Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Myslim, ze si s Ryzenem 5 3600 vystacim az do uvedeni socketu AM5(DDR5). Nova rada ryzenu 5000 sice vypada lákavě, ale rozhodně kvuli nim nehodlam kupovat novou zakladni desku. Paklize budou kompatibilni s B450 a vyssi vykon bude znat i ve 1440p, tak o nich budu uvazovat. V opacnem pripade mi stavajici Ryzen vydrzi nejmene dalsi 2 roky. 

    • Kosac

      desku netřeba měnit.. (od jisté verze chipsetu, kterou jsem zapoměl).. nepíší to odborníci zde v článku? Přiznám se, že sem chodím jen na diskuze pro sběr banánů. :)

      • tuco

        iirc B550 mela, k datu vydani, kompatibilitu zarucenou a B450 pokud deska podporuje Flash BIOS.

  • jack

    Všechny hry hraji ve 4K, kde je vliv CPU zanedbatelný. Jsem za to rád, protože pak mi stačí upgrade GPU a mohu si ponechat CPU z roku 2016.

    • unicz

      Což jsi v omylu. I u tech. zastaralých her je minimum 6 jader, což předpokládám nemáš 🙂

      • jack

        Jak píše článek, většina her jede jednovláknově. Takže můj Intel Core i7-6700K se 4 jádry a 8 vlákny je zcela na pohodu. Zde https://www.gamingscan.com/wp-content/uploads/2017/12/how-many-cores-for-gaming.png je vidět, že výkon nad 4 jádra téměř neroste.

        • unicz

          Ne, článek nic takového neříká, přečti si ho znovu. Navíc je to nesmysl.

          • jack

            Ale říká. Celý článek mluví o tom, že AMD konečně dobije baštu Intel ve výkonu na jedno jádro a pro jednovláknové operace - tzn. výkon pro hry. Plus jsem Ti sem dal benchark, který číká, že i když výkon může ve vybraných hrách růst při více jádrech, u 4 se to zastaví. 

            Přečti si tento článek, který navíc potvrzuje, že ve 4K není FPS skoro vůbec závislé na výkonu CPU. Mezi i3 a i9 je rozdíl ve 4K 4FPS.

            https://www.tomshardware.com/features/nvidia-geforce-rtx-3080-ampere-cpu-scaling-benchmarks

            Prostě platí, co jsem psal výše. Pokud se pohybuješ ve 4K, neřešíš CPU.

            • unicz

              Ne, neříká 🙂 Mimochodem, bašta se dobývá, dobíjí se akumulátor nebo protivník😉

              Článek říká, že pro hru je podstatný výkon na jádro, ne, že je využito jedno jádro.

              A o čtyřech jádrech/hra tu hovořím od začátku, proto je onen lowend CPU šestijádro, aby byly prostředky pro procesy na pozadí....🙄

              Sorry, ale tahle diskuze nějak nemá význam.

              • jack

                Reakce na příspěvek:

                Ale má. Diskutuješ na úrovni, což je fajn.  A omlouvám se za hrubku. 

                V článku se píše: " k pokoření Intelu v jednovláknových úlohách nedošlo."  Takže se zde mluví u aplikacích, které umí využívat pouze jedno vlákno.

                Celá naše diskuze začala mým tvrzením, že mi můj 4 core stačí, protože ve 4K už nezáleží na CPU. Po netu se válí spousta benchmarku z her, které to potvrzuji.

                Ty říkáš, že nikoli, že potřebuji min 6 core. A argumentuješ aplikacemi na pozadí. W10 dokáže tyto věci potlačit.  Sice asi nemám tak čistý systém jako autoři benchmarků, ale opravdu nemám při hraní na pozadí puštěnou Adobe Premiere. Takže si stále stojím za tím, že mi stačí koupit RTX3080 misto současné 1080 a mé 4 core CPU mě ve 4K bude brzdit zcela zanedbatelně.

                • unicz

                  Reakce na příspěvek:

                  O děkuji 🙂

                  Vtipné je, že jsem asi na tuto diskusi (případně tě) vzpomněl včera u videa o HW (myslím že Xcomputers), že už by si nestavěl herní PC s 6c, že za poslední 2 roky hry "plíživě" začaly vytěžovat i 8c CPU.

                  Zajímavé, nicméně to já se svým 6c pravda pozorovat nemohu 🙂 Ale dává to smysl, dost her je crossplstform a na konzolích si mohou sáhnout až pro 7 jader.

                  • jack

                    Reakce na příspěvek:

                    Tak určitě souhlas. Když bych pořizoval CPU dnes, za stejnou cenu z roku 2016 - 10tis. - za můj i7-6700K , by dnes bylo 8 jádro.

                    Jen zpět k tomu 4K a potřebě CPU. 

                    Zkusil jsem teď spustit populární MSI Afterburner na Witchera 3 ve 4K s Texture Packem, jak ho hraji. Vše na Ultra a Max (hairworks, AA atd.). Pohybuje se v průměru na 36fps a všech 8 logických jader CPU jede kolem 20% až 30%. GPU GTX 1080 samozřejmě na 99%.

                    V 1080p mám 72 fps, ALE CPU jádra jsou najednou na 50-70%. GPU opět na 99%.

                    I můj staroušek potvrzuje, že prostě ve 4K přestává tolik záležet na CPU.

      • 6 ? je uspech kdyz zvladnou 2 a casto ani to ne

        • unicz

          Rozlišuj využití a potřebu. Hry si umí sáhnout (využít) pro 4 jádra. Tedy logicky potřebuješ 6 jader, protože, jaké překvapení, ti neběží jen ta hra, ale systém, aplikace, atd. 😉 Takže aby jsi neměl dropy, měl dobrý 99 percentile atd., je samozřejmě třeba mít zdroje pro procesy na pozadí. Lowend herní CPU je 6 jader, v což dnes nestojí ani 3k. Není moc co řěšit 😉

          • A kdo tvrdi, ze hra i dalsi aplikace nemuzou bezet na jednom jadru, nevim taky jak jsi prisel na vseobecnou informaci, ze hry umi vyuzit 4 jadra. Vezmi si slabsi 6 jadro a vykonny jednojadrovy CPU a ve hrach budes mit mnohem lepsi vysledek prave s tim 1 jadrem.

            • unicz

              Ne, budeš mít vyšší max. fps, ale hra poběží strašně :)


              A samo zřejmě, že hra může běžet jen na jednom vlákně, tak jako může běžet na deseti. To přeci není téma. Téma je běžný scénář. A hry běžně berou 2-4 jádra. Tzn., že u 4core CPU nemáš dostatek prostředků.

  • Ačkoliv se v těchto technických oblastech nepokládám za zrovna moc zběhlého, i tak (nebo spíš právě proto) díky za článek.

  • minulej listopad jsem postavil pc s 3600, zatim si nedovedu na hraní her představit důvod pro upgrade cpu, ale hraju jen v 1080p, prostě ze zvyku, i když 5700xt zvládne víc, mám radši když je to pěkně plynulý a nemusim řešit teploty, kraviny ... :)

    • tuco

      Ve vyssich rozlisenich byva bottleneck graficka karta a ne CPU. CPU kartu brzi vetsinou v 1080p na nejaky sileny (fps competitive) frekvenci 140+.  Tedy presne jak psal jack nize.

    • Mozna zmenis nazor, jakmile uvids 1440p, neni to opravdu o moc narocnejsi na rendering (pokud se bavime o rasterizaci) a ten posun v ostrosti a celkove kvalite obrazu je opravdu velmi znatelny.

  • Duchino

    Nové Ryzeny vidím v herním výkonu spíš na plichtu s Intelem. Co se mi na nich líbí je spotřeba (a tím i teplo), kompatibilita se stávajícími deskami a jejich vybavenost. Naopak odrazuje mě cena - pokud bych měl volit čistě na hry, asi i v budoucnu půjdu do Intelu. 9. generace už teď docela slušně zlevnila a cenový  rozdíl osmijádra na hry v highendu už zřejmě nebude zanedbatelný. Zvláštní, jak se karta obrací...

    • unicz

      Faktem je, že v tuto chvíli jsou vlastně obě platformy (jakýkoli Intel i aktuálně dosluhující AMD) stejně "neperspektivní". Čili nemá mnoho smyslu se ohlížet na budoucí upgrady. Ačkoli do čehokoliv Intelího člověk v budoucnu nemá co strčit (12-16core) 🙂

      • Duchino

        S tím souhlasím. Ono to na oko vypadá růžově, ale pořízení nového CPU nyní má zřejmě význam jen pro nové sestavy, upgrade stávajícího řekněme libovolného šestijádra je teď bez významu (pro hráče). Mainstream teď jde převážně po rozlišení potažmo po výkonu GPU a zbytek bude zajímavý až s masivnějším využitím PCIe 4 a DDR5.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit