Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • hulec

    Pokud to snad někdo bude hrát, tak dobrá rada: aliance a zase aliance.

    Včera jsem to ze srandy zkusil za Velkou moravu, bez problémů jsem zabral čechy. Jenže za pár let celý pošahaný polsko,všihcni ti malí smradi, sena mě vrhli. Mých 4k proti 15k poláků. To sem nedal.

    Takže dneska bude diplo focus, aliance bez manželství, sway někoho pořádnýho okolo abych mezi nima a mnou měl nějakou ochranou hráz.

    • To jsou o tolik agresivnější než ve dvojce?

      • Zkouším to za pohanské čechy v 867 a je to teda dost masox.. Němčouři a velká morava křesťanské, takže aliance nehrozí a nahoře různí poláci už mají některé uzavřené default při startu. k tomu championi/rytíři jsou zároveň tví kancléři, takže když se nepovede bitva, tak máš poloprázdnou radu a nikoho do ní (můžeš jen zkusit invite guest za prestiž). Ještě tomu dám pár (nejspíš marných) pokusů a trochu se naučím novinky 🙂

        Ale vypadá to, že moje oblíbené narušování křesťanství za pohany půjde až vydají datadisk s dřívějším startem, tohle je dost hard start za čechy. 

        ps: zkusil jsem začít za velkou moravu, oženit se za slovanku a změnit přes manželku náboženství. chtělo to po mě "jen" skoro 40k piety, protože bych konvertoval z reformované víry na nereformovanou. tolik jsem neměl snad na žádné postavě i když jsem v ck2 ovládal půlku světa a víc 😂

        • honcka

          Celkem by mě zajímalo, jestli jde reálně uvrhnout herezi na celý křesťanský svět a mít nahatýho papeže v římě :)

          • Tak tohle zase věřím bude jednodušší jak ve dvojce, bude stačit vybrat správnou chvíli (třebas když bude mít skandál chlípný papež) a klesne vroucnost víry, ale bude to asi pěkná divočina 😀

  • exoslav

    CK jsem nikdy nehrál, tak jsem se jako milovník historie kouknul na gameplay. Zprvu mě ta rozloha a propracovanost světa, co kluci zmiňovali na začátku, ohromila, ale jak kluci hráli tu hoďku a půl, tak se mi zdá, že ta hra je celkem nudná. Za ty čtyři roky co ve hře uplynuly, se toho moc nestalo. Vyskočilo pár random eventů, kluci provdali pár dcer a oženili pár synů a to je vše. Pohyb armády a boj se mi zdál chaotický, armády se po světě pohybují "skokově" nebo jak to pospat - jsou na jednom místě a najednou přeskočí na další. Nevím tedy, kde ta zábava v té hře. Navíc mi přijde, že ta hra ani nemá pořádnou středověkou atmosféru, města na mapě vypadají jako nějaké blbé motte atd. To i ve starém Knights of Honor byla mapa světa více propracovaná, pohyb plynulejší... 

    • Hidden

      Zalezi, co od toho cekas. CK3 nejsou uplne klasicka strategie kde min-maxujes zdroje a drtis protivnika, i kdyz i tak by se to dalo hrat. CK3 jsou skutecne spise vice do RPG, postavene na roleplay. Napriklad, vcera jsem to jen tak cvicne na okouknuti rozehral za Alfreda (zatim jeste ne tak uplne Velikeho). Za par let pusobnosti uz jsem stihl dojit k poznani, ze mam pomerne neschopneho vladnouciho bratra, narodila se mi sislava (Lisping), ale okouzlujici (Charming) prvorozena dcera, az jsem si pral, aby nebyl zadny muzsky potomek a zustala dedickou (coz se nakonec ale nestalo), vyhral zdanlive ztracenou epickou bitvu proti znacne presile (az do posledniho okamziku to vypadalo na prusvih, ale v zaveru bitvy padl jejich velitel a stesti se otocilo na mou stranu, byt na bojisti zustalo stat poslednich par vernych), stihl se porvat s rozhadanymi vazaly, ukoristil si par drzav a ted usilovne premyslim jak dal, protoze naslednictvi po bratrovi je passe, neb se mu narodil syn, ale intrikovat proti nemu nechci (rodina je rodina). A to jsem jeste spoustu veci vynechal. Ta hra je proste ohromny generator pribehu. :)

      • Kurnik, nechte toho, já to snad koupím :-D . Žádný díl jsem zatím nehrál, vždy mě odradila ta hromada nastavení a co se týká ovládání, byl jsem úplně v lese a byl líný se to učit. Ale tady je prý solidní tutoriál i pro neznalce, takže...

        • hulec

          V rámci beta verze Xbox Passu je akční cena na 1 měsíc 25Kč.

          A CK3 je součástí Xbox passu. Sám jsem nevěděl jestli to koupím tak jsem na měsíc dal ten pass a uvidím.

        • Hidden

          Je nutno pocitat s tim, ze je to komplexni hra a odhalit vsechny jeji taje neco zabere. Ale, Paradox skutecne udelal dobrou praci s tim vse vysvetlit, narval na vsechno tooltipy a udelal uzivatelsky prijemne ovladani. Tutorial je myslim dostatecny na nauceni zakladu a aby clovek mohl hrat a hra pak jeste prubezne hazi dalsi rady, pokud nastane nejaka nova situace, ale uz tim hlavni cast tutorialu nenatahuje (coz je dobre). Krivka uceni rozhodne neni strma a rekl bych, ze se do hry muze snadno dostat i uplny zacatecnik, pokud tedy neni vyslovene liny alespon trochu myslet (ale to by nehral strategie, ze ano). Nebal bych se toho. :)

          (Porad se da pripadne na Steamu provest refund a nebo CK3 zkusit v ramci Microsoftiho game passu.)

          • hulec

            Pořád mi nikdo nedokázal říct: je tam Glitterhoof?

  • honcka

    Jde nějak zobrazit dědická řada? Že už se mi stalo, že jsem nechal odstranit dědice, protože jsem předpokládal, že bude dědit trůn druhý syn, ale zdědila to vnučka.

    • hulec

      V CK2 to bylo žes najel na rodový štít, v CK3 teď netuším a nejsu doma abych to zkusil.

      • hulec

        Tady jde dole vidět ten Line of Suvvession, tohle je tuším když klikneš vlevo dole na ikonu štítu (jo ty 3 ikony jsou dost schovaný,o nich sem ani nevěděl)

        https://youtu.be/lyWbFgPKt3o?t=262

    • Tak snad víš, že máš Agnát-kognát a nejenom agnát. 😀

      • honcka

        Právě že vim, i když je agnat-kognat, tak žena může dědit pouze, pokud není k dispozici syn. Pokud panovník má 2 syny, starší má dceru a zabiju staršího syna, tak logicky by měl dědit mladší, protože je to syn a muž a ne vnučka. Jinak na tyhle zmatky by fakt pomohlo možnost si dejme tomu zobrazit prvních 5 možných dědiců na danný titul/území.

        • hulec

          No právě že tohle logický není.

          Dědí prvorozený a pokud ten má dítě tak to dítě odsunuje druhorozeného o jeden stupeň dál. Podívej se na británii, tam je to to stejný.

          https://youtu.be/UCU954cG4fA?t=226

          • honcka

            Díky

  • Meow

    Doufám, že budete v tomto Longplay pokračovat co nejdéle... Jinak to vypadá fakt dobře, možná si to i pořídím sám. Zatím se však chci jen koukat. :-D

  • Houdini

    😍

  • Máte to rozbitý! Už zas.

  • Musím říct, že na tenhle LongPlay se těším víc než na samotnou hru. 😀

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit