelny rastr. Pred tremi lety jsem pak presel na 27 QHD a konecne jsem zase spokojen s jemnosti obrazu. Toto mi asi prijde jako optimalni, popravde si myslim (nemam osobni zkusenost) ze vyssi uhlopricka uz by me vadila, nechci byt u monitoru jak na tenisu a UHD na 27, by asi mohlo byt na moderni hry fajn, ale videt pak neco ve woknech asi taky pain.

    • Veskoslav

      Kupovat 4070 na fullHD je asi to stejné jako si koupit Porsche na ježdění na nákup....Zvládne to bez problémů, jenom je to čirý masochismus. 

      • Ani ne, ja rad vic fps :) a kdyz si chces uzit RT apod., tak ..

        • Veskoslav

          Pořád je to overkill karta na fullHD hraní. Dát za kartu 15+ je už samo o sobě masochismus:) A RT, skutečné RT se vším všudy má v současnosti snad jenom Cyberpunk 2077.

          • Přesně. Na FHD byly poněkud overkill karty už dvě generace zpátky (2070 Super atd.).

          • Jevo83

            Ja som dal pred rokom v lete za 3080rtx 25tisic a nepokladam sa za masochistu :) 

            • Veskoslav

              A hraješ na tom ve fullHD nebo minimálně 1440p?:) To je to, co řeším. Ne cenu jako takovou:) Sám mám kartu za 15:)

              • Jevo83

                Reakce na příspěvek:

                Hram na ultrawide 4k😁

                • Veskoslav

                  Reakce na příspěvek:

                  To jsem uvažoval, ale spokojím se s 2k a ještě dlouho mi bude stačit. A nemyslím si, že PS6/Xko je někde za rohem. A pokud by vyšla PS5 Pro, tak GPU  bude někde na úrovni 7700XT max.

          • Tohle jsou vzdycky tak zbytecne reci, nechapu, co tu ted resis, uvedom si, ze jsou lidi co to za mesic, dva prohuli. Jiny to da za veceri, jiny to skudli 5 let. To je bezpredmetne a mimo tema, co tu pises. Kdyz chces mit co jsem psal a jeste hezke fps, je to normalka takova karta. Vzal bych 4070ti, ale relativne maly narust vykonu a naopak o dost vyssi spotreba me odradily. Pak uz tu je 4080.. ta uz i mne prijde dost, hlavne co se spotreby tyce, rad se pohybuju okolo 300w systemove.

            • Veskoslav

              Ono se jedná i o to, že obraz v 1440p a v 1080 poznáš hned:) Zejména u RTS například u modelů a UI:) Ale jak říkám, přej a hrej, jak chceš:)

            • Veskoslav

              Dát za fullHD kartu je prostě 15 nesmysl. Ne z finančního hlediska. Jak píšeš, někdo na to šetří dva životy, někdo rok někdo měsíc. Jde o to, že kromě RT, které vizuálně je skutečně jenom u CP2077 tak 12 GB ti stejně v budoucnosti udělá maras při maximálním nastavení. Ano, velikou výhodu to má DLSS. framegen a RT reconstruktion, atd. Ale to ti řekne každý, že používat to na 1080 ti naprosto "dojebe" herní zážitek a samotný obraz.

              Navíc pokud si to stavěl teď, tak půjde ven 4070 Super, která má být ještě výkonnější než 4070 Ti za peníze 599 $ (i s VAT u nás by měla být do 20k). K to mu si připočíst to, že by to mělo mít 16 GB a 256bitovou sběrnici (4070 má pouze 192).

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                "pokud si to stavěl teď, tak půjde ven... která má být ještě výkonější"

                To je nekonečný boj s větrný mlýny. 

                Takhle si můžeš donekonečná opakovat "počkám než vyjde další grafická karta, která bude ještě výkonější." Později až ta karta vyjde, tak na obzoru se začne chystat další karta, která bude ještě víc výkonější, a tak můžeš zase čekat.

                Jednou jsem tak upgrade oddaloval skoro 3 roky a už jsem se poučil. PC upgraduji když je potřeba a neřeším, co má přijít na trh v budoucnu. 😉

              • Reakce na příspěvek:

                Pokud někdo prioritizuje framerate nebo třeba RT (nebo dokonce path tracing), tak karta za 15K není ani na 1080p žádnej nesmysl. Nemluvě o existenci DSR a DLDSR, díky kterým se dá vysokej výkon tý karty zužitkovat pro lepší grafiku i na 1080p displejích.

              • Reakce na příspěvek:

                Ale prosimte :)

                Vypada to uplne normalne a ty fps jsou mnamka, navic mam 360hz monitor..

  • Veskoslav

    Autor jede čistě na nostalgické vlně a snaží se "počítat". Rok 2007 a jeho grafika za 6 000. Medián mezd v roce 2007 byl necelých 19 000. V roce 2023 je medián 38 000 a "5. nejlepší" karta je například 7700XT, takže 13 000.

    Pokud si spočítáme, tak se to nepatrně jenom zhoršilo v poměru k platu. V roce 2007 jsme si za mediánovou mzdu mohli koupil 3,2 té "5. nejlepší" grafiky. V roce 2023 je to 2,92. Takže to není nic tragického. 

    Mimochodem když člověk v roce 2007 postavil pc řekněme za 40 000, tak v roce 2009 bylo už naprosto tragicky zastaralé. Když člověk v roce 2021 stavěl pc, tak za 40 000, tak v tom mohl mít 5800X spolu s 6800XT a v dnešní době je to pořád solidní overkill na 1440p hraní. Nebudeme se navíc ani bavit o tom, co tehdy zvládly karty a co teď. Takové HL2 mi vyskakovalo na 6700XT v 4K necelých 350 FPS s maximálním nastavením. To by karty z roku 2007 ani nerozjely:)

    Stavění pc vždycky bylo relativně drahé. Lidé dost často zapomínají. Navíc mnohem rychleji zastarávalo. Navíc teď si na Marketplace na FB za necelých 17 000 koupíte Ryzen 5 5600 s 3070 a 16 GB RAM. Ano, je to z druhé ruky, ale rozhodně solidní pc na 1080 max/1440 s kompromisy možná.

  • ripper

    Grafické karty stojí majlant, protože Nvidia má posledních mnoho let fakticky monopol, a tak nemá důvod zlevňovat. Stačí se podívat na hw průzkum na Steamu a vývoj posledních let. Dokud lidé nebudou ochotni kupovat od jiných výrobců, tak se to nezmění. Mohl by se samozřejmě povést nějaký průlom jako se to kdysi povedlo AMD u procesorů s Ryzeny, kdy najednou byly o třídu lepší než Intel, ale u grafik je to dost nepravděpodobný scénář. Ovladače a funkce hrají příliš velkou roli, jak už zjistil i Intel. Takže buď to pomalu časem změní zákazníci kupováním konkurence, nebo to bude dlouhodobý zlatý důl pro Nvidii. A vzhledem k tomu, jak jsou teď bohatí a kolik si můžou dovolit nalít do toho peněz,  *až* bude potřeba, tak jakýkoliv rychlejší posun je teď velmi nereálný.

    • sugyn

      Jakoze v cem byl prvni Ryzen o tridu lepsi? Ja v te dobe skladal pocitac a pokud by to byla pravda tak bych nemel intel. 

      Doporucuju u AMD sundat ruzovy bryle. Je to spolecnost jako kazda jina a jakmile dosahli urcite pozice na trhu tak cenovou politiku si okamzite srovnali s Intel a Nvidia. Uz nemaji duvod byt levny.

      • KrPa

        pomer vykon/cena u AM4 je proste lepsi nez u intelu a i teplotni ztraty vychazeji lepe u AMD

      • Veskoslav

        Ano, první generace od Ryzenu nebyla zase kdo ví jaké terno. Ale cokoliv jiného na AM4 naprosto rozdrtilo Intel a dávalo lepší smysl i z pohledu možného upgrade. Vem si, že sis postavil pc na 2600X. O 5 let později si to mohl hodit na 5800X3D. U Intelu nic takového nemáš a 14. gen je už vyloženě výsměch a nutnost vlastnit i jadernou elektrárnu k tomu. Tam bych osobně šel jenom do 14 700, kdyby bylo za něco rozumného. Přesto je to mrtvá platforma.

