Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No já už se nemůžu dočkat *4*
  • MaB je jednou z máloa skutečně unikátních her. Jednička byla jak zjevení. Další díly byly sice už to samé, možná o trochu lepší, jindy slabší, ale nic nového. Na tento skutečně nový díl se velmi těším - vypadá slibně.

K modování her: Z mého pohledu je to něco úžasného. Mně se vždycky líbila třeba série TES, kde je k dispozici vývojářský nástroj, který je velmi jednoduchý a může se s ním do nějaké míry naučit prakticky každý. Méně podařený ale i tak dobrý byl vývojářský nástroj pro Battlefield 2. Škoda, že s novými díly zcela skončila podpora modderské komunity - no jo, oni dopředu věděli, že budou hráče stahovat o peníze na DLC a moddeři se jim nehodili. Modder totiž dělá zdarma a často daleké lépe než profesionální vývojář - viz řada podařených modifikací battlefieldu 2.

Je velká škoda, že se zatím modování a vývoj obsahu komunitou více neprosazuje u MMO. Jistě, jsou tu pokusy (Neverwinter třeba), ale není to ještě úplně ono. A přitom by to řešilo zásadní nedostatky snad všech současných MMO - málo end game obsahu, malá hloubka MMO, příliš moc omezení.
    • Matthew1J
      další díly? Warband je pokud vím standalone datadisk a napoleon wars dlc k němu.
      • Kallessin183
        zapomněls na With Fire and Sword
  • To je jedině dobře, konečně si někdo všiml, že silná modderská komunita dokáže hru udržet při životě o několik let déle než skončí v propadlišti dějin. Narozdíl od chamtivců, co si myslí, že když vydají jeden domeček a 4 stromy, že jim každý hned vysolí 150,- za DLC jako třeba v tropicu, kde by stačilo málo a je z toho perfektní hra nebo CoH2 se stylem, zaplať za každý pixel skinu.
    Warband by byl bez modů stěží tam kde je teď. Zákl. hru už jsem nespustil nějakou dobu, ale díky různým modům a jejich updatům se tu a tam vrátím a zase je hratelnost úplně jinde nebo lehce zmršená taktická strategie 7.62 je až s modem blue sun konečně pořádně hratelná a minimálně v taktické části a vybavením nad JA:BiA, se strategickou částí je to horší, ale až s modem můžu hru s klidem doporučit. Bez modu jen hardcore fanatikům. Nebo Homeworld 2 Complex... těch her je opravdu hodně, které jsou naživu a stále hratelné jen díky modům.
    • "...Bez modu jen hardcore fanatikům..."
      Klíčovou roli v podobě komunity zde snad nikdo zpochybňovat u tohoto titulu nebude, nicméně, nazývat někoho fanatika jen kvůli nepoužívání modifikací je přinejmenším nezdvořilé a neoprávněné.

Klíčovým prvkem jádra, který je nutným habitatem pro modifikace, je něčím specifická součást základu hry, kvůli které se vyplatí tvořit mod pro konkrétní titul. Kdyby ho nebylo, vzniknou, pochopitelně, u jiné hry. Samotná přístupnost ke kódu a možnost jeho modifikace zdaleka neznamená oblíbenost nebo aktivní komunitní participaci.
      • To ne, ale dává ji dobré předpoklady. Pokud mají moddeři dostatečné volné ruce, tak z toho kolikrát vznikne úplně jiný titul, který má s herními principy originálu jen minimum společného. Třeba Warcraft a Dota/TowerDefense. Na druhou stranu jsou tituly, kde je sice enormní snaha něco změnit, ale prostor pro tvorbu je minimální jako třeba již zmíněné tropico.

Ty fanatiky myslím samozřejmě s nadsázkou. Nevím jestli jsi měl se 7.62 čest, ale základní verze je zabugovaná až hrůza. Navíc mod přídává několik parlelních kampaní, díky nimž je rozjezd příjemnější = relativně rychle dostaneš pár parťáků zadarmo, takže nemusíš zezačátku tolik trpět, protože na najmutí žoldáků peníze nejsou a obtížnost je řešena spíš množstvím než nějakou taktikou, a s počátečním vybavením odolávat poměrně slušné přesile, která by ti prostě utloukla čepicema, bylo někdy maso. Neříkám, že to bylo nehratelné, jen je to s modem přístupnější a příjemější k hraní. Dokonce je tam zastoupen v pěkné míře i český arzenál (Sa vz. 58 P/V/Tact., cz 75 několik modifikací, nově i CZ 805 BREN a jiné. I když já si oblíbil HK416/417 ve všech 3 délkách hlavně navíc s teleskopickou pažbou, takže pak celková délka zbraně jde upravovat podle situace, co je zrovna vhodnější; k dispozici u různé ráže, ale 5.56 jsem opustil a radši nahradil 6.8 mm nebo 7.62x51 pokud je zrovna 6.8 nedostatkové)
  • Fascinujici. Ale koneckoncu Bethesda to tak dela uz dele - vyda placenej engine, ve kterym nekdo ve volnym case udela hru, protoze v zakladu se to fakt moc neda hrat. Pro Bethesdu +, protoze podporuje komunitu blabla a nemusi nikoho platit, pro modery zase sance prorazit, hraci maji sanci si ze hry udelat to, co od ni ocekavali - proste splacaji vic modu dohromady.

Sem tam si rikam, ze je to dost zvlastni, ale asi proc ne... Akorat je pruser, kdyz nekdo vyda nehratelnou hru a teprve mody ji spravuji (X Rebirth napr.). Moderi by pak meli byt placeni...
    • Moddeři by měli být placeni tak či onak. Je škoda, že Bethesda ty nejlepší moddery neodmění nějakou přiměřenou částkou nebo aspoň cenou v podobě navštěvy v USA a provedení po síld e Bethesdy. Já aspoň doufám, že pro příště bude více podporována možnost poslat modderovi nějaký ten dolar za jeho práci. Já vím, že ti lidi to dělají dobrovolně a prostě jen proto, že je to baví (i mě to baví, modifikace do TES dělám už od Morrowindu), ale stejně bych těm z mého pohledu nejlepším rád poslal nějaké věcné poděkování.

Jinak v modifikovatelnosti her je budoucnost. Jen škoda, že to nefunguje ještě moc u MMO her. Tam je to potřeba jako sůl.
  • Kallessin183
    Ve warbandu jsem si užil spoustu zábavy, ale přesto po určité době nevydržel na dýl než pár hodin a zase bylo po nadšení. Jenže díky modům vím, že mám před sebou další desítky ne-li stovky hodin zábavy... Luxus...
    Stejný přístup jako u warbandu, lepší grafika hodně zkušeností.. to by bylo aby to nedopadlo dobře..
    • Líbí se mi hlavně ta rozmanitost. Někdy mám náladu na kopí, praky z británie okolo roku 600, jindy sednu na oplechovaného oře po boku Přemka Oty II a nebo vyrazím v čele legie na galy.
      • Kallessin183
        Přesně tak. Nikdy se mi nestalo, že bych zapnul Warband a nevybral co zrovna hrát *4*
  • Pár (asi 10) modů na Warbandu mám, většinou je beru z moddb.com, ale mohl by někdo i tak poradit dobré mody?
    • Jednoznačně "Clash of Kings", pokud máš rád univerzum Hry o trůny (Písně ohně a ledu).
    • Kallessin183
      Za mě jednoznačně Brytenwalda... Úplně jiný přístup k boji, kde je kroužkovka a těžký meč sice fajn, ale brutálně omezuje mobilitu, navíc jsu vojáci celkově daleko křehčí, méně vydrží a hráč se zde opravdu uplatní nejlépe jako velitel řídíc bitvu někde zpoza svých mužů. Je tu totiž těžké postavit vraždící mašinu (v jiných modech dám povel k útoku a sám jdu rubat, tady je to víc o taktice).
      Navíc přidává celkově jiný pocit ze stavby vztahů mezi lordy, boje zemí mezi sebou atd atd. Já ho považuju za asi nej mod na Warband( z mého neobjektivního pohledu), protože tvůrci dokázali vzít základ daný Warbandem a získat z něj úplně jiný zážitek okořeněný o nové možnosti.

Historka z natáčení: Já a dva další lordi z jedné země se bráníme na hradbách. Máme necelých 200 mužů vysoké kvality, ale málo střelců. Nepřítel disponuje kvalitními střelci a celkově asi 350 muži. Po několika kolech zoufalé obrany, nalákávání nepřítele za hradby, kdy lehčí jednotky opět obsadí hradbu a těžké jednotky bojují v ulicích s první vlnou nepřátel, začínáme vyhrávat. Boj to byl krutý, ale nakonec vítězný. Můj felčar měl mnoho práce, ale zachránil život spoustě našich vojáků. Naše vítězství však netrvalo dlouho a mi musel město vydat nepříteli, který dostal čerstvé posily, na 500 mužů.... já tu hru miluju....
    • http://forums.taleworlds.com/index.php?board=165.0 - tady by měla být většina a hlavně vždy aktuální verze, na moddb je někdy dávají, někdy ne.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit