Kam zmizely levné grafické karty? Upgrade herního PC vychází draho
-
Je to nekonečná debata ohledně co komu stačí nebo nestačí.
Grafické karty již nestojí co stály, může za to krypto, inflace a celkový tlak na výrobní procesy které se dnes již posouvají velmi pomalu a jsou drahé.
Nicméně komu stačí 1080P/60fps zahraje si pořád naprosto v klidu a levně. Karty jako RTX3060/4060/RX6600/6700XT jsou v normálních cenových relacích a složíte s nimi PC za půl výplaty.
Pokud někdo ohrnuje nos a z nějakého důvodu vyžaduje 4k/165fps a podobné hovadiny, nechť si zakoupí kartu za 35tis (a procesor za 15) a nadává že jsou ty karty drahé. Volba je na každém z nás.
-
Tak můžeš i 4K, když jsi ok s 35fps a nižšími detaily. S DLSS můžeš tak pak i Cyberpunk ve 4K. https://www.youtube.com/watch?v=MFVGmjTgCl4 .
Prostě opět zas a znova, Když chceš platit málo, musíš přijmout kompromisy. Tako to v normální ekonomice funguje.
A když je hra dobrá, nezkazí Ti zážitek, že ji hraješ ve FullHD místo ve 4K. Mnohdy stažení detailů ani při hraní nepoznáš. Na porovnávání screenshotů a zkoumání, kde je stín malinko horší a zubatější, prostě nemáš čas.
Prostě hraješ :).
-
karta za osmičku na FullHD v roce 2023/2024? Tohle jsou hodně nízké nároky na kvalitu zboží.
-
1 ) srovnáváš jako obvykle blbosti. FH je low -end, pokud chceš opravdu high-end TV/monitor, vždy dostaneš 4K, Gramofon pokud chceš opět kvalitu, zase to bude high-end zařízení včetně repr. Tvoje srovnání mimo.
2) Dám, užij si to: https://youtu.be/HMcjTChY2Tw?t=577
3) naprostý low-end bez budoucnosti k ničemu. V době GeForce Now či konzolí naprostý přežitek stavět takový shiit PC stavět.
-
Můžu naprosto v pohodě srovnávat. Co je to seriózní hraní? Tyhle bláboly používá možná tak marketingové oddělení. Zbytek už jsou jenom bláboly zamindrákovaného hlupáka:)
2. Jistě dáš odkaz.
3. 16 GB, AM4 s 5500 (stačí ti i B450 nebo 520), 1 TB disk a 4060, 550W gold zdroj a slušný case. A to je na 1080 hraní. Naprosto v pohodě. Budeš se divit, ale spousta lidí si staví takové pc...https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7364676C686F697C639
A nic neříkající odkaz na stránky, co vypadají jak nějaký blogísek -
4060Ti byl daleko větší průšvih, protože vzbuzovala nadměrná očekávání. BTW Linus byl několikrát usvědčen z toho, že má ve svých videích chyby. I v tom tvém odkazovaném jsou a musely být opraveny.
Dle Gamers Nexus je to OK karta s nízkou spotřebou, kde si člověk ještě má počkat na klesnutí ceny.
Je potřeba prostě brát v úvahu DLSS výkony a jeho potenciál.
Dle inflation.com je 2700 czk z roku 2012 Kč 4,125.5 czk dnes. A segment GK šel obecně ještě více nad rámec inflace.
Takže opět, lze koupit "levná" karta, se kterou objektivně dle benchmarků si člověk užije spoustu zábavy ve Full HD.
-
4060 je největší shiit, co v rámci grafických karet vyšel.
https://www.youtube.com/watch?v=O0srjKOOR4g
https://graficke-karty.heureka.cz/msi-geforce-rtx-4060-gaming-x-8g/#prehled/
Jinak dle Heuréky nejlevnější je za 8,5K, tak si low segment nepředstavuji. Low je jen výkon, cena je úplně mimo. Horší značka pak 7.5.
-
Argumentuješ "nemají finance" , "bez kompromisů" .
Ale zde se bavíme o low segmentu, kde vždy děláš kompromisy.
Proto dle mého je 4060 dobrá karta pro člověka, kterému je absolutně jasné, že za své peníze nedostane dle tvých slov "pořádný set up".
A tvrdím, že tento kompromis je ok a na drtivou většinu dnešních a budoucích her velmi dostatečný ve FullHD.
-
1)Jak můžeš srovnávat gramofon s rozlišením? Co to je za příměr. FH je dostatečné, pokud máš nějakou starou kvalitní plazmu např. Pioneer Kuro, pokud se bavíme o seriozním gamingu, tak se bavíme o nějakém OLEDu a tam 1440p minimum pro monitory. Pokud si koupíš IPS LCD panel, tak to neberu jako seriozní gaming v roce 2023. Opravdu mě většina nezajímá, to je naprosto lichý argument hlavně v diskuzích u her, kde se vyskytují hardcore hráči. FH je ok pro sváteční hráče či lidi, co nemají finance na pořádný set up.
2) jak kde, Digital Foundry dělalo test v Death Stranding, tak výkon GPU tam byl nad na úrovni 2080RTX.
3) Za 20 tisíc nemáš šanci poskládat PC ani s RTX 4060 bez nějakých kompromisů, když vezmu že 8GB je směšná videopamět, tak takové PC nemá moc dobré vyhlídky.
PS5 Pro samozřejmě bude. https://www.notebookcheck.net/PS5-Pro-dev-kits-allegedly-already-in-the-hands-of-major-game-studios.745782.0.html
-
To jsem uvažoval, ale spokojím se s 2k a ještě dlouho mi bude stačit. A nemyslím si, že PS6/Xko je někde za rohem. A pokud by vyšla PS5 Pro, tak GPU bude někde na úrovni 7700XT max.
-
1. Nepřesluje. Většina lidí má například pracovní monitory ve fullHD. A já až letos přešel na 32 4k monitor například v práci. Je to stejné jako tvrdit, že přesluhuje gramofon:)
2. PS5 je na úrovni 5700XT/2070 Super GPU, což a někdy ani to ne. Jo kdyby to bylo aspoň na úrovni 6700XT, tak ano, bavíme se o výkonu o něco lepším než má 4060.
3. Pokud stavíš pc s 4060 8 GB, tak prostě stavíš pc do 20 000 při současné ceně necelých 7500 za to GPU. To je prostě fakt. Navíc těch her, co vyšly na PS5 a průměrné PC by je nezvládalo lépe než PS5 je fakt málo. Navíc zapomínáš, že PS5 masivně spoléhá na upscale neboť by nedokázala udržet ani stabilních 60 fps při ultra setting v 1440p.PS5 Pro nebyla zatím ani potvrzena, natož že by měla vyjít příští rok. Navíc i kdyby se to nakonec propálilo jako pravda, tak termín je listopad 2024. Tedy za rok. Je to asi stejné, jako se tvrdilo, že vyjde nová Vista a je z ní PS Portal.
-
1) Viděl jsem plátno cca 4x2,5m a k tomu FullHD projektor. Je to bomba. Všechno nemusí být 4k/8k.
2) DLSS je technologie, která pomáhá v plynulém hraní. Popravdě si myslím, že všechen ten důraz na grafiku a zubaté hrany je přeceňovaný. Spoustu profi hráčů hrají například Fortnite na nízké detaily. A kdo říká, že stavím PC silnější než PS5?
3) Ano, ne u všeho je. Když není, holt se stahnou detaily.
4) Nemusí, GeForce GTX 1060 je 4. nejpoužívanější GK na Steamu, 2060 je 2. Takže ta 4060 asi pár vydrží :).
-
4060 je sic elow end ale zeby to bolo vykonovo pod PS5 sa mi nezda..
co sa tyka FHD, kolko rokov pred tym sme boli radi za 640x480 ? :)
buduci rok mame zatial ohlasenu ak tak len mensiu verziu PS5 (tento mesiac sa ma zacat predavat v UK myslim a podla predbeznych info ma ten isty cip ako doterajsia PS5). Ziadne oficialne info o nejakej PS5 PRO som zatial nevidel, to iste series X - bude len bez mechaniky a s kruhovym dizajnom. TOTO VSE! nic vic
osobne si myslim ze tentokrat sa medzigeneracne zmeny nedockate.
a popravde kolko hier ide na PS5 vyssie nez FHD s upscalingom? a to pri 30FPS? a 60ka s hroznym downgradom grafiky? (aj to je len cielene 60, ale pravda je dakde kolem 50+), myslim ze v tomto ohlade za low end 4060 to nie je az taka tragedia. Ale hej, za cenu karty si ted v zlavach kupis celu PS5 - to je zial fakt. Len zas na PS5 moc toho mimo streamingu a hrania moc nespravis, kde PC je aj na pracu.
ale to su len moje osobne nazory, peace :)
Co sa tyka clanku, mam rad taketo spomienky na stare veci, ked si predstavim ako kazdy chcel 8800 radu :D a ca casy ked vyslo LOTRO a tak :)
ale o tom procesore som ani nevedel, z 3.generacie I5 som mal 3570K a ide dodnes (myslim) :) ale 500GB je celkom rozumne, to som al maj ja, aj ked najprv 120 a pak 500 dokupil na vtedajsie casy.
isteho casy aj kupil prv AMD grafiku, pre TR 2013 to bolo tusim 3750 rada (aj ked vacsina sla po 3770) je pak to uz slo ozaj divoko a presedlal na 970GTX do dvoch rokov ..
-
za mě spíše fabuluješ:
1) je irelevantní, kolik hráčů to má, FH je tu už opravdu dlouho a v rámci technologického hlediska zcela jistě přesluhuje.
2) 4060 je low-end, pokud vynecháš cheatovaní v podobě DLSS a frame Generation, tak jsi nahraný a dostáváš se výkonově pod PS5.
3) Tady se ovšem musíš spolehnout, že ta podpora je, existuje x her letos, co vyšly bez podpory těch technologíí, takže buď musíš čekat, modovat etc.
4) No, stavět Budget PC s 4060 a 8GB je nesmysl, příští rok je tady PS5 Pro a majitelé 4060 to můžou zabalit.
-
"pokud si to stavěl teď, tak půjde ven... která má být ještě výkonější"
To je nekonečný boj s větrný mlýny.
Takhle si můžeš donekonečná opakovat "počkám než vyjde další grafická karta, která bude ještě výkonější." Později až ta karta vyjde, tak na obzoru se začne chystat další karta, která bude ještě víc výkonější, a tak můžeš zase čekat.
Jednou jsem tak upgrade oddaloval skoro 3 roky a už jsem se poučil. PC upgraduji když je potřeba a neřeším, co má přijít na trh v budoucnu. 😉
-
Hram na ultrawide 4k😁
-
A hraješ na tom ve fullHD nebo minimálně 1440p?:) To je to, co řeším. Ne cenu jako takovou:) Sám mám kartu za 15:)
-
Díky moc za článek, který mě přinutil hledat a zjistit, že s ním v něčem nesouhlasím.
1) 1080p není "vousaté" rozlišení, dle Steamu ho používá 59.01% hráčů. Tím se rozbije základní premisa článku.
2) Pak jdete na e-shopy a máte dnes (27. 11. 2023) 4060 za 7.7tis
3) Výkon je díky DLSS dnes hodně o software a ne o hrubém HW výkonu. 4060 umí DLSS 3 Frame Generation a v Cyberpunku na fullHD s Ray Tracingem jede na 80fps. Hogwards na 110fps.
Takže budget PC lze postavit a zastará daleko pomaleji, než tomu bylo kdysi.
A ano, závěr je správný, nejlevnější je pořízení konzole. Super náročný Fortnite můžete hrát s pěknými detaily i na PS4 zcela v pohodě.
-
To je fakt individualni pohled. Me osobne prijde maximalni prijatelna uhlopricka na FHD 22. Z tohoto jsem pred lety upgradoval na 24 FHD a celou dobu me nehorazne vadil jiz viditelny rastr. Pred tremi lety jsem pak presel na 27 QHD a konecne jsem zase spokojen s jemnosti obrazu. Toto mi asi prijde jako optimalni, popravde si myslim (nemam osobni zkusenost) ze vyssi uhlopricka uz by me vadila, nechci byt u monitoru jak na tenisu a UHD na 27, by asi mohlo byt na moderni hry fajn, ale videt pak neco ve woknech asi taky pain.
-
Ja som dal pred rokom v lete za 3080rtx 25tisic a nepokladam sa za masochistu :)