        V současnosti si Intel pořídíš ze dvou důvodů. Máš znatelnou slevu (minulý měsíc jsem v Polsku kupoval 12700K za necelých 5000) a nebo si Intel zaslepenec, co prostě kupuje Intel, protože AMD bylo fujhnuj před Ryzenem. Ano, 13500 je stejně dobrá ve hrách jako 7600X. Dokonce je mnohem lepší, co se týče aplikací. Ale jedno je mrtvá platforma, to druhé dostane minimálně ještě jednu generaci CPU.

        A pořád tě vyjde budget pc na AM4 levněji než na 1700 socketu. To je prostě fakt. A takové 5500 naprosto rozdrtí 13100/12100 za podobné peníze. Takže Intel měl skvělou 12. generaci. 13. byl jenom refresh a 14. už je jenom výsměch. Největší skok byl z 11. generace na 12. generaci. 

        • sugyn

          Muzes prosim byt vic konkretni a min abstraktni? Co rozdrtilo intel na AM4? Jaky processor?  V jakem rozpoctu?

          Ja stavel tehdy pocitac a k dispozici byl prvni ryzen a 8 generace intelu. Intel byl drazsi ale taky vykonejsi. Kdyz se podivam na ruzny benchmarky tak az Ryzen 7 5700X zacina byt lepsi nez muj i5-8600k. To je rozdil 5 let.

          To je presne ten rozdil AMD si kupujes kazdou generaci aby to utahlo hry. Intel se kupuje jednou za pocitac.

          5500 vs 13100, 13100 je vykonejsi, kde je to rozdrceni Intelu AMD.

          Je to jako Yeti, kazdy o nem mluvi ale nikdo to jeste nevidel.

          https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i3-13100-vs-AMD-Ryzen-5-5500/m2011672vsm1820844

          • Veskoslav

            Kámo, ty naprosto netušíš která bije:) Už to, že dáváš sem odkaz na jednu z nejhorších "CPU" stránek, co existuje:)

            "To je presne ten rozdil AMD si kupujes kazdou generaci aby to utahlo hry. Intel se kupuje jednou za pocitac." A zde milé děti vidíte, proč si člověk nemá dělat srandu z Intel lidiček...AMD si fakt nekupuješ každou generaci...Navíc 2600 vyšla v roce 2018, 5800X3D až v roce 2022. Víš, že tam byla generace mezi tím, že? Jenom jsem poukazoval na to, že AM4 podporovala 3 generace....Takže pokud sis koupil B350, tak tam narveš i poslední AM4 CPU. Máš prostě tu možnost, u Intelu to bylo maximálně kolik? Dvě generace? Takže na svůj socket tam narveš maximálně 9900K a použitý budeš rád, když seženeš pod 4 tácy:)

            Už 3700X by ten tvůj procesor naprosto rozdrtila. Nevím v jakém to růžovém inteláckém světě žiješ.  Budeš krapet v šoku, jak tam 9600 "pohoří"...Tak jak asi může 8600k být poražena až 5700X, když to projede ve hrách už s 3700X a to generace novější než máš ty..A to se nebavím o tom, že 8600k je obyčejné čtyřjádro.

            9600 vs 3700X:https://www.youtube.com/watch?v=SegyDnX5dOo&ab_channel=HardwareUnboxed

            A ano 13100 pohoří u 5500. Herně jsou na tom +-stejně, 13100 je o něco výkonější. Ale 6/12 vs 4/8 ti udělají v aplikacích, kde to využiješ "peklo". Navíc je o skoro 20% levnější než 13100. 

            • sugyn

              Budu ignorovat tvoje pausalizovani. Jen jedna poznamka, tohle je muj prvni Intel processor. Ja fungoval na AMD od dob Athlonu.

              Podstate to co chces rict cim AMD drti Intel je to ze pouzivaji jeden socket v ramci obchodni strategie. Jo ja to beru je to validni strategie ale drceni se nekona. Mam svuj CPU jak dlouho 6 let, nepocituju nedostatek vykonu v modernich hrach. Az prijde cas tak si poskladam novy PC a jako obvykle se budu rozhodovat na zaklade toho co dava nejlip value for money. 


Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit