Mario Kart World – recenze skvělých závodů pro nováčky i pokročilé
-
proč jenom 9/10 nintendo vás zažaluje
-
-
Taky se divím. Měla to být desítečka, jen to hvízdne.
-
-
Líbí se mi to pompézní "všech dob", když první Mario Kart je z roku 1992 a zěměkoule má 4 miliardy let.
-
Já si klidně mile rád připlatím😛. Jinak jako nový fanoušek nintenda jsem spokojeny s NS2. Očekávání se naplnilo :D
-
Jako někdo, kdo nikdy neměl Nintendo, by mě zajímalo, jestli je fakt doslova každá jejich hra absolutní masterpiece, že pořád dostávají devítky a desítky, nebo je prostě už mezi recenzenty takové nepsané pravidlo dívat se na ty hry nekriticky a tyhle známky dávat automaticky.
Vzhledem k tomu, jak vypadají hlubší kritiky se ale přikláním spíš k tomu druhému.
-
-
Úplně chápu tvůj dotaz...za sebe můžu říct, že většina 1st party her, co jsem na 3DS, nebo na Switch koupil, jsou opravdu výborné, až skvostné hry..
Často si myslím, že hodnocení 8/10 až 10/10 je zasloužené.. Samozřejmě 100 lidí - 100 chutí, ale za mě je to spíš první varianta..
Nemá cenu tady vyjmenovávat dobré a špatné hry od Nintenda.. to není na krátký příspěvek..
Prostě si to někde dojdi vypůjčit, zahraj si Zeldu BOTW, dej tomu pár hodin a pokud tě to po deseti hodinách bude bavit, tak začneš teprve zjišťovat a objevovat, co všechno ta hra nabízí.. Pak si zahraj SM Bros Wonder/Bowsers Fury/Martio Kart se ženou/dětma/kamarádama a teprve zjistíš, co je zábava u televize..
Tebou zmiňovaný SM Odyssey je podle mě dobrá hra, ale z Mariovek mám radši jiné díly..
Jak jsem psal výše - nejvíc ale Nintendo válí, pokud máš ženu, co občas vezme do ruky gamepad a děti.. Pak teprve zjistíš, v čem je vlastně Nintendo silné.. špatně se to vysvětluje..
-
-
Pro mě už je pozdě, obávám se.
Já už jsem Maria a Zeldu hrál - ve formě Astro's Playroom a Genshin Impact. A jasně, že mě to bavilo.
Jen mě zaráží nekritičnost recenzí. Po desítkách hodin mě královsky baví i Civilizaition 6 nebo Jagged Alliance 3, ale nevidím všude desítky z deseti a nekritickou chválu - to je to, na co poukazuju.
-
-
Mě přijde, že tvůj přístup je moc škatulkovací.. tady přece nejde o to, že může být "pozdě".. nikdy není pozdě, na to zkusit nové hry.. 😉
Navíc nekritická chvála není 100% - sám jsi našel kritiku, takže si vlastně protiřečíš..
Třeba nejsi cílovka Zeldy a Maria, a baví tě samotného hrát po nocích Jagged Alliance 3 a Dark Souls.. (JA3 sám stále hraju, a jako milovník dvojky je to pecka 😀) a tedy prostě a jednoduše nejsi cílová skupina na Nintendo hry.. ale kvalitu samotných her to nesnižuje..
Já třeba nikdy nehrál Final Fantasy víc jak dvě hodiny, protože mě to prostě nebavilo.. a ty hry taky soustavně dostávají vysoké/maximální hodnocení.. Nikde se ale neptám, jestli většina těch her je doopravdy tak dobrých, že sbírá vysoká/maximální hodnocení..
...jde i o kult značky a v případě Final Fantasy a Nintenda je to rozhodně ukázkový případ...
-
-
"Já třeba nikdy nehrál Final Fantasy víc jak dvě hodiny, protože mě to prostě nebavilo.. a ty hry taky soustavně dostávají vysoké/maximální hodnocení.. Nikde se ale neptám, jestli většina těch her je doopravdy tak dobrých, že sbírá vysoká/maximální hodnocení.."
Mýlíš se - a to je přesně gro mého argumentu. Hodnocení FF13 vypadá takto: 83 (73 Positive - 9 Mixed - 1 Negative). Hodnocení FF15: 81 (89 Positive - 20 Mixed). Hodnocení FF16: 87 (134 Positive - 12 Mixed)
Přesně takový pattern bych očekával u Maria a Zeldy - a kdyby to takhle vypadalo, neřekl bych ani ň. Ale ono ne. Jsem ochoten se vsadit, že za posledních 30 let v mainline dílech těch sérii nenajdeš více než 5 "mixed" recenzí. All positive all the time.
-
-
-
-
Jak zde již bylo napsáno, je to velké spiknutí, hry od Nintenda jsou samozřejmě naprosté slopy, kterým zaprodaní recenzenti dávají neúměrně vysoká hodnocení. Ta vysoká čísla prodejů budou samozřejmě také cinknutá, to je jasné.
V podstatě jedině Ty a jistý druhořadý Youtuber jste to díky své pronikavé inteligenci a důvtipu prokoukli, ale otevřít lidem oči, aby viděli Pravdu nebude jednoduché.
Navíc, Nintendo má své lidi všude, dávejte na sebe kluci pozor, ať vás na ulici nesrazí motokára, nebo neuklouznete po banánové slupce.
Ale nepolevujte ve svém úselí, pravda nakonec vyjde najevo a jednoho dne bude lid zpívat oslavné písně o vašem hrdinství, to už teď vím.
-
-
Ach jo. Ulevilo se ti?
-
-
Je to velmi pravdepodobne otazka vkusu. A jelikoz je tady Nintendo nekolik desitek let a ma svoji komunitu, tak je logicke, ze se tem lidem ty hry libi. A taky je to zamereno mnohem vice na detske a rodinne publikum. Takze z jejich uhlu pohledu to muzou byt skvele hry.
Me nechava Mario a jeho hry zcela chladnym, stejne jako naprosta vetsina exkluzivnich her Nintenda a vlastne cele Nintendo "universum". Osobne to kouzlo nechapu, ale to bude tim, ze nejsem cilovka. Nehledal bych za tim nic jineho.
Neumim si predstavit, ze bych stravil desitky, neli stovky hodin hranim Mario Kart, ale treba v NFS 1-5 jsem dohromady stovky hodin hranim singlu i multiplayeru stravil a nektere verery s kamarady si budu pamatovat do konce zivota stejne jako MP v Colinovi dvojce.
-
-
Já právě nevím, jestli je to otázka vkusu. Protože i v takovém případě bych očekával nějaké výkyvy k kvalitě nebo diverzitu v názorech.
Já mám třeba taky rád Need For Speed, akorát té následující generace. To ale neznamená, ale bych dal Underground - Underground 2 - Most Wanted - Carbon všem deset z deseti... a byl bych extrémně překvapen až zmaten, kdyby jim ty devítky až desítky dal doslova každý recenzent na planetě, a to bez prakticky bez kritiky... A v případě flagshipů Nintenda, tj. mainline titulů Maria a Zeldy už to trvá - jak sám říkáš - *desítky let*. Proto má otázka: Skutečně je to jeden masterpiece za druhým po takovou dobu?
...A to právě v kontrastu toho, že kritik, kterého velice respektuju, zcela logicky rozvedl v dvouhodinové analýze prakticky neoddiskutovatelných argumentů, proč je to repetetivní slop pro děti na prvním stupni základky.
-
-
Srovnání s NFS pokulhává – u závodních her se dá ladit fyzika, auta, prostředí, ale pořád jsi v jednom žánrovém mantinelu. Mario i Zelda mezitím každým dílem mění celý "herní jazyk". Odyssey je úplně jiný než Galaxy. Breath of the Wild je naprosto odlišný od Skyward Sword. V tomhle není jen kontinuita značky – je tam tvůrčí odvaha a překreslování vlastních vzorců.
A k té dvouhodinové kritice – jasně, jsou tam dobré postřehy. Ale jeho analýza Odyssey padá na tom, že posuzuje hru jako kdyby měla být hardcore výzvou nebo designovou „odměnovou" symfonií jen pro dospělé. Jenže Odyssey je primárně otevřený pohybový playground, ne strukturovaná challenge arena. To, co vyčítá (množství Moonů, snadné úkoly, motion ovládání), je právě ten prostor, kde si hráč může sám určit, jak hluboko chce jít. A to není "slop pro děti" – to je rafinovaný design. A můžeš klouzat po povrchu a užít si to jako dítě, ale můžeš si z toho udělat pořádnou výzvu a užít si to jako "hardcore" dospělý.
Jinak řečeno – to, že tyhle hry dostávají vysoká hodnocení napříč desetiletími, není důkazem zmanipulovaného vkusu. Je to důkaz toho, že se pořád najdou herní designy, které dokážou být přístupné, chytré a radostné zároveň – což je ve světě, kde mnoho AAA her vypadá jako variace na checklist open-world dost osvěžující.
Radost z hraní, radost z průzkumu, radost z precizního ovládání, přepisování vlastních designových vzorců. Jasně, že je tam i kulturní "bias" a hry od Nintenda mají nějaký status, ale to je drobek v misce vody. Pořád jsou to famózní hry, které recenzenti i hráči milují právě pro ten svůj designový jazyk.
Ale zpět k videu - je to dobře vystavěná kritika, ale hodnotí Odyssey podle metru, kterým hra sama nechce být měřena. Což je jako kritizovat šachy, že v nich není dost akce – prostě jiná disciplína.
-
-
On právě tvrdí, že si to nemůžeš vyžít jako hardcore dospělý.
Docela by mě tedy zajímal metr, podle kterého chce Odyssey být měřen,
-
-
Zbytecne to resis. Pokud recenzi bude delat fanda Nintenda, ktery si tyhle hry uziva od sveho detstvi/mladi, bude jeho hodnoceni zabarvene a je treba to podle toho hrat. Vzdyt ty hry jsou si hodne podobne, takze pokud te kralovsky bavily prvni dily, tak ty nove, kde je jeste par veci navic te budou bavit taky. Vice to nema smysl pitvat. Jde jen a jen o subjektivni recenzi.
-
Nintendo hry, hlavne Mário, Zelda sú dokonalé hry z hľadiska hrateľnosťi, zábavnosti a navykovosti.. ale Mário Kart je stale len arkadovy racing v štylizovanej grafike, štandardný Mário je len hopsačka ak hráč tieto žánre nevyhladáva tak ho to baviť nebude, Need for speed robi vždy veci polovičato, nie je to ani kvalitný simulator ako Dirt, Gran turismo a nie je to ani moc zábavná arkáda, ale stáva sa často ze 7ckova hra sadne niekomu viac ako 10tkova
-
-
z mojí zkušenosti Mariovky baví i lidi, kteří jinak hopsačkám nepůsobí.. Prostě takový etalon žánru.
-
Dirt i GT jsou arkady ve srovnani se simulatory pro dospele. NFS zacinajici na PC beztak inspirovana serii GT a prvni dily jsou si v mnohem podobne. To az pozdejsi dily NFS se vydaly jinym smerem, driftovani a cela hra v jednom meste.
-
"Dokonalé hry z hľadiska hrateľnosťi, zábavnosti a navykovosti". Vidíš? To jsou prostě vágní věci co neznamenají prakticky nic. Něco, co bych očekával od fanouška. Joseph Anderson s tebou nesouhlasí v ani jedné z těch věcí a má pádné důvody. Proč ty samé důvody nevidí jiní recenzenti? Vlastně spíš proč vidí opak toho, co tam zcela objektivně je?
Teď jsem si přečetl závěr recenze SM: Odyssey tady na GAMES.cz (10/10, samozřejmě): "Neskutečně hravá plošinovka plná úžasných nápadů, které se navíc jen minimálně opakují." Přitom kritika, na kterou odkazuju, věnuje spoustu času zcela neoddiskutovatelnému faktu, že doslova každý koncept je v té hře opakován do zblbnutí bez jakýchkoli přidané komplexnosti, a to včetně "originálních a úžasných nápadů" jako "hledej kameny a kopej do nich dokud nepuknou". Byl Jakub Kovář při recenzování slepý? Je to video fejk? Nebo jak si to mám vysvětlit?
...Ale tak je to odpověď na otázku, takže dík 🙂
-
-
Je vidět, že máš rád slovo neoddiskutavatelný, nebo spíš to zní jako že si tady chceš utvrdit svůj názor, že exkluzivity od Nintenda stojí za prd. Fakt si myslíš, že by se her ze série Mario kart prodalo 190 milionů proto, že si ty hry kupují zaslepení fanboys, nebo si dokážeš uvědomit, že někteří youtubeři prostě jenom zneužívají algoritmus? Pár videí od toho tvého oblíbence jsem kdysi viděl, jeho kritika na Breath of the wild je v podstatě 5 minut - jo je to vážně skvělá hra, hodina a tři čtvrtě fňukání, že to není jako ocarina of time z roku 1998... Co se týče Odyssey je tam 999 moons pro ty, co chtějí hru dohrát na 100%, na to aby si hru dohrál ti jich stačí mnohem míň. Pokud chceš vyvrátit svoje názory, pusť si na youtube někoho jiného, než je tvoje echochamber, ale s tvojí láskou ke slovíčku neoddiskutovatelný pochybuju že jsi schopný přijmout jiný názor, obzvlášť pokud jsi schopný sledovat 2 hodiny afirmační názor a ze zdejší recenze si přečíst akorát závěr.
-
-
Reakce na příspěvek:
Poslyš, pokud se koncept "přines květinku ke květináči" opakuje 15x, koncept "chyť zajíčka běhajícího v kruhu" 10x a koncept "kopej do kamenů" opakuje 18x, tak je opakování konceptů objektivně neoddiskutovatelné, sorry not sorry. Nehodlám předstírat opak.
Všimni si, jak jste všichni nepřátelští v okamžiku, kdy po vás chci vysvětlit něco objektivního, jako třeba "proč se za 30 let nikdy nestalo. že by se Mario / Zelda nějakému recenzentovi nelíbila" nebo "proč recenze někdy říkají opak toho, co je ve hře". A nestačí prostě říct "hraje se to bááááječně".
"Fakt si myslíš, že by se her ze série Mario kart prodalo 190 milionů proto, že si ty hry kupují zaslepení fanboys"
Určitě částečně ano, s extrémním počtem zaslepených (a nepřátelstkých 😉) fanboys stoupá i tlak na recenzenty dát devítku, i když to bvla hra na sedmičku. Gaming journalism tak funguje.
Ale hlavní důvod je stejný jako proč na Youtube písničky o prstíčkách mají 10 miliard shlédnutí - protože děti jsou obrovský trh. Každé dítě chce hrát videohry, každý rodič vidí Nintendo jako family-friendly.
-
-
Reakce na příspěvek:
Lol, ulevilo se ti? Můžeš si najít tisíce videí které ti zodpoví na tvoje otázky, to je neoddiskutovatelný fakt 😉 nikdo ti tu nebude psát eseje o tom proč ty hry jsou dobré, obzvlášť když se ptáš s pasivní agresivitou stylem "hele můj oblíbený jůtůbr tvrdí že Nintendo hry jsou pípoviny a je tu velká konspirace recenzentů a vlastně všichni kecají a nikdo tomu nerozumí jen můj vyvolený, který dělá hlubší kritiky" nehraj na že ses "jenom zeptal" a všichni jsou na tebe "zlý" puso. Kdybys to fakt chět vědět tak si to zjistíš jinde, anglicky evidentně umíš, ale jesti si myslíš, že tím že si hrál Genshin Impact jsi vlastně hrál Zeldu, tak se nediv, že tebe ani tvoje dotazy tu nikdo nebere vážně.
-
-
Reakce na příspěvek:
Samozřejmě rozumím tomu, že když polemizuju o hodnocení herních sérií se spoustou fanoušků, tak že se jich to nejspíš dotkne.
A samozřejmě ani tak úplně nečekám reálnou odpověď. Ale doufat můžu, ne?
-----
Breath of the Wild je o exploraci, volnosti pohybu s jeho propracovaným systémem a je posetá drobnými hádankami a testy všímavosti vedoucími k odměnám. Tyhle mechaniky kopíruje Genshin Impact. Nebo alespoň kopíroval, když jsem ho před lety hrál.
-
-
Reakce na příspěvek:
To myslíš vážně? Hrál jsem hru A, která kopíruje mechaniky hry B, takže vím přesně, o čem je hra B. Ehm.
Jestli chceš trochu filozofovat, tak můžem.
- Nikdy nepodceňuj sílu rodinných her ať už v lokálním multiplayeru nebo když můžeš hráči radit a bavit se s ním během hry. Navíc člověk takovou hru podvědomě vnímá trochu jinak. Nebude si stěžovat, že jsou aktivity moc snadné nebo že se několikrát opakují. Děti mají rády opakující se věci a taky nechceš, aby ti pořád cpaly ovladač, když se jim nedaří.
- Nintendo drží styl svých her a postaviček. Nedělá radikální změny (od přechodu do 3D), jen sem tam něco přidá nebo upraví a vyžehlí grafiku. Tohle je ale přesně to, co hráči chtějí. Chtějí toho samého Maria a toho samého Linka dělající ty samé věci. Jakmile zkusí něco jiného, propadne se hodnocení jako u Echoes od Wisdom pod 9/10. Taky ale nikdy nědělá úplné kopírky předchozích dílů jen v jiném prostředí. Velmi podobně to dělá From Software se soulsovkami a taky mu to vychází. 15 let recyklované animace najednou nejsou problém, protože 15 let starý game loop s drobnými obměnami pořád funguje. -
-
Reakce na příspěvek:
Ano, myslím to vážně. Kdo hrál Songs of Conquest, nemusí hrát Heroes of Might and Magic, aby věděl, o čem je.
Je-li tvůj argument že tisíckrát repetetivní slop má dostávat desítky, protože pětileté baví opakování, tak oukej, dovolím si nesouhlasit, ale o to nejde - hlavně to nijak nevysvětluje to, o čem se tady bavíme - proč tomu dávají desítky dospělí recenzenti a proč zcela univerzálně.
S Dark Souls naprosto souhlasím, je tomu Nintendo efektu, který popisuju, asi nejblíže. ...Ale na rozdíl od Nintenda jim to jednak nevychází 30 let a jednak... ale co to je?
-
-
Reakce na příspěvek:
Tady se hodně mýlíš. Tím, že jsi hrál Genshin Impact, jsi nehrál Zeldu. Sorry, ale fakt ne. To je bias. A pokud na základě toho nějak potom soudíš, respektive si "zpřesňuješ" svůj názor na to, že je blbost, aby Nintendo dostávalo vysoká hodnocení, jak na běžícím pásu, to je taky bias.
To, že někdo vykopíruje některé z klíčových mechanik a použije ve své hře, ti nedává Zeldu. Hra není jen prostým výčtem mechanik, které můžou být podobné. Ilustruji ti to rovnou na sobě. Genshin Impact mě nebavil a dal jsem mu šanci několikrát. Zeldu (BOTW i TOTK) jsem dohrál, TOTK dokonce dvakrát, a na Switch 2 teď hraji znova BOTW.
Genshin Impact a Zelda: BotW na první pohled vypadají podobně – otevřený svět, šplhání, stamina, elementy. Ale rozdíl je v tom, co ten svět znamená a jak je navržený.
Zelda je postavená jako systém – každá věc v tom světě má fyzikální, logickou a herní funkci. Nepotřebuje ti říkat „tady je puzzle“ – ty sám zjistíš, že voda vede elektřinu, že vítr nese oheň, že kovové zbraně přitahují blesk. V Genshinu svět funguje jako kulisa. Efektní, rozsáhlá, ale není interaktivní na úrovni systémů – většinu věcí děláš tak, jak se očekává. Svět tě nechce překvapit, jen tě udržet v kolečku odměn.
Zelda tě netrestá za neefektivitu, ale odměňuje za kreativitu. Genshin tě odměňuje za „grind loop“. Zelda ti dá všechny nástroje na začátku a pak řekne: tady máš svět, dělej si s ním co chceš. Genshin ti říká: tady je plán, následuj ho.
To není výtka vůči Genshinu. Ale říkat, že nabízí totéž co Zelda, je jako říct, že návod na malování dělá totéž co prázdné plátno a štětec.
-
Reakce na příspěvek:
Fakt nestačí vědět, o čem to je, ale je potřeba i vidět, jak je to udělané. Například klonů soulsovek je dost, ale fakt nestačí hrát jeden, abys věděl, jak se hrajou všechny. Dokonce ani nestačí hrát jeden díl původní Dark Souls, abys věděl, jaký je ten další. Například jsem hrát Torchlight, ale rozhodně bych podle toho nechtěl soudit, jestli je Diablo 2 dobrá nebo špatná hra.
Rozumný dospělý recenzent pochopí, že je to hra i pro děti a podle toho upraví recenzi. To se děje nejen u her, ale i u knížek a filmů. A ona ta repetitivnost v SMO asi nebude tak tragická, když i tvůj oblíbený youtuber to hrál několikrát rozdílnými způsoby (a není to krátké). Asi proto, že ho hra hodně bavila i přes ty kritizované nedostatky. A taky kritizuje jen tu jednu hru a tvrdí, o kolik lepší byly v těch samých ohledech jiné hry od Nintenda, takže vlastně tvrdí, že skoro všechny jejich hry byly skvělé až na tu, co ji právě praží ve videu.
FS to sice vychází zatím jen 15 let, ale třeba se k těm 30 dopracují. Nightreign Je přesně případ, kdy zkusili něco výrazněji nového a hned dostali po čuni od recenzenů a hráčů. Zelda by v podobném stylu taky neměla velký úspěch.
-
-
Reakce na příspěvek:
"Rozumný dospělý recenzent pochopí, že je to hra i pro děti a podle toho upraví recenzi."
Nečetl jsem všechny recenze na Metacriticu, ale dovolím si odhadnout, že žádná z nich neříká "je to v podstatě jen pro děti, takže známka platí pro ně". Ani ta zde na Games. A i kdyby, tak desítku bych si představoval pro hru, která má hodnotu pro všechny věkové kategorie. Pokud jakákoli repetetivní hopsačka pro děti dostane desítku, protože "děti to bavit bude", jaký je smysl recenze? Na základě čeho dostal mnou zmiňovaný Astro's Playroom devítku a ne desítku?
"A taky kritizuje jen tu jednu hru a tvrdí, o kolik lepší byly v těch samých ohledech jiné hry od Nintenda, takže vlastně tvrdí, že skoro všechny jejich hry byly skvělé až na tu, co ji právě praží
No vidíš, to je přesně to, o čem mluvím. Proč se tohle nikdy nestalo žádnému z doslova tisíců recenzentů, kteří recenzovali Maria a Zeldu? Resp. třeba aspoň jednomu procentu z nich, jako se to děje u všech jiných značek vč. Dark Souls?
-
-
Reakce na příspěvek:
Hra pro děti se recenzuje jako hra pro děti a ne jako hra pro dospělé s dovětkem: "Pokud to plánujete koupit pro děti, přidejte si dva body." Takovým hrám se implicitně odpouštějí věci, které by ve vážně míněné hře pro dospělé neprošly. A obráceně například trochu komplikovanější ovládání u velkého RPGčka projde bez povšimnutí, ale špatné ovládání postavičky Maria by byl velký problém.
Poslední přírůstek do Zelda rodiny (Echoes od Wisdom) nedopadl úplně špičkově, takže bych neřekl, že se jim to nikdy nestane. A taky to byl svým způsobem experiment. A proč takovou kritiku nepíší i jiní recenzenti? Asi proto, že píší recenze a nenatáčí kontroverzní videa ve snaze opačným názorem přitáhnout co nejvíc diváků. Tím neříkám, že v konkrétních případech nemá pravdu, ale vydloubávat detaily můžeš na každé hře. A jak už jsem psal, hrál to vícekrát, což by asi u takhle dlouhé hry bylo divné, kdyby to ve výsledku hodnotil méně než 8/10.
A proč Astrobot nedostal desítku? To se budeš muset podívat do příslušných recenzí případně se poptat jejich autorů. Někoho třeba mohlo iritovat (třeba jen podvědomě), jak moc je to reklama na všechny možné produkty od Sony. Nebo mu třeba ovládání přišlo malinko horší než u SMO (které i tvůj youtuber hodnotil jako absolutní špičku).
-
-
-
-
Reakce na příspěvek:
Tak hlavně Nintendo není jenom Mario a Zelda a rodinné hry. Třeba takový Phoenix Wright už je i na dalších platformách, ale když se řekne Nintendo tak pro mě je to Xenoblade, Fire Emblem, Bayonetta, Metroid, Astral Chain, Profesor Layton, Splatoon. První Switch se pro mě stal must have v okamžiku, kdy oznámili Xenoblade chronicles 2, teď když jsem dohrál všechny díly musím říct, že i když technicky běhá nejhůř ze všech dílů tak je pro mě osobně nejlepší. Poslední "dospělácké" závodění co mě bavilo, bylo Need for Speed Porsche, ale MK má tak skvěle zvládnutý arkádový model ježdění, že se k němu vždycky rád vracím už od 7 dílu a občas zapnu i 3DS, i když spíš hlavně kvůli FE Awakening
-
-
-
-
-
-
Podla mna nad tym prilis filozofujes. Naviac, z nejakeho dovodu vychadzas z axiomy, ze komplexnost = kvalita a jednoduchost naopak nie. Pritom prave pri videohrach su casto najjednoduchsie koncepty tie najzabavnejsie - vid. napr. Dynablaster resp. Atomic Bomberman.
Nintendo hry su, rovnako ako Anime, modelarstvo, soulsovky alebo rezen so zemiakovym salatom (rizek s bramborovym salatem pre bratov😁) velmi oblubene u svojich cielovych zakaznikov a Nintendo ma vychytany koncept aj technicke prevedenie, preto tie vysoke cisla.
Ale kedze hodnotenie je subjektivne, niekoho 10ka moze pokojne byt Tvoja 2ka a nie je na tom nic cudne.
-
-
Reakce na příspěvek:
Já se nad tím snažím filisofovat aspoň trochu, ale nikdo nechce 🙂
Ale opět - já nepoukazuju na to, že někoho Mario baví a jiného ne, já poukazuju na velice zajímavý úkaz, že se za 30 let nestalo, aby se Mario a Zelda nějakému recenzentovi nelíbily 😉 A že zdůvodnění jsou poněkud podezřele nerealistická.
-
-
-
-
-
-
Našel jsi prostě dobře "napsaný" souhlas se svou skeptickou pozicí. Já můžu najít stejně tak dobře napsaný (analytický) souhlas s tím, že Nintendo hry jsou skvělé. Rozhodně doporučuji si něco zahrát. První Switch se dá koupit za pár korun, hry ti klidně půjčím.
-
-
Hrát to opravdu nechci, děkuju, ale "dobře napsaný (analytický) souhlas s tím, že Nintendo hry jsou skvělé" bych si dal, jestli ho teda máš. Akorát doufám, že ta analýza bude hlubší než "dobře se to hraje" a "je to hezké", "je to oddechovka" a "můžu si to zahrát s dětmi".
-
-
Je to spiknutí 😱
-
-
Je to stejné spiknutí jako že je masterpiece Mona Lisa 🙂
Ani nevím, jestli má ten jev jméno. Tedy kromě "císařovy nové šaty".
-
-
Hele navíc to ani neni pravda. Jasně, ty hry v rámci hlavní série Maria a Zeldy jsou většinou takhle hodnocený (podle mě zaslouženě) ale pak je tu spousta spin-offu a dalších menších sérií který prostě sbírají sedmičky a osmičky. Ani ty Mario Kart World nemají zas tak oslnivý hodnocení. Na Metacriticu 87, což je sice krásný ale her s takovým hodnocením už jen letos vyšlo několik, například takový Doom Dark Ages má 85 a to se podle mě dá zpochybňovat ještě mnohem víc.
-
-
Jj, proto jsem Mario Kart do svého argumentu nezahrnoval, jen mainline Maria a Zeldu.
-
-
Ok, ale tim víc nechápu proč ti to přijde tak neuvěřitelný nebo nepravděpodobný. Proste to jsou dvě série, do kterých Nintendo vkládá největší úsilí. Stejný téměř absolutní hodnocení vidíš například u každýho GTA, každýho TESu nebo každý hry od Naughty Dogu. Navíc tu zmiňuješ Astrobota, kterej má na Metacriticu 94. Tam to hodnocení chápeš? Jestli ano, tak věř ze každý mainline Mario je minimálně na stejné úrovni jako Astrobot ( nebo ve své době byl).
-
-
Reakce na příspěvek:
Ta odpověď tedy skutečně zní, že všechny ty hry byly těch 30 let perfektní? I přes všechny argumenty v tom videu? Prostě feel-good hopsačka pro děti = 9+/10 every time? K čemu ty recenze pak jsou?
Jako chápu, že možné v tomhle žánru není žádná konkurence, ale člověk by řekl, že když už nic, budou to porovnávat vzájemně.
-
-
Reakce na příspěvek:
Ty se k tomu videu upínáš jako ke svaté krávě. Pokud ta negativa během hraní moc neregistruješ, tak to prostě nejsou negativa. Pokud je výrazněji registruješ, jen když chceš hru "vymaxovat" nebo ji hraješ potřetí, tak je to víc problém tvůj než problém recenzentů, protože ti na to většinou nemají čas. A ano, je to i problém hry. Kolega nechce hrát jinou výbornou (2D) skákačku Ori and the Blind Forest, jen proto, že má moc obtížně získatelné některé achievementy. Nicméně má dost soudnosti na to, aby uznal, že je to jeho problém s OCD a nenatáčí videa, kde by rozebíral jednotlivé aspekty, jak jsou hrozné a jak to mají jiné hry (třeba nějaký Super Mario) mnohem lepší. A že by se ta hra dala kritizovat dlouho, kdybych opravdu chtěl, ale přesto bych ji dal 9/10. Podobně se dá rozebrat libovolný díl Dark Souls, BG3, Claire Obscure i tvůj Astrobot.
Zábava je to hlavní, co ovlivňuje hodnocení, protože kvůli zábavě většina lidí hraje. Takže to tebou podceňované "feel-good" je reálně dost silný argument. Pokud bys hodnotil hru podle nějakých škatulek, konkrétních aspektů a "objektivních" metrik, tak může dopadnou všelijak. A pokud by někdo dokonce vyvíjel hru tak, aby každá škatulka byla tak akorát, ale zapomněl na zábavnost, tak to taky nemusí dopadnout dobře. Naštěstí to nikdo nedělá... Oh, wait.
-
Reakce na příspěvek:
Aku odpoved ocakavas? Ze 900 milionov predanych Mario hier bol omyl, lebo nikto nevidel to YT video? :)
Polozil si otazku typu "preco vsetci hodnotia pozitivne filmovu trilogiu Pan prstenov, ked tento jeden youtuber poukazuje na zjavne nedostatky?" No, lebo sa im to paci a jemu zase nie.... aky vystup ocakavas z tejto debaty, ktora trochu uz hranici s OCD?😁
-
-
Reakce na příspěvek:
Co jsem od tohohle očekával? Zkusil jsem, jestli třeba náhodnou někdo s nějakým přesvědčivým argumentem nepřijde (něco, co mi uniklo, nebo co třeba v té kritice týpek vynechal). Popřípadě zjistit, jestli si někdo všiml toho samého.
Upřímně jsem si celkem jistý, že mám pravdu a reálně je to výsledkem spíše sociálního tlaku fanboyů a finančního tlaku Nintenda. Na rozdíl od jiných značek je ten efekt ještě silnější tím, že jsou to právě slopy pro děti, takže reálné hodnocení je takřka nemožné - co by se na Mariovi taky hodnotilo? Hloubka gameplay mechanik? Příběh? Grafika? Nějaký umělecký přesah? Těžko, že? Když objektivní hodnocení nelze, může se tomu bez obav dát desítka i kdyby DVD vypouštělo antrax a všichni jsou spokojení.
-
-
Reakce na příspěvek:
Ja stale nerozumiem, ze co sa snazis vyriesit. Teba Mario nebavi a mas na to svoje dovody. Tych ludi co to hodnotia a kupuju tie hry bavia a maju na to svoje dovody.
V com konkretne mas pravdu? Ze 40 rokov sa z generacie na generaciu recenzentov odovzdava tajna konspiracia o povinnom nadhodnocovani Nintendo hier? Ze tie stamiliony ludi to kupuju napriek tomu, ze ich to nebavi?
Ty sa z nejakeho nepochopitelneho dovodu snazis tlacit svoj osobny vkus a preferenciu ostatnym. Ved nebavi ta to, je to uplne v poriadku. Preco by Ta mal niekto presviedcat o opaku? Naco?
-
-
Reakce na příspěvek:
Doslova každý tvůj odstavec je špatně a jako odpověď bych klidně mohl nakopírovat můj příspěvek, na který reaguješ.
-
-
Reakce na příspěvek:
Rozlucim sa z tejto diskusie slovami Jary Cimrmana "Mezi neduhy stari patri neschopnost udrzet myslenku a naopak, neschopnost myslenku opustit" ;)
-
-
-
Reakce na příspěvek:
Přesně si to popsal, jsi přesvědčený, že máš pravdu a je to patrné už z tvého prvního příspěvku. Problém je v tom, že když si myslíš, že f2p gacha rpg je v podstatě ta samá hra jako revoluční open world adventura, tak nemá smysl ti jakékoliv argumenty předkládat. MKW je závodní hra, žádný filozofický ani umělecký přesah nemá, má "jenom" nejlepší arkádový model ježdění ze všech "konkurenčních" ostatních závodů, protože ho vypilovávají dekády.
-
-
Reakce na příspěvek:
Každý je přesvědčen o tom, že má pravdu. Nevím, jak by lidský mozek fungoval jinak.
Nalomily tě snad mé argumenty? Byly objektivnější než ty tvoje.
-
-
Reakce na příspěvek:
Argumenty? Kde? Argument je důkaz potvrzující/ vyvracejicí tvrzení, ale tvůj jediný "argument" je že v 3D houpačce se opakují některé nepovinné vedlejší úkoly, z toho vyvozuješ, že je hra repetetivní a z toho vyvozuješ, že si hra nezaslouží vysoké hodnocení, tahle mentální gymnastika není argumentace. Taky to že si "hrál" Zeldu není argument, ale objektivní nepravda, řekne ti to každý, kdo hrál oboje. Můj názor na MKW jsem ti shrnul výše, pokud hledáš podrobné rozbory pusť si youtube, já mizím makat.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Je to v pohodě hra, nic speciálního, ale rozhodně neurazí. Mechanicky jako dycky od Nintendna není co dodat :)
-
Už doma jezdíme. No a co dodat, Nintendo to zase (nepřekvapivě) trefilo. Jen to, že chybí dvoustovky, nás trochu štve. Jsme mistrovsky vyježdění z osmičky, takže bychom to fakt uvítali.
-
-
S o to větší radostí si poběžíte koupit DLC které časem 200cc přidá.
-