Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • PLuto.petr

    A ještě jsem zapomněl poděkovat autorovi za sepsání článku o adventurách. Přeci jen je to hodně opomíjený žánr a málokdo se odváží do sepsání nějakého komplexnějšího článku.

  • zx_spektrum

    "Některé si zahrajete i na tabletu"

    A kdo by chtěl na tabletu či telefonu (nebo PC) zahrát 335 různých klasických adventur a nějakou náhodou to ještě nezná... tak se dá doporučit ScummVM.

    Vzniklo to jako alternativní open-source interpreter pro hry na (v článku zmíněném) enginu SCUMM - tak aby se to originální herní data daly pouštět na moderních systémech (Win, Linux, Mac, Android, jailbroken iOS atd.). Od té doby se to neskutečně rozrostlo na desítky enginů, stovky her a je to pro milovníky žánru fakt skvělá věc.

  • Zajímavé, díky. Vypadá to určitě líp. Množství polygonů sice nepřibylo, ale nějaké filtry a pár lepších textur tu disproporci postav vůči prostředí trochu vyžehlí.

  • To máš pravdu, rozsah měli určitě větší, ale jak píšeš: nejsou user friendly a jsou složitější a nelogičtější, což beru jako že nezestárly dobře.

    Gabriel Knight mi nějak vypadl, že je taky od Sierry, ten k té špičce patří (i když moc nesedí do tématu článku).

    Phantasmagoria je bizár, ale beru, že má své fandy.

    Larry je fajn (některé díly jako právě ten první a sedmý) a šel by skvěle i k tématu článku.

    Quest for Glory je právě mix s RPG, tak jsem ho nepočítal.

    Pokud jde o vážnější notu, volil bych I Have No Mouth and I Must Scream nebo Sanitarium od jiných autorů. Z komediálních adventur nedám dopustit na Deponii.

  • Ahoj,

    v roce 2019 vznikl v ResidualVM mod s vylepšenou grafikou (která vypadá i
    na dnešních monitorech naprosto úžasně), pár drobnýma vylepšeníma a
    FullHD cutsénama. Rozhodně doporučuji!

    Pozor, uložené pozice nejsou kompatibilní s originální hrou, tzn. je nutné to hrát od začátku s nainstalovaným modem. https://www.moddb.com/mods/the-longest-journey-hd

  • PLuto.petr

    Kdysi jsem k tomu sepsal krátkou recenzi, kde je to celkem detailně popsané.

  • Rovněž bych si dovolil každému doporučit hry (moje srdcovka), které nejsou úplně profláklé, ale příběhově i graficky posílají výše uvedené kousky do úplně jiné (podstatně nižší) kategorie. Jedná se o kousky od společnosti Legend Entertaiment, zejména ty pozdějšího data, tj.:

    Mission Critical - k sehnání na GOG

    Shannara - k sehnání jako abandonware

    Death Gata - bylo na GOG, pak to nevím proč stáhli, opět, Abandonware

    CALLAHAN'S CROSSTIME SALOON - jednoznačný abandonware, tohle je laskomina známá pouze hodně málo lidím, ale kdo to vyzkouší, tak neprohloupí.

  • Fjuuu, to je odvážný tvrzení. Sierrácký adventury mají jednu nezanedbatelnou výhodu - pouštějí se tam, kam se Lucasové nikdy neodvážili. Žel bohu, jsou méně user-friendly a většinou o dost složitější (no, i když ve srovnání s MI2, ehmm, ehmmm), ale pokud chce člověk něco na vážnější notu, tak není o čem.

    Když bych měl doporučit, tak od Sierry:

    Gabriel Knight 1+2 (trojka sice příběhově super, ale 3D mi opravdu nesedlo, jednička vyšla jako remaster)

    Phantasmagoria 1+2 - příznivci horrorů budou chrochtat

    Larry série, myslím díly 1-7  - mírná lechtivka, jednička v remasteru. sedmička s krásnou kreslenou grafikou luxusně obstojí i dnes.

    Quest for Glory 1-5 - geniální mix adventury a RPG, který se nikomu jinému nepovedlo pořádně zopakovat - pár pokusů bylo, ale žádná sláva.


  • Noxfleret

    A nezapomeň na upravený kabátek a pro mě nesnesitelné portréty v dialozích.



  • Sierrácké adventury zestárly mnohem hůř než ty od Lucase. Především to, že se v nich docela často umíralo, dnes působí dost otravně. Navíc byly sice dobré, ale vyzdvihnout pár opravdu skvělých kousků není snadné.

  • Moc pěkný výběr.

    Grafika u The Longest Journey má dvě strany. Jednou jsou nádherná renderovná prostředí (na svou dobu špička a hezká mi přijdou i dnes). Druhou stranou mince jsou postavy složené z minima polygonů, protože autoři chtěli jít s dobou a nepoužili sprity. Nejsou úplně hrozné, ale hezké taky ne. Bohužel to dorážejí příšerné animace, u kterých je opravdu třeba přivírat oči. Nicméně se to vyplatí, celkově je to parádní hra.

  • V jedničce přibyly nové scény, které ale mění trochu tempo hry (a uříznou ikonickýho začátek) a podle mne mnoho nepřináší. Plus že hry zmizela možnost zemřít.

    U dvojky si rozdíly nepamatuju.

  • uher

    Horší v čem? Nedávno jsem si to málem koupil.

  • Co mají čeští vývojáři Léta s Oskarem společného s polskými autory Agenta mlíčňáka?

  • PLuto.petr

    U Broken Swordů sice vznikly rematery, ale důrazně doporučuju se jim vyhnout. Jsou totiž horší, než originál... A překvapuje mě, že v seznamu není nic od Sierry.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit