Přejít na výpis diskuzí
Mordheim: City of the Damned - recenze
17.12.2015 | Václav Pecháček
37 příspěvků
-
Mordheim je pro mne jednoznačnou strategickou hrou roku.Pokud jste fandy JA či XCOM, budete bezesporu Mordheim oceňovat mnohem více než recenzent.
Klasické tahové strategii je nesmysl vyčítat, že se hraje na jednotlivé tahy, kde se jednotliví bojovníci v každém tahu střídají na základě své iniciativy. I tak jsou schopni provést nečekaný výpad ze své eventuální obrané pozice, což recenzent nepochopitelně nechápe. Tahy jsou relativně svižné, zde problém opravdu není. Problém je nahrávání jednotlivých misí, které trvá opravdu nehorázně dlouho. Protože pro úspěch v boji je potřeba se dobře orientovat na mapě, je chybou, že je dosti nepřehledná a často nevidíte na případné zátarasy. Problém je i v těžko odhadnutelném převýšení jednotlivých míst.
Mise se odehrávají v Mordheimu, který je rozdělen na několik čtvrtí a ty následně na několik dalších map. Pokud odehrajete kolem stovky bitev, je logické, že se lokace časem opakují. I tak, dochází k tomu, že vstupní rozmístění jednotek je jiné, jiné jsou i cíle.
Cílem každé mise je zničit nepřátelskou družinu, ovšem pro splnění i vedlejších úkolů (a získání plné, podstatně větší odměny a zkušeností) je třeba sesbírat i většinu wardstonů, ukrást z nepřátelského vozu cizí zástavu a donést ji do vlastní truhly či zabít dva až tři jmenovitě určené protivníky a přivlastnit si jejich trofeje
Sběr wardstonů je je relativně nejjednodušší, mise se získáním zástavy či zabitím protivníků jsou mnohem těžší, protože k jejich splnění je většinou potřeba svou skupinu rozdělit minimálně na dva týmy a v článku uvedenou strategii jedné silné skupiny nemůžete využít. Zde se jen podivuji, proč autorovi připadá podivné, že skupinka je silnější než případný jednotlivec. Ani váš nejsilnější bojovník totiž v reálném boji sám proti dvěma, třema protivníkům nemá moc šancí, což je vcelku logické.
Navíc jako skupina začínáte jen ve vybraných misích, kdy je tým soustředěn kolem vašeho válečného vozu, kam můžete ukládat sesbírané poklady. V ostatních případech jste rozděleni na mapě do tří skupin, případně po jednotlivcích a než se dokážete seskupit do jednoho celku, může být již dávno po bitvě. Samozřejmě prohrané. I přes určitou repetetivnost, je tak náplň misí pestřejší, než u takového Faloutu...Speciální kapitolou jsou pak příběhové mise - pro každou frakci dva akty, každý po čtyřech misích, kdy každá z nich je na své vlastní originální mapě a jejichž plnění se stane pravým peklem a zkouškou ohně pro vaše hrdiny. Standartní mise jsou vlastně tréninkem a přípravou pro tyto mise příběhové.
Vaše jednotka postupně naroste ze čtyř bojovníků na devět až deset plus rezervy o počtu až sedmi vojáků. Každá jednotka má svého velitele, dále dva až čtyři hrdiny celkem tří různých typů (po dostatečném rozvoji vaší skupiny můžete místo dvou hrdinů angažovat impozantního válečníka s potenciálně nejlepšími statistikami) a pětici obyčejných vojáků ve dvou variantách.
Vojáci začínají na nulté úrovni a postupem doby je můžete vylepšit až na desátou úroveň. Během rozvoje jim jsou přidělovány body do fyzických, mentálních a válečných schopností, kdy každá schopnost má další tři složky - u fyzické např. síla, odolnost a agilita, které následně ovlivňují rozsah uděleného poškození, množství životů, odolnosti atd.Kromě toho můžete své vojáky vycvičit až v pěti pasivních a pěti aktivních dovednostech, přičemž velitelé a hrdinové mohou v těchto dovednostech dosáhnout i druhé, mistrovské třídy. Tento výcvik ovšem může zabrat několik dnů herního času a po dobu jeho trvání není voják dostupný pro práci v terénu. Výcvik je celkem drahý a tak potřebných peněz nebudete mít nikdy dostatek, zvláště pokud nebudete schopni plnit i sekundární cíle misí. -
Myslis metacritic, to misto, ktere dava dohromady _subjektivni_ hodnoceni...
-
kdepak, danou věc by měl hodnotit člověk co k ní má nějaký vztah...
to jsou pak ty hodnocení ala 50%-60% pro nový star wars od lidí u kterých jde ihned poznat, že je sci-fi žánr nudí a film hodnotí jen proto, že jim ho redakce přidělila...
To je jako kdybych já (známý nepřítel blizzardu) hodnotil jejich novou hru a dal tomu 0/10...
To prostě nejde... -
Přesně takhle na mě působilo sledování gameplaye. Ta hra je vážně divná a obsahově prázdná.
-
I vy prudiči. Já myslím, že je v pořádku, když autor na úvod vysvětlil svůj vztah k Warhammeru. Když v redakci není žádný fanda Warhemmeru, znamená to, že hru nesmí recenzovat? A malá míra subjektivity je u recenzí her/filmů/atd nevyhnutelná, koneckonců je to to, co dělá recenze čtivými. A tahle se četla dobře.
Mě spíš vadí, že v recenzi chybí reálné obrázky přímo z hraní s nějakým komentářem. Ty co tam jsou vypadají jako sterilní reklamní rendery, čtenář si vůbec neudělá názor jak hra vypadá, jaké je uživatelské rozhraní, a pod. -
S tim nejde souhlasit. Ta hra preci neni delana jen pro lidi, co maji radi WH, co znaji WH, co se tesi na WH hru. Vzato do druheho extremu by hrac, co fotbal miluje, prece taky nezplodil dobrou recenzi prave kvuli slepemu fanouskovstvi.
Recenze je subjektivni utvar. Z korektni recenze se ctenar dozvi, s jakym uhlem pohledu k ni recenzent pristupuje - a to je tu myslim nanejvys zretelne. To, jestli je ta recenze dobra nebo spatna (kvalitou, ne verdiktem), je pak samozrejme jina otazka. -
Nastala zlá doba, děti pobraly víc rozumu než dospělí..
-
Neni dobre, kdyz kvantita vitezi nad kvalitou.... Myslim ti recenzi, ne hru *2*
-
K čemu je mi recenze na Mordheim od člověka, který se uvede tím, že není velký fanda světa Warhammeru? To je jako recenze na FIFu od člověka, který nemá rád fotbal. Když někdo nemá rád Warhammer, tak o něm asi nic moc neví - k ničemu.
A k těm Hvězdným válkám dole, je zajímavé, že někdy cenzor maže jak o život a tohle tu nechal viset zatím 14 hodin. Tak k čemu ta cenzura je? Viz odstavec výše - k ničemu. -
Po přečtení prvního odstavce recenze jsem bouchl do stolu a zavyl "jaký sakra medíval třííí? Teď je na řadě Empire II" *1*
-
Recenzet neni objektivni,a subjetivni nazor me nezajima. Metacritic ftw
-
kdepak, autor článku je pecháček
-
Ja vim, ze ciselne hodnoceni je uz trapne tema, ale reknete mi - po precteni recenze, chapete tu sestku? Tedy prumernou, mozna lehce nadprumernou hru? Vzdyt ta recenze je nejakych deset nebo kolik odstavcu vypisujicich spatne stranky hry... a pak zminka o tom, ze snad ten vyvoj postav je fajn. Bud nesedi cislo, nebo nesedi pismenka.
-
To není čtení pro děti.
-
Nepleteš si ho tak náhodou s Ticháčkem? *7*
-
Pecháček? Co to zas je za chlapa? Už po prvních pár řádcích jsem musel přestat číst a trochu vyvětrat, protože text byl fakt na p*srání... Mordheim samozřejmě pecka...
-
Nejsem velký fanda světa Warhammer, a když Creative Assembly oznámili, Total War: Warhammer, praštil jsem pěstí do stolu a zavyl: "A co Medieval třiiiii!" Proto je úctyhodné, že mě Mordheim: City of the Damned okamžitě zaujal právě svým prostředím.
uplne stačí.. dál číst nemusím..