Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • prudislav
    Valve to má podle mě všechno promyšlený dlouhodobě a stopro se nesnaží bojovat s xbone/ps4 , spíš alternativa pro konzolovou generacico přijde po(PS5/XBONE360) a snaží se o nezávislost PC platformy na Windowsu. Vzpomeňte si jak na tom byl steam před deseti lety(povinný otravný DRM pro HL2) a jak na tom je teď(primární PC digitální platforma). Věřím že časem pijde i design od samotnýho Valve. Exluzivní tituly a dotování "steam machines" pro nižší cenu jde proti jejich filozofii, když i SteamOS je opensource a steam machines budou modulární(počítač pro ty co nezvládnou složit vlastní sestavu a radši si koupí tu posvědcenou Valve) a ty slabší budou streamovat co nezvládnou.
    • Nic proti, ale pro mě je Steam i po tolika letech stále jen povinný a otravný DRM, neřekl bych, že se v tomto něco změnilo. I když ho samozřejmě využívám a mám ho vcelku rád (za ty roky jsem si prostě zvykl), ale na tuhle jeho vlastnost nezapomínám (že ho vlastně používám z donucení). Bohužel dnes není na PC platformě na výběr, tedy je, buď torrent nebo Steam, ale to raději nebudu komentovat. *7*
  • Ne vždy bylo Valve hned pochopeno, ale zatím všechno (o výjimkách asi ani nevím) co tam vykoumali nakonec mělo úspěch. Buď tedy SteamOS bude jejich první neúspěch a nebo si bez něj za 10 let hodně lidí nebude umět představit život. Myslím, že SteamMachines jako takové Valve ani tak netrápí, přecejen prodeje těchto kusů by měly trápit spíše prodejce než Valve, které to jen zaštítí. Tak o čem to tedy je?
    Když jsem se nad tím pokoušel zamyslet z důvodu to pochopit, musel jsem se trochu vžít do role. Valve je americká firma, která táhne spíše alternativní proud - podpora PC až za hrob, zvláštní vedení firmy, Steam (byť dnes mainstreaový, tak je stále za jistou hranicí), snaha prosadit Linuxové hraní. Američani jsou národ s hodně penězi, které rádi utrácejí, především za věci zpohodlňující život; rovněž patrioti a hodně dají na značku (úspěch celého Apple). Jaká je doba? Vývoj hardware jde dopředu rychleji než hry stíhají využívat (dnes se dá postavit high-end pc za 20k+), nicméně někteří jazykové říkají, že se blížíme k fyzikálním limitům a další vývoj bude tedy spíše o optimalizaci. Jaká je konkurence? PC - v Americe spíše pro nadšence a znalce, není zase tolik lidí produktivního věku kteří by si rádi skládali a vylepšovali svého miláčka. XBOX s tradicí kterou zajišťuje Microsoft nicméně zde vidíme odklon od "hardcore" hraní a příklon k family využití. Kinecty a kamery, hlasové ovládání, propojení s televizí apod. však to známe. PlayStation4 je sice plnohodnotná hardcore herní stanice, nicméně v Americe je na ni díváno jinak než u nás. Když to zjednoduším, není to něco, čím byste se chlubili jako třeba Applem či XBoxem. A tady si myslím, že nastupuje role SteamOS respektive SteamMachines.
    Pro člověka, který je pohodlný, nechce si skládat své pc a nechce aby mu hučelo, aby bylo velké, neskladné, škaredé a aby ho holka, kterou chce sbalit při co-op hraní portálu, označila za nerda (přestože chlap si buduje maskulinní vzhled). Nechce XBox, protože žije sám - nevyužil by prorodinné funkce, po událostech z posledních let u něj Microsoft klesl (win8, špehování - na to jsou Američani hákliví) a hlavně chce pařit pořádné hry a spoustu her. A PlayStation nechce jednoduše proto, protože by se mu kolegové v práci smáli, že je číňan.
    Ve zkratce, myslím si, že Valve najde se svým systémem zákazníky. Lidi, kteří nemají problém mít jeden pc s win na práci a druhý se SteamOS v obýváku na hry. A celé SteamMachines jsou tu jenom proto, aby se o celé věci mluvilo, dostala se lidem pod kůži a první zájemci mohli jen ukázat prstem a říct - to chci.
    Trochu jsem se rozepsal, neberte mě zas tak vážně. Postřehy o Američanech vycházejí se skutečných zkušeností.
  • Asi takhle nejsem konzolista jsem PCčkář nicméně musím uznat, že bych si opravdu raději koupil konzoli kde mám ještě exkluzivní hry... Nicméně rád bych upozornil na jednu věc vy pořád řešíte všichni SteamBOX, že je k nicčemu je drahý atd. to sice je pravda ALE díky steamBOXu se začal rozvíjet linux a velcí "hráči" na něj začali vydávat ovladače atd. Takže ano má smysl dělat steamBOX, jelikož pomáhají propagovat linux jako herní platformu další. Rád bych už MS ukázal prostředníček ale jsme teprve na začátku...
  • Taky nejsem přesvědčen o kvalitách Steamboxu. Na druhou stranu vidím pozitivum v tom, že některým lidem dojde, že PC nemusí být velká těžká skříň pod stolem.
  • "Valve devalvovala" - krásná slovní hříčka, tak snad časem nedojde k úplné deValvaci ;)
  • Strategie není dle mého prodat co nejvíce Steam machines. Tady jde nejprve o to, aby si co nejvíce lidí nainstalovalo a používalo ten jejich SteamOS! Jakmile to bude schopný OS do multimediální domácnosti, pak si ho bude instalovat čím dál více lidí na klidně úplně obyčejné kompy. Na co potřebuju Windows, když se jenom dívám na filmy, pouštím hudbu, serfuju na netu a zahraju si nějakou hru ze Steamu že?
    A až tento OS budou lidi chtít instalovat na své domácí PC stále více, pak nakonec přijdou výrobci s pořádným HW -protože tehdy už budou vědět, že se to tutově bude prodávat.
    Pro Valve nebude výhra prodej nějakých Steam machines, ale zvyšující se podíl v používaném OS.
    • Zajimave, a co kdyz ja tvou otazku otocim? Na co potrebuji SteamOS, kdyz se jenom divam na filmy, poustim hudbu, serfuju na netu a hraju nejakou hru ze Steamu, ze? Navic ty Win uz tam davno mam, mam k nim dalsi programy a mam jistotu, ze mi vse funguje a vse je kompatibilni. Proc bych proboha prechazel na SteamOS, coz je jen dalsi distribuce Linuxu? Co branilo lidem doted si tam ten Linux dat, kdyz je tak super?
      Diky bohu za to, ze SteamOS nemuzou lidem vnutit proti jejich vuli jako to udelali se Steamem.
  • yuri.sidius
    Jinak řečeno ten revoluční steam machine bude vlastně takový balíček PC + Steam Os + gamepad aneb klasické splácněte pár starých věcí dohromady a máte novinku *15*
    Revoluce se tedy nekoná, je to pouze alternativa pro nezkušené (nebo líné) uživatele jak si to dát dohromady no a nakonec můžeme být všichni spokojeni
    *7*
    • Jj, je to úplně stejná bublina jako PS4 a next-gen. *1*
  • Vyložme si to na rovinu.

Steam Machines - jsou to prostě prebuilty zaměřené na hry (vyváženej procák a grafika). Jasně, dražší než když si to poskládáte same, ale pořád lepší než existující prebuilty (ty mají většinou silnej procák, tuny RAM a slabou GPU - na hry nevhodné). Pokud nějakej bláznivej Valve fanoušek čekal, že to bude Gabenova Kouzelná Krabička (tm), tak asi smůla, no.

Steam Controller - to by mohlo být dobrý. Jako jsem spokojen se stávajícími gamepady, ale tenhle novej si rád vyzkouším, pokud budou pozitivní ohlasy.

A teď to nejdůležitější, Steam OS - ten je úplně na nic. Zatím. Ale Geban kašle na teď. Geban natahuje prsty po budoucnosti. Podívejte se na Microsoft... nic moc v poslední době, co? Prostě spousta lidí docvaklo, že bude dobrý posunout hraní na Linux. A Steam OS je prostředek jak ten posun popohnat a zároveň zajistit, aby Valve mělo na Linuxový hraní monopol. A já vím, že spousta lidí by za Gebana a Valve dalo zadek do ohně, ale přiznejme si to, Steam není nijak perfektní... v těch EULA updatech, který jste nikdo nečetli a jen odklepli, už jste dávno kejvli na to, že žádná hra na Steamu není vaše a máte jen licence, co vám Valve může kdykoliv vzít. Přidejme si k tomu alarmující nárůst manipulativní gamifikace v samotném Steam klientu a novějších Valve hrách a musím vám povědět, že fakt z vidiny Linuxového hraní 100% pod palcem Valve nejsem nadšenej. A vůbec, monopoly nejsou dobrý nikdy.
    • Veskoslav
      Proč mít dva systémy. Jeden na práci a druhý na hry, když Windows umí oboje? A kdo donutí, aby výrobci začali dělat na Linux? Valve samotné? A 1,8% Linuxové distribuce i kdyby se 10krát zvětšila (což se nestane), tak sotva ohrozí Windows jako herní platformu. Troufám si tvrdit, že většina má pc nejenom na hraní, ale i k práci a jiným věcem. A věř mi, že by jsi nechtěl pracovat s alternativami za Cad na Liuxu.
      • Aby jsi se nakonec nedivil... Microsoft to s poslednim systemem poradne po.ral a to uz je jen tresnicka na dortu. Nerikam, sam povazuju Win7 za nejlepsi system soucasnosti. Nicmene vyrobci a prodejci her uz davno pochopily, ze trh je i jinde. Takze se zameruji i na MacOS a tim padem i Linux, protoze vychazeji ze stejne rodiny. Takze Steam OS prichazi da se rict prave vcas ci testne pred tim, nez je potreba. Nejpravdepodobnejsi vsak je, ze Microsoft a to i na desktopu prevalcuje Google s Androidem. Zda se vam to jako vtip? Nebo vas napada, jestli nejsem retardovanej, kdyz si myslim ze ten neodladenej a spatne navrzenej bastl jmenem Android ma sanci na desktopu? Verte, ze bohuzel ma... vetsina uzivatelu jsou totiz idioti a vyrobci hw budou radi za system "zdarma". Zdarma je v uvozovkach, protoze podle toho co se ke me doneslo, google dokonce plati partnerum procenta z prodeje za aplikace ze store koupene pres jejich platformu. Navic Android a jeho store je jiz rozsiren mezi masy a je da se rict jeden... zatim co Linuxu je kvantum, nejsou mezi sebou kompatibilni a vlastni store ma jen Ubuntu a to jeste nemluvim o tom, ze je na nem kulove. To je duvod, proc se tyhle systemy nikdy komercne neujaly a nejsou zajimave ani pro herni trh. Steam OS je dalsi vlastni system... ma teoreticky sice zakladnu uzivatelu, ale vetsinu z nich nic nenuti prejit z Windowsu. Bude to jeste zajimavej boj. Jinak co se tyce zamereni na HW, pridjde mi, ze autorovi clanku neco lehce unika... drtivou vetsinu textu hani neco, co bylo kazdemu jasne. Ze Steam Machine je normalni PC ;-)... hlavni myslenka Steam Machine je jednotne ovladani a rozhrani, coz zajistuje ovladac a Steam OS. O tom, ze bude jeden kus hw se nikdo nikdy nezminoval... a podle toho, jak strasne nesmysne u toho breci, rekl bych, ze cekal nejakou konzoly. Nicmene ty uz na trhu jsou a maji sve uzivatele, na tohle logicky Valve nesmeruje... ma sve zakazniky a to jsou PC-ckari. Prave ovladac a krabice designovana pro vhodne vyuziti v obyvaku s televizi ma priblizit moznosti pohodlneho hrani na konzolich... nikoliv se jimi stat. To co autor uvadi jako nepredstavitelne zlo, ze si snad muzete Steam Machine poskladat sami je naopak velike plus. A to ze hry na PC nejsou optimalizovane a vyrobci se o to ani nesnazi... chlapce, prestan psat ho.na ;-)
      • honcka
        Imho 90% lidi staci na "praci" prohlizec a open office, max nebudou moct upravovat rodinny fotky v ukradenym photoshopu, ten zbytek bud jim staci notebook, kterej maj stejne ke stavajicimu pc, nebo potrebujou plnohodnotnou profi workstation a na ni si stejne neinstalujou hry
      • Půjde to postupně. Postupňoučce. Po krůčcích. Steam tu bude ještě dlouho. Času dost.

A když to nevyjde se Steam OS, třeba to vyjde jinak.

A jo, já vím, že Linuxový alternativy profesionálních softů stojej za nic. Ale i to se může změnit.

A vůbec... proč nemít dva systémy? S SSDečkem je reboot otázka doslova minuty.
        • walltar
          No nevím ... řekl bych, že ti na kteří Steam OS míří (Pc v obýváku) nezvládnou naistalovat sami OS, natož aby si ještě dělali dual boot.

Ale jinak já bych do Dual Bootu nešel ... zatím mě W7 dává všechno co potřebuju jak k práci, tak ke hrám. A kdybych stavěl PC do obýváku, tak tam pravděpodobně dám Linux, protože bych ho používal taky jako domácí fileserver.
          • Držíš se příliš při zemi. Tohle není operativní nebo taktická akce. Tohle je strategie - the long con.

Co potřebuje Steam OS ze začátku? Čísla. Co nejvyšší počet uživatelů. A ze začátku je jedno, jaký typ uživatelů to bude.

A ke konkrétnímu problému - dualboot. Dovedl bych si přestavit, že softwaroví inženýři ve Valve dokážou nakonec zautomatizovat i dualboot v rámci instalace Steam OS. A vůbec, zkus nainstalovat nějaký entry level Linux distro (Mint třeba). To ti v rámci defultní instalace udělá dualboot víceméně automaticky už teď.
  • Veskoslav
    A jelikož je stále euro=dollar, tak tyto hračky naprosto nekoupitelné v současné politice. Protože pokud bude toto platit i pro tyto stroječky, tak je pekelný rozdíl 600 dollarů nebo 600 euro. I když jsem četl, že by tento nesmyslný poměr neměl platit.
    • Výhoda hovadské měny. I když hodně tupců kteří nejsou ekonomicky ani logicky vzdělaný stále budou tvrdit a opak o co je horší volit podle toho a směřovat různorodé země včetně nedisciplinovaných "borců" z jihu do jednoho uskupení a pak budou kecat jak to je supr.
      • Veskoslav
        No nejhůře jsou na tom Britové *1* Ale pomalu prodejci zjišťují, že skoro polovina Britů jim kašle na nákup v tom poměru dollar=euro=libra a nakupují za dollary.
        • To je pravda. Ale tam alespoň mají koule na to ( a taky důležitost ve světové politice) aby něco udělali a i klidně vystoupili z EU a případně zůstaly v EFTA anebo EFTA více rozšířili a byl to tedy opravdový ekonomický projekt a ne politický.

Pak by to měli supr. Výhody volného trhu, a hlavně by odpadla nutnost zavádět rozhodnutí EU které je často neslučitelné s nějakou specifikací dané země.

A pro lidi by odpadlo komedie nelogického převodu měny protože by euro již nebyl tak důležité co se velikosti týče.
  • Ale Valve prece vůbec nezajímá jestli si koupíte steam mashine nebo si to postvaíte sami, idea celého projektu je dostat steam na nějaké výpočetní zařízení do obýváku aby se tím rozšítila řada potenciálních zákazníků a oni prodali víc her na steamu
    • To se doufám nestane. Je potřeba upozornit, že Valve může být potencionálně druhý google který vesele hromadí data i na které nemá právo a pak je předává dále a nevíš co se s nimi děje.

Steam = nutnost připojení a provázání s účtem. Navíc jestli přes to platíš, i údaji o tvé osobě. Jestli to bude v obývacím pokojí pro lidi co to moc neřeší kam to asi půjde? Směrem k pohodlnosti pro uživatele a tedy integraci údajů lidí, produktů a služeb. Tak tomu bylo zatím vždy.

To vidíš všude. Firmy hlavně chtějí informace o tom co děláš aby mohli na tebe více cílit a ideálně i další informace... Pak tupci čumí, když na ně někdo něco vytáhne anebo něco unikne.
      • Shaker
        Sorry, ale je v tom rozdil oproti Sony a Microsoftu?
      • Jack1947
        K tomu pokoji, jeste by mohli prodavat pozdejc i nejakou WEBOVOU KAMERU licencovanou od Valve pak staci kdyz ... nebude nekdo tak dusledny na sve soukromy a... obrazky v realnem case z obyvaku se vzdycky hodi ne ? *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit