-
Ono tahle hra se vetsine 'konzum' hracu libit nebude. Je to videt i z reakci ditek, kteri evidentne nikdy poradny dungeon (stejne jako recenzent) nehrali.
Oceni ji pouze ti, kdo skutecne pamatuji doby, kde k dohrani hry nebylo treba zadne DLC, hra nebyla psana aby zabavila max na nekolik dnu aby slo zdimat dalsi $$$ za dalsi dily. Hru ani tak netvorila multi(ko)medialni omacka, ale vlastni hra. -
-
Jj, mas naprostou pravdu. Kyselo bylo kyselejsi, trava zelenejsi a vzduch tak nejak lepe vonel.
-
-
Presne tak.
-
-
-
Už se vaše recenze překládají do angličtiny na fóru Grimrocku http://www.grimrock.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=19&start=50#p5462 :-)
-
-
je to problém? :D
-
-
Tuto "recenzi" napsal "člověk", který neví vůbec nic. Potřeboval by menší Ful Ir nebo solidně vykástěný Por Flam do čumáku, aby se mu rozsvítilo a obávám se, že by to stejně nestačilo. Proboha proč? Nechat psát recenzi člověka, co nemá o věci ani páru, teče mu mlíko po bradě a ještě se z toho snaží dělat přednost - to není "vychytávka", ale ukázka donebevolající idiocie a neomluvitelné šlápnutí do dračího exkrementu *11* Chápu, že "kontroverzní recenze" zvýší návštěvnost a čtenost článku, ale má opravdu cenu platit takhle vysokou daň? Opravdu musíte z vašich čtenářů dělat to, co jste právě udělali? Nikdo nečeká oslavné nostalgické chvalozpěvy pro důchodce - ale dopr*, tohle je jako by auto recenzovala poradkyně na hubnutí, nebo o filmu psal hluchoněmý. K tomu ty rádoby validní příspěvky "recenzenta" zde v komentářích. Čiré zoufalství. Dejte mu někdo kačera a pošlete ho zpátky na hřiště. Nebo ho nechte recenzovat něco, na co má, když už musíte. Dole je dost návrhů, co by mohl dělat. Pak napište druhou stranu mince - nebo to udělejte jak chcete - ale dejte nám NOVÝ, SOLIDNÍ TEXT, u kterého nebudeme muset v tom lepším případě nevěřícně kroutit hlavou a v tom horším *11*
-
-
Puki má jasnou pravdu! Amateri nepochopěj, marná snaha .)
-
sice som s niektorymijeho hlaskami nesuhlasil ale neviem co je na tejto recenzii kontroverzne. Aspon ma nejaky obsah a dozvies sa z nej informacie, urcite lepsie ze to pisal on nez ales smutny.
Je sice nestastne ze v kazdej vete pripomina ze dungeoni nehral a mohol sa tomu vyvarovat, ale je dobre ze sa k tomu priznal.
Na pomery TG bola ta recenzia dobra. Neviem fakt co sa ti nezda, az na par divnych zamysleni to je normalna recenzia. -
Další přemoudřelej nafrněnej stařešina, kterej si myslí, že sežral moudrost světa. Co si jako myslíš? Tyhlety nostalgické výkřiky před smrtí jsou nanejvýš trapný. Laskavě si uvědom, že existuje hodně mladých hráčů (a že jich bude většina), kteří nemají s dungeony pražádné zkušenosti a proto přijmou za vděk recenzi, která hru ukáže z pohledu neosvíceného. To, že jsi ty dohrál Dungeon Mastera 40x a EOB znáš nazpamět, nikoho nezajímá. Je rok 2012 a je jiná doba. Napsat nostalgickou recenzi, která by oslavovala Grimrock jako návrat dungeonů? No proč ne, na jiných webech se podobných vystřiků jistě dočkáš. Já jsem rád za pohled z druhé strany barikády (což neznamená, že tam patřím).
-
-
@Kluk - "Nikdo nečeká oslavné nostalgické chvalozpěvy pro důchodce - ale dopr*, tohle je jako by auto recenzovala poradkyně na hubnutí, nebo o filmu psal hluchoněmý." - Promiň, ale toto prosté souvětí, citované z příspěvku, na který reaguješ, staví celý tvůj... Jaké slovo jsi to použil? Výstřik? Hmm... Pak tedy tohle staví tvůj výstřik do poněkud směšné perspektivy, nemyslíš? *6*
-
-
a ten Tvuj prvotni vystrik ma jakou perspektivu? krom te, ze se ti nekdo dovolil otrit o babovicku a tobe se to ocividne nelibi, az z toho mas potrebu autora recenze urazet. neni to nic jineho, nez trolovani ... pokud se Vam na recenzi neco nelibi, zkuste to napsat slusne a pokud mozno bez afektu, aby se nasledne dalo normalne diskutovat. krom bez pardonu dementnich poznamek a urazek, ze hru muze recenzovat pouze nekdo, kdo zna nazpamet DM a EOB, jsem se vlastne ani nedozvedel, co ze Vam na te recenzi tak vadi.
-
-
Líbí se mi ty nekontrolované přechody od tykání k vykání, stejně jako znovupoužití slova "výstřik" atd - nebudu to z dovolením rozebírat, řeknu jen, že to je zajímavé nejen z lingvistického hlediska, ale hovoří to i o jisté rozpolcenosti či vnitřním napětí a současně snaze zůstat korektní - to oceňuji. Já neřekl, že "hru muze recenzovat pouze nekdo, kdo zna nazpamet DM a EOB"... Vadí mi, že "tohle je jako by auto recenzovala poradkyně na hubnutí, nebo o filmu psal hluchoněmý". Dopadlo to jako kdybys dal režisérovi historických konverzačních dramat točit Transformery. Taky je "vod fochu", taky je pečlivý, ale výsledek je úplně na 3,14ču. Pokud bych měl volit recenzenta, tak takového, který v nezačne tak, že řekne, že vlastně nemá páru, která bije, ale "jinak v pohodě". Znamená to, že Games bude ode dneška tlačit tuto politiku? Že recenze bude psát kdokoli, kdo je "pečlivý"? Takže Diablo nám zhodnotí třeba holka z merketingu, která hraje Sims, takže je to vlastně dobrá volba? Uděláme z Games takový blogísek, kde si může každý psát co mu zrovna přijde pod ruku, aniž by měl o věci šajn? To ti přijde ok? Místo člověka, který ví, co píše a vůči čemu to píše, to strčíme tomu, kdo přijde pod ruku? Takže další recenze třebas na Halo nám napíše Pepík, co má farmu level 80 a nejvíc kámošů na Facebooku? Je to stejně nesmyslné, jako když si necháš zuby vrtat obvoďákem - taky doktor a "v pohodě" - podle některých - ale na ostro by do toho asi nikdo nešel? Takže to se mi v kostce nelíbí. Pokud jsi ty s textem recenze spokojený, prosím, máš na to nárok. Mě vadí ta neuvěřitelná plytkost a evidentní neznalost, které si je ke všemu autor zjevně vědom, jinak by v samotném textu neměl potřebu tolikrát svoji nekompetentnost zmiňovat... Stačilo, i tak jsem toho napsal až moc.
-
-
Jestli tady tohle predvadis i po precteni (napr./nejlepe) komentare Alese Smutneho nekde k zacatku diskuse, tak ti asi nebude pomoci, ze?
Ty primery typu "tohle je jako by auto recenzovala poradkyně na hubnutí, nebo o filmu psal hluchoněmý", a podobny laskominy radsi nekomentovat.
Jinak taky jsem si nevsiml, ze by tady nekdo z vas kriklounu uvedl konkretni problemy, kteryma ta recenze teda trpi. Maximalne nejaky hnidopissky hlouposti, nebo veci, se kteryma bych zase odkazal k perfektnimu komentari Alese...
-
-
-
Uznávám, moje reakce měla být cílená na všechny pobouřené nostalgiky v diskuzi. Neměl jsem reagovat pod tebe.
-
-
Ok, omluva přijata. *7*
-
-
To nebyla omluva :)
-
-
-
-
ja som velmi rad ze si neni hlupak tak prosim ta nespravaj sa ako blbec
-
takže stručně řečeno jsi rád, že recenzi napsal někdo, kdo hrám nerozumí, gratulace!
-
-
zatimco Vy vsichni jste ocividne odbornici pres hry :) popravde od tech starych oldskuleru, na ktere si tu vsichni hrajete, bych cekal vic rozumu a nadhledu, ktery by s vekem mel prijit. ale ocividne to neni pravidlo a ne kazdy do toho stavu doroste ;)
-
Jak nerozumí? V čem konkrétně? Máš na mysli, že nerozumí dungeonům nebo hrám obecně?
-
-
Myslí to tak, že nerozumíš především sám sobě, řekl bych *6*
-
-
Naopak *3*
-
-
-
-
-
-
Tak nedávno jsme dohrál DM. Teď si dávám CHSB a je to peklo vám povim. Člověk za ta léta pěkně vyměkne. Všude se mi válí čtverečkovaný papír. Kde je fontána, kde sehnat jídlo? Není to jen nostalgie co mě u toho drží. Je v tom "něco" víc.
Na Grimrock se těším. Bude to zajímavý srovnání. Doufám v tuhou obtížnost. Zdar všem potkáme se v kobce! -
-
Ackoliv DM jsem dohral snad 50x (bez prehanky), CHSB jsem nikdy nedal a to jsem ho zkousel rozjet hodnekrat :) 2 corbumy (KU, NETA) byl max co jsem zvladnul, paxem se ztratil/chcipnul hlady/zizni anebo mi dosla trpelivost :) Definitivne nejtezsi hra, kterou jsem kdy hral, preju hodne stesti! ;)
-
-
https://mobile.twitter.com/mondycz
Zde sledujte možnost lokalizace :) -
K recenzi. To že hra nemá hudbu považuji za plus. Když jsem před 20 lety hrál DM nebo Chaos Strike Back, tak jsem si pouštěl svůj vlastní mix: Judas Priest, Def Leppard, Metallica, Iron Maiden a podobný neslazený nářez. Historie se bude opakovat.
-
-
Taky jsem si na pozadí rozjel vlastní hudbu. Dokonce omylem a všiml jsem si toho za dobrou půlhodinku.
-
hehehehe to je mazec, ja tu v noci shanel mp3 sdi, bathory a kretoru (samozrejme jen vyberova alba z leta pane 86/87/88) abych si udelal mixik ke hrani tohoto oldschool skvostu.
-
-
Opravdu idealni je, kdyz recenzi na hru dela nekdo, kdo hraje ve volnem case pravdepodobne nejake 'nenarocne' strilecky pripadne jry typu 'akcni RPG' a povazuje je za neco, s cim by skutecne DUNGEONY mel srovnavat.
Tahle recenze je spis k smichu, v pripade ze ji nekdo uveri je to ale spis k placi. -
Podle videí se tam dá pohybovat jen dopredu a do stran. Pokud se tam nedá pohybovat všemi smery 360 stupnu tak je to dost technicky zastarale. Taky kdysi chápu že dungeony meli pravouhle tvary kvuli technickym omezenim a zastaralosti enginu a hw ale dnes jak to omluvit?
Nejsem proti remake stareho žanru ale at to udelaji aby to technologicky bylo na dnesni urovni. -
-
První dungeony vycházely z technických omezení, ale díky nim vznikl unikátní žánr se svojským systémem pravidel, který funguje nezávisle na technické úrovni hry.
-
omluvit? oni to tak dělají schválně :) přesně takhle fungoval starej Stonekeep (tzn. krokovací v realtime) a to byla bombová hra, nic takovýho dneska nevychází, takže jsem moc rád, že se toho chopili tihle nezávisláci :D
jakej by mělo význam vzít například jen "dungeony ze Skyrimu" a udělat z nich hru? to je přece blbost... -
ono to sve opodstatneni ma...jedna se o skupinu dobrodruhu, kde je dost (nebo by aspon melo byt) zasadni na jake pozici se jednotlivi clenove party nachazeji = valecnici vepredu, kouzelnici za nima...mel by se pak brat dosah jednotlivych zbrani, kouzel atd. Bylo by potom dost slozite tohle brat v potaz, pokud by jsi se mohl otacet jak se ti libi...takhle je to vzdy o 90% a tvoje parta stoji k nepriteli celem, nebo bokem = snadne urceni pozice.
-
Technicky dokonalych a herne nezazivnych shitu vychazi dost. Tohle je po dlouhe dobe konecne neco co se bude dat hrat.
-
-
Mno nevim, podle me krok z5. Tyhle klasicke dungy byly prekonany velice brzy a nahradily je ve vsech smerech lepsi rpgcka typu WizardryVII. Nejak jsem v recenzi nenasel jak rozsahla ta hra je, kolik pater dungeon ma atd...Kazdopadne uz vubec nechapu jasani nekterych lidi, ze si muzou napriklad vypnout mapu. V dobe kdy jsem tyhle stare hry hral, tak jsem nadaval na nutnost si mapu sam kreslit a ted si to budu dobrovolne vypinat ? Blbost. Co se tyka absence tahovych souboju, to me taky mrzi, ikdyz vzhledem k inspiraci DM se to dalo asi ocekavat. Kazdopadne za tu cenu to stoji za vyzkouseni.
-
-
nabyl jsem dojmu, že počet pater je celkem slušný spoiler, ale pokud to někoho zajímá,
je jich 13 -
Dungeon Master nebyl NIKDY prekonan.
Vsechny dalsi hry na toto tema byly, jsou a budou pouze kopie, ktere nekdy vice, nekdy mene obohati puvodni hru o prvky o ktere nikdo ze skutecnych hracu dungeonu vetsinou nestoji.
Prikladem uspesnych a mistrne udelanych kopii je treba EoB, BlackCrypt, Wizardry 7. -
-
no dle Andrewa byl...dokázal to Stonekeep :) Co se týkalo délkou, náročností, logickým spravováním a grafikou :) I dle mého ač DM jsme považoval za krále tak Stonekeep se mu minimálně dorovnal.
-
Slovo boží.
-
-
slovo boziho fanatika ;]
-
-
-
hehe v cem nahradilo w7 tyhle hry? vzdyt w7 byl stejne krokovaci dungeon jako eobove/dm atd. jediny rozdil byl v tahovych bojich ty chytraku.
dost me udivuje ze nekomu vadi vypnuti automapy, si ji nech zapnutou kdyz chces a hraj si to klidne jako cod. ostatni si budou hrat tak jak to sedi jim. -
-
v cem nahradilo w7 klasicky dung ? krome krokovani je to v podstate uplne jiny zanr...nebo spis dalsi vyvojovy stupen...dungy, mesta, venkovni lokace, obchodnici, pribeh atd...to vubec nemuzes srovnavat treba s DM
-
-
dm vyslo v roce 87 a w7 92/93 v ty dobe uz eob/roa ale i dm2 ktery vysel takrka stejne s w7 mel obchodniky, mesta, venkovni lokace ....
grimrock je testovaci strela a pokud bude dostatecne prodejny urcite chlapi z ah udelaj dalsi kus nebo vydaj editor a tahle hra bude hratelna jeste hodne dlouho. -
-
tak amen, v to dufam, ze bude vznikat o mnoho viac takychto a tomuto podobnych hier, nic vzlom, kus mam uz takych RPG ako witcher a ME plne zuby, ono, NEHOVORIM, ze su zle, ci nezabavne, ci nepekne ci nehratelne a pod, VZIADNOM PRIPADE, ved ich mam kupene, ale je toho uz moc, a dost su akoby na jedno kopyto
-
-
No, nemyslím si, že Witcher je nejšťastnější volba pro přirovnávání. Hrál jsem jen druhý díl a jediné RPG, které mi připomínal, byl Gothic 2 a to spíše místy, kde se odehrává, tím realismem, dobou a podobně. A taky to byla krutopřísná pařba. Spíše hry typu Skyrim, Two Worlds, Amalur... těch je plno všude. Dobré RPG jako W2 či G2 aby jeden pohledal...
-
-
Kolik rozhovoru jsi mel s NPC v DM2 ?? krome nakupu myslim ze zadny...porad to byl ten linearni v te dobe uz prekonany dungeon, ktery taky nesklidil zadny extra uspech. W7 v te dobe byly uz uplne nekde jinde. Mesta jednotlivych frakci, ktere mezi sebou bojovaly a ktere dokonce na hraci nezavisle plnily hlavni dejovou linii, slo tam o pribeh a ne o prolezeni 1 deseti patroveho dungu a konec...proste neporovnatelne.
-
-
podstatou dungu neni se vykecavani s npc, ale jejich koseni ty chytraku, na kecani tu mam 24/7 manzelku takze si pro zmenu rad zasekam nejake udy.
-
-
Na editoru se už pracuje. To mě potěšilo. Dělal jsen s bráchem na dungeonu pod názven Nightfall pro Atari ST (1995) a v šuplíku mám téměř veškeré podklady. Takže se můžete těšit, že Soumrak ožije v Grimrocku. http://dedy.euweb.cz/atari/night_02.jpg
-
-
to se budeme tesit :) mate muj obdiv
-
no pekne pekne
-
-
-
nesuhlasim, to ze sa vies hybat aj vonku, mimo dungov, je len k dobru, ale neznamena to ze je to iny zaner, je to uplne to iste akurat s vynimkou toho, ze suboje su tahove (tiez ich preferujem), inak vsetko patry do kategorie RPG, hlavne su to dungeony, ci dungeon crawlery, ci neviem ako ich este nazvat, ale keby som velmi chcel tak sa to da predelit na take 2 skupinky,
1. DM, EOB a dalsie (lenze ked si dobre pametam uz aj neviem ci treti diel zacina vo vonkajsom prostredi, no nic myslim tym EOB), kde si vylucne v dungu a
2. W7-8 (predchadzajuce som nehral, takze nepoznam) a napr. MM 6-7-8-9 (predchadzajuce som nehral) ci wizards & warriors, su uz dungy kde to hras aj mimo dung :) tzn luky, polia rieky jazera :) atd
ja ich ale stale beriem ako dungy, lebo su, jednoducho s toho faktu, ze sa nepodobaju ani na rpg typu (bg, bg2 a pod) ani na modernejsie (nwn, me, witcher), tak jednoducho, tento typ rpg, vydanim, sa my zda, wizards & warriors skoro vymrel, na par vynimiek a projektov nadsencov, az teraz konecne niekto urobil nieco, co sa paci, cloveku, co predtym nejak velmi nemusel taketo nieco, a to ked povie takyto clovek, sa musi cenit o to viac, ze ty co to hrali a maju doteraz v laske, tuto hru LoG, budu milovat, ako aj ja (pre nas hra ma 10/10) -
-
no vidis,sam to delis na ruzne skupiny ;]
-
-
nedelim, pisal som "keby som velmi chcel tak sa to da predelit na take 2 skupinkyl", ale ja to velmi delit nechcem, berem cely "dungeon" zaner ako jednu kopu skvelej zabavy
myslim si, ze ako "open world" (mm, w, ww) maju svoje caro, tak aj tieto zatuchle dungy, maju svoje caro
-
-
aj v EOB 2 si sa na 5 min tulal aj "vonku" :)
v 3jke si stravil vonku cca 30% casu
-
-
-
-
-
pri Skyrime som so smejkim hlboko nesuhlasil(stale si myslim ze je to shithra na 3h),ale teraz mu tuto recenziu kvitujem ...a cakam kedy uz konecne pridem domov a stiahnem grimrock z gog :)
-
-
"pri Skyrime som so smejkim hlboko nesuhlasil"
was? *8* -
-
aale, len som ho kritizoval, pocas tych trailerov, ze to bude pitchovina, a ty a cathir ci ako, ste ma sprdavali ako male decko, ze kecam, ale ..minimalne subjektivne som sa utvrdil ze mi skyrim presne tak nesadol, ako som si myslel.
minulost
-
-