Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Asi nikdy mi nepřestane bejt divný setkávat se s chlapem co mě okrádá a prosit ho aby mě jako okrádal o něco míň.
    • A jak te jako Belobradek okrada? Jakoze platis dane? Aha... Sorry, ale tohle je koment na urovni tlachani v hospode u piva ve stylu 'vsichni politici muzou za muj z*urvenej zivot'.

      Ja jsem velmi rad, ze se konecne o tuto problematiku zajima nekdo na vladni urovni - to je proste pozitivum a to je to zasadni. Ale ne, tady proste porad bude nekomu neco vadit...
      • Nejděsivější česká věta: Jsem z vlády a přišel jsem vám pomoct.
        • Sorry ale ne. Ja tve pocity chapu, sam mam velmi casto podobne pocity (napr. nedavno Bohousuv danovy navrh), presto si myslim, ze takoveto pausalni odsuzovani neni spravny pristup k veci.
    • *1* Přesně. Prosím pane ministře. Mohl by jste nám dát více našich peněz? Když si již kolem 1/2 berete.

      Jako co bez dotací nevznikne, takto nemá vznikat. Trh určuje co je života schopné a co ne. Když to investor nechce, tak lidi třeba ano nebo se do toho člověk pustí sám ale brát si prachy od daňových poplatníků na nějaké svoje projekty je okrádání za bílého dne.
      • Pokud chceme byt zeme, kde budou pracovni mista s vyssi pridanou hodnotou, tak nejaka podpora od statu je potreba - jinak zustaneme primarne montovna a tyto pozice budou v zemich, ktere z tohoto pohledu budou konkurenceschopnejsi - tolik k chovani trhu. Ja netvrdim, ze zrovna dotace jsou ten jediny zpusob, ale ve vysledku to bude vzdy nejaka podpora ze statni pokladny = od danovych poplatniku. Takze se muzeme bavit o zpusobu, ale to, ze se vlada snazi podporovat obory s vyssi pridanou hodnotou, navic herni prumysl, ktery mame vsichni tak radi, tak to je snad spravne ne?
        • No tak zatím ty vlády podporují ony montovny. Co kdyby místo "podpory" toho co bude dobře znít před volbama a co si kdo vykřičí (případně uplatí), zkusili volnou soutěž?

          Co třeba pro začátek menším přerozdělováním (daněmi) nechat lidem peníze na novou konzoli, nové hry, novou grafiku? Co třeba pro začátek menším přerozdělováním (daněmi) nechat více peněz na soukromé investice do herního průmyslu?
          • Pro me je prerozdelovani dani to same jako dotace v bledemodrem. Kdyz snizim dane, budou chybet penize napr. pro socialni podporu duchodcum, invalidum, apod... Proste se stale jen presouvaji penize danovych poplatniku a je jedno, jestli je to pomoci dotaci, nebo nejakym prenastavenim danoveho systemu. Podle me ta spravna cesta je zefektivneni hospodareni statu, diky cemuz se ziska vice prostredku, ktere lze investovat do perspektivnich oboru - a to rikam jako odpurce ANO a hlavne Babise, nicmene v tomto ma pravdu.

            Souhlasim, ze vlada s tim, abysme jsme uz nebyli montovna nic moc nedela. Ale aspon se o tom zacina mluvit a tato Belobradkova akce budiz dukazem (i kdyz malym), ze se zacina i jednat.
            • Zefektivnění hospodaření státu je chiméra. To se dá provést je tím, že co nejvíce peněz necháš občanům a stát bude zajišťovat jen základní funkce. Děje se pravý opak, a Babiš je v tom hlavní činitel.
      • Tady je to jeden naiva vedle druheho. Dane nejsou zlodejina, zajistuji ti, ze z tebe neni otrok. A politicka podpora nejsou jen dotace, ktere samy o sobe jsou dobry sluha.
        • Penize samotne z tebe delaji otroka, ne dane.. to uz je tresnicka na dortu
        • jamar28
          Máš pravdu, daně nejsou zlodějina, daně jsou loupež, protože se vybírají násilím, respektive pohrůžkou násilím. *3*
        • Daně nejsou zlodějna tak leda ve Švýcarsku, kde se daně vypisují jen na určitý čas a schvalují všelidovým hlasováním. A kupodivu se tam doposud shodli i na potřebě veřejného osvětlení...

          Všude jinde to je násilná loupež.

          Mít moc vzít někomu peníze, mít moc rozhodovat o nich a mít moc přesunout je někam jinam někomu jinému, to je zvěrstvo nejenom z ekonomického hlediska. Dotace jsou živnou silou korupce. Jestliže někdo napíše, že dotace jsou dobrý sluha je to naivita velikosti Jupitera.
        • wenceslaus
          Hodně štěstí. Pro tyhle lidi je veřejené osvětlení v místě kterým nechodí vrchol neomarxismu.
        • Dej si studený obklad a pak si znovu přečti co za blbost jsi napsal
  • Já vám lidi nevim. Jistě, proti tvorbě novejch vzdělávacích oborů nic nemam, vývoj her dává koneckonců o dost větší smysl, než romistika, nebo genderový studia a studovanej člověk v tomhle oboru bude mít jistě větší uplatnění. Na druhou stranu ani jedinej legendární vývojář nic takovýho jako školu pro tvorbu videoher nemá, čili to evidentně jde i bez toho. Ale proč ne.
    Co mi ale je proti srsti jsou dotace do videoherního průmyslu. Nalijme si čistého piva, ten, kdo by tu dotaci potřeboval na ní v 99 % případů nemá šanci dosáhnout. Pak vzniká situace, kdy malý a střední podnikání krachuje, zatimco obří korporace pobíraj miliardy na dotacích, což je poměrně perverzní. Navíc se může hodně snadno stát, že se nebudou dělat hry, který by vývojář chtěl, ale prostě to, na co dostane dotaci. A to nemůže mít pozitivní důsledky. A v neposlední řadě, dokážu si velmi snadno představit situaci, kdy vzniknou společnosti vyvíjející hry striktně tak, aby na dotace dosáhly.
    Jinými slovy, pokud se začne dotovat herní průmysl, dopadne to jako vždycky. Prachy potečou do velkejch firem a k lidem, co v tom umí chodit. A malej vývojář, kterej má třeba super nápad, ale chybí mu prostředky (tedy jedinej druh, u kterýho bych byl schopen dotaci v rozumný výši se skřípěnim zubů akceptovat), dostane zase prd. Mimo to, trh nám ukázal, že sehnat peníze na hru se dá i jinak, než panáčkovánim před bandou kravaťáků u velkejch vydavatelů. Máme tu crowdfunding, soukromý investory, nadšence, který to nedělaj pro prachy, nástroje jsou k dispozici buď zcela zdarma, nebo za pakatel. Tak proč do toho šťourat, když průmysl jako celek funguje i bez státních intervencí?
    • Pri pravidlách veřejné podpory bude niekto ťažko brať miliardy podpory na vývoj hier.
    • jamar28
      Souhlas. Chtít dotaci na umění v době crowdfundingu je drzost. A v podstatě tím dotyčný přiznává, že o jeho umění skoro nikdo nestojí, takže potřebuje pomoc státu. Navíc zadotované české hry bude ok pirátit, protože si je každý daňový poplatník už zaplatil. *3*
    • Dotace jsou podporou neschopnosti!
      Pokud má někdo životaschopný projekt, ať jde do banky a přesvědčí bankéře k půjčce. Ať svou firmou ručí a má svou zodpovědnost.
      Srovnejte dva podnikatele (pozor je to reálný scénář):
      1. Přišel s nápadem, vzal si půjčku, kterou splácí, najal si zaměstnance, kterým vyplácí mzdu. Funguje a buduje už několik let. Nabízí produkty, za tržní ceny.
      2. Okopíroval nápad, dostal dotaci, zaměstnal nezaměstnané, kterým na výplatu přispívá stát. Právě začal a nemá téměř žádné závazky, může si dovolit prodávat za dumpované ceny. Vytvořil konkurenci ve které suverénně vyhrává.
      Je tohle OK?
    • Goblin
      Ono to "jde i bez toho", ale hlavní smysl vzdělávání je v tom, aby člověk znovu a znovu nevynalézal kolo. Ti legendární vývojáři museli často řešit problémy, jimiž se dnes zabývat by bylo pro 99% lidí u fochu jednoduše ztráta času. Se zbytkem komentáře nelze než vřele souhlasit...
      • Máš samozřejmě pravdu. Inu prostor, kterej dává komentář na internetu neni dost velkej na to, aby se v něm dala obsáhnout tak komplexní problematika, jako terciální vzdělání. Krom toho, jsem se snažil spíš obsáhnout víc úhlů pohledu, kdyby lidstvo zabředlo v přístupu "jde to i bez toho", nikdy by se nikam neposunulo. Hřebík se koneckonců taky dá zatlouct bez kladiva, což ovšem nic nemění na tom, že kladivo je sakra užitečná věc.
  • Chtějí prachy od ministerstva = od daňových poplatníků..
    • wenceslaus
      To je opravdu šokující informace... :-/
    • ano, chtějí peníze na to, aby např. vznikly školní obory, aby tvé budoucí dítě tam mohlo studovat a dělat to co ho baví

      jsem zaměstnanec, nerad vidím, když se rozhazujou naše prachy z daní, ale tohle je v pořádku
      • Presne... rozhodne rozumnejsi nakladani s penezi danovych poplatniku, nez kdyz se da napr. duchodcum jednorazovy prispevek, za ktery nakonec stejne koupi detem cokoladu. Ono se to do te ekonomiky vrati, ale nema to zadny potencial pridane hodnoty do budoucna.

        To je jako kdyz koupim pytel ryze pro chudeho domorodce v Africe - na chvili to staci, ale budoucnost to neresi. Lepsi je investovat do cehokoliv, co mu pomuze, aby se o sebe dokazal postarat sam. Stejne by se melo pristupovat ke statnimu rozpoctu a proto takove to predvolebni rozhazovani ruznych prispevku je pro me nejvetsi svinstvo, i kdyz legalni.
      • Paulcz
        To je asi jediná část programu, která dává smysl, jenže jen u toho to nezůstane.
  • Tak oni si decka praci herniho vyvojare moc idealizuji. Mysli si ze kdyz vystuduji dany odbor, budou jako Vavra, delat hry, mluvit do vyvoje, plnit si sny atd. Ve skutecnosti ziskaji pozici radoveho zamestnance, ktery do vyvoje vubec nebude mit pravo mluvit a bude delat 12 hodin denne stereotypni praci, kterou mu nadiktuji lide z vedeni marketingu nebo despoticky sef, casto v rozporu s jeho predstavou o idealni hre. Navic kdyz se ho jeho blizci nebo vlastni deti zeptaji, co dela, rekne ze dela hry. Za to by se jeden stydel.
    • Každý nežije ve společnosti ignorantů, kde by se musel za herní vývojářství stydět. Tvoji rodinu ti teda nezávidím. *13*
    • XorxoxTalarius
      No vidis, a ja na to ze delam hry balil zenske a byl to velmi dobry zpusob jak zavest konverzaci na tema ktere jsem ovladal ja .. rozhodne jsem se za to ze delam hry nestydel.
      A nez mne moji znami narknou ze jsem hry nedelal, ale testoval, tak pro uplnost uvadim ze bylo jednodussi tuhle cast nechat az do druhe pulky konverzace, kdy dotycna ziskala nejaky nahled do toho jak se hry delaji. Apropo neverili by jste kolik zenskejch hralo prvni Mafii nebo znalo aspon GTA :)
    • lol.. tak to mas divnou predstavu o praci na gamesach ;(
    • ale zas je tu ta šance že bude v malým studiu, kde bude moc i do toho mluvit, což mám pocit že je u nás většina těch malých studii. unás jsou tak dvě větší, jedno střední, zbytek bych řekl malý
  • Frfnějte si tu jak chcete, ale že je to pozitivní informace, to nikomu nepopřete. Já mám radost. :)
    • Co je na tom pozitivního? Že, lidem kteří si neumí sehnat prachy normálně dá prachy stát (nedobrovolně lidi)?

      To je opravdu pozitivní a sobecké myšlení. Mě se třeba libí určité skupiny a rád bych aby hráli někde...Ale nenapadlo by mě jásat nad tím, že někdo dá prachy lidí na mojí oblíbenou skupinu... Raději bych byl aby lidé měli více peněz a přežilo to, co přežít má.
      • Copak lidi, který si neumí sehnat prachy sami. Tam bych ještě pochopil, že s pomocí státu může někdo realizovat svojí vizi, která v důsledku přinese užitek i ostatnim. I když s tim nesouhlasim, dokážu takovej myšlenkovej pochod akceptovat jako relevantní. Ale strašná hromada prachů z dotací končí u lidí, který si prachy normálnim způsobem sehnat umí... ale proč se namáhat, když ti to zacvakaj daňoví poplatníci, žejo?
      • Nejak nechapu ty penize.. v tom clanku je psano hlavne o skolstvi a o lidech.. Skolstvi je u nas 100 let za ostatnima a je jenom dobre ze se snazi neco udelat pro dalsi generace vyvojaru..
  • Bohatě by stačilo, kdyby stát a EU PŘESTALY "POMÁHAT". Nesmysly jako kontrolní hlášení, povinnost evidence pro DPH v každé jednotlivé zemi, kde člověk prodává elektronický produkt např. na app storech atd.

    Tyhle regulace zabíjí malé a střední vývojáře. Místo toho to pak EU kompenzuje programy na "podporu" herního vývoje cílenými jen na velká studia, kde je podmínkou např. rozpočet na prototyp hry 20 tisíc EUR apod. Fakt díky. *13*
  • Samozřejmě uvítám veškerou podporu hernímu průmyslu, ale jako všechny výroky politiků je třeba to brát s rezervou... *1*
    Podporu ve formě vzdělávání uvítají hlavně větší společnosti, které si mohou dovolit nabídnout adekvátní odměny.
    Finanční podporu uvítají zase malé rozvíjející či indie firmy *3*
    GJ
  • Nemyslím si, že by to bylo zrovna o vzdělání. Ano, škola může poskytnout nějaký základ, ale zrovna v IT jde vývoj rychle a co se naučíte v prváku, je po nástupu do zaměstnání často retro. Navíc existuje spousta technologií, prog. jazyků, enginů, graf. nástrojů a užívat je všechny pořádně a do hloubky, to nějaké 4leté studium taky nezajistí.
    Nakonec to je stejně na jedinci, jeho schopnostech a hlavně vůli učit se novým věcem. Pokud je otevřený a snaživý, v praxi se rychle chytí a specializuje na konkrétní požadavky. Jenže to by chtělo mít i dávku pokory a ne jen drzost, přehnanou sebevědomost a fejkování, jak je to většinou vidět na přijímacích pohovorech.
    • Tak vzdelavani se da vzdycky zlepsit a to uz od utleho veku. Cele IT je zalozeno na matematice a melo by tomu byt venovan mnohem vetsi duraz nez je ted. Staci se podivat jen na otresne vysledky z maturit, kde staci mit 33% z matematiky a stejne je to jeden z nejhorsich predmetu co se tyka pruchodnosti. Samozrejme za pak tihle lide si pak muzou leda tak nechat zdat o nejakem programovani. Navic je rozhodne prinosne, ukazovat praktickou aplikaci dane vyuky. Je spousta lidi co se neco nauci a dokazou spocitat nejaky priklad do testu, ale kdyz pak maji resit realny problem, kde se ten stejny princip da uplatnit, tak jsou naprosto bezradni.

      To ale narazi na samotny problem vzdelavani. Kde stat ma sice velke pozadavky na skoly, ale stredoskosti ucitele, s VS titulem, nemaji ani prumerny plat. To co dava stat na VS nestaci ani na pokryti platu zamestnancu.
      • Školství potřebuje reformu a prvním krokem musí být: vrátit kantořině její zaslouženou prestiž. Dokud budou děcka vidět učitele jako nějakou socku, kterou si jejich tatínek kdykoli koupí, tak to fungovat nebude.
        Určitě jsou učitelé, kteří mají znalosti a navíc talent zaujmout. Věřím, že ti nemají problém s autoritou, ale jsou to vzácné výjimky a vážím si, když ve školství zůstávají. Většina dnešních kantorů ale, přestože mají znalosti a dovedou vysvětlit, mají problém s kázní. Stačí jeden dva drzouni a nenaučíte nic. Když si chtějí sjednat pořádek, tak musí jednat v rukavičkách a hlídat se, aby si nezadělali na průšvih. Jó, za mých časů, taková facka zmohla hodně, a že jsem jich dostal - a nikdy jsem si nestěžoval. Dnes nepředstavitelné. Velká škoda.
        • Jo, ucitele potrebuji hlavne normalni system hodnoceni a ne jen vyplaty podle oducenych let. Co na tom ze nekdo na hodine jen cte poznamky co napsal pred 20 lety ?

          S tou kazni je to tezke, ale rozhodne by se mel celkove pretvorit system, alespon strednich skol. Uz to nejsou deti skolou povinne a meli by si normalne vybirat vetsinu predmetu podle zajmu a pripadne nemit povinnou dochazku.

          K maturite, sice to byl dobry napad, ale implementace trvala desne dlouho a proste od zavedeni je to kazdym rokem lehci a lehci. Proc to teda vubec nekdo zavadel, kdyz to vede na stejny system ktery existoval pred tim, tj ze neprojdou jen jednotlivci ? Tady si myslim muzeme inspirovat treba v sousednim Nemecku, kde existuji gymnazia, kde delaji maturitu a pak existuji stredni skoly, kde dostavaji profesi a vyucni list.
      • S matikou souhlas. Málokdo si to uvědomuje, ale je to jeden z nejdůležitějších a nejužitečnějších předmětů. Povinná maturita určitě, zvlášť, když jsem tu loňskou zkoušel a zjistil, že 90% takových příkladů jsme v naší době v pohodě řešili na ZŠ. Teď s tím mají problém maturanti. Haló Valachová, už pár let zvoní alarm a nikdo nereaguje!
  • Takže vlastně neřekli vůbec nic. Z toho článku mám pocit, že si tam řekli to, co už všichni účastníci jednání věděli před tím. Onen nápad na výuku tvorby her ve školách se nerealizuje dříve než do deseti let. A potom co? Za patnáct let budeme mít několik set programátorů a designérů s papírem v ruce... kteří přijdou do firem a ty si začnou stěžovat, jak málo toho absolventi umí a jak je třeba systém jejich vzdělávání změnit. Kdyby namísto tohoto požadavku teď hned tato studia přijala po desítce lidí, mohla by je všechno naučit a za čtyři roky by měla samostatně pracující jednotky. To je za mě mnohem lepší cesta.
  • solomon.short
    socialista do domu - hul do ruky :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit