Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jop článek má pravdu. kolikrát jsem si koupil novou hru za plnou cenu protože jsem věděl že ji pak budu moct zase prodat a nějaký peníze se mi vrátí ( a samozřejmě se mi vrátilo velký kulový protože jsem si za ty prachy co se mi vrátili povětšinou odnesl hru další ), ale to holt těm pitomcům co jen sedí za stolem někde v kanclu a celej den sledujou nějaký hloupí grafy ( který kolikrát ani neodpovídaj skutečnosti ) nedochází.
    • Nedivas se na to globalne. Objem penez, kteri jsou hraci ochotni utratit za hry jsou plus minus stejny. Je to takovy globalni kolac, objem trhu. A jde o to, jak si trzni hraci ten globalni kolac rozdeli. Jestlize to zjednodusime na dva hrace, vydavatele a bazary, pak tito se spolu deli o prachy, ktere jsou hraci ochotni utratit. Pokud se podari bazary eliminovat, pak cely balik schlamstnou vyrobci. Aby to fungovalo, tak vyrobci musi nabidnout neco prijatelneho nahradou za bazary. Studie uvazuje zlevneni zakladni ceny her, ja bych doporucil spis zrizeni pujcoven, alespon digitalnich.
    • treba jim to dochazi a treba jim dochazi, ze by radeji videli misto 2 bazarovych prodeju a 1 koupe nove hry... radeji prodej 2 novych her a zadny bazar.. ;)
  • residentevilfans
    Mensi offtop. dnes bude odhalen PS4 ?

EDIT: Tak nic az 10 *1*
    • A oni to ještě neodhalili? Co to teda bylo za akci v tom únoru/březnu? (nebo kdy)
    • Jak jsi na to, prosim tě, přišel? A ne, pokud vím, tak ne.
  • Robotron3
    To sou uplný nesmysly, zakazovat bazarový prodej. Ty lidi ve vedení firem jsou uplně padlý na hlavu, když nad něčim takovým můžou jen uvažovat. Stejně jednou bude valnou většinu prodejů zastávat ten digitální a tam jde hlavně o to nikomu nic neomezovat a nezakazovat, ale naopak všechno přizpůsobit tomu a provázat a přizpůsobit služby tak, any lidé měli výhodu a pohodlí z toho, že si tu hru koupí a nemusí ji pirátit.
    • Napr. Steam, ktory nezakazuje predavat dalej hry ktore si kupis, ze? Oh wait... digitalny predaj je PRAVE tym, co second hand predaj (vdaka bohu) nadobro zabije. Je to len otazka casu a imo ten cas cannot come soon enough.
      • Doufam ze te nikdy nenapadne prodat auto, kolo, pc, nebo cokoliv jinyho a nebo koupit neco pouzityho. *12*
      • Robotron3
        Na co v digitalni podobe secondhand, kdyz si muzes pockat na slevy a mas hry skoro zadarmo. A kdybys prodal nekomu celej ucet, to by neslo?
        • No ved ale o tom sa hovori aj v tejto sprave. Zlavy, vypredaje a podobne veci nemozu prist skor, ako sa znicia second hand tituly - vid prave PC scena. Dole som to komentoval, PC hry stali este pred par rokmi takmer tolko ako konzolovky - ale potom sa preslo takmer vyhradne na digital, tympadom sa zlikvidoval second hand predaj a mame lacnejsie hry, vypredaje a podobne veci. Preto sa len tesim na to, kedy sa konecne zlikviduje second hand aj na konzolach.
          • Robotron3
            To se mi nejak nezda, ze tohle ma souvislost s bazarem fyzickych medii. Podle me slevy v digitalni podobe je mozny lip zajistit, protoze odpada prave ta vyroba fyzickych medii a distribuce.
            • Robotron3
              Na PSN jsou jak krátkodobé akce slev, tak hry co se zlevňují na pořád. Fyzická výroba je jedna věc a pak provoz celé sítě firem, distributorů, dopravy a obchodů, kteří na tom musejí vydělávat peníze, věc druhá. To je na čem se ušetří při digitální distribuci, když se tenhle řetězec škrtne.
            • Robotron3: Ale nejedná se pouze o krátkodobé slevy?
              Jak píše kolega...
              Velké obchodní řetězce (= nezanedbatelní distributoři) si diktují podmínky. Je zcela normální, že mnohdy požadují poplatek za to, že tvůj výrobek vůbec dají do regálu a někam na hezké místo. Že ho plácnou na leták...

Ta fyzická výroba zase až tolik nestojí, DVD s kusem plastu a papíru bude dolar sem, dolar tam... Když si ještě vemeš, v jakých množstvích to musí produkovat.
            • Robotron3
              Tak to se mi zase nejak nezda, protoze kdyz se podivam na svoji PS3 na PSN, tak je tam hodne slev na hry v digitalni podobe, ktery jsou levnejsi (nekdy vyrazne) nez ve fyzicke podobe v obchodech (ale samo starsi hry, ty novejsi jsou naopak drazsi, ale bavime se o tech starsich....).
            • O to nejde. Ide o to, ze na konzolach nemozu v digitalnej distribucii davat zlavy, pripadne znizit cenu, lebo firmy ako Gamestop ich vydieraju - ak date do digitalnej distribucie hru lacnejsie, tak ju nenaskladnime, pripadne naskladnime ale pojde niekde dozadu do rohu medzi hry z prveho Xboxu a Nintendo 64. Pozri si to video od TB co je linkovane v clanku, presne tam vysvetluje (kedze svojho casu robil v anglickom Game) ake praktiky tito "predajcovia" pouzivaju, ako tym skodia celemu hernemu priemyslu a hlavne ako tym skodia samotnym zakaznikom (a ako by bolo dobre keby rovno skrachovali, to tam sice nepovedal ale to si uz len domyslam). Ved koniec koncov, tato "akcia" nie je namierena proti zakaznikom, im je jedno ci Fero pozicia hru ktoru si kupil Jozovi alebo nie - je namierena proti Gamestopu, Game apod ktori parazituju na hernom priemysle a viac mu skodia ako pomahaju. Bohuzial na to samozrejme opat doplati zakaznik...
        • Steam Subscriber Agreement: “you may not sell or charge others for the right to use your account, or otherwise transfer your account"
          • Robotron3
            Dyt by to nemohli prece nijak zjistit ne? Jako ja fakt nevim, jen se ptam, nikdy me to nenapadlo :)
            • No třeba tady to zjistili. Jako jsou nějaké kanály, kde se účty prodávají, ale musí být skryté před zraky Valve *15* . Je to ostatně stejné, jako s prodáváním MMO účtů.
  • Microsoftí politiku posledních dvou let sice bytostně nesnáším, ale s konkrétně s tímhle bych souhlasil. Nesnáším vyžírky přiživující se na někom jiném (prodejci "použitých" her jako slavný GameStop). Argument "vrací zákazníkům do rukou peníze, které využijí k nákupu her nových" se mi zdá dost mimo. Tyhle peníze se nepochybně nevyužívají vždy pro koupi nových her (osobně tipují, že tomu tak většinou je), jsou to dost malé obnosy (pokud to neprodá sám/sama na eBayi nebo někde) a hlavně - ty peníze vložené do nákupu jeté hry mohly být použity na nákup her, ze kterých by něco měl i vydavatel / vývojář, takže z jejich pohledu je naprosto jedno, jestli člověk hru upirátí, nebo jí koupí z bazaru. Pokud samozřejmě nemá ta hra miliardu DLC. Jenže to by si museli milí hráči třeba rok počkat, ale to ne, oni musí mít všechno hned...
    • jak taky neco z toho mel vydavatel, on z toho ma... ty blazni, co kupujou hry hned po vydani je pak prodaj na bazaru a jdou si koupit dalsi za prepalenou cenu, bez bazarovek by tehle nadsencu ubylo, tot pointa
      • Já neznám nikoho, kdo si může dovolit kupovat nové hry a musí kvůli tomu za pár šušlí prodávat svoje staré hry (a že jsem se na to před týdnem dost intenzivně ptal). Každopádně, i kdyby tohle ve větším měřítku platilo, tak je to pořád jen jednostranný pohled...
        • Nemyslím, že tady jde přímo a jen o staré hry. Novinku koupí, (dnes) za chvilku dohraje, vrazí zpět do obchodu, zase až tak málo love zpátky asi nedostane a třebas tam ukradne něco dalšího (nového). A když už tu placku někdo ochmatal a zalepil kdovíčím, tak si to zase někdo další odnese o něco levněji...

Jako bazar nevedu, nemám důvod, protože steam a konzoli nemám a stejně si zahraji jen sem tam něco, když mám náhodou čas a náladu.
  • Pro Aoyagi: No nemusí nutně, existují i walkthrough nebo playthrough, kde žádný (vtipný či jiný) komentář není. "Let's play" je ve své podstatě ukázka z hraní - někdo ji komentuje vtipně, někdo sofistikovaně. Příkladem za všechny je i jeho video o used games v článku. Je to cosi mezi videoblogem a LP, takže bych rozhodně netvrdil, že s LP nemá absolut nic společného. Klasické videorecenze využívají střih, Biscuit prostě nechá hrát hru a něco vykládá.
    • No jo, jenže klasická videorecenze působí tak nějak... uměleji *15* . Ale jo, "mix Let's Play a videorecenze" to asi popisuje nejlépe, i když bych se (očividně *4* ) přikláněl spíš k té recenzi.
      • TB vzdy povedal, ze proti let's play ako takemu nema vobec nic. On len nema rad let's playerov, ktori tomu nedavaju ziadny effort - proste nahraju, uploadnu, ziadny editing, ziadny (alebo este horsie ubohy) komentar a tak dalej.. Inak, tie jeho videa su imho nieco ako "first feeling," nie je to ani recenzia, ani let's play ale nieco medzi -> ja by som to nazval predvadzacka :)
        • Tak on často zdůrazňuje, že to nejsou "reviews", zpravidla začne nahrávat a komentovat až po nějaké hraní. Já to beru jako recenze a šmitec :D . Stejně se na to koukám spíš jen pro zábavu (zvlášť u už dohraných her) a to je podle mě stejné u velké části diváctva, ať už si dotyčný kanál říká "Let's Play" nebo ne.
  • Khanemis
    Argument zní vskutku logicky, nicméně to by vydavatelé konečně museli opustit myšlenkovou cestu (která funguje i v rámci pirátství), že se z každého člověka, kterému zabrání získat si jejich hru jinak, stane nadšený kupující. Takže ti, co prodávají bazarovky si možná pak i za ty penízek koupí další hry, ale v těch, co si od nich ty bazarovky kupují vidí krátkozrací vydavatelé vždy jen maximální ztrátu zisku.

Osobně si jinak mimochodem neumím představit, že bych své hry prodával. Jako správný kramář si rád své originálky hezky schovávám, vystavuju a čas od času je vždy znovu hraji. Prodat svou hru jen proto, že jsem ji už dohrál mi přijde jako stejné barbarství jako vyhodit časopis jen proto, že jsem ho už dočetl (staré časopisy jsou jinak super, právě si čtu SCORE z roku 1997, kde mimo jiné Michal Rybka recenzuje Princess Maker 2 *1* ). Ale je jasné, že většina "mainstreamových" zákazníků s tím problémy nemá a ti jsou to, co celý průmysl pohání. Takže má smysl tuto otázku samozřejmě řešit:)
    • No, rozdiel medzi bazarovymi predajmi a piratenim je ten, ze ked clovek hru kupi z druhej ruky, tak dokazal ze je ochotny za danu hru peniaze dat. Otazka je len, ako vela. A vydavatel dostane z bazaroveho titulu presne tolko isto penazi ako z piratskej kopie - 0. A ti ludia, ktori kupuju len v bazare nezacnu zrazu nakupovat nove hry za 60 dolarov, to je imho jasne aj tym vydavatelom a podcenujes ich v tomto smere - ako uz dokazala PC scena, ked sa zamedzi bazarovym predajom (Steam, vsetky digitalne distribucie), tak pride zlacnovanie hier a vypredaje - pretoze sa vydavatelia budu snazit podchytit aj tu scenu, ktora kupuje namiesto za 60 dolarov za 20 alebo 30. Malokto si je teraz ochotny spomenut, ze este pred par rokmi stali PC hry tolko isto ako konzolovky a "zhodou okolnosti" prave v dobe ked sa eliminoval second hand predaj a preslo takmer vylucne na digitalnu distribuciu, tak sa PC hry zacali zlacnovat...

Inak plne suhlasim s tvojim druhym odstavcom, jednak si neviem predstavit ze by som svoju zakupenu hru predal a druhak sa mi moralne prieci kupovat second hand hry - ale to je asi aj zanrom hier aky hravam. Keby som hraval veci ako Tomb Raider, Hitman, Uncharted apod tak by som nad tym asi velmi rozmyslal. Ja osobne kupujem hry, pretoze ich jednak chcem hrat a druhak pretoze chcem podporit vyvojarov a vydavatelov. Ale musim priznat, ze chapem ludi ktori to kupia, dohraju a predavaju dalej - napr. Last of Us je presne hra, ktoru chcem zahrat ale nie som ochotny za nu dat plnu sumu. Mam na vyber bud kupit, dohrat a predat ju dalej, alebo pockat rok na zlacnenie. Ja asi pockam, prave kvoli moralnym zabranam, ale keby som ich nemal, tak to jednoznacne dohram a predam dalej.
      • Khanemis
        No já bych řekl, že jim to jasné možná je, ale nechtějí to vidět. Co vídávám (a není to je o hrách), tak ve všech firmách to dnes funguje tak, že firma nabere na manažerský post nějakého, s prominutím, blbečka, který zrovna vyšel školu. Je nadrilovaný učebnicovými poučkami o managementu a všechny věci co dělá, dělá bez rozmyšlení za použití co nejjednodušší logiky. Hlavní je hned pojmenovat problém, ať už je správně nebo ne, a pokusit se na něj aplikovat prefabrikované řešení. A řekl bych, že tak to může být i s těmi hrami. Oni to v jádru vědí, že je to komplikovanější, ale než aby nad tím přemýšleli, tak to rychle hodí na bazarovky, že jsou špatné a kradou jim přímo zákazníky v plné ceně. Protože tím najdou jasného konkrétního nepřítele. Nabídnou pak jednoduché, v praxi neúčinné řešení. A mají vykázanou aktivitu. Jistě, za pár let je vyhodí, protože to žádný úspěch nepřinese. Ale oni půjdou rádi dál. Dnes se na těhle postech nevyplatí zůstávat (vypadalo by to, že nechtějí profesně růst), takže jim to nevadí. Samozřejmě nechci házet do jednoho pytle, toto je také zjednodušeně řečeno a možná to není úplně pravda a ještě spíše to úplně zle vysvětluju, ale nevadí:)

Já bych asi ani tak neměl morální zábrany kupovat bazarové hry, přiznávám se. Ale vadilo by mi u nich, že nejsou krásně nové. Z toho sběratelského pohledu:)
        Mimochodem, Last of Us bych si měl asi také problém koupit (velmi pěkná hra, ale není to zrovna na dlouhé hraní), naštěstí na konzolích nehraju a tak jsem tohoto dilematu ušetřen:) Zato investici do Fallout: New Vegas považuji za naprosto výhodnou, jelikož ho hraji se spoustou modifikací doteď:)
        • Problém je, že tenhle předpoklad vychází z mylného přesvědčení, že si někdo myslí, že bazarovým prodejem přichází o zákazníky, kteří nakupují za plnou cenu. To si nikdo nemyslí. Problém je, že z bazarové hry má peníze jen prodejce, kdežto ze hry prodané třeba i v akci má peníze celý distribuční řetězec. O to jde. Pak je celá ta myšlenka na eliminaci bazarového prodeje podstatně pochopitelnější.
          • No pokud si myslí opak, že bazaroví zákazníci si stejně nekoupí hru za plnou cenu, tak zrušením bazaru se zisk vydavatelů nezvýší. Jaký to má potom smysl? Jenom to uškodí těm, co v bazaru nakupují a těm, co tam prodávají.
            • Kdyz ji nekoupi za plnou cenu, koupi ji se slevou, penize jdou do kapsy vyrobci. Kdyz ji koupi v bazaru, penize jdou do kapsy obchodnikum a vyrobce je neuvidi. Dava ti to smysl?
  • Veskoslav
    Přiznám se, že já jsem si nikdy nekoupil bazarovku. Ale mít takovou nabídku jako v Anglii, tak kupuji:)
    • Robotron3
      Tak jak se to dělalo a dělá v některých našich obchodech, tak sis mohl bazarovku koupit a třeba o tom ani nevíš *15*
  • Bože.. bohužel nenažranost businessu trpí stejnou demencí jako veškerá protipirátská tažení. Pravda je, že když budu mít na novou hru a nebudu ji moct po dohrání prodat, tak budu těch nových her kupovat prostě méně. (prostě mám jen omezené prostředky). A pokud nemám na novou hru za plnou palbu a nebudu moct koupit ani bazar, tak prostě tu hru hrát nebudu a budu čekat klidně i rok až bude ve výprodeji za směšnou cenu (na čemž vydavatel prostě nevydělá). Když mám jen tisícovku, tak můžu utratit jen tisícovku... kde nic není ani smrt nebere :-)
    • Ne, to vy trpite demenci, protoze to nedovedete domyslet do konce. Kdyz mas na hry jen tisicovku, tak mas jen tisicovku, na tom se nic nemeni. Ale ted se o tu tisicovku vydavatele deli s bazary, dejme tomu 2:1. Kdyz se odectou naklady (ktere ma vydavatel vyrazne vyssi, on ty hry vytvari), je docela dobre mozne, ze obchodnici na tech hrach vydelavaji vic, nez samotni vyrobci. Kdyz se vyrobcum podari bazary technicky eliminovat, tak ta tisicovka zustane cela jim. Jejich cilem neni dostat z tebe vic penez, chapou ze tvuj rozpocet neni neomezeny a proste vic nemas/nedas, jejich cilem je nedelit se o tve penize s bazary.
      • presne o tom to je. U bazarov nie je zarucene, ze peniaze pojdu do hier. Tym padom trpi herny priemysel ako celok.

Hraci chcu rozhodovat o tom kde kolko zaplatia (najradsej by asi nic nezaplatili). Preto nechcu prist o svoj milovany bazar. Pokial ludia platia za hry, tak by mali platit preto aby podporili hru ktoru kupuju. Bazar celu tuto symbiozu narusuje. Preto si myslim: milovnik bazaru = zlodej.

Ano, predaj hier a cela filozofia licencovania je velmi zlozita. Vysledok by mal byt ten, ze zarobia ti ktori hru stvorili a bude ich to motivovat k tvorbe kvalitnych hier.

Je otazne aka by mala byt cena ktoru zaplati hrac za hru. Ja si tiez myslim, ze hrac by sam mal rozhodovat kolko zaplati. Keby to fungovalo tak, ze po dohrati hry by sme sa sami mohli rozhodnut kolko "prispiet", bolo by to pre mna lepsie, lenze ako som uz povedal, asi by vacsina nezaplatila nic. Kiez by tak ludia boli zodpovedny...
    • Nenažraní jsou spíš hráči :) Musí hrát každou lepší hru, která vyjde, ale nejsou ochotni za ty hry adekvátně zaplatit...
    • A predstav si, ze by na tom vsetci boli ako ty a hru si nekupily. Kam by sla cena ? Ze za smiesnu cenu nezarobia je totalna hovadina. Ak si vsetci namiesto bazarovania kupia ich hru lacnejsie mozu zarobit tolko isto ako keby niekto kupil draho a potom predaval dalej. Je to v podstate uplne to iste akurat ferovejsie (vsetci by teoreticky zaplatili rovnako).

Potom je tu este problem, ze nie vsetci by chceli zaplatit za hru tolko isto. Vydavatelom ide o predaj a mozno by im vyhovelo keby predali lacnejsie nez keby predali nic. lenze to je prilis zlozite, najlepsie je to asi s tou klesajucou cenou. Tak vas prosim nevymyslajte si, ze bazar je spravodlivy alebo ine triky. Samozrejme ze moze byt spravodlivy, lenze vacsinou nie je. pokial sa vam cena nepaci: nekupujte! Pockajte si na zlavu. Takto by to mohlo fungovat lepsie, nez kradnutim.
    • Veskoslav
      Vydavatel na tom vydělá, na bazarovce nevydělá. nebo mi chceš říct, že při slevách na Steamu jdou vydavatelé do ztrát?:)
    • Pro vydavatele, distributory a nebazarové prodejce je lepší, když si koupíš míň her nebo si je koupíš ve slevě, než když si je koupíš z druhé ruky.
      Problém je totiž v tom, že spousta lidí kupuje hry jen v bazaru.
    • Ono se to ucho jednou utrhne. Jednou lidem dojde trpelivost az budou mit na hlavach moc nasrano a ukazou kravatakum, kdo je tu panem. At uz treba jen tim, ze se na jejich "produkty" vykaslou.
      • davidBray
        můžeš mi prosím popsat jak si ono "ukázání kravaťákům" představuješ?
        • Třeba, že si tu supermega novou a drahou hru s novým ovladačem snímajícím otisky prstů nikdo nekoupí? *15*
          • Presne ! Bez krveproliti ! :D
    • XorxoxTalarius
      Bohuzel takhle manageri nepremysleji :D Nemas, pujc si, je to prece tak snadne :D
  • XorxoxTalarius
    No moc neverim tomu ze by zlevnili a pokud zlevni, tak toho se v nasi kotline stejne nedockame :)
    • oni ani moc slevit nemůžou, platí se z toho pořízení konzole (proto se konzole prodávaj pod cenou HW) a to je taky hlavní důvod proč jdou po krku bazarovkám.. a jestli sony neudělá to něco jako microsoft budou si sr*t jen na svojí vlastní hlavu
    • mdkGT
      Tak nakupuj v UK kotline.
  • mdkGT
    "S přístupem Microsoftu u Xbox One (a SNAD i Sony u PS4)" mam to chapat tak ze si autor preje aby Sony bylo stejne dementni jako Microsoft?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit