Přejít na výpis diskuzí
O rozdílech mezi herním Japonskem a „západem“ dle Petera Garzy
26.9.2011 | Aleš Smutný
31 příspěvků
-
To jsem se o toho o rozdílech mezi východem a západem dozvěděl opravdu hodně. Článek na nic.
-
Rozdíl mezi západníma a japonskýma hrama je velice zajímavé téma a myslím že by na to šel udělat velmi dlouhý článek hodný zamyšlení. Zkrátka myslím že by si toto téma zasloužilo širší rozbor *3*
-
-
Ale to určitě :) Ale teď jsem pracoval jen s tím rozhovorem, ono je tohle téma dost košaté a během klasického pracovního novinkového dne by se dělalo hrozně špatně. Ale třeba na něj dojde... uvidíme třeba jak se povede právě ta mutace Ninja Gaidenu 3...třeba to vyvolá potřebnou jiskru:)
-
-
Mě přijde tenhle článek zbytečnej páč je vněm všechno co by měla vědět i cvičená opice.
A to že západní hráč kterej má rád jap. hry si to nemuže užít na 100 procent je dle mě blbost např. u anime/mangy stačí znát Japonsko velmi dobře nato aby si to mohl člověk užít a aby si ho mohl užít na 100% tak k tomu musí umět ještě japonsky .
Navíc já si např. vubec neužívám COD a jeho popcornovou zábavu ala Hollywood a to sem ze západu. -
-
Podle mě Garza myslí i různé nuance, které prostě my nevnímáme... třeba význam barvy Dantova pláště, klidně různé kulturní návyky, které my vnímáme jinak (u Korejců smích, reakce na nepříjemné otázky pomocí pro nás zcela odlišných sociálních zpráv)...
-
-
Tyhle různé odkazy třeba na barvu pláště jsou sice nějaký ten "bonus", který dokáže vykouzlit např. podvědomý úsměv, ale rozhodně nejde o podstatu her/filmů/anime na tom se snad shodneme?
Podstatou je buď nějaké sdělení nějakého příběhu, nebo vtažení hráče do interaktivního děje. A některé japonské filmy/hry, stejně tak jako ty západní jsou tak dobré, že sem jim tohle všechno bezezbytku povede a člověk se prostě baví aniž by mu to občasné přehlédnutí nějaké narážky kazilo.
Téma zajímavé, ale článek jak už to padlo tak nějak postrádá jakoukoli hloubku a má asi stejnou informační hodnotu jako kdybych teď napsal, že sushi nedokáže ocenit žádný nejaponec tak jako japonec a tečka, svatá pravda lidi... . *5*
-
-
-
-
-
Ten obrázek vypadá jak japonský Assassins Creed :D
-
-
Další znalec *7*
-
-
Cloud Strife z Final Fantasy VII *1*
U tehle hry jsem stravil stovky hodin *4* -
-
Ono ti taky nic jiného nezbylo, než se přehrály všechny ty nekonečně se opakující animace *1*
-
-
Tak pardon, že jsem něco napsal. Já vím, že je to Final Fantasy, ale mě ten obrázek prostě přijde hrozně podobný Animu v Assassins Creedovi. A vzhledem k tomu, že tenhle článek je o rozdílech mezi japonskými a západními hrami, tak vážně nechápu nutnost dám mi tolik mínusů.
Pouze jsem napsal to první co mě při shlédnutí toho obrázku napadlo a to bylo podobnou grafiku obrázku z Final Fantasy při srovnání s Assassins Creed. Takže se všem omlouvám za mou hlubokou neznalost, když jsem hned nenapsal komentář typu: TOHLE JE FINAL FANTASY !!!, když je to asi všem jasné...
PS: Tohle nemá být reakce na abe, ale na ty co mi koment hned zmínusovali, děkuji -
-
Nejde mi napsat reakce na Creepa, takže to napíšu takhle.
Asi máš pravdu, měl bych si uvědomit, že tady nejsme na novinkách. *1*
A lidi tady asi vědí jak to tam chodí. *3* -
Já myslim že mínusi a plusy tady nemaj žádnou hodnotu dokud nemáš aspon 100 -+. :D
-
-
-
-
-
To je Final Fantasy VII
-
-
No ta pozice žen v Japonsku...tam jsou prostě chlapy takový pseudomachové. Je to dáno kulturou která poměrně jasně přerozděluje role. Ideální žena je drobná tichá submisivní dívenka která pokud možno se světlou pletí (ale japonka) se stará o domácnost a muže. Od muže se očekává že bude dobrý živitel rodiny. Jinak filmy od Kurosawy jsou na západě populární právě proto že nejsou filmařsky typicky japonské.
-
Japonskou kulturu? To fakt ne, děkuji. Stačí, když se podívate na nějaké tam populární filmy. A než mě začnete mínuskovat, viděli jste aspoň jeden typický japonský film? Klasiky od Kurosawy nemám zrovna na mysli... *8*
-
-
Japonská filmová tvorba je jedna z najlepších na svete, takže trochu viac úcty by to chcelo.
-
-
Úcta a respekt jsou dvě rozdílně věci, já to respektuju, že jim se to líbí, páč je to zaměřené taky ně, že. Lidé mimo Japonsko a Asii, kterým se to líbí jsou v menšině. A tvůj názor je subjektivní, měl bys spíš řící, že je to jedna ze světových tvoreb, které se tobě nejvíce líbí.
-
-
nehnevaj sa ale ty nemáš evidentne ani predstavu o čom hovoríš, Japonská tvorba patrí k jednej z najoblúbenejších a kritikmi najlepšie hodnotených na svete. V rebríčkoch najlepšie hodnotenej filmovej tvorby sa Japonsko pohybuje medzi prvými piatiami krajinami sveta.
-
-
To ostatně dnes není tak těžké pro zemi o 120 milionech lidí. Zlatý věk japonských filmu byl v padesátých a trochu v šedesátých, dnes se samozřejmě najde pár skvělých filmů, jak říkám 120 mil lidi nelze zgeneralizovat. Spíš bych řekl, že ty nevíš o čem mluvíš, nesmíš věřit všemu co čteš na pochybných stránkách.
-
-
neviem síce o akých pochybných stránkach hovoríš ale pri všetkej úcte už akékolvek stránky sú lepšie ako to čo tu predvádzaš ty.
-
-
-
-
-
Co je podle tebe typickej japonskej film?
A kolik toho o jap. kultře víš abys mohl říkat ne? -
-
Většina filmů co se tam natočí jsou typické. Učím se japonsky a mám tam spoustu známých.
-
-
Aha a mužeš takovej nákej ten typickej film popsat?
A proč se teda učíš japonsky když o japonskou kulturu nestojíš?? -
-
Popisovat ti ho fakt nebudu, pro mě za mě, se klidně na nějaký mrkni. Kolik člověk umí jazyků tolikrát žije, mám rád japonskou historii a to hlavní jak už sem zmínil mám tam spoustu známejch.
-
-
A svůj názor ti nikde nevnucuju :) *3*
-
Jejich filmovou tvorbu sleduju ale to že sou populární love story to se opravdu nedá říct pokud se budem bavit o animovaných filmech/seriálech ale hraná tvorba mě celkem míjí tedy až na filmy od Kurosawy,Mikeho,Takeshi Kitana,Yoji Yamady apod.
Jinak s tebou docela i souhlasim.
A západ je zvrhlej taky jen se musíš podívat z jínýho uhlu v každý kultuře na to dou holt jinak. -
Hele, pokud tu japonskou kulturu tak miluješ, neberu ti to, ale nesnaž se mi tu vnucovat svůj názor. To co dneska japonská kultura většinou je se hodně odvíjí od amerického vlivu, který se zvláštně zkřížil s původní japonskou kulturou. Nejlépe je to vidět na filmovém průmyslu kde jsou nejpopulárnější takové ty love story s velmi zženštilými charaktery(hraný i nehraný) na obou pohlavích. Samozřejmě se najde spoustu výjmek a povedených kousků, mluvím o těch nejvíce populárních. Pár předních japonských sociologů věří, že to má co dělat i s japonskou válečnou prohrou, kdy národ jako takovej ztratil svoji hrdost a skryl se. Pokud jde o japonskou sexualitu, ta je přinejmenším prazvláštní a často se zakládá na pasivitě japonců a tím, že už se nedomlouvájí sňatky. Příkladem za všechno jsou úplně normální prodejny ženských použitých kalhotek, nemluvě o jistých odvětvých hentai.
-
To nedokážeš shrnout co je dle tebe typickej japonskej film ?
Co já vim jestli myslíš hraný či animovaný atd.
Hmm hmm zeptám se spíš takhle proč říkáš "Japonská kultura NE"
Mě tohle prostě zajímá páč sem ještě nepotkal lidi který tohle říkaj aniž by nebyli trapně pokrytecký či aby o jap. kultuře vubec neco věděli(polopravdy nepočítám)
-
-
-
-
-
-
Final Fantasy VII byla jedna z nejlepsich her (pro mě)
-
Absolutně článek o ničem dobře to řekl Razer. Já jsem ze západu jak vy říkáte (až na to že česko západ není) a filmy a kultura mi moc tady nic neříkají. Zajímam se právě o Asii co se týče kultury, spisovatelu, hudby, filmů atd a užívám si to možná ještě víc než rodilý Japonec, takže to co tady píšete, že si to navzájem nedokáží hráči užít je holý nesmysl, ale to pramení z neznalosti stačí se podívat tady v česku jak je příjímána asijská kultura a tím nemyslím nějaké trapné anime či Kurosawa (V Japonsku je mnoho lepších režiséru než byl on, jenom je holt nezná západ). Paradoxně mám i pár kamarádu z japonska kteří nehrají nic jiného než hry ze západu. Každý člověk je totiž individualita a má priority postavené jinak to už by jste mohly vědět a proto je tohle škatulkování dost o ničem je to vlastně jenom stereotyp nic víc.