Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No je potěšující přečíst si recenzi od dítěte neznalého klasiky .... No nakonec grafika a design to vytáhly nahoru ;) . Ale body plus - přiznal se bez mučení
    • no niet sa co cudovat ze to mladsi hraci vidia inac, ved komu by pri dnesnych "krasne farebnych" hrach prislo zabavne opakovat "tu istu cinnost" dookola na 12 ci 13'' ciernobielom monitore :) ale zazil som, bavil som sa ukrutne a nakoniec lord chaos dostal pomocou firestaffu to o co si koledoval a moji styria zverenci sa po dlhych hodinach stravenych v dungeone dostali na slnecne svetlo...a s nimi aj ja, z pivnice kde som mal ulozenu svoju starucku 286-ku :).
  • povazovat featury tyhle hry za jeji chyby je pouze mladickou nezkusenosti recenzenta, vezte mily recenzente ze to co vam prijde jako nedodelek/chyba (uhybani v bojich, vypnuti automapy, absence 512 kombinaci kouzel atd.) je prave ona cista HRATELNOST. chapu ze diky svemu veku nejspis povazujete za hratelnost cosi ve stylu COD ci SIMS ale verte ze oldschool hratelnost nebyla nahrazkou grafickeho kabatu jako je to dnes, kdy vetsinou lide hraji jen technologicka dema vhodna pro zjistovani stupne retardace u primatu kteri zvladnou zmacknout 2 cudliky v poradi jez je jim zobrazeno na displayi.
    • smejki
      Milá dámo obsluhující veřejná sociální zařízení, rád Vás uklidním slovy, že jsem byl odkojen klasikami jako Doom, Legend of Kyrandia, Fallout 1/2, SimCity 1, Sokoban, F29 Retaliator. Začínal jsem hrát na 386ce a NESu. Nejsem žádné poupě, ale nedělám si iluze o tom, že mnoho aspektů typických pro staré hry vychází z technických omezení a mladického designu, přičemž objektivně hře nic kladného nepřináší. Nehodlám proto vyzdvihovat design, který vede ke stereotypu, nejasnosti, zbytečné komplexnosti, nevyváženosti, nemotornému ovládání a podobným neduhům jen proto, že se to tak dělalo.
      A CoD mi od druhého dílu nesmí přes práh.
      • Ano ano, v te recenzi jsou ty zkusenosti s Doomem videt. Bohuzel, LoG je ponekud jiny zanr nez vypsana smeska her. Ale rekl bych, ze tohle uz vetsine prispivatelu zde doslo - ze to neni recenze ale pseudorecenze z pohledu cloveka, ktery nic podobneho nevidel a zjevne nechape na cem jsou podobne hry postavene.

Preji hodne zdaru v psani dalsich, podobnych 'pseudorecenzi'.
        • smejki
          ještě tu nikdo, kromě masochismu s vlastnoručním kreslení mapy (proti gustu žáden dišputát), nenapsal, na čem tyhle hry stojí.
          Osobně jsem toho názoru, že stojí
          - na puzzlech - ty jsou supr, zmíněno
          - na komplexně, logicky a dobře navrženém dungeonu - geniální, zmíněno
          - na jeho objevování - zmíněno
          - na specifickém soubojovém systému - zmíněn, popsán jako funkční ale nemotorný ve vytváření různorodých situací, mnohdy stereotypní
          - na kouzlení - zmíněno, popsáno jako systém s dobrým základem, trochu krkolomným ovládáním ale především s nevyužitým potenciálem
          - na správě předmětů - zmíněna jen nejasnost ohledně jídla, což není chyba systému ale chyba v konzistenci přístupu k hráči
          Co míjím? Napiš mi to prosím.
          • Vypada to, ze jsi konecne nasel cas a neco jsi o puvodnich dungeonech nasel a precetl.
            Gratuluji, zajiste se ti to pri recenzovani v budoucnu bude hodit. SKoda jen, ze jsi to neudelal pred psanim te recenze...
            Zvlaste se ti to bude hodit u toho Doomu *3*
            • smejki
              ne, nepřečetl. a Doom je pro mě 16(?) let stará zkušenost, ke které bych se nevracel, ani kdyby mi platili. Jestli bych vracel k něčemu z žánru, tak je to první Half-life.
  • Vsechno co autor vyjmenoval jako negativa jsou pro me jako staryho hardcore hrace +
    Dungeon se proste s nikym mazlit nema, tohle neni hra pro deti.
    Uz se tesim az pridu z prace a radne podrtim *1*
  • yenda1
    Tak nedávno jsme dohrál DM. Teď si dávám CHSB a je to peklo vám povim. Člověk za ta léta pěkně vyměkne. Všude se mi válí čtverečkovaný papír. Kde je fontána, kde sehnat jídlo? Není to jen nostalgie co mě u toho drží. Je v tom "něco" víc.
    Na Grimrock se těším. Bude to zajímavý srovnání. Doufám v tuhou obtížnost. Zdar všem potkáme se v kobce!
    • Ackoliv DM jsem dohral snad 50x (bez prehanky), CHSB jsem nikdy nedal a to jsem ho zkousel rozjet hodnekrat :) 2 corbumy (KU, NETA) byl max co jsem zvladnul, paxem se ztratil/chcipnul hlady/zizni anebo mi dosla trpelivost :) Definitivne nejtezsi hra, kterou jsem kdy hral, preju hodne stesti! ;)
  • konečne pořádná hra
  • Připomíná mi to Dungeon Master :) Ten jsem miloval ... :)
    • ales.smutny
      Je to prakticky klon téhle hry...takže určitě brát a hrát :)
  • SixThe9th
    Uz sosam, sosam sosam !!! Nemohl jsem dockat nez tohle vyleze a tak jsem si cvicne dohral Black Crypt. Ted jsem diky tomu tak nadrzeny, ze nedokazu myslet ani na to co budu cely tyden jist. Presne jako tenkrat :))

BTW: Hra rozhodne vyjde levneji na GOG.com nez na Steamu ;)

Ciao v podzemi..
  • Super ,uz stahuji a i kdybych to nemel dohrat ,tak rad podporim vyjoj takovych her , umite si predstavit napr. PLANESCAPE TORMENT 2 :)) *14*
    • smejki
      Obsidiani možná něco podobného stvoří. Chystají se na Kickstarter a komunita právě nejvíc volá po planescapovině. Práva na svět mít nebudou, ale kdo říká, že nelze vymyslet podobnou zvrhlost in-house? ::ruky_hore
      • Tak to opravdu nelze... Planescape je jedinečnej v tom, že se tam střetává Forgotten Realms/Dragonlance/Dark Sun/Ravenloft atd. Vymyslet něco podobnýho během krátke doby je uplnej nesmysl...
        • Tohle je Planescapu imho až vedlejší. Většině hráčů je navíc ukradený, do jakýho licencovanýho světa je to zasazený, když jich stejně většinu neznaj. Planescape je jedinečnej v tom, že je prostě výborně napsanej, a to může platit i u světů bez lore na deseti tisících stránek.
          • S tím bych souhlasil. Je to vlastně jediný konverzační RPG, který znám a takový imho celkem dost chybí (v žádné jiné hře nikdy nebyla podstatnější inteligence než síla a to se mi strašně líbí *2* ).

I když musím objektivně uznat, že ke konci a během soubojů obecně nic moc (příliš moc nepřátel, člověk není zvyklej, mě to moc do hry nezapadlo...). Ale konverzace, vývoj postav (a ZBRANÍ). Pravda, Planescape byl super.

A jestli někdo udělá CRPG, tak budu první, kterej si ho před objedná.
            • Zkus betu Age of Decadence:
              http://www.irontowerstudio.com/

Napsaný je to taky dobře a pokud máš charakter specializovanej na kecání či plížení, bojům se můžeš vyhnout úplně:).
          • Nechápu tuhle logiku ferdů, Planescape byl jedinečnej právě v tom mixu všech světů, Planescape II bych uvítal, ale už ne napodobeninu, která určitě originál nemůže překonat ani se mu přiblížit. Snad ještě nejsme v číně, abych to na co nemám, zkopíroval...

A to si teď pasoval do role samozvaného mluvčího většiny hráčů? Co jsem četl v době před vydáním diskuse tak naopak téměř všichni věděli o jaký svět se jedná... Výborně napsanej je, ale to by mu bylo prd platný kdyby se neodehrával v onom licencovaném světě na deseti tisících stránkách... Myslim to tak, že by rozhodně nebyl tak úspěšnej, ale spíš by zapadl stejně jako Arcanum, ačkoli výborná hra...
            • Já zase nechápu tvůj postoj. Planescape jsem dohrál myslím 3x a bezvadně jsem si to užil a to jsem opravdu neznal pozadí (pokud nebylo vysvětlené ve hře) různých světů a jejich střetávání.
            • Ta hypotetická hra nemusí být ani Planescape 2 ani jeho čínská napodobenina. Proč nejde udělat hru, která by prostě navazovala na věci, které uměl Planescape (např. hloubka a zamotanost světa) a přitom s ním nemá přímo zas tolik společného? A proč je PST nějaká modla, kterou nejde překonat a ani se k ní přiblížit? Je to skvělá hra, ale přiznejme si, že v kontextu lidské (tzn. nejen existující herní) tvorby to zas takové nedosažitelné božské dílo není a klidně by mohlo být nějakou hrou překonáno, je tady ještě obrovská rezerva. To, jestli s něčím takovým půjde Obsidian na Kickstarter, je věc druhá, zatím tam probíhá spíše kosmetické oprašování oldschool časů, nejlépe v podobě remaků a sequelů, protože na to hráči slyší.
        • No nevím, mně osobně třeba Planescape přišel skvělý v tom, jak prezentoval svůj zamotaný svět a osudy a postoje postav v něm. Tyhle věci samozřejmě byly částečně dány střetem těch DnD světů, ale nevidím důvod, proč by nebylo možné něco podobného/lepšího vytvořit i bez nich. Dokonce by to mohlo dopadnout ještě mnohem líp, protože by autoři nebyli nimi nijak vázáni.
        • smejki
          Jaké to je žít ve světě, kde je všechno na hovvno, všichni jsou hajzlové a nic nejde?
          • Myslíš svět games?
  • Je to super, právě jsem u toho proseděl tři hodiny. Ani nevím jak. Strašně návykové.
  • Promiňte, ale nemohl by recenzi na takovou hru psát někdo, kdo pamatuje alespon Dungeon Mastera? Nejsem spokojen.
    • sleepless
      Jak pise uz Ales, presne to jsem nechtel. Chtel jsem cerstvy pohled od cloveka, ktery je velmi peclivy, propracovane herni mechanismy jsou jeho gusto, a i kdyz nutne stare dungeony nehral, tak vi, oc v nich slo. Byla by velka skoda oznackovat Grimrock jenom jako hezkou napodobeniny starych casu, naopak je treba ukazat, jestli hra obstoji i dnes a pred lidmi, co stare hry neznaji. A ono se ji to povedlo na vybornou, co vic si prat? :) O trosku vice pametnicke pohledy na hru jsou ale v priprave, viz chystana videorecenze a dalsi. To mohu slibit :)
      • Juuuu tak to sa tešim a je nas určite viac...
    • smejki
      Byl v tom záměr. Ne můj, ale šéfredaktora. Byl upozorněn, že crawlery neznám, zato si však cením kvalitního designu a příběhu. Hrál a žil jsem v době největší slávy žánru, ale ten se mi s úspěšností vyhýbal. Motivy páně šéfa neznám, nicméně není fajn, že se staromilci kladně přijatá hra velmi líbí i žánrovému zelenáči, jako jsem já?
      • V poho. *4* viz. odpověď o řádek víš.
    • ales.smutny
      Já se postavím na obranu recenzenta :) A ne kvůli "stranické" příslušnosti, ale protože Dungeon Master byl moje úplně první hra, projel jsem ho asi šestkrát a je to pro mne kult...

...jenže my jaksi nepotřebujeme další vzdychání podobného starce nad tím, jak je všechno stejné jako kdysi. Ano, dělá mi to radost, ale upřímně, blábolení šedých starců nad kmenovým ohněm nebude pro "mlaďasy" nějak extra přínosné.

Naopak, mylím si, že je potřeba, aby se na tuhle hru někdo podíval čerstvýma očima, nezatížený nostalgií a tím, že mu Oh Ir Ra koluje v žilách. My víme, jaká ta hra je, dělali ji stejní lidé jako my a my se rozslzíme, jak je to pěkné. A to bude hodnocení k ničemu :) My si tu hru stejně pořídíme, i kdyby trakaře padaly.

Ono je podle mě mnohem důležitější, že v oku někoho, kdo otevřeně přiznává, že dungeony nežil prostě tenhle koncept uspěl. Ne bez výhrad, ale právě to k tomu patří. Dungeony jsou celkem výjimečným žánrem, který je dneska prakticky mrtvý. Tohle je spíš archeologická expedice... a na to je potřeba novej, mladší, co se nezakecá...;)
      • "Naopak, mylím si, že je potřeba, aby se na tuhle hru někdo podíval čerstvýma očima, nezatížený nostalgií..."

This.
      • Díky za reakci, asi máš pravdu. Jen jsem se u některých recenzentových reakcí chytal za hlavu, ale to je asi přesně tím co píšeš, že to psal člověk který to nezná.
        No nic, mír a lásku všem. Bože, já už se těšim, až ty rytíře přivřu do padacích dveří.. tak jako kdysi *3*
        • dolecm
          to se ti nepovede.... v LoG jsou dveře mezi tiles...
          • smejki
            nenapadlo mě to a nezkoušel jsem to, ale teoreticky možné by to být mohlo. pokud zdrhne, postaví se se vedle dveří a natočí tak, aby viděl na táhlo, pak je možné, že když se dveře zavřou při započaté translaci nepřítele přes hranu s dveřmi, tak to potvoru zabije. Rozhodně však jdou zabít tím, že jim propadlem skočíš na hlavu, což je ultimátní fičura :D
    • kostejnesmrtelny
      Bwhahahaahha, prej "nejsem spokojen" *1*
      Krásná formulace, skoro jako v restauraci, nebo tak něco.... *1*
    • ac s necim v recenzi nesouhlasim (napr. znovuhratelnost) a sam jsem pametnik starych rpg, tak mi naopak pride dobry napad nechat recenzi napsat nekoho, kdo neni zatizen onou dungeon master minulosti. dle meho si to zahraje i velke mnozstvi hracu, kteri ty stare casy nepamatuji a neni nezajimave si pomoci treba teto recenze poslechnout jejich nazor.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit