Přejít na výpis diskuzí
Opuštěné virtuální světy připomínají pomíjivost online her
17.7.2016 | Ladislav Loukota
67 příspěvků
-
Kdysi davno jsem hral Ultimu Online na nejakem ceskem shardu. Byla to legrace, bylo to kouzelne, byl to zazitek. Pak vlastne dlouho nic az do ted. A kdyz si ctu treba o WoW, respektive jeho pocatcich, trochu me mrzi, ze jsem ho nikdy nehral. Tedy nemyslim tim grind a levelovani, ale uzit si ten svet. Cestovat fantasy univerzem, videt (tehdy) uzasne pohledy, urcite mi rozumite. Anebo treba SWG, to podle popisu musela byt doslova neuveritelna vec. Zijici svet - zijici diky hracum! A navic v atraktivnim prostredi Hvezdnych valek.
Prijde mi, ze tyhle zazitky uz v soucasnosti clovek nemuze zazit. Nakousl jsem ruzne hry, ale zadna nemela to, co ty zminene. Nemuzu se zbavit dojmu, ze i kdyby clovek hned zitra naskocil do nejake zcela nove hry, uz to proste nezazije. A zacit s WoW ted neni reseni - ta hra uz je daleko posunuta od tech pohadkovych pocatku, o kterych pisu.
Zajimalo by me, co za to muze nejvic. Jestli nejaky technologicky pokrok (ze driv treba clovek zapojil vic predstavivost?), nebo zmeny v hratelnosti (ze uz to neni tak "kouzelne" jako driv, ale daleko propracovanejsi a tedy i "upracovanejsi"?), anebo proste a jednoduse starnuti (mam nebezpecny pocit, ze prave zde se skryva odpoved...)? -
doom(brutal,zdeamon ,zandorum atd),fallout1-2(1,5) a morrowind (neustale pribejvajci mody )..jinak je fakt ze dnes stare hry nikdo nezna/nehraje snad krom lidi co na tom vyrostli ..nastesti jsou ale moznosti jak si stare hry pripomenout nebo je ukazat i mladejm ..at uz arcadehry.cz/museum /muzeum pocitacu v Brne ,hromada webu (napr 486 game)- lan party ..osobne i ja sem ukecal par lidi na vietcong lanku, nebo at si zahraji starsi hru s docela dobrym uspechem :)
-
Také mě to napadlo. Pamatuju zlatej věk UO, sice jsem hrál na serveru, který míval maximálně okolo 60 lidí ve špičce, ale co týče herních zážitků můžou všechny novodobé MMO závidět. A to i přes všechny ty lagy, technický problémy a neustále si stěžující komunitu (včetně mě) :)
-
V podstatě máš pravdu ale myslím že existují hry které zub času moc neovlivnil a díky luxusní hratelnosti jsou i v dnešní době stále hratelné. Teď mne zrovna napadá Jagged aliance 2 *5*
-
To se asi netýká jen online her, ale her všeobecně. Kdo si dnes zahraje 15- 20 let staré PSX nebo PC hry. A to jsou platformy profláknuté a dá se říci nesmrtelné. Co třeba Panasonic 3DO, nebo Jaguar od Atari, kdo z vás ví co to bylo, co za hry na ně vzniklo, nebo jak ta konzole vypadala.
Lepší klasiky si možná občas někdo z nostalgie či zvědavosti zahraje, ale ten zbytek ne, samozřejmě není moc důvodů, proč by to měl někdo dělat.
Přitom na každé té zapomenuté hře pracovala spousta lidí, dali tomu měsíce života, spoustu energie, nadšení. Dnes si na jejich výtvor, se kterým doufali, že udělají díru do světa nikdo nevzpomene, nikdo nehraje a třeba fyzicky ta hra ani neexistuje, vyjma několika sběratelských kousků, zbytek skončil před lety někde na skládce, nebo kdo ví kde.
Je to smutné, možná nespravedlivé, ale tak to už v tomhle světě chodí. -
Zajímavé čtení. Něco podobného se mi stalo, když jsem cca před rokem zapnul Planetside 1. Nikde nikdo. Celkem mě překvapuje, že se tvůrcům vyplatí nechávat servery v chodu.
Jinak Defiance i v době své nejlepší slávy spíše připomínalo PvE hru, kde se občas hráči dali dohromady v případě nějakých událostí (typicky Arkfall). -
není třeba chodit daleko .. v čechach funguje furt pár ultima online serverů .. před 10 lety plné lidí .. dneska tak 10 - 20 když se něco dějě