Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • frank.horigan

    Při vší hluboké úctě, abych někoho nepohoršil. Vidím tam 224cm telku a mám nato koukat z 1.7m:???

    Já si taky mohu sednout před svojí TV 60cm daleko dle "tvých Comfor metrik", ale prostě nechci, opravdu ne. A nemá to co dělat s rozlišením, ale s tím ,že mi z toho světla vytečou oči.

    Nasaď si prosím už hlavu na krk a hluboce se zamysli. Chtěl bys třeba ve třech s rodinou koukat na telku která mimochodem ani  neprojde dveřmi koukat z 1.7metru???

    Jestli prahneš  pro televizi větší než stěna sama :) kup si prosím za pár tisícovek Quest2 a buď "heppy".  Já si v klidu na své 49" pustím i to blbé DVD - pokud ten obsah předčí formu- a to je myslim celý problém, který tu řešíme

    PS: řečnická otázka, pokud na blogu comforu napíšou "skoč do zdi" - skočíš?? 


  • twicer

    Pokud se situace nezměnila a tobě nejde slepě pouze o vyšší rozlišení, ale hlavně o plynulost celého zážitku, tak je 2k stále optimální rozlišení ve kterém se můžeš dostat na 240fps, aniž bys za to musel uvalit 60000 a ztěží se dostal na stabilních 140fps ve 4K.

  • Dokud se vyvojari nedopracuji do stavu, kdy se vic nez na odlesk v kaluzi nezameri na znicitelnost prostredi a fyziku obecne, tak je mi nejake 4k a k tomu potrebna karta ukradene.

    A takove to srovnavani detailu, kdy vedle sebe musite mit dva obrazky ze hry a snazite se najit 5 rozdilu mezi strednimi a max detaily, kde bez popisu to ani sami nepoznate, je uplne vysmech.

    RDR2 je asi jedina vyjimka.

  • surlys

    tak na takovou vzdálenost a velikost můžeš klidně koukat na DVD :D. 

    https://www.comfor.cz/blog/vite-jaka-je-optimalni-vzdalenost-od-televize

  • Veskoslav

    Si přečti diskuzi. Tohle je přesně ten důvod, proč se občas děla z PCMR taková sranda...

  • Taky bych chtel mit oci jako ve 2017. Bohuzel jsem chytil mrdkovid a bum uz mam 1,5 dioptrie na blizko. Uplne mi to rozmrdlo oci.  Jinak souhlas :) 2K je za mne na monitoru uplne cajk.

  • frank.horigan

    Mám 49" a ze tří metrů cajk - zase, kde bereš tu metriku z kolika metrů by se měl kdo dívat na jakou telku?

    Jsi snad nějaká konstanta která to rozhoduje?

    Jak mi někdo řekne "bys měl", tak se mi otevírá nůž v kapse.


  • frank.horigan

    """"chceš mí říci, že po 20 letech bychom se měli spokojit s FH hraním? """"

    Už jsem to psal výše, v určitém bodě začne rozlišení dostačovat a je fakt jedno jaký je rok. U tebe je to 4k, u tvého souseda to je 8k, u větší poloviny Steamu je to 1080p.  Je to v (tvé) hlavě, máš dojem, že když je tady už něco déle, musí to být nutně špatně. Užívej 4k a neřeš, nepřepínej. 

    U upscalerů si prostě zvykej, brzy na to tvé 4k v nativu nebudeš mít výkon ať už máš cokoli, ještě budeš za to FSR rád.

    FHD LCD je třeba pro mě zcela pochopitelné, a sice proto, že má to 3D - což dnešní 8k OLED za milión nemá. Takže mě nezajímá. Ostatní ať si koupí co se jim zlíbí, 4k telka stojí pár korun - snad jim prodejce k té levné telce zdarma přibalí tu RTX4090.

  • surlys

    Pleteš se jako obvykle. 60tková řada v minulosti byla karta, která dosahovala vyšších modelů předchozí řady. Např. GTX 660 byla stejně rychlá jako GTX 570. 

    Teď 4060 je sotva rychlejší než 3060, pokud potřebuješ více VRAM jako u TLOU, tak tam je 3060 dokonce rychlejší.

    4060 je reálně 4050 a díky marketingu DLSS apod, se to prodává jako RTX 4060.

  • surlys

    Já ti rozumím, ale

    už před více než 20 lety jsme tu měli D-VHS a tam bylo rozlišení 1080i, chceš mí říci, že po 20 letech bychom se měli spokojit s FH hraním? 

    Ano, spousta hráčů hraje 1080p na konzoli a myslí si o tom, že je 4K,  ale imho technologie jako FSR na konzoli je zabiják kvality obrazu a celá tahle vratka k nízkému výchozímu rozlišení je pro mě prostě nepochopitelná. 

    Pokud bych chtěl hrát na 4060RTX s FH, tak si koupím někde ojetou Kuro a hraji na plazmě, tak bych si udržel alespoň akceptovatelnou kvalitu obrazu, ale prostě FHD na LCD je za mě v roce 2024 nepochopitelné.


  • frank.horigan

    Ano taky mi přijdou legrační všechny ty PC diskuze, kde se hrstka nadšenců rozplývá nad 4k s tím, že je to to jediné správné.

    já nevím jak ty, ale já mám oči úplně stejné v roce 2017 jako v roce 2023 - takže netuším proč by mi nemělo FHD stačit dnes nebo i v roce 2030.

    Rozdíl mezi ve 4k poznám a dál jako co? Mám hned běžet pro 4090? Stejně tak může přijít někdo s tím, že to pravé ořechové je 8k a ty se s 4k zahrab. Snad mi rozumíš jak to myslím. 

    Jedno velké moudro: s postupujícími roky se ti oči nezdokonalují - takže opravdu není nutné s snažit furt něco přidávat. 

  • surlys

    tak na tři metry bys měl mít mnohem větší TV minimálně 65 palců, jinak nikde neříkám, že 2K je špatné.  I mně 2K dává smysl s upcalingem i na větších TV. FH vypadá prostě hnusně vždy. 

  • surlys

    tak pořád je o dost lepší hrát s DLSS quality(native 1440p) než ve FH.

    Je docela sranda tohle číst v PC diskuzi. Obhajovaní low-endu, hraní ve Full HD v roce 2024. Trošku mi to připomíná diskuzi pár let  zpátky, kdy borci tvrdili, že 4K je nesmysl, že oko nedokáže rozpoznat rozdíl. Teď po mizerně optimalizovaných hrách, které se spoléhají na upscaling, jste přijali, že 4K je moc náročné. Nvidia má radost. Za mě je mnohem lepší varianta vypnout Raytracing a mít čistotu obrazu co nejvyšší. 

  • Přesně. Na FHD byly poněkud overkill karty už dvě generace zpátky (2070 Super atd.).

  • Já mám LG OLED G2 - 55 palců - a rozdíl mezi 4K a 2K není kdovíjaký a z těch asi tří metrů, ze kterých se na ni dívám, prakticky nepostřehnutelný.

    Rozdíl mezi 1080p a 4K je samozřejmě evidentní. Ale jinak je pro mě 2K skvělý kompromis, kdy můžu hrát většinu her na Ultra detailech a všechno se hýbe a vypadá na mém Radeonu za dvanáct tisíc skoro stejně dobře jako 4K na kartě za čtyřicet.

  • frank.horigan

    RE: surlys  - vzhledem k vynaloženému výkonu pro zobrazení 4k v plynulých fps je to přinejmenším velmi sporné.

    Obraz je ostřejší, ale na tu samou scénu potřebuješ 3x více hrubého výkonu. Pokud ho nemáš, jdeš dolů s detailama a stejně ti to většinou nepomůže.

    Jak 4k vypadá vím, díky totálnímu boomu s DLSS dnes stejně zase skoro nikdo ve 4k nehraje.  Hraje v upscalovaném 4k - a je to dobře.

    Doporučím výkonem (penězi) někde trochu jinde. 

  • jack

    Tak C3ky od LG jsou super. Sám jsem vyhodil staré monitory a koupil místo nich 42" C3ky. 

    GeForce Now jsem také zkoušel. Dokonce jsem přes to hrál na iPhone Fortnite :). 

  • surlys

    kup si opravdu pořádné zobrazovadlo třeba G3 a pak mi sem napiš, že 4K je hovadina.

  • surlys

    hele, bavíme se tady subjektivně, já ti samozřejmě rozumím a ve finále máš pravdu. 

    Jen moje myšlenka je, že PC je super věc, ale aktuálně PC považuji hlavně za hrací platformu, tady ten argument o nějakém pracovním nástroji hlavně tady v diskuzích o hrách, beru jako lichý, protože přiznejme si to, pracujeme od laptopu jako většina světa. Chápu si postavit herní PC s nějakou 4070 TI a výš a mít to na pár let, ale z mého pohledu nejsem tak bohatý, abych si kupoval PC s 4060RTX, protože vím, že je to předražený low-end a za dva roky ty hry prostě nebude stíhat. Hlavně já mám v aktuální řadě OLEDu od LG konečně GeForce Now podporující 4K(před tím to bylo FH), takže co se mi nezdá na PS5, koupím na Steamu či dalších platformách a hraji přes 4080RTX v max detailech.

  • Veskoslav

    Nejsou dražší. 4060 je defacto levnější v dnešních penězích než byla 3060, 2060 nebo 1060. V roce 2016 jsem kupoval Asus 1060 6 GB za 9 000. Ano byla nejvýkonější na trhu. Přesto by v dnešních cenách 10 500:) 


    Problém je segment karet jako je 4070+. Tam to šlo brutálně u Nvidie nahoru. Startovní cena 2070 i 3070 měli stejnou cenu. 4070 šla o 100 dollarů nahoru. Ekvivalent 5700X se zdražoval mezi generacemi o 50 dollarů. A i když je 6700XT přímý konkurent 3060 Ti, tak cenově se dá sehnat o 10-20% levněji a v současnosti nejlepší budget karta na 1440p hraní. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit