Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Aneb jak genericka imperialni garda bojovala s nejakym polozapomenutym zbytkem roje tyranidu.

  • XorxoxTalarius

    No ono z podstaty problemu ze nepritelem je nekdo pro koho jsi potrava a neda se s nim vyjednavat a ani najit spolecnou pudu, tak skutecne MUSIS vladnout galaxii.

    Navic je nutno podotknout ze vsichni vime (jako hraci strategii), ze pokud nebudeme vladnout galaxii my, pak bude nekdo vladnout nam.

    Apropo, ten citat je z puvodniho manifestu fasismu, tak jak ho definoval jeho intelektualni strujce (ital u kteryho si ted nevzpomenu na jmeno), proto ho znas od Mussoliniho. A ona militarizace vychazi z podstaty fasismu, tedy nutnosti branit stat jako nejvysi moralni a pravni entitu a znicit kazdeho kdo se proti nemu postavi. To jest take v tom manifestu. Nehlede na fakt ze cele to nema s narod, etnikem, nebo rasou nic spolecneho. Jelikoz z pohledu fasismu je kazdy clen statu jeho jednotka a je jedno co je zac, pokud je fasista (taky je to v tom manifestu). Proto taky vychazeli v Italii zidovske noviny ve kterych se psalo "Italsti zide stoji za Musollinim a fasismem". Vedl je vysoce postaveny zidovsky dustojnik Italske armady.

  • A tady je vidět krása knižní předlohy :D -> každý si v tom najde něco jiného. Někdo tam vidí fašismus, někdo vojenství. Já tam vidím to, co to znamená být voják, zde mobilní pěšák :D Navážu na to citátem z BHD:
    "When I get home and people ask me,'Hey, Hoot, why do you do it, man? What are you? Some kind of war junkie? I won't say a goddamn word. Why? They won't understand. They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you. And that's it. That's all it is."

    Na hru se netěším, podle mě nedokáže vystihnou atmosféru ani knížky ani filmu - který mám rád i když má s knížkou společné asi jen název, brouky a seržanta Zima. Ale jsou v něm krásný hlášky, jednu používám dodnes :D : Funny how they always wanna stay friends after they rip your guts out.
  • drasta

    To je nejaka pre alpha bez animaci nebo proc to vypada tak spatne?

  • nightborne

    No jo, tos vzal Mussoliniho. A Marriam-Webster třeba zas tvrdí, že fašismus je autokratický hnutí, režim nebo filozofie, co povyšuje národ, případně rasu nad ostatní - což třeba zrovna ve filmu máš hned v úvodu u toho projevu, jak lidstvo musí, MUSÍ vládnout galaxii. A Paxton zas definoval fašismus jako reakci na možná domnělej úpadek národa a snahu o kompenzaci pomocí militantních elit. A v úplně původním manifestu fašismu bylo taky zase trochu něco jinýho, ačkoliv ten mírumilovnej aspekt šíření kultury vydržel asi tak pět minut od chvíle, co se fašisti dostali k moci...

    Ne, ani v knize, ani ve filmu to politicky nebyl čistej fašismus, proto se taky už dobová kritika v šedesátejch letech neuměla shodnout, jesli Heinlein glorifikuje vojenství, nebo národ, nebo co vlastně. Verhoeven to tam podle mě cpal na just, jako truc po tom, co mu lidi prskali na Robocopa, a ne, Neil Patrick Harris v esesácký uniformě sám o sobě fašismus vážně nedělá. Konceptuálně si ale myslim, že by se styčný plochy najít daly.

    A co se týče hry... bůh milej ví, osobně bych čekal conan unconquered v bleděmodrým a nad příběhem se moc nevzrušoval, ale uvidíme, třeba překvapěj, žejo. 

  • XorxoxTalarius

    Definice je jasna "Everything by the state, for the state, within the state". Navic  maji svobodu slova, existuje svobodny pristup k informacim, svoboda podnikani, predstavitele jsou voleni a zodpovedni za svoje ciny, vse je zalozeno na meritokracii, existuje svoboda pohybu ... dokonce i z armady muzete kdykoliv odejit, pripadne muzete nastoupit civilni sluzbu. A to se bavime o filmu, nikoliv o knize.

    Verhoeven mozna otevrene priznal, jen ten fasismuz jaksi zapomnel zahrnout. Problem bylo ze jaksi nepochopil puvodni namet, takze to dopadlo jak dopadlo. Tedy ze z toho zustala libertarianska power fantasy s nacistickyma uniformama a to je ten zasadni duvod proc se bojim, ze ono nepochopeni toho tematu bude zasadni hrebik do rakve onech "moralnich rozhodnuti".

  • jindra.veliky

    z toho videa to vypada jen na tower defense hru, to by byla celkem skoda

  • nightborne

    Eh. Ano, autor si myslí něco jiného. Už v původním románu naplňovalo militaristický zřízení Terry řadu definic fašismu - vláda (vojenský) elity skrze omezení volebního práva pro veterány, vnitřní očista a vnější expanze, například. A film bere tentýž základ, jenom ho kritizuje sarkasmem, tedy ironizací. Nebo máš snad pocit, že ty novinový šoty z filmu byly braný jenom jako narativní prostředek? To snad ne, ne ;)? A Verhoeven mimochodem paralely k druhoválečnýmu fašismu naprosto otevřeně přiznal, takže upřímně není co řešit.

    Maximálně můžeme debatovat o definici fašismu, a to tu budem celou noc, protože se lidi nejsou schopný shodnout už asi tak padesát let.

  • XorxoxTalarius

    Apropo "Ze seriózní válečné fikce vytvořil satirickou kritiku militantního, fašistického zřízení." Ani ve filmu zadny fasismus nebyl, uniforma fasismus nedela. Pokud si autor mysli neco jineho, moc mne zajima na zaklade ceho k tomu dospel. Ani fasismus ba dokonce ani kritika se v tom filmu skutecne nekona.

    A snaha tvurcu do toho zasadit nejake moralni rozhodnuti muze byt asi nejvetsi hrebicek do rakve.


  • Blue.Shark

    Celkem se mi líbí ztvárnění a mohla by to být pěkná řežba, ale nějak nechápu ten krkolomný pohyb Brouků. Ale tak to je snad něco, co se může časem změnit.

  • Row

    Skoda, knizni predloha je mi o neco milejsi i kdyz prvni film ma take svoje kouzlo.

    Co mne ale napadlo prvni jak jsem zahledl nadpis... pamatuje si jeste nekdo povedenou ceskou freewareovku z roku 2003, strilecku z izometrickeho pohledu, s hlavnim hrdinou Johnem Padowskim - Starship Trooper? :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit