Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je to směšný, jak některý lidi prohlašujou, že jim nevaděj černý elfové a trpaslíci, ale zároveň jim vadí krátký vlasy u toho elfa a nepřítomnost vousů u trpaslice. Barva kůže je jenom další vzhledová vlastnost, stejně jako vlasy nebo vousy, akorát máte strach to zmínit, protože přece nejste rasisti. 

    • Maxianimal

      Mě vadí černí trpaslíci, elfové, elfí krátké vlasy a trpaslice bez vousů :) A rasista nejsem. To jsou věci, co?

  • Ale problém je v tom, že je tu nějakej kus umění, v tomhle případě až neskutečně pečlivě popsanej fiktivní svět, a nějakej kojot ho zneužívá k protlačení své agitky. Je to bizár naší doby, věřím, že za sto let se o tom bude v cultural&gender studies přednášet jako o úletu. 

    takovej bonmot: nedávno mě na fb vyhodili ze skupiny věnované Joanně Newsom (totálně božácká), když jsem tam napsal, že si myslím že její hudba není jen pro LGBT, ale i pro nás, straights. Vlastně do teď nechápu co je na tom špatnýho. Někdo tam psal, že její hudbu ocení jen LGBT, je to s prominutím blbost, ona sama LGBT není, její texty o tom nejsou. Ale na mě se rozjel totální lynč, v podstatě za to že jsem řekl že i straights si můžou její hudbu užít. Samozřejmě ve skupině 90% američani. Nakonec mě vyhodili ze skupiny :) Tak jen tolik ke korektnosti současnýho světa, a k tomu jak moc je fér. Totální poblázněnej lynch mob.

  • Bumtaratabumbumbum

    Tak jako až na ten odstavec o Galadriel, se kterým teda krajně nesouhlasím, s celým komentářem velmi souhlasím. Taky doufám, že budou tvůrci dostatečně rozumní na to, aby tyhle rozdílnosti vysvětlili nebo alespoň naznačili (elf je Avari a trpaslice není od Durinů) a taky se obávám toho, že to tak nebude a barva pleti u jednotlivých postav bude zcela náhodná.

  • Duncan66

    Ano, kdyby to multikulti multigender obsazeni davalo smysl, tak by to vadilo jen skutecnym rasistum, ale kdyz se to dela naopak v zajmu jine ideologie na silu a jeste ideologicky jedinym smerem, tak to jednoduse bije do oci a kazdy normalni divak to musi videt, ze mu tam autori cpou propagandu a agitku, ktera s danym dilem nema vubec, ale vubec nic spolecneho.

    Vsimli jste si ze v tech filmech, ci serialech neni nikdy hlavni zaporak cerne pleti, asiat atp. ,ale vzdycky beloch? Casto to plati o cele rase utiskovatelu. Ale u obeti uz je to multikulti a multigender ve velkem...

    Opravdu mi nikdo nevymluvi, ze by multikulti multigender fanatici presli bez problemu, kdyby napr. Martina Luthera Kinga hral beloch. Ale kdyz anglickou kralovnu hraje cernoska, tak je to cajk a kdo to kritizuje, je rasista...

    Jsem nesmirne rad, ze napr. Jacksnova trilogie pana Prstenu, Hra o truny, serial Vikingove a mnoha dalsi dila vznikla v dobe, kdy tlaky ideologickych fanatiku nemely takovou intenzitu a tim padem takove dopady na medialni tvorbu, jako dnes.

    • Opravdu mi nikdo nevymluvi, ze by multikulti multigender fanatici presli
      bez problemu, kdyby napr. Martina Luthera Kinga hral beloch...

      Deláš si srandu? Ti by se z toho šíleně zvencli dit už si mnohde diktují, že černocha NESMÍ dabovat běloch a dokonce černého  spisovatele nesmí překládat bělošský spisovatel jinak nedají práva k vydání knihy v jiném jazyce :D jako vážně to kdyby mi někdo řekl před 10 lety že LGBT a zástupci další menšin začnou prosazovat takové úchylárny nevěřil bych to ani tomu nefanatičtějšímu fantastovi

      • Carnage666

        Stejně tak jakýkoliv film kde je hlavní hrdina černé pleti musí být ve většině případů režírován černochem. To stejný je i s hlavními hrdinkami, je to ženská? Tak musí výt i režisér ženská a vůbec nikoho nezajímá že by to třeba chlap asiat zvládl mnohem lépe.

        • To je samozřejmě demence, která povede jen k tomu, že filmy s hrdinkami se budou točit ještě méně.

          Na druhou stranu, není to tak dlouho, co přímo tady v diskuzích určití jedinci vyskakovali dva metry do vzduchu po zjištění, že Alyx v novém Half Life pro VR bude dabovat nová herečka - černoška. Přitom jak Alyx tak její původní dabérka (která po těch letech už asi nemá hlas vhodný k dabování dvacetileté holky) jsou napůl asiatky a napůl černošky.

          • Maxianimal

            Tam ale nešlo o to, že je černoška, ale že to je jiná herečka. Jiný dabing hráči většinou nesou špatně (viz Splinter Cell) a já to chápu.

            • To možná někde jinde, tady se hejtovalo i to konkrétní obsazení. A i to přeobsazení bylo naprosto pochopitelné kvůli tomu, kolik času uběhlo. Dabovat někoho o 30 let mladšího jen tak někdo nezvládne. A mohly do toho vstoupit i další faktory, jako že prostě odmítla nebo si řekla moc.

  • Já už beru za samozřejmost, že v těchto seriálech musejí být bílí, černí, asiati, to je základ, pak se řeší pohlaví, politika atd.. nedá se počítat, že by tak tomu v dnešní době, speciálně u amíků nebylo, ale vždy se to dá udělat s noblesou, což si tady nejsem jistý. Ne že bych chtěl přímo vousaté trpaslice, bez toho se asi obejdu, ale ta černá.. eh, no snad kdyby to aspoň udělali tak, jak píše autor článku, nějak to odůvodnili a netvářili se, že je to normál. Nicméně jak jsem psal, už to beru za standard, nedávno jsem dohrál obě "Last of us" hry a byť je jedna z hlavních hrdinek lesbička, vedlejší postava řeší, že je kluk v ženském těle a jsou tam samo všechny rasy, tak to byla asi nejlepší hra, co jsem kdy hrál a tvůrci to tak dobře zakomponovali do hry, že to všechno dávalo smysl. Ale ano, tohle je Lotr a to je trochu něco jiného, no uvidíme, hlavně jde o scénář, herce a jejich výkony, celkovou atmosféru.. jestli to zvládnou, bude to fajn, jestli ne, nepomohlo by tomu nic, osobně je mi seriál naprosto ukradený a čekám spíš bídu, ale podívám se a když to bude dobré tak budu jedině rád :).

    • Bumtaratabumbumbum

      Já se teda taky obávám, že ten seriál spíš nebude dobrý než opačně (ostatně toho jsem se úplně vždycky bál u úplně všech adaptací čehokoliv), nicméně s černými trpaslíky problém nemám. V knihách se setkáváme v podstatě jen se členy Durinova rodu, ostatních šest rodů v podstatě nijak více popsáno není (pokud se nepletu) a proto mi nijak nevadí představa toho, že některý rod bude tmavé pleti. To stejné platí u elfů. Avari (tedy Ti, kteří se nikdy nevydali na cestu do Amanu) opět v podstatě vůbec nejsou popsáni a v celém díle existuje jen pár zmínek o nich. Nicméně souhlasím s Alešem, že bych byl rád, aby tvůrci tohle reflektovali a skutečně to nebylo jen barvoslepé náhodné rozházení barvy pleti sem a tam (jak se tomu bohužel často děje).

  • Mockrát děkuji za článek mluví mi z duše a nemám jedinou námitku. Díky bohům že existují rozumní lidé, jen škoda že je většinou extremisti přeřvou  😔.

  • Chidlink

    Mě je úplně jedno jestli tam jsou černoši nebo indiáni. Jde o to, co pan Tolkien napsal do knížek a pokud tam napsal, že ženy trpaslíků nebyli k rozeznání od mužů a měli vousy, tak chci aby tak vypadali. Navíc trpaslíci jsou jedna rasa, když jsou společné rasy jak může být jeden trpaslík bílej a druhej černej a to samé u elfů. Buď ať jsou všichni černoši nebo běloši, když jsou příslušníky té samé rasy. Pak se nejedná o rasu, ale o národ. Nechápu jakým právem amozon pozměňuje Tolkienovo dílo. Nechť amozon shoří v pekle.

    • Trpaslíci mají sedm rodů a nikde není napsané, že jsou všechny stejné. Podobně elfové. Zatímco se některé elfské rody plahočily do Valinoru, jiné se mohly opalovat na sluníčku nebo mít tmavou pleť od stvoření. Samozřejmě by to pro plnou uvěřitelnost chtělo přímo ve ději dodat, že černý elf je zatoulaný Avari (což se nejspíš nestane). A samozřejmě, že by se to obešlo i bez toho a mohli tam hrát samí běloši.

      A zajímalo by mě, jestli bys posílal shořet do pekla i všechny autory filmů a seriálů inspirovaných Verneovkami, Třemi mušketýry, Sherlockem Holmesem a dalšími známými literárními díly.

  • kkING

    Nejsem zastance korektnosti, naopak mam rad humor ve stylu " praci prasek arijec ". 

    Na druhou stranu nechapu, jak muze nekdo srovnavat snahy o nejakou korektnost vseho druhu s jakoukoliv formou totality, komunismem, ... a podporovat gumaky jako Trump a jeste argumentovat tim, ze druha strana ma svou jedinou pravdu a pak se v podstate chovat uplne stejne.

    Pokud bych se mel vratit od nesmyslnosti dnesni doby, kdy lide do sebe virtualne rezou hlava nehlava a pri tom, kdyz by se potkali osobne, nebo treba v nejake hre kde travi vice casu a normalne spolu mluvili, tak se prekvapive i shodnou a dokazi spolu mluvit ... a vratil se k tematu Pana Prstenu, tak ja od nej zadne ocekavani nemam a duvod neni ten, ze tam je cerny elf, nebo naopak malo cernych elfu, ale protoze kazda vetsi znacka ve snaze zaujmout co nejsirsi publikum je proste zjednodusena na formu totalne tupe ubohosti. Napr. nova trilogie Star Wars ...

  • schali

    Podle mě je úplně jedno jakou má trpaslík barvu. Problém není diverzita, ta je až důsledek. Stačí si představit, že všichni v seriálu mají "správnou" barvu a dokonce i charakter. Přesto bude problém. Všechno začíná v hlavách nějakých tvůrců a  tam už je to nenapravitelně pokřivený. Někdo by mohl namítat, že kdyby se nesoustředili na různorodost, tak by to mohlo být lepší. Ne, nemohlo, místo toho by se soustředili na jinou hovadinu a dopadlo by to zase špatně, jenom trošičku jinak. Protesty jsou absurdní, člověk nesmí věnovat pozornost a drahocenný čas věcem, které se mu nelíbí a pokud nemůže najít to co se mu líbí, tak se musí stát sám kreativní, ostatně to bude brzo jediná cesta.

  • iSpirit

    tak nějak až nemístný komentář s přihlédnutím, co se děje ve světě. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit