Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Woke je ten skřítek ze SW?

    • KronosDeret

      Já si ho vždycky představoval jako raráška typu Pan s flétnou a volně vlajícím přirozením, ideálně vyobrazeného na nějaké keramice jak ošťastňuje nějakou selku. To  puritány vždycky pobuřovalo, často protože je to nutilo klást si nepříjemné otázky o vlastní sexualitě. To by tak odpovídalo. 

  • kkING

    Ja bych naopak rekl, ze to je prirozena evoluce dnesni ameriky. Temer nulova hodna lidskeho zivota, chudoba bohatstvi na par metrech vedle sebe, nadnarodni korporace, .... coz bych rekl, ze plne vysvetluje mene bezdomovcu.

    Jestli nekdo nemuze hrat hru proto, jak vypada vpust do kanalu, tak ji priste nebude hrat pro jiny duvod. 

  • ja som si ten clanok precital ale tiez mam mierne obavy o taketo aspon narazky, v USA je to hodne zle z tohto hladiska a aj ked nechces, taketo veci sa na teba nalepia lahko. esteze je CD Projekt RED stale Polsky firma a tak snad taketo veci bude minimalizovat/krotit.

    • Derp_1337

      Cyberpunk je v první řadě fikce. Nemá to žádný důvod na 100% reflektovat současnou realitu.

      Osobně si nemyslím, že se moc změní v dalším díle. Ale očividně je herní sucho a není o čem psát, a tak se píše o kdejaké blbosti, kterou nějaký vývojář vypustí z úst.

      • Derp_1337

        *že se moc nezmění

  • MARTASLJ19

    Tak toto práveže neznie vôbec dobre. Tam vopchajú americké Woke s**čky. 

      • To sice ano, ale vůbec mě nijak nevytrhávalo ze hry to že tam byly všechny prvky o kterých mluvíš - takže bych úplně netvrdil že to bylo 120% ohulený na max., ale právě naopak zakomponovaný tak že to běžnému hráči vůbec nevadí.
        Nebylo tam že by vyloženě nějaké NPCčko skočilo hráčovi před ksicht a řvalo hej koukni já patřím do LGBTQ+++ skupiny a proto mě budeš uctívat jako poloboha - dost možná proto, že zasazení je do vzdálené budoucnosti s kyberimplantáty kde je každému úplně jedno kdo co kam strká pro své potěšení a postavy tedy nemají problém s tím že je někdo jiný.
        Stejně tak s tou environmentální agitkou - osobně jsem tam neviděl žádnou vyloženě srdcervoucí scénu vyzývající k větší ekologické zodpovědnosti - pamatuji si pouze sakra velkou skládku o rozloze menšího města, zmínky o brutálním vedru - což ano, vnímavý hráč pochopí že bychom se v reálném světě neměli chovat způsobem abychom neskončili stejně, zároveň ale ta hra na hráče žádným násilným způsobem neprojektuje to že musí rychle začít měnit reálný svět jinak to dopadne stejně.
        V poslední řadě netuším co je woke na umělé inteligence, ale možná už jsem pouze staršího data výroby a tudíž mi tyto souvislosti unikají.

        • KronosDeret

          unikají. 

          • Tak se rozepiš a vysvětli to nám tupým poloopům (jak nás nejspíš asi vnímáš soudě dle tvých strohých odpovědí).
            Co z toho co bylo v Cyberpunku je opravdu woke a co je tam proto, že v té futuristické době je to již normální?
            Za mě by to bylo woke kdyby tam byla skupina LGBT+++ lidí tvrdě bojující za svá práva (takovým způsobem že by si vydupávali práva aby musel například ve všech na Oscara nominovaných filmech být alespoň jeden zástupce LGBT+) - k čemuž prostě nemají důvod jelikož hra vykresluje lidi v daném světě jako pokročilejší v myšlení a tolerantnější než jsme nyní my.

            Za mě osobně je definice woke to když si nějaká skupina lidí jenž není ve většině snaží vydupat podmínky které jsou zcestné a často omezující pro většinovou společnost. Naopak jako woke nevnímám to když se stejná skupina lidí snaží domoct svých práv, chce stejnou míru bezpečí jako všichni ostatní a chtějí aby s nimi bylo zacházeno s respektem jako k jakékoliv jiné lidské bytosti. Rozumím ale tomu že tyto rozdíly nevnímají úplně všichni, což je dost smutné. Ale je to dost ožehavé téma do kterého raději nechci dál zabředávat.

            Tak jestli máš svou definici toho co považuješ za woke tématiku - včetně toho jakým způsobem je do CP2077 zaimplementována, sem s tím, prosím.

            • KronosDeret

              Vidíš ty už to skoro chápeš, jen se nemůžeš zbavit nálepky kterou sis našel na internetu aby ses mohl nějak definovat :)

              • Reakce na příspěvek:

                To není nálepka na internetu - to je definice kterou se řídí drtivá většina lidí a proto každý ví co si pod tím pojmem představit. Stejně tak můžeš tvrdit že přestože máš v ruce jablko tak se ti víc líbí nazývat jej hruškou a budeš po ostatních chtít aby ono jablko také nazývali hruškou...ačkoliv všichni ostatní se prostě řídí tím co se naučili a kvůli tobě si najednou nakrásno v hlavě nepřeklopí že tomu mají říkat jinak.

                To na co poukazuješ není oficiální definice woke, dost možná se snažíš poukázat na něco jiného co je ve světě CP2077 vyobrazeno, ale ne, není to woke.

                • KronosDeret

                  Reakce na příspěvek:

                  a věděl jsi že existují hybridní ovoce, něco mězi jabkem  a hruškou? Jak to budeme nazývat?

                  Woke doslova znamená probuzený, jednoduše řečeno vnímavý ke strukturálním problémům globální a lokální společnosti. Univerzální slovo pro zlo z toho dělají ultra-konzervativní dogmatici. 

                  • Reakce na příspěvek:

                    S druhým odstavcem s tebou souhlasím - woke může pestřejší rozpětí toho o čem pojednává a zhruba před rokem 2016 toto slovíčko ještě ani nemělo takový urážlivý/škodolibý nádech, ale jde o to že já to prostě, v tom smyslu jak je woke definováno, nevidím v CP2077.

                    • KronosDeret

                      Reakce na příspěvek:

                      dobře, jedno ze stěžejních témat toho býti woke je silné vnímání zneužívání moci a postavení pro osobní obohacení a udržení/zesílení moci na úkor slabších a všechny projevy zakořeněné v systémech společnosti, práva a legislativy.

                      Cyberpunk jako žánr a ta hra jako jeho vykristalizovaný symbol a instance jsou přesně o tomhle. Jak nadnárodní korporace kolonizují starý svět národních států a kus po kuse konzumerizují všechny aspekty lidské civilizace a života. 

                      A to ústřední dilema je jestli máš jako člověk právo vzít "atomovku" a vyhodit to celý do luftu, jestli to vůbec může něco změnit a jestli je to oprávněná reakce sebeobrany.

        • Pravdu díš... Enviro agitka tam skoro nebyla. V datadisku je nějaká ekoteroristka co potopila Biotechnicu, ale to je tak všechno. Pak tam samozřejmě máš Silverhanda ale ten nadává všechno okolo korporátu 😂

          Ne s Woke kulturou to má pramálo společného...

          • KronosDeret

            Jo to si musel minout hodně věcí, krom celé té pustiny okolo, mizející zásoby vody, zaplavené vesnici kvůli poslední nádrži, zpráv o ekologikcém kolapsu po celé planetě, neexistujících zvířatech a písečných bouřích...

            • Omg co je na tom environmentální agitka?!? Ty by ses měl vrátit do základní školy a začít . Takovýmhle přemýšlením bych třeba mohl označit Fallout jako env. agitku... Agitace je způsob přesvědčování pro určitou myšlenku či ideu a ne popis světa. Cyberpunk 2077 nikoho nijak nepřesvědčuje aby přemýšlel environmentálně!!

              Ale super trolování. Fakt se ti to povedlo. Bavíš mne :D 

              • KronosDeret

                Reakce na příspěvek:

                to jsem rád, když se člověk baví, líp se učí...

            • Definice woke z wiki:

              "Woke is a political slang adjective derived from African-American Vernacular English (AAVE) originally meaning alertness to racial prejudice and discrimination.[1] Beginning in the 2010s, it came to encompass a broader awareness of social inequalities such as racial injustice, sexism, and denial of LGBT rights. Woke has also been used as shorthand for some ideas of the American Left involving identity politics and social justice, such as white privilege and reparations for slavery in the United States."

              Naschvál jsem ti tam podtrhnul slovíčka alertness a denial - ve světě Cyberpunku už nikdo nikomu neodpírá jeho LGBT práva protože si tam všichni již zvykli že má každý právo na to být jiný. A tím pádem ani již není potřeba být ve střehu (alertness).

              Woke je prostě vztáhnutelný pojem na dnešní společnost, ale ne na společnost kterou vyobrazuje CP2077.

              • Reakce na příspěvek:

                Mně se strašně líbí, jak tobě to vůbec nedochází. 😂😂 Ty prostě napíšeš argument, co podporuje druhej názor, a nejen že ti to nedojde, ale ještě se rozčiluješ. 😂

                • Reakce na příspěvek:

                  Co mi jako má nedocházet ? Když už na něco poukážeš, tak se vymáčkni, potom tu jsi za trotla akorát ty. Předtím než jsem to komentoval, tak jsem si to po sobě přečetl a opravdu nikde nevidím že bych si nijak protiřečil.
                  To že vyzvracíš nic neříkající komentář nedá zapravdu tvému tvrzení, jestli chceš vést normální diskuzi, tak se zkus vyjadřovat k věci a ne pouze psát odpovědi na mentální úrovni dvouletého dítěte.
                  Díky.

                  • Reakce na příspěvek:

                    Ne, já myslím, že to s tebou nemá cenu, ty už dožiješ v nevědomí a zabedněnosti. 😂

                    • Reakce na příspěvek:

                      Nemůžeš chtít aby s tebou vedl někdo normální diskuzi když se chováš tak jak se chováš, takže o tom kdo dožije v nevědomí a zabedněnosti by se dalo polemizovat🥲
                      Přeji ti pěkný den.

              • KronosDeret

                Reakce na příspěvek:

                umění reflektuje a komentuje současnou realitu. Scifi není o budoucnosti nebo robotech, je o nás, technologii a kultuře. 

                • Reakce na příspěvek:

                  "umění reflektuje a komentuje současnou realitu" -kde jsi přišel na to že to tak musí nutně být vždy ? Sci-fi může být stejně tak pouze o budoucnosti a robotech jako také reflektovat současnou společnosti, technologie a kulturu (jak píšeš).
                  Navíc nevidím jediný důvod proč by vývojáři nemohli vzít v potaz že v budoucnosti prostě budou lidi více vyspělí a nebudou mít potřebu řešit problémy které řešíme dnes (LGBT záležitosti).
                  A na řešení environmentálních problémů už je v Night City asi už dost pozdě, nemyslíš ? Takže v tom stěží vidět nějakou agitku.
                  Ale nechme této diskuze, očividně spatřuješ woke tématiku i tam kde není. S tím bych to zakončil.

                  • KronosDeret

                    Reakce na příspěvek:

                    A fallout rozhodně není kritika a varování před nukleárníma zbraněma a nacionalismem, protože tam už se to stalo a je to normální, Mad Max rozhodně není varování před ekologickým kolapsem, protože tam už se to stalo a přeživší nomádi to berou jako normální, všechny filmy o epidemiích nejsou varování před nepřipraveností před nemocema protože tam už se to stalo... a chápeš kam mířím?

            • Ano, ale jak už opakuji - toho sis všiml ty jakožto vnímavý hráč. Ta hra neměla přímo misi s obsahem "jdi zjistit proč všechny zvířata vymřeli a co se dalo udělat pro to aby se tomu zabránilo", nebo se mýlím ?
              Enviro agitka by to byla kdyby hra násilným způsobem nutila hráče se zamyslet na věcmi které uvádíš, to ale hra nedělá.
              A v tom je celá ta pointa, když je něco nastíněno tak aby to hráč pochopil sám, tak se jedná o normální zprávu/poselství (whatever you wanna call it), když je něco násilím tlačeno hráči do obličeje a chce se po něm aby s tím něco začal dělat (probral se=woke) tak se jedná o woke sdělení.

              • Reakce na příspěvek:

                Jasný, že máš pravdu. A píšeš to dobře. Akorát to nemá cenu vysvětlovat člověku co už je přesvědčený a on to tam asi nejspíš sám chce vidět (ikdyž to tam vůbec není). Říká se tomu fanatismus :-) 

              • KronosDeret

                Reakce na příspěvek:

                woke ale neznamená pochopení násilím, ale pochopení (prozření) navzdory společenskému systému. To že je nepohodlný něco pochopit protože to částečně obviňuje i mě a co dělám v životě špatně/chybně. 

              • Reakce na příspěvek:

                No to "nasilným" s tím bych nesouhlasil, ale jinak se se s tebou shoduji, že KronosDeret vidí slovo agitace tak po druhé v životě😂

              • KronosDeret

                Reakce na příspěvek:

                Násílím všichni bojují v tom umírajícícm světě o přežití, doslova je to náplň tý hry. 

      • Já bych si s tebou dovolil nesouhlasit... Je to víc punkový (překvápko :D ) než woke. Určitě to má spoustu stejných prvků ale woke ve výsledku je o sociální spravedlnosti a sněhových vločkách (které jsou v depresi 24 hodin v kuse protože klimatický žal). Zatímco punk je víc o rockerboyích a rockerkách, který když někde na pódiu neuspokují svoje mohutné ego tak flatlajnujou korporátní ku*dy. Je to víc podle mne blíž nějakému anarchismu a libertariánství než novodobé levici....

        • KronosDeret

          Rozumím, takže si pobral jen estetiku. 

          • Nevím jak si k tomu došel (asi svou arogancí). Se podívej na 90. TRPG předlohy... Nebo si otevři knihu svět hry Cyberpunku 2077 a zjistíš, že to má s woke pramálo společného. Základní étos je úplně někde jinde...

            • KronosDeret

              myslíš třídní válku? Antikolonialismus? Boj s korpofašismem až na krev? To rozhodně ani trošičku není woke ... jeezus, konzervy a medialní gramotnost. 

              • Reakce na příspěvek:

                Omg Kde jsi doteď žil? Fakt si něco o woke nastuduj než tady začneš šířit tyhle pseudomoudra jen protože potřebuješ mít ty pravdu. :D

      • Nie, on iba musel poukazat na svoju nechut voci wokeizmu, aby sa citil ako aspon polovicny alfa samec Tate.

    • yeniczek

      Co si ten clanek nejdriv precist?

      • Tak nějak jsem přišel na to, že lidi co brečej o wokismu a lgbt propagandě, vlastně moc nečtou titulky natož články. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit