Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kecy!!! V Biowhore to tak plánovali od začátku. Nesmyslný konec a pak si namastit kapsu DLC kter slibuje opravdový konec.
  • Hele jak dle vás by měly vypadat zásahy hráčů do her? *7*
    • Hráči by do hry zasahovat neměli. Ale to na druhou stranu nedává právo na klamavou reklamu a sprosté lži. Pokud prodávaný produkt nemá parametry dané výrobcem, je zcela v pořádku pokud se zákazník dožaduje opravy nebo výměny.
  • Prostě tu hru uspěchali a cena za to je nesmyslný konec, příběh místy vypadá jako by ho vymýšleli za chodu a ve výsledku se o hlavním příběhu nedozvíme ze hry nic nového a oni se bojí o uměleckou integritu.
  • Ale jako netuším, jestli přesně tohle v EA chtěli, ale čím víc mi přijde, že je to záměr. Takových videí na youtube, která se celým tím koncem různě pitvají, ukazuje, že byl Shepy nejspíš indoktrinován a tenhle byl jen v jeho hlavě. Nebo aspoň to dává opravdu smysl.
    A teď je ME3 asi jedním z nejdiskutovanějších témat v poslední době a dost lidí si ME3 kvůli tomu zahraje, aby viděli, co je tam tak špatně...
    Jako mně se ta verze s indokrinací líbí a pokud je to tak, že konec bude úplně nový, tak to celý ME3 u mě jen podtrhuje, protože, kdyby byl Shep indoktrinován, a pak by jsme to buď nějak přemohli nebo ne, tak by jsme si nový "pravý" konec tolik nevychutnali a snad by toho i bylo v daný chvíli až moc... ale takhle mi to příde jako bomba. *2*
    No teď už jen doufám, že EA přemýšlí stejně jako já *1*
    • Teorie hezká, ale kdyby to tak bylo tak Protheasnké VI na Thessii by ho hned poznalo.
      • ale ono to poznalo hned jak začal proskenovávat oblast.
      • třeba si ho chtěli nechat jako zákusek
  • Dejv
    fuck it, myslim že po tom peklu co si všichni prošli v ME serii si zaslouží aspoň tohle
    http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/557324_234048773359034_100002617403137_427814_539353021_n.jpg
  • Veskoslav
    Ale jo. Budu rád, když se mnohé věci vysvětlí, protože Těch otázek je příliš. A bohužel to, že jsem hrál za "svini" všechny tři díly (až na záchranu Rady, Wrexe a Rachni, nezabil jsem Samaru, když jsem mohl, neudělal z posádky Normandy SR2 kečup a přežili mi všichni sebevražednou misi) se nikterak neprojevilo do konce. Chtěl byc poněkud konec, kde by všechna má rozhodnutí měla větší smysl.

P.S: Teď hraji ME3 podruhé a můžu říct, že když to člověk hraje pořádně a snaží se dojet všechno a splnit všechny věci, tak děj 3 se odehrává v mnohých situacích zcela jinak než když to "proletěl".
    P.S2: Doporučuji pořádně číst poštu a hlášení Spectra. Více než důležité pro některé momenty a pro Vaše staré známe z ME1 a ME2.
    • Hanzales
      Já si taky říkal, že několik věcí co se týče budoucnosti po poražení reaperů je tak nějak nastíněno v některých dialozích během hry. Konec mohl být samozřejmě propracovanější. Trošku jde vidět, že ho malinko uspěchali a pár detailů do něj zakomponovat ještě mohli. Ale myslím si, že pitvání nějakých detailů je celkem irelevantních v měříku celé poenty a konce jako takového. Shodnu se určitě na tom, že měly být třeba jen 3-4 konce, ale skutečně více odrážející klíčová rozhodnutí z předchozích dvou dílů a ty rozdíly měly být natolik veliké, aby mně motivovalo dohrát oba předchozí díly co možná nejlépe a aby třeba právě to, že jsem v druhém díle uchránil od smrti všechny co jen šlo, se nějak reflektovalo alespoň v závěru hry. Teď tak přemýšlím, že nutnost hrát MP, abych ovlivnil změnu konce mně vlastně ani nes*re právě proto, že se ty konce i závěr hry liší jen minimálně.
      Ideální by byly zásadnější změny, byť jen v posledním "levelu" hry a méně, zato rozdílnějších konců. Jestli posádka zakalila a Tali pak letěla domů na koloběžce je mi šumák :)
  • smejki
    skvělá analýza konce mass effectu, v souvislostech.
    je zjevné, že v době tvorby ME1 neměli tvůrci vůbec šajn o tom, jak se bude dále příběh vyvíjet.
    http://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=15395#more-15395
    • Cahir
      Shamus Young? Jeho blog jsem četl, když psal článek o Mass Effectu 2. Ve spoustě věcí jsem se s ním neshodoval, například s jeho tvrzením, že dvojka na jedničku vůbec nenavazuje a že Shepard pracující pro Cerberus je nesmysl.

Teď si to nechci pokazit, ale až dohraju trojku, určitě si to přečtu.
      • smejki
        jeho analýzu ME2 jsem nečetl. prohledám mu to tam.
        nicméně, když jsem začal hrát jeho výtka k Cerberu v tomto článku přesně vystihuje moje pocity. Když jsem ME2 hrál (nedohrál, dohraju... možná... někdy), vůbec jsem netušil, kdo jsou Cerberus a to jsem ME1 speciálně projel pár dní předtím už podruhé. Musel jsem vlézt na wiki a tam jsem zjistil, že to jsou nějací ti zoufalci z vedlejších (!) misí, kteří mi ani nestáli za zapamatování. Když jsem poprvé viděl illusive mana, spletl jsem si ho s shadow brokerem. ME1 dost selhala v akcentaci témat a prvků, které jsou důležité k chápání budoucího děje.
        • Cahir
          Tady napíšu, proč si myslím, že nemá pravdu. Jeho článek je dlouhý, a tak moje reakce musí být nutně také dlouhá. Až si přečteš jeho výtky, třeba se mnou budeš souhlasit.

Několikrát tě upozorňují na to, že vedení Cerberu se změnilo. Že navíc funguje na systému oddělených buněk, které o sobě vzájemně nemají tušení, přičemž každé velí jeden člověk, odpovědný za průběh operace. Vždyť je to stejné jako v Alianci nebo armádě obecně. Je to obrovský moloch, kde můžeš mít na jedné straně oddaného vojáka, který koná dobro na svém malé písečku, ale přitom ta samá armáda může zároveň provádět nějaké pochybné Black Ops operace, případně financovat výzkumy, jejichž výzkum je neetický. Pěšák nikdy nevidí velení do papírů, on může rozhodovat pouze o tom, jak se popere se svojí misí. Napsat, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, protože jsou fuj a protože aliance je hodná, je přece strašně zjednodušené a černobílé vidění daného univerza. Představa vojáka, který zároveň plive na vládu, je přece naprosto logická. Smysl tvoří i "detaily" a Shepard přece stále pokládá otázky, zpochybňuje kroky Cerberu a může je s Illusive Manem a dalšími diskutovat. Navíc se zde velmi hodí to, že Shepard se o ně v jedničce otře jen okrajově. Viděl jen špičku ledovce, nezná jejich cíle a ideologii, viděl jen prostředky, které používají. Ale prostředky, které viděl v jedničce, byly ty, které použil velitel buňky. Illusive man Shepardovi řekne, že tohle je Shepardova operace, že veškeré rozhodnutí o průběhu mise je na něm. On mu jen poskytl zdroje. Jenže na rozdíl od buňky, která měla v jedničce na starost pokusy na lidech, tahle buňka má na starost vyšetřit mizení kolonií. A s tímhle přesně Shepard pracuje, tohle mu zatím stačí. Zatím stále nic neví o Cerberu a jeho cílech a ideologii. Pouze ví, že se pro své, zatím neznámé a třeba i ušlechtilé cíle, neštítí pochybných prostředků. To je vlastně to jediné, co z jedničky o Cerberu víš: "Účel světí prostředky." Jenže v tomhle případě má "prostředky" na starost Shepard, on rozhoduje o průběhu operace, tak v čem je problém?? A kolem toho se točí i konfrontace s bývalými členy týmu: "Jak můžeš sloužit Cerberu po tom, co jsme je viděli dělat?". ptá se Ashley. "Je to mnohem složitější", reaguje Shepard. O "účel" Cerberu se v průběhu hry Shepard zajímá, na postupné odkrývání účelu může reagovat a podle toho se rozhodovat. Jsou to samotné plány Cerbera, kolem kterých se mimo jiné příběh točí a s nimiž se Shepard vyrovnává. A právě kolem těchto plánů se točí závěrečné rozhodování. O tom celá dvojka byla: "Nemám problém s tím, co mám od vás za úkol, mám problém s tím, co je vaším cílem." Proč by měl mít problémy s tím, že může zachraňovat kolonisty? Aliance ho nechala na holičkách, líže si rány po útoku na Citadelu a navíc se její vyšetřování utápí v byrokracii. Rada Citadely házela Shepardovi klacky pod nohy už od začátku. Aliance ani Citadela na Reapery prostě nevěří nebo nechtějí věřit, což je zjevné už od prvního dílu. Cerberus je jediný, kdo nabízí zdroje k prozkoumání toho, co se děje. Kdo jediný v danou chvíli něco řeší. To je důvod, proč se k Cerberu přidal Jacob, přestože Cerberus neustále zpochybňuje. Kašle na opravdové cíle šedých eminencí v pozadí, má možnost pomoci při vyšetřování zmizelých kolonií, a tak to dělá. A do této konstrukce přesně sedí Joker i Chackwas. Když se Shepard Jokera ptá, jestli mu nevadí plány Cerbera, tak mu řekne, že nevěří nikomu, kdo "vydělává víc než on". Přidal se kvůli Shepardovi, protože věří, že on tuhle operace povede podle sebe. A z toho samýho důvodu se k němu přidala i doktorka. Sice blekotá něco o tom, že nechce dělat mimo loď, ale později vysvětlí, že věří Shepardovi, že slouží pod ním a že si je jistá, že on se nenechá Cerberem zmanipulovat. Oba přiznají, že jejich loajalita nepřísluší frakci, ale jednotlivci. A ten je od jedničky furt ten samý. A to jsou také jediní dva lidé z Normandy crew, kteří k Cerberu přešli. Shamus nemá pravdu v tom, že přešla celá posádka, je to tam explicitně řečeno. A nová posádka Normandy ví prd o ostatních buňkách a minulosti Cerberu. Vědí jen to, že pomáhají vyšetřit mizení lidských kolonií - ušlechtilý to cíl. Souhlasím tedy, že selhali v akcentaci děje (přestože tajemnost Cerbera je v jedničce ku prospěchu), což mimo jiné evokuje, že to vymýšleli postupně. Už však nesouhlasím s tím, že by to bylo nelogické.
        • Cahir
          Tohle uznávám, to že šlo o vedlejší mise. Ale asi dost záleží na tom, jak moc tím univerzem žiješ. Jestli děláš všechny úkoly a prolezeš každý kout. Přece jen, misí spojených s Cerberem je v jedničce několik a celé to graduje smrtí admirála Kahoku. Navíc to končí tak, že jim sice zmaříš plány, ale nepodařilo se ti odhalit, kdo jsou a co plánují dál. Je tam tedy jakýsi náznak budoucího vývoje. Illusive mana jsem si s Shadow Brokerem nespletl, ale opět uznávám, že kdo to univerzum vyloženě nežere, může si je splést, jelikož jsou oba takové šedé eminence osnující tajemné plány.

Tohle ale Shamus ve svém článku ME2 nevyčítal. Už na začátku předpokládal, že hráč se přesně orientuje v tom, kdo je kdo a odtud vycházel. Tvrdil, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, jelikož s nimi v prvním díle bojoval a kde byli prezentování jako teroristi. Taky měl problémy s tím, že k Cerberu přestoupila i celá crew z Normandy. A že například Joker to udělal proto, že chtěl dál lítat a Chackwas proto, že je zvyklá dělat doktorku na lodi. Tvrdil, že všechno je to strašně nelogické.
    • KOTOR 2 a špatný konec? NWN 2 a špatný konec? No jo tak přečtu si to a pak si přečtu co píše o NWN2 a Kotoru 2 :-D
      • Hairy_Ass
        U KotOR 2 je přece už od vydání jasné, že konec byl šitý horkou jehlou, protože na Obsidian tlačil distributor, aby to už už vydaly. Důkazem budiž textury v poslední úrovni, které tam vůbec nepasují.
        • praseek
          KotOR 2 byl naprosto geniální, rozhodně byl daleko temnější než než KotOR 1 a (nechci nijak hanit brilantní příběh o Revanovi z jedničky, ten si zaslouží své místo na výsluní) příběh o Jedi Exile mi přišel o něco zajímavější, filozofičtější a Kreia mi uvízla v mysli na hodně dlouho. Mimochodem, textury na Malachoru V byly asi tak to poslední, co mě v té chvíli zajímalo.
          Samozřejmě můžete říkat, že ten příběh jsou plky o ničem a že to je kravina...ne každého to musí nutně zajímat a bavit, to chápu
          • smejki
            tady se ale baví konci.
      • smejki
        ani jedno jsem nehrál, tak nemohu soudit :-)
        nicméně zrovna tomuhle chlápkovi věřím. konec NWN2 hodil do škatulky "Rocks fall, all die" aneb "Don't pisss off the dungeon master".
      • Vitekb
        Tak KOTOR 2 rozhodně je zářný příklad špatného konce. Respektive žádného konce.
  • teorie značně vysvětlující příběh ME3 POZOR NA SPOILERY http://www.youtube.com/watch?v=ythY_GkEBck
    • Proti té teorii mluví zase nová vyjádření tvůrců. Ze kterých už je jasné, že se nejedná o žádný master plan. Ale že do konce roku 2011 neměli vymyšlené jak to skončí a tak je vše uspěchané. Čímž se dá pak vysvětlit i dost dalších věcí. Třeba v mnoha teoriích se spokuluje, že to děcko vůbec neexistuje, protože si ho nikdo nevyšímá. Nejjednodušší vysvětlení je, že ho přidávali s koncem na poslední chvíli. Takže ho jen hodili do existujících cutscén. A nepředělávali animace ostatních postav. Nic víc bych v tom nehledal. Spousta těch nedostatků jde bohužel svést na podobné důvodu. Které v posledních dnech zní pravděpodobněji, než že předvedených závěr byl plánován od dob prvního dílu.
    • Spousy argumentui,by tomu nasvedcovalo,nicmene nektere z argumentu by se daly vysvetlit i tak,aby zapadly do obu variant.
      A v nekterych pripadech mi to prijde,ze hledaji dukazy tam,kde se jedna spise o zamer tvurcu/prizpusobeni se hernim mechanizmum/tvurci zamer atd.
      SPOILER
      Jedna z veci,ktera teto teorii do urcite miry oponuje ,je scena s Protheanskou VI na Thessii,kdy tvrdi,ze dany cyklus,ktery se neustale opakuje pravdepodobne neni dusledkem reaperu.
      Ale naopak,ze reaperi jsou v podstate natrojem toho cyklu/reseni a ze v podstate slouzi urcite vyssi moci.
      Coz by odpovidalo tomu co ta AI/catalyst na konci tvrdi.
  • No ten koniec nasral asi vsetkych. V Japonsku ak ste chceli uputat pozornost a povedat ludom ze idete nespravnym smerom, tak niekto spachal riualnu samovrazdu. ASI si EA Bioeare vzali z toho ponaucenie. Ved predsa len na HAPPY END sa zabuda, ale na takyto podraz nie.
  • kdyz to tu ctu tak nevim co si myslet myslim ze kazdej musi uznat ze slo o skvelou hru nicmene taky jako fanousek serie musim rict ze konec byl vuci lidem kteri tu hru milovali od 1 dilu nefer mel to bejd konec trilogie a tak sem doufal ze dostanu aspon epilog dalsi vec je ze konec me nijak nezasanul proste sem hru dohral vypnul a byl trosku nastvanej ne proto ze bych shepiho nemel rad ale proto ze jsem si na konci pripadal jak v risi divu a ten dojem kdy sem si vzal tyden volno a pritelkyni rekl ze nebudu mit vubec cas x) abych si mohl zahrat vsechny dily za sebou byl pryc dalsi vec je jako Zakaznik kterej neco kupuje mam pravo dat najevo svuj nesouhlas a rict ze se mi neco neliby a dat prodejci jasne najevo ze semnou nemusi priste pocitat pokud si nekde koupite treba Auto a bude mu chybet kolo taky si pravdepodobne budete stezovat a uz si tam nic nekoupite navic hry jako takove kde je uz dnes normalni udelat nekolik DLC si myslim neni problem udelat alternativny konec
    • Pravo vyjadrit nesouhlas urcite mas,stejne tak mas pravo jim dat najevo,ze si od nich uz nic nekoupis.
      Ale nutit je,aby prekopali zakonceni?
      Me se taky nelibi zakoneceni nekterych filmu,ale to me neopravnuje k tomu,vyzadovat po reziserovi/scenaristech,aby zaver predelali.
      Z konce ME3 mam rozporuplne pocity,ale rozhodne me nenapadlo vyzadovat po tvrucich,aby ho zmenili.
      • Dejv
        Actually, Rowlingová chtěla nechat v posledním díle Pottera zemřít, ale fandové ji to rozmluvily...
        • Velka skoda *4*
      • Joha
        Argumenty ako "Nechcem od spisovateľa aby menil koniec knihy" alebo tento tvoj s filmami je úplne od veci.
        Tu vôbec totiž nejde o to že by konce boli "smutné". Tu ide o to že nedávajú absolútne žiadny zmysel!

BioWare sľúbil 16 rôznych zakončení, pri ktorých sa berie ohľad na veci co ste postvárali počas celej trilógie. Ale namiesto toho máme 3 (farboslepí iba jeden) konce, ktoré v podstate všetko čo ste spravili hádžu z okna, tým pádom akokoľvek zabíjajú akúkoľvek "replay value". TL;DR: Všetko čo nám Hudson nakecal pred vydaním bola čistá lož. Sľúbili dôstojné konce, ktoré odpovedia na všetky otázky, namiesto toho len viac otázok vzniklo. Odporúčam si pozrieť nasledujúce videá (to druhé je veľmi ospevovaná "Indoctrination Theory") - http://youtu.be/4H_A7SeawU4 , http://youtu.be/ythY_GkEBck ; a poprípade sa môžete trocha povŕtať na fórach aby ste zistili o čo NAOZAJ fanúšikom ide: Muzyka tiež píše že väčšina fanúšikov ma CELÚ hru za úplne veľdielo, ale z toho čo je vidieť na fórach sa dá vyvodiť že všetci čo tam píšu majú "celú hru za veľdieľo až na posledných 15 minút, ktoré úspešne zabili celú trilógiu. ( http://bit.ly/GFx9ux )

Ďaľšia vec čo Muzyka napísal je že fanúšikovia sú agresívni a napádajú vývojárov, ale ako tak pozerám na fóra (a na oficiálny ME Twitter - @MassEffect) tak väčšina je úplne civilizovaná a kľudná, ja si skôr myslím že bordel začne ak BioWare oznámi že s koncami nemieni nič robiť. Takže: "Do your research and get your facts right before talking, else you will look very stupid."

#RetakeME3, Facebook Skupina: http://on.fb.me/ze00In
        • Svuj "research" jsem si udelal,neboj *3* .
          A o indoctrination theory vim.
          Stejne tak vim,co tvurci naslibovali a jak to ve skutecnosti dopadlo.
          O tom,ze konec v takove forme,v jake je nedava naprosto zadny smysl by se dalo polemizovat.
          Koneckoncu ani ja nejsem z konce zrovna nadseny,nicmene si porad stojim za svym nazorem,ze hraci nemaji pravo zadat po tvurcich,aby konec zmenili.
          Jasne,muzou nadavat,muzou s tim nesouhlasit, nemusi se jim to libit ,ale zadat po nich,aby to zmenili?
          Jo a prosimte,toto je cesky web,tak si laskave odpust ty anglicke veticky,protoze pak ten,kdo "looks very stupid" nejsem ja,ale ty. *3*
          • Gonzi
            Já s tím můžu nesouhlasit asi tak moc jak oni můžou můj nesouhlas ignorovat. Nechápu logiku stojící za "co si stěžuješ" přístupem, mám právo si stěžovat, mám právo chtít nápravu a pokud to bude nepodložené, tak mě budou všichni ignorovat, on se ale děje opak a nespokojených je drtivá většina - proč asi, že by čekali něco jiného? Třeba něco, co do té série zapadne?
          • Cypri
            No tak trochu na to právo mají. Promin ale zkus se vzit do situace, ze sledujes reklamy na ME3, rozhovory s vyvojari v tv napriklad a oni ti tam slibuji ze to bude mit 16 konců. že kazdy rozhodnuti od jednicky po trojku se ti na konci promitne, ty to pak na základě těchto slibů koupíš, a ono nic...
            Tzn. že to byla vsechno sprosta lez, tzn. klamavá reklama, tzn. protipravni jednani.
            ty lidi maji pravo si stezovat a to je to nejmensi, a podle mě mají právo POZADOVAT rozuzlení taková jaká slíbili. Minimalně at jich je těch 16 když to teda tak slibovali a málem se pýchou bili do prsou jak to bude úžasný.
            Nikdo po nich nechce nic navíc, ty lidi požadují to co jim bylo slíbeno, nezlobte se na mě ať je váš názor jakýkoliv. Samozřejmě očekávám opět haldu mínusů...
            • Joha
              @trollik: Chceš mi povedať že keď mi maliar povie že mi namaľuje obraz krajiny a ja mu za to zaplatím a on mi namiesto krajiny namaľuje mesto, tak nemám právo sa dožadovať nápravy? Nikto (aspoň určite menej ľudí) by sa o iný koniec tak vášnivo nehádal ak by tam neboli tie sľuby od BioWare, na základe ktorých sme si hru predsa kupovali.
            • Masa-san
              trollik
              rozdíl je ten, že teď už se konečně něco děje, lidé začali být slyšet a to poměrně dost, to není jen pár lidiček tu na games.cz.
              Já v tom vidím šanci na zlepšení a zároveň varování pro BioWare.
            • A u kolika jinych her sme slyseli tuny slibu a skutek utek.A pozadovali po nich hraci,aby hru predelali a vydali ji majitelum puvodni hry zdarma?
              Tvoji argumentaci chapu a respektuji,taky se mi nelibi,ze nedostali svych slibu ,ale beru proste ten konec takovy jaky je.
              Jestli to byl opravdu tvurci scenaristicky zamer a nebo pouha lenost/nedostatek casu pripadne vypocitavost je vec druha.
              S podobnymi sliby a superlativy se u Ackovych her setkavame porad,tak proc by to ted melo byt jine?
              Nechapej me spatne,kdyby konec nakonec opravdu predelali,tak by to bylo fajn,jen si proste nemyslim,ze sme opravneni k tomu,to po nich vyzadovat.
              Samozrejme je to jen muj pohled na vec a nikomu ho nenutim. *3*
      • no ja po nich taky kameny nehazim a nekricim ze to musi zmenit jinak shori pekle :o)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit