-
Když o tvé super hře nikdo nebude vědět, neprodáš ji. Tak to prostě je. Jako menší vývojář do marketingu nemusíš nutně nasypat tunu peněz. Můžeš ho dělat i s minimálními náklady, ale dělat ho prostě musíš. Jinak je na to pěkná přednáška, kterou jsem nedávno viděl, a je tam i pár příkladů, kdy marketing studiu hodně pomohl.
-
20-30 aspon prosím... maxi ano?
-
Proč? *7* Tvůj fotr se na tebe vykvák takže ten ti se mnou moc nepomůže (nic ve zlým, samozřejmně).
-
Bože Jacku, tvé reakce by se daly přirovnat ke střelám do vlastní branky.
-
Kolikrát ještě?
-
tenhle wall of text nekdo skutečne prečetl? a rozebírají se tam nejspis takove veci jako že nebe je modre a voda mokra nebo že proč nektere hry neuspeji na ks. no proste proto že maji smulu, jsou to blbosti, nemaji jmeno nebo zkušene tvurce nebo nezaujali publikum. na to nepotrebuju čist članek na 10 stran *7*
-
Sleng. *3*
-
vjeci *7*
-
Divny clanek, ktery se trefil do Kickstarteroveho bezcasi. Situace, ktera byla okolo veci jako Broken Age nebo Wasteland 2 uz se nikdy nebude opakovat. A faily jako Yogcast, Confederate Express, Brokne Age v nem nejsou z casovych duvodz vubec zmineny.
Priste bych volil jako lakadlo na casopis ktery se obejde bez plnych her neco lepsiho. -
Je mi lito, na tvuj lowbox nevychazi pravy hry. *5*
-
Torment a Deus nemeli zadnej marketing protože v te době ho nemela skoro zadna hra, a bylo to normalni. Dnes delaji velky marketing jen dve firmy a to UBI a EA, ostatní to z velke casti nechavaji na hernich novinářích ze budou hrace informovat, marketing zdarma:)
Ani firma jako třeba Bethesda nedela kdovijak megalomanske marketingove propagace napric netem a tak podobne..jen ta EA a UBI dokážou ztropit takovej poprask ze to je az trapny, dokonce to na nekoho muze působit negativne. Velke marketingove propagace jsou zamereny hlavne na casual hrace kteří nemaji chut ani cas si něco zjišťovat, ale clovek co ma hry jako konicek a sleduje deni leta si dokaze velmi rychle udelat názor sam. priklad je třeba Watch Dogs, od samého zacatku jsem vedel ze me to bavit nebude, a ta nekolikaleta propagacni masaz co UBI predvedl to nijak nezmenila. -
no jo, ještě že ty nejsi obyčejný hráč, takoví chytrolíni jako ty musí nás ofce navést na stezku jediného pravého gamerství *6*
-
Výbornej článek v minulým Levelu, doporučuji už kvůli tomu koupit Level vjeci co se jinde tak pěkně a stručně nedozvíte... i když nastínil problematiku vydávání her přes kickstart jen hodně stručně obrázek si lze udělat celkem snadno. *4*
-
"Jde o to, že ty na to koukáš z pozice někoho, kdo má hry jako hobby, informace si cíleně vyhledává, hraje hodně, hraje rád a vyzná se v nich. Jenže spousta lidí se ve hrách nevyzná, a proto je marketing důležitej."
Btw, proč mám pocit, že tohle u KS her neplatí. -
Planescape propadl tím, že neměl marketing a zároveň nebyl šitý pro "obyčejného" hráče. Další mě napadá třeba Deus Ex. Ten neměl žádnou reklamu, před vydáním hry vyšlo jen pár screenshotů, přesto jedna z nejlepších her všech dob a v magazínech to mělo hodně vysoké hodnocení.
Samozřejmě komerční úspěch u obou her nebyl nijak velký, proto je dnes herní průmysl tam, kde je a proto (chválabohu) existuje Kickstarter. -
Myslim, že to ostatní shrnuli celkem dobře, bez marketingu se prostě neobejdeš. Jde o to, že ty na to koukáš z pozice někoho, kdo má hry jako hobby, informace si cíleně vyhledává, hraje hodně, hraje rád a vyzná se v nich. Jenže spousta lidí se ve hrách nevyzná, a proto je marketing důležitej. Já se taky nevyznam v šampónech, takže když jdu do obchodu, hrábnu po tom, kterej je mi povědomej. Máš pravdu, že kvalitní produkt se prodává sám, ale pouze určitýmu okruhu lidí. Zbytek k tomu musíš nějakym způsobem dokopat.
A jenom tak mimochodem, takovej Planescape: Torment byl v době vydání dost propadák, takže s tim, že by kvalitní hra nikdy nepadla na hubu to taky nebude tak horký. -
Ty mluvíš o vydavatelích kteří peníze na marketing mají a není pro ně problém si úspěch hry pojistit marketingem. Oni to vlastně udělat musí, protože podobné značky zaměstnávají tisíce lidí. A jak říkám, není to pro ně problém, třeba pro Rockstar, žádné bolístky. Já ale v návaznosti na článek (četl jsi ho vůbec?) mluvím o vývojářích kteří chtějí prorazit na KS a podobných platformách a třeba se rozhodují zda nasypat 100% do vývoje výjimečné hry anebo jet 50% na průměrné hře a 50% na marketingu jako jistotu. Právě mě trochu rozohnilo že M.Rybka nepřímo radí začínajícím vývojářům aby si předem cálovali marketing, což je pro "menší ryby" prostě nesmysl. Buď ve hru věřím a na marketing píchám anebo ve hru nevěřím, tak se vrátím za začátek a šteluju a šteluju, dokud to není tak dobré, jak by mělo. Marketing podobnou hru nezachrání nikdy.
-
Vyjma věty " čím slabší hra, tím je potřeba silnější marketing" nesouhlasím v tvém příspěvku asi vůbec s ničím. Ještě že né všichni vývojáři uvažují jako ty, neměl bych co hrát.
Edit: Pro Mika. -
Nemysl. Bohužel sebelepší hra se v současné době neobejde bez marketingu a ten tvoří 50% úspěchu dané hry. A třeba Zaklínač 3 má docela velkou reklamní kampaň a nepovažuji jej za něco, co by mělo představovat slabší hry. Mimochodem příkladem může být podle mě perdektní Spec Ops: The Line. Jedna z nejlepších her ale mizerný marketing způsobil, že si na sebe vydělala a něco málo přidala, což nestačilo. Jde vidět, že si to silně představuješ jako hurvínek válku. Znám spoustu hodně kvalitních her, ale nemají marketing a proto se nedostanou mezi lidi. Dalším příkladem je třeba F2P hra Star Conflict. Prakticky u nás ji nikdo nezná a přitom patří mezi nejlépe hodnocené hry, jak po herní, tak po grafické stránce. A tak je to se vším. Marketing je polovina úspěchu, ten druhý ti musí přinést kvalitní titul. I nový Original Sin měl marketingovou kampaň, GTA V by mohlo vyprávět, Last of US to samé. Všechno jsou to skvělé hry a přesto mají marketign. Hádej proč.
-
Škoda, že historická fakta mluví proti tobě. Ty nejlegendárnější hry byly většinou takové, které nebyly šité pro "obyčejného" hráče, jinak se zbytkem víceméně souhlas. Ono dělat marketing a k tomu průměrné hry je jednodušší a jistější, než hledat kreativní lidi s nápady a riskovat